Monday, January 31, 2011

BINGKA UBI....

Masih cerita pagi Sabtu....busy morning...busy day...selesai breakfast....buatla pulak Kuih Bingka Ubi ni...lama jugak dah tak buat kuih ni....boleh jugak Naza bawak pegi hospital nanti....sekadar buah tangan...
Selalunya orang buat ubi ni diparut....he he he...aku senang je....potong ubi kecik2...terus je blend...pas tu tapis....keje sume nak mudah dan cepat...Resepi aku amik dari blog popular tu Mat Gebu Dapur Tanpa Sempadan...aku suka guna resepi ni...sebab tak guna telur pun...tapi rasanya tetap lemak2 manis dan sedap...thanks pada empunya resepi...sudi berkongsi...mintak izin resepi letak kat sini k...dan mintak maaf sekali lagi....modified sikit resepi ni....ampun ya....

Bingka Ubi....berubah rupa...rasa tetap sama....sedappp...he he..



BINGKA UBI..


BAHAN-BAHANNYA
  • 1 kg ubi kayu
  • 650ml santan ( aku guna 400ml santan segera cap ayam brand )
  • 100gm gula melaka ( aku tambah sikit jadi 120gm )
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan disimpulkan
  • 1 - 2 sudu besar Pandan Paste brand Nona
  • 1 sudu kecil pewarna hijau apple
  • 1 sudu esen pandan.....(kuih lebih harum kalau letak essence ni....tak letak pun tak pe...)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu besar bijan - untuk ditaburkan atas permukaan kuih sebelum dibakar..

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Masak gula pasir, gula melaka, santan 400ml, garam bersama simpulan pandan....masak cukup sehingga       gula larut....pastikan dikacau selalu.... masukkan minyak sapi.....kemudian ditapis....kalau sukatan masih       kurang dari 650ml boleh tambahkan air suam..... kebiasaannya bila bahan2 telah larut sukatan santan tadi      akan bertambah ...ketepikan...biarkan sejuk untuk seketika.
  • Ubi diparut....ditapis/diperah airnya.....airnya dibiarkan mendak....lebihkurang 15 hingga 20 minit....       bahan sagu yg mendak diambil dan dicampurkan bersama parutan ubi yg telah ditapis atau diperah tadi....
  • Campurkan campuran santan dan juga ubi parut yang telah ditapis.....kacau sebati......masukkanlah pandan paste..perwarna hijau dan jugak pandan esen...dikacau sebati lagi...
  • Lenserkan loyang pembakar ( saiz ikut kesesuaian memasing )....guna minyak ke....majerin ke....minyak sapi ke....shortening pun boleh....Masukkan adunan kedalam bekas.........taburkan bijan diatasnya ....
  • Panaskan oven ngan suhu 170 - 180 darjah celcius...ikut oven memasing jugak ni....aku biasanya guna microwave... dual convenction....180 darjah celcius....bakar lebihkurang 1 hingga 1 jam setengah....kalau bahagian atas tak cukup garing..( bukan garing sangat ye ....)grill lebihkurang 3 - 5 minit.....siap....suam2 bolehlah dikeluarkan dari loyang....nak makan kenala potong....selamat menjamu selera....
  
Loyang ready made aluminium ni yg aku guna tuk bakar bingka ubi....senang sgt....boleh beli kat mana2 kedai bakery..... kat Jusco rasanya ada kot....aku selalu beli kat tempat fav aku tu.....Amore e'bake....boleh leka aku kalau kesana....sumenya aku nak beli....he he.... 

  
Loyang ni ada penutupnya sekali....masa membakar jgn pulak masukkan cover dia tu...he2 rasanya sume org tau....paling best kalau nak bwk buah tangan kat sesapa....terus je bawak ngan bekas tu sekali....senang kan...cantik dan kemas....

  
Recycle recipe....he he...aku kalau dah jumpa resepi yang memang kena dengan selera....memang susah nak tukar dah...bila nak buat lagi...mesti guna resepi yang sama...resepi ni aku copy & paste dari entry ku yang dulu...cuma nak mintak maaf sikitla...bila ku copy baru ku terperasan resepi awalku dulu tak sebut masukkan bahan2 pandan paste...perwarna hijau dan pandan esen kedalam adunan ubi yang telah dicampurkan ngan bahan campuran santan.... mesti org dok tertanya2 bila pulak nak masukkan bahan2 ni kan....sorry sesgt...aku dah perbetulkan dalam entry resepi kali ni.... :-)
Aku cuma manusia biasa....tak lari dari membuat kesilapan....ape-ape pun....Enjoy Cooking....




BEEF PUFF...

Salam pagi Sabtu....salam berhujung minggu....bangun pagi....Mel goreng Mee Hoon Singapore....ala mee hoon yang color putih je tu....tapi pedas....memang pedas....huh huh huh...menahan pedas....tapi sedap....
Mee Hoon siap dah....inti daging yang aku masak aritu ada lagi....buat puff lah....kalau tak buat....inti daging tu dok la terperap dalam frezzer....Senang je buatnya....pastrynya aku guna ready made puff jenama Kawan tu....inti pun ada dah....tak ada susahnya kan.....

Puff yang ringkas mudah dan cepat....nak resepinya....untuk resepi intinya mehla kita tgk camana nak buatnya....tak susah....cam buat inti karipap tu jugak....

INTI DAGING

BAHAN-BAHANNYA
  • 400 grams daging cincang/hancur
  • 2 - 3 biji kentang dipotong dadu
  • 2 biji bawang besar dipotong dadu*
  • 11/2 sudu besar rempah kari*
  • 11/2 sudu besar rempah kari/kurma*
  • 1 inci halia dititik dan diracik halus*
  • 2 ulas bawang putih dititik dan diracik halus*
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 1 chicken cube
  • 1 batang celery yang dihiris
  • 2 biji cili merah dihiris halus
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya (untuk melembutkan kentang....)
  • Minyak masak untuk menumis

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....untuk inti daging
  • Daging dicuci dan dtoskan..
  • Sediakan kuali yang berisi minyak masak....
  • Bila minyak dah panas...tumiskan sume bahan-bahan yang bertanda * 
  • Bila dah naik bau...bolehlah masukkan daging yang telah ditoskan tadi...
  • Masukkan kentang yang telah dipotong dadu...masa ni bolehlah masukkan sedikit air...tutup kuali ....
  • Masaklah sehingga kentang empuk....
  • Masukkan sos tiram, chicken cube dan lada hitam....garam dan gula secukup rasa...
  • Bila inti semakin pekat bolehla dimasukkan cili dan celery yang telah dihiris tadi....kacau rata dan sebati...masak dah ....tutup api....inti letakkan dalam penapis....nak toskan minyaknya.....pas tu bila dah sejuk....nak terus digunakan pun boleh atau boleh disimpan dalam frezzer.....siap dah.....senang kan....  
 Inti daging yang dah siap dimasak...


BEEF PUFF ...

BAHAN-BAHANNYA..
  • 1 paket Puff pastry jenama Kawan...( boleh beli kat Tesco ke Jusco ke....)
  • 1 biji kuning telur + 2 sudu besar susu segar....dipukul sikit2 je....( untuk sapuan atas permukaan pastri...)
  • Inti daging ...( inti ni ikut selera masing2...sardin..tuna...pun boleh jugak...)

Puff Pastry jenama Kawan yang aku gunakan...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...untuk Beef Puff
  • Keluarkan Puff Pastry dari frezzer....dan biarkan dalam room tempreature...bila puff dah lembut...bolehla digunakan...
  • Letakkan inti daging keatas lapisan puff...kemudian dilipat segitiga....
  • Menggunakan garphu...tekankan disekeliling tepi puff yang telah dicantumkan tadi....
  • Panaskan oven suhu 180 darjah C...
  • Kelar atas permukaan puff...
  • Sapukan kuning telur yang telah dicampur susu segar keatas permukaan puff sebelum dibakar...
  • Bakar puff dalam lingkungan masa 15 - 20 minit...yang ni ikut oven memasing k...aku guna Dual Convention..microwave....masak lebihkurang 12 - 17 minit....suhu kepanasan 180 darjah C...masak dah....
Bila dah tau buat dan guna puff pastry ni....tak perlu bersusah2 beli kat bakery lagi....buat sendiri je....jimat belanja......masa-masa terluang tu buatkanla intinya awal2....simpan dalam frezzer...bila teringin nak makan atau ada tetamu datang...boleh terus buat.... :-D....Bukan kerja je kena ada plan....urusan kat dapo ni pun macam tu jugak....sume pun kalau ada plan...keje kita jadi mudah...Cubalah buat puff ni...inti ni kalau tak suka inti daging boleh jugak buat inti sardin atau pun tuna....sume pun sedap....cuba ..jangan tak cuba...
....Happy Happy Cooking.... :-)





Sunday, January 30, 2011

STEAMBOAT.....jenjalan makan-makan....

Petang Jumaat ke Kuala Pilah....jemput Mimi....kawan mimi....Aya..Zulic...& Zaidah ikut sekali kerumah...bercuti seminggu...sempena Chinese New Year....Wah! riuh lagi rumah... Aku cuti masak makan malam....Bawak anak2 makan2 kat Jusco...makan Steamboat kat Restoran Johny's......

Berasap-asap steamboat....sedapppp...yummy....

Sumenya nak diorder....makan-makan jangan tak makan...
Plum sauce....memang sedap sauce ni....kalaulah dapat resepinya kan best...
 Sayur kailan....emmmm...pun sedapppp....
Mimi & the geng...Mimi...Aya...Zulic & Zaidah.....
 Nak makan sempat lagi posing2....
 Ibu & anak bujangku Atiq....aduhai! tambah gebu aku bila tgk kat gambo ni hu hu hu :-(
 Posing....say cheeseeee....click....Aya & Mel....

Alhamdulillah....kenyang dah.....seronok sesekali makan luar ni....ubah selera dan suasana....ape2 pun best...boleh kurus tak kalau makan selalu stemboat ni....he he he....kena cari resepi ni....keh keh keh...boleh masak2 dan makan-makan kat rumah....Wah! bersteamboat pulak kita kat rumah lepas ni....he he he...bila tu...tungguuuu....

Sebelum kuar makan ke Jusco..aku bagi tugas kat assistantku....sape lagi kalau bukan breadmaker assistant setia...memang busy dengan tugasnya semenjak dua menjak ni...asyikla menguli...uli dan uli lagi....he he he...kononnya balik nanti dah boleh terus membakar je....punyala lama kat Jusco....roti ku terover naik...hu hu hu....sudahnya kejadian roti ku dah jadi lain dari biasa....terlebih modified pun ya jugak kot....ha ha ha....padanla muka sendiri...Mohla kita tengok roti yang tak berapa nak jadi ni.....

Roti ku yang tak berapa nak menggebu....
 Bahagian luar roti agak crispy...yang dalam agak liat sikit....hu hu...

Crispy ke liat ke.....yang bestnya roti ni tetap jadi favourite sume....roti ku habis jugak dimakan....alhamdulillah....taklah membazir....sorry Naza....Permintaan Naza tak cukup dipenuhi....roti yang Naza request tak berapa lembut cam selalu ibu buat....tak pe ....nanti ibu buatkan lagi k..... :-D.....bukan roti menggebu tapi dah jadi crispy bun la pulak....ape-ape je lah....yang pasti dan paling penting
....Enjoy Cooking...Enjoy Eating..... :-)

Saturday, January 29, 2011

KUIH SERI MUKA.....

Dua hari lepas....hari Rabu malam....stress....jiwa kacau....tapi masih waras lagi....argghhhhh....Akhirnya....kat dapo ni jugakla aku berterapi minda....lupa kejap bila sibuk kat dapo ni....punyala stress..... kuih aku buat....roti aku buat.....sampai tengah malam aku masih dok kat dapo....ha ha ha...dah la sensorang....hilang sume problem kejap.....he he he....macam-macamla aku ni....Memang Tuhan sentiasa menguji hambanya....
Sapela nak makan sume ni.....tak pe no hal punya....bawak ke opis confirm habis.....Memang dah lama teringin nak makan kuih seri muka ni.....buatnya pun bukanla susah sangat....Balik dari keje terus je rendam pulut....

Seri Muka....ada jugak org panggil kuih Puteri Salat....


 he he....berombak kuih ku....mungkin api tak cukup kecik atau pun terlebih waktu mengukus....jadilah rupanya begitu....siap ada kawah lagi....he he he...macam biasa aku lebih suka guna loyang ready made ni....memanafaatkan kemudahan yang ada....

SERI MUKA....

BAHAN-BAHANNYA

Lapisan Pulut
  • 300 grams beras pulut....dicuci dan direndam sekurang2nya 2 jam
  • 50 ml santan pekat (aku guna santan kotak cap ayam brand....)
  • 200 - 250 ml air
  • 1 sudu kecil garam

Lapisan Atas Custard
  • 3 biji telur
  • 150 ml santan
  • 150 ml jus pandan ( 3-4 helai daun pandan + air ...dikisar dan ditapis....)
  • 1 sudu kecil pandan esen
  • 1/2 sudu kecil perwarna hijau @ pandan paste...kalau dah guna ni tak yah letak pandan esen pun tak pe...he he kuih ku tu kes terlebih letak pandan pastelah....jadilah warna hijau sangat....yang ni terpulang memasingla k....
  • 180 grams gula pasir...( boleh dikurangkan kalau tak suka manis sangat.....)
  • 15 grams tepung jagung
  • 30 grams tepung gandum
  • 1 - 2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis...tak nak letak pun boleh....tapi aku memang suka letak sebab boleh menghilangkan bau telur....tak percaya cubalah....rasanya lebih sedap....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

Lapisan Pulut
  • Toskan beras pulut yang telah direndam tadi....
  • Sedikan tempat pengukus....gunakan api yang besar
  • Letakkan beras pulut kedalam bekas yang sesuai...campurkan santan + air dan garam...kacau sebati..
  • Kukuslah pulut lebihkurang 20 - 30 minit....sehingga pulut masak....
  • Keluarkan dari pengukus....untuk mendapat warna macamana yang aku buat tu....senang je....gunakan chop stick...cucuk keatas pulut yang dah masak tadi....buatlah beberapa lubang diatas permukaan pulut....pas tu celupkan pulut dalam perwarna biru...cucukkan semula kedalam lubang yang telah dibuat tadi.....Setelah itu gemburkan pulut...untuk sekatakan santan dan warnanya....
  • Warna biru tu tak perlulah sekata sangat....biarlah bercampur seadanya je...so pulut tu kelihatan ada dua warna...pas tu pulut ditekan mampat dan padat ketka masih panas....boleh gunakan penekan kek atau paling senang....ambil plastik...masukkan kain kedalamnya tekanlah pulut tu....nak guna daun pisang pun ok je....
  • Masukkan kedalam pengukus semula sementara menyediakan bahagian atas lapisan....

Lapisan Atas Custard
  • Campurkan kesemua bahan2 kering kedalam mangkuk pengadun.....kacau sebati....
  • Campurkan kesemua bahan cair dan di masukkan kedalam bahan2 kering tadi....kacau sebati....kalau masih bergentel2 bolehlah ditapis....
  • Tuangkanlah keatas lapisan pulut....kukuslah dengan api perlahan dalam tempoh 20 - 25 minit....api jangan beso kukus tak leh lama sangat....nanti jadi macam kuih yang aku buat....ha ha berkawah ...berombak bagai...
  • Setelah masak....kuarkan dari kukusan....biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong.....

Nota :

Ada banyak cara untuk buat lapisan atas custard ni....ada setengah tu bahan tepungnya lebih berbanding resepi yang aku buat ni....hasilnya...lapisan tu agak keras sedikitlah....aku lebih suka cara ni...sebab custardnya lembut dan agak lembik sedikit...dan satu lagi ...resepi asal... adunan custard dimasak sekejap sehingga agak pekat kemudian baru dikukus.....terpulang pada selera masing2....aku sekadar mencuba resepi yang ada...dan setakat ni  resepi ni memang jadi pilihan bila teringin nak makan kuih seri muka...he he he...kalau tak modified resepi memang bukan akulah tu....sorry ya....Pada empunya resepi timakasih bebanyak...sudi berkongsi...ape-ape pun kalau nak rujuk resepi asal boleh click kat sini k......
Dapat idea color2 biru tu dari blog Mat Gebu yang popular tu....thanks kerana sudi berkongsi idea...kalau ikut2kan diorg guna bunga telang untuk dapatkan warna biru tu....he he aku tak rajinlah pulak nak cari bunga telang tu...senang dan cepat guna jelah perwarna biru....sorry ya kerana mempelbagaikan idea....

ni pandan paste & pandan esen yang aku guna...
Perwarna biru dan penekan kek yang aku guna utk buat kuih ni....

Resepi ada dah....gambo tengok dah.....tak teringin ke....kalau rasa macam nak makan kuih seri muka....cubalah buat ya.....Enjoy Cooking....


Seri Muka Puteri Salat
Nak tau rasa ...cubalah buat...




ADUHAI.....ROTI LAGI?????.....he he he jangan jemu tengok ya....

Hasil kejadian roti orang stress.....bila stress .....masak...masak....dan terus memasak....he he....nasib baiklah ...kalau setiap kali stress....makan...makan dan makan....parah la pulak.....bertambah gebula badan....Sambil menyambil buat Kuih Seri Muka....ku bagi tugas pada assistantku breadmaker.....menguli lagilah dia....keh...keh....keh....sampai tengah malam....orang lain dok lena mengulit mimpi....aku kat dapo sibuk menguli roti....he he he....ok pe....pas tu bawak pi opis....bagi orang lain makan....aku masak2 je...terapi mindakan.....ape-ape jelah....Moh la kita tgk roti org stress ni....he he he...

Roti...roti...roti lagi....

Roti sausage....roti manis....bila buat roti ni....memang tak pernah tak habis....Bila bawak ke opis....kejap ada....kejap lagi tak ada dah....alhamdulillah syukur....berkongsi rezeki....nikmat yang tuhan beri....
Kat rumah pun cam tu jugak....tinggal seketul for my hubby celup ngan teh tarik....ok lah tu....Bila masak sumenya habis....fuhhh....sukanya....tak membazir....nanti boleh buat lagi....he he....
Resepinya....macam selalu....guna resepi yang sama je aku buat sebelum ni....berhajat nak buat....boleh click je kat sini k.....

Selamat malam selamat pagi
Nak makan roti mehla sini....
Enjoy Cooking.....Enjoy Eating


Wednesday, January 26, 2011

ASAM PEDAS IKAN TONGKOL.....

Asam Pedas Ikan Tongkol??????.....he he aku first time masak asam pedas ikan tongkol ni....selalunya aku masak asam pedas guna ikan pari ke....atau ikan kembung......Mel yang suggest ...." Ibu masaklah asam pedas ikan tongkol.....sedap ...."  Aku pun tryla masak....not bad.....sedap jugak....Menu dinner malam tadi....

Menu Utama
  • Nasi Putih
  • Asam Pedas Ikan Tongkol
  • Ayam masak Sambal

Menu Sampingan
  • Sayur Kailan goreng + cendawan + daging...
  • Ikan Goreng
  • Sambal Belacan
  • Ulam Jering/Petai & Pucuk Ubi
  • Telur Asin....

Minuman
  • Air Oren




ASAM PEDAS IKAN TONGKOL....

BAHAN-BAHANNYA
  • Seekor Ikan Tongkol sederhana besar....disiang dan dipotong2....
  • 1 1/2 biji bawang besar *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 1/2 inci kunyit hidup *
  • 3 sudu besar cili kering paste *
  • 8 - 10 biji cili api (...kalau nak pedas boleh tambah lagi....) *
  • 1 sudu kecil belacan serbuk maggie *
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 batang serai dititik
  • 1 batang bunga kantan dihiris kasar
  • 8 - 10 batang kacang bendi
  • 1 - 2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 kiub ikan bilis maggie
  • Sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA PEYEDIAANNYA...
  • Ikan tongkol yang telah disiang dan dipotong dibersihkan ....
  • Kisar sebati sume bahan2 yang bertanda *
  • Serai dititik....
  • Panaska minyak di dalam periuk....tumiskan serai dan bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak...kacau selalu k...api kecik...takut hangus pulak nanti...
  • Tambahkan air secukupnya....yang ni kena agak2 ya....jangan banyak sangat...sedang2 je airnya...so kuahnya taklah pekat dan taklah cair....
  • Bila kuah dah mendidih bolehlah masukkan ikan ....ikan bilis kiub....lada hitam...tambahkanlah sedikit garam dan gula secukup rasa....( gula sikit je tau....buat penyedap rasa je....)
  • Masukkan kacang bendi yang telah dicuci dan bunga kantan.....akhir sekali masukkan asam keping....biarkan mendidih sekejap....dah masak tutupkanlah api....

Ikan tongkol yang dah disiang/dipotong dan dicuci bersih....
 Kacang Bendi dan Bunga kantan....
 Asam Pedas Ikan Tongkol....he he....masih dok mendidih lagi dalam periuk...

Negeri Sembilan terkenal dengan masak Lomak Cili Apinya....Negeri Johor dengan Asam Pedasnya....Asam pedas ni makan ngan nasi panas bubuh kicap...fuhhh...sedapnya....tambah pulak ngan telur asin....confirm bertambah-tambah makan....Masa baru2  khawin dulu takut jugaklah cik abang kita tu tak suka makan asam pedas.....alhamdulillah....nasib baik kena jugak ngan selera dia....yalah kan ...sebelum ni dok makan masak lemak cili api....sekarang kena makan asam pedasla pulak.... :-D
Pernah hari raya kat rumah mak mertua aku....saje nak mengubah menu....aku masak  asam  pedas ayam..."makanlah diorg ni ayam masak asam pedas......." komen mak mertua ku.....he he....kembang hati bila tengok sume orang berselera makan....satu menu baru untuk family mertuaku....alhamdulillah....Nak resepi Asam Pedas Ayam ?.....nanti aku letakkan di lain entry.... :-D....
Bagi penggemar asam pedas bolehlah cuba resepi ni....senang je....ala resepi biasa2 je ni....rasanya ramai yang dah tau camana nak masaknya....ape-ape je lah.....Enjoy Cooking.....

p/s :
Teringin nak makan asam pedas cik....Yan cubalah resepi cik ni.... :-D


 Sesi menjamu mata.....


Fav. Atiq....Ayam Masak Sambal....dia tak suka makan ikan....rugi...rugi....ayah dia tak suka makan ayam....rugi....rugi....
Kailan Goreng + cendawan + daging....
 Ulam....Pucuk Ubi Rebus....fav. hubby & mimi jugak....
 Ulam lagi.....ulam - ulaman ni memang menu wajib ada....Petai & Jering....bagus tau makan ulam2 ni....
 Telur Asin....menu wajib ada kalau masak asam pedas....kadang2 telupa jugak nak beli....
 Sambal Belacan....
 Ikan Goreng.....kat rumah ni tak yah risau kalau tak habis ikan goreng....ramai yang nak menghabiskannya....kucing-kucingku menanti ngan penuh setia....tunggu turn nak dapat makan ikan....

Macam-macam ada.....konon nak berdiet....makan nasi sikit je....yelah tu....lauk mak ai!...tetutup nasi....he he....diet ke tu....diet....diet kurang nasi lebih lauk....ha ha ha...makin dipikir nak berdiet....makin naik badan ni.....hu hu hu....:-(( .....Enjoy Eating.....







RENDANG DAGING....

Ada pelbagai resepi rendang yang boleh dibuat.....Rendang Johor....Rendang Perak....Rendang Negeri Sembilan....macam-macam adalah...tepuk dada tanya selera...mana satu kita nak cuba....Kalau nak lebih pedas bolehlah masak Rendang Negeri Sembilan....Rendang Perak...upsss....aku kurang pakar dan arif nak bercerita pasal Rendang Perak....rasanya kena tanya orang Perak tu...baru boleh dapat fakta yang tepat...he he....kalau Rendang Johor bolehla kot....walaupun aku bukanla Master Chef dalam bab masak rendang Johor ni.....Realitinya Rendang Johor ni memang selalu jadi pilihanku setiap kali nak masak rendang.....sebab ape pulak aku kata Rendang Johor....aku Johor marilah....he he he....dilahirkan kat Johor....dibesarkan kat Johor....oooo....ada masa kecik kejap aku dok Kelantan.....selebihnya sumenya diJohor....cuma jodoh je dapek oghang nogoghe Sembilan....jadi....senang cerita dua jenis rendang nilah yang selalu menjadi hidangan keluarga....tapi Rendang Johor tetap jadi pilihan utama..... :-D





RENDANG DAGING...

BAHAN-BAHANNYA
  • 1 kg daging...dipotong sederhana besar...
  • 1 peket kerisek....saiz yang kecik....tapi bukan yang kecik sekali....sikit sangat tu...
  • 1 kotak santan cap ayam brand..
  • Garam, gula melaka dan bahan perasa secukup rasa
  • 3 sudu besar rempah kari kurma brand Alagappa's *
  • 1 - 2 keping asam keping
  • 2 biji bawang besar *
  • 5 ulas bawang putih *
  • 5 batang serai *
  • 11/2 inci halia *
  • 11/2 inci  kunyit hidup *
  • 11/2 inci lengkuas *
  • 2 biji buah keras *
  • 10 biji cili api * ( kalau nak pedas boleh ditambah lagi cili api ni....)
  • 3 sudu besar ready made cili kering paste atau home made pun boleh...*
  • 3 helai daun limau purut yang telah dihiris halus
  • 1 - 2 helai daun kunyit yang telah dihiris halus
  • Sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Kisar sebati sume bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak didalam kuali....tumiskan sume bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau
  • Masukkan daging....dikacau rata....api sederhana kecil k...biarkan daging sebati ngan bahan2 yang ditumis tadi...
  • Tambahkan sedikit air....bila daging dah agak-agak empuk...bolehlah dimasukkan santan....kacau rata lagi...
  • Masukkanlah garam, gula melaka dan tambahan bahan perasa....kacau sebati....
  • Masukkan kerisek dan  asam keping....rendang dikacau lagi...biarkan daging lembut dan rendang pekat..
  • Bila daging dan betul2 empuk masukkanlah daun limau purut & daun kunyit yang telah dihiris tadi...kacau sebati lagi....masak dah rendang ni...bagi mereka yang suka rendang yang agak kering....masak lah lagi ngan api kecik dan dikacau selalu sehingga kering/pekat...
Kebiasaannya aku suka masak lebih paste rendang ni....boleh guna bila2 teringin nak makan rendang...simpan dalam frezzer boleh tahan lama...nak masak cuma keluarkan dari frezzer dah boleh terus diguna....terpulang nak masak rendang ape dengan paste rendang ni....mudahkan....rendang boleh makan bila-bila masa je....kalau dulu masa kekecik....nak makan rendang kena tunggu raya...mas raya tulah boleh makan puas-puas ayam ke daging ke....Masa berubah....anak-anak zaman sekarang boleh makan ape saje....sume pun ada...pilih je.... jangan terlebih makan dah le ya.....

Sebelum ni masak rendang aku ikut resepi mak dan pernah belajar dari cousin masa dulu-dulu....tak ada sukatan atan bahan yang tetap setiap kali aku masak rendang....di alam siber ni....aku click sana sini mencari kelainan resepi rendang dan aku jumpa resepi ni yang hampir sama ngan resepi yang aku buat sebelum ni...bezanya sebelum ni sukatan main agak-agak je....so resepi ni aku rasa is the best setakat ni....cuma macam biasalah aku mesti nak modified....tak banyak ...sikit je yang aku ubah....yang bestnya....my hubby siap tanya " Rendang ape ni ......sedap lah....." Maknanya rendang yang aku masak sebelum ni belum berjaya memenuhi citarasa dia sepenuhnya....anyway timakasih pada yang empunya resepi ....tak rugi mencuba....dapat pujian lagi.... :-D Kalau nak tengok resepi yang asal boleh click kat sini
....Enjoy Cooking....


Berbaju songket di pagi raya
Songket di pakai bersama selendang
Cubalah masak cubalah rasa
Bila dimakan tersenyum girang...




Tuesday, January 25, 2011

NASI BERINGIN.....resepi emak.....

Yang pergi tetap pergi....yang hidup .....kehidupan harus diteruskan......

 
Breakfast pagi Ahad ....

 
Menu Utama
  • Nasi Beringin
  • Rendang Daging
  • Sambal Tumis Ikan Bilis
  • Ulam-ulaman....menu wajib ada.....he he
  • Telur Rebus

 
Minuman
  • Teh O Panas
  • Kopi O Panas
  • Nescafe Tarik

 
Sepinggan Nasi Beringin.....

 

 
 Rendang Daging...
 Sambal Tumis Ikan Bilis....

NASI BERINGIN

BAHAN-BAHANNYA
  • 4 cawan beras basmathi
  • 6 cawan santan (aku guna 2 kotak santan cap ayam brand + air untuk dapatkan 6 cawan santan..)
  • garam & sedikit gula secukup rasa (secubit gula dalam nasi....sekadar mengikut petua org lama)
  • 3 helai daun pandan disimpulkan
  • 1/2 inci halia dititik dan dihiris halus *
  • 1 batang serai dititik *
  • 1/2 sudu kecil halba
  • 1/2 biji bawang besar dihiris halus *
  • Sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Beras basmathi dicuci bersih kemudian direndam untuk lebihkurang 1 jam....kalau nak hasil nasi yg lebih cantik beras boleh direndam semalaman....pas tu beras ditoskan....
  • Panaskan minyak didalam periuk nasi.....tumiskan bahan2 yang bertanda *sehingga naik bau....
  • Masukkan beras....kemudian santan yang telah dicampurkan dengan garam dan sedikit gula dan juga daun pandan yang telah disimpulkan....masak nasi seperti biasa....
  • Sediakan kukusan....setelah nasi baru saja masak...(kalau masak dalam rice cooker...bila lampu merah kat luar periuk nasi tu baru je bertukar 'keep warm')....nasi tadi cepat2 digemburkan dan alihkan kedalam bekas lain untuk dikukus...masa ni taburkan halba.... masukkan kedalam kukusan dan kukuslah lebihkurang 15 - 25 minit.....nasi siap ditanak/dikukus....
Nasi Beringin ni lebihkurang sama je ngan nasi lemak...bezanya ada bahan2 tambahan untuk ditumis...untuk menambah rasa....belajar buat Nasi Beringin ni dari Mak....Fuhhh ....kalau makan Nasi Beringin Mak....sedappnya....selalunya Mak masak Sambal Tumis Udang.....bila la nak rasa Nasi Beringin Mak lagi....Rasanya ada sikit beza...mungkin sebab ada letak halba ngan serai.....tak rugi mencuba....sedap....
Kalau tak nak guna teknik tanak/kukus ni boleh jugak....tanakla nasi macam biasa...tak perlulah dikukus lagi....Cuma aku kurang gemo bila bawah nasi berkerak....tu yang aku suka guna teknik ni....tak ada kerak...best....hasil nasi jadi cantik....berderai je....Lauknya terpulang pada citarasa masing2....nak buat sambal daging pun boleh.....sambal kerang pun boleh....ayam sambal pun boleh.....senang cerita sume jenis sambal atau rendang memang sedap dimakan ngan Nasi Beringin ni.....jangan makan banyak2 k....secukup rasa....makan ketika lapar....berhenti sebelum kenyang.....he he boleh ke.... :-D ....Happy Happy Happy Cooking.....

NASI LEMAK NASI BERINGIN
CUBALAH BUAT JIKA TERINGIN 

p/s :
Cikgu Naza.....pantun dua kerat ibu....he he....
 



Monday, January 24, 2011

SALAM TAKZIAH....

Di subuh hening....telefon ku berbunyi....berderau darah....Ija anak buahku..... berita hiba yang aku terima....Ija kehilangan ayah tersayang.....Begitulah ketentuan tuhan....Tuhan lebih menyayanginya Ija....Tenang dan bersabarlah....Tuhan lebih mengetahui ape yang terbaik untuk hambanya....
Salam Takziah dari cik sekeluarga....semuga rohnya dicucuri rahmat yang Maha Esa dan ditempatkan dalam golongan orang2 yang beriman.....Al-Fatihah.....

BUN BUN BUN LAGI....

Every weekend buat roti.....mesti org dok tanya....tak jemu ke.....takkkkkk.....bukan hari-hari pun buat...Buat untuk bekal mimi balik kolej hari ni....boleh jugak kengkawan serumah dia makan....kalau dia dah tak larat nak makan....
Salam pagi pagi Ahad....memang awal bangun hari ni....lepas solat....terus ke....mana lagi kalau tak ke dapo....rutin biasa busy siapkan breakfast.....siap buat breakfast aku pun buatlah roti ni....cam selalu jugak Roti Sausage ngan Sweet Bun....kalau tak guna sausage tu....memang tak berusik dalam fridge....ntahla sume org kat dalam rumah ni tak kuat makan dah..... masalahnya pulak aku ni tak leh nak stop memasak....ha ha ha....ape dah jadi.....masak2 tapi yang tukang makan amatla kurangnya....Nak wat camana kan ....dah jadi hobi....kenala masak jugak....

????????????????

Aduhai! Entry ku tergendala.....patutnya semalam aku dah publish .....ha ha ha....akibat keje tertangguh macam nilah jadinya....sorrylah ya....bukan cerita best pun ....cuma cerita biasa dari orang yang biasa-biasa jugak.....Upssss....jomlah kita tengok bun bun bun yang aku buat semalam.....

 Bun Manis....aku taburkan gula + ngan susu tepung....rasa lemak2 manis....
  
Bun Bun Bun lagi....sorry ya semenjak dua menjak asyiklah resepi yang sama je aku publish kat sini....he he...jangan jemu ya....bekal yang simple untuk mimi bawak balik kolej....dan kalau kat rumah....roti ni kira habislah kalau buat..... :-)....taklah membazir.....


 Fresh from oven....

Sausage Bun.....

Semalam pecah rekod....roti ku buat habis semalam jugak....my hubby kebiasaannya jarang2 nak makan roti yang aku buat ni....Ntah ape mimpi malam tadi...dia makan roti manis cecah teh tarik...anak bujang ku Atiq makan roti sausage yang tinggal dua ketul.....alhamdulillah....selesai hayat roti semalam....he he....selalunya...amik masa jugakla nak habis....macam aku cakaplah....org kat rumah ni....kurang makan sekarang....diet kot....he he....patutnya aku yang berdiet....memang diet pun....masak dan makan untuk kurus....camana tu....aku je yang paham...." Enjoy Cooking....Enjoy Eating "....

Note :
Nak resepi click kat sini k...... :-D


Saturday, January 22, 2011

PENGAT NANGKA....


 

Pengat....anak2 zaman sekarang kurang minat makan makanan macam ni....macam pelik bila kita tanya nak makan pengat nangka tak....Buat ni petang semalam...sian tengok nangka ni....dah lama beli tak ada sape yang nak makan....dari jadi mangsa tong sampah....baik buat sesuatu sebelum langsung tak leh nak makan.....Jangan membazir.....Mel tolong racikkan kecik2....plan awal dia nak buat agar2....bila ku meninjau ke dapo....he he....ibu buatlah pengat.....keja senang je masak pengat tu.....Maafla ya resepinya....aku main agak2 je sume bahan-bahannya....Kalau nak jugak bolehlah ku letakkan bahan2nya tanpa sukatan....boleh eak....sorry.....hamba bukan tukang masak pro....dah biasa masak sebelum ni sukatan tak dicatat pun....

PENGAT NANGKA
  • Nangka 10 biji dibuang biji dan dihiris2
  • Santan 1 kotak  200ml + air 200ml ( aku guna santan cap ayam brand...)
  • Susu cair 1/2 tin (aku guna susu cair "Ideal"....)
  • Gula Melaka yang telah diracik lebihkurang 4 genggam ( ha ha ha sorry memang genggam je masa buat semalam....)
  • Gula Pasir secukup rasa....( ikut selera masing-masinglah....)
  • Daun pandan 2 helai disimpulkan....
  • Secubit garam
  • 1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan ngan sedikit air...
  • 1/4 cawan tepung ubi *
  • 1/3 cawan tepung pulut *

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Didalam mangkuk campurkan bahan2 yang bertanda * dengan sedikit air...diuli menjadi dough macam nak buat kuih buah melaka tu...bahagikan kepada 2 bahagian...satu bahagian diwarnakan hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan merah....Adunan ini digentel bulat2 ....diketepikan kejap k...
  • Masukkan santan kedalam periuk...campurkan air....masak dengan api sederhana kecil...masa ni masukkan aduanan tepung yang telah digentel tadi....telupa la pulak....masukkan daun pandan yang telah disimpul tadi k....
  • Masukkan gula melaka dan gula pasir juga secubit garam....kacau larut....
  • Masukkan susu cair....kacau selalu ya....api kena sentiasa kecil....
  • Bila adunan tepung mula timbul....masukkanlah nangka yang telah dihiris tadi....
  • Akhir sekali bila dah masak ......masukkan tepung jagung yang telah dibancuh ngan air....kacau sekejap....kuah pengat akan jadi sedikit pekat....tutupkan api....siap dah....
 Rasanya ramai yang tahu dah masak pengat ni......kalau nak masak pengat pisang pun caranya sama je macam ni jugak....cuma sorryla apa istilah tepung yang dimasukkan kedalam pengat tu....aku kurang arif bab ni...sebelum ni masa kekecik dulu arwah mak kalau masak pengat mesti ada tepung gentel ni...he he cuma masa tu tak adala letak warna-warni....mak selalu pun di gunting2 je masuk dalam pengat....aku lebih suka makan tepung tu dari makan yang lain....Dulu lain sekarang lain....anak2 ku kurangla gemo makan pengat ni....selera anak zaman sekarang kan....Kalau sesapa yang teringin nak makan pengat nangka....cubala buat....senang je.....happy happy & Enjoy Cooking....
 
 
 

FOOD CORNER......

" Kat rumah ni banyak makanan....nak makanan berat....sederhana berat....makanan ringan....sume ada....."
komen my hubby malam tadi......aku terpinga-pinga kejap....Bila ku pandang setiap sudut rumah.....memang benar apa yang dikata.....ha ha ha.....baru aku terperasan.....sudut mana pun dilihat mesti ada benda makan...tu tak yahlah cita yang dalam fridge.....he he....macam-macam ada.....

FOOD CORNER VIEW.....jom .....


Food Corner 1
Heavy meal....memang selalu kat sinila....dari breakfast.....lunch...dinner.....kalau family berkumpul ....makan ramai2....berselera makan....walaupun lauk sardin je....he he..
breakfast pagi tadi....nasi goreng je ngan sambal sardin + jantung pisang....sardin lagi...he he
Food Corner 2
 Ruang Tamu ....lepas makan boleh makan pemanis mulut....gula-gula....bila-bila nak makan pun boleh...


Food Corner 3
 Sisi Ruang Tamu ....ha ha ha....macam-macam ada...cuba tengok dalam balang tu....cam kedai runcit pun ada kan....
Food Corner 4
 Yang ni pulak sudut cabinet bawah tangga....pun ada makanan jugak.... :-)
Food Corner 5
 ada lagi makanan....he he.....
Food Corner 6
 Sudut " Island " kat dapo....selain tempat masak-memasak....pun tempat letak makanan jugak....
Food Corner 7
 Sudut meja ruang tamu ....he he....buah ada...gula-gula pun ada....
Food Corner 3
 Sudut sisi ruang tamu ....different view.....makan..makan ...jemput makan....
 Food Corner 8
' Bar Counter ' .....ada jugak makanan lagi....ish...ish....
 Food Corner 9
Kat rumah ni balang kuih raya bukan guna masa hari raya je....hari2 biasa pun dah memang ada kat situ.....he he...

Mana-mana pun ada makanan....sana makan..sini makan...situ pun makan....orang lain maintain slim....aku....keh.keh..keh...makin gebu.....aaaaaa....tidak....camana nak slim balik ni eak....Tak yah memasak?  Oh! tidak2....betambah gebu lagi rasanya....tak buat apa....dok mengadap tv.....pas tu tido lena....hu hu hu.....Ape-ape pun syukur alhamdulillah dengan nikmat yang tuhan beri.....makanan yang banyak jangan dibazir-bazirkan.....bersedekahlah..... :-) Mudah-mudahan rezeki kita lebih dipermudahkan....aminnn....