Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....
Beli ubi kat pasar malam minggu lalu....kebiasaannya aku mesti buat bingka ubi...asyik2 la bingka ubi...carila resepi lain pulak....Lepat ubi tak berapa minat nak makan....tak taula ngape...last2 jumpa resepi kat blog Table for 2....Juara MasterChef Blogger.....ada ubi...ada sago biji....bolehlah try....sume bahan2 ada kat dapo....Semalam lepas siap masak2 ....sambung aktiviti buat kuih ni pulak....
STEAMED CASSAVA & SAGO KUIH....TALAM UBISAGO...
Resepi Asal : wendy@Table for 2
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld
BAHAN-BAHANNYA...
Lapisan Bawah - Ubi Kayu
- 500 gm ubi kayu yg telah dibuang kulitnya...
- 150 ml air
- 100 ml santan pekat
- 2 sudu besar tepung ubi
- 100 gm gula pasir ( aku tambah 2 sudu besar lagi....)
Lapisan Atas -Sago Biji
- 150 gm sago biji
- 100 gm gula pasir ( aku tambah 2 sudu besar lagi...)
- 250 ml water
- 375 ml jus pandan ( 3 - 4 helai daun pandan...dikisar bersama 375 ml air....perah/tapis jusnya )
- 100 gm kelapa parut ...putihnya sahaja...
Lapisan Bawah - Ubi Kayu
- Ubi kayu dipotong kecil....campurkan gula...santan pekat...air.....tepung ubi....kisar halus dalam food processor @ blender....
- Masak campuran ubi diatas api sederhana kecil sehingga pekat /likat....Tuangkan adunan yg likat/pekat kedalam loyang bersaiz 8" x 8" yg telah dilapik ngan aluminium foil melepasi ketinggian loyang....
- Panaskan kukusan.....sementara itu sediakan pula utk lapisan atas - sago biji....
Lapisan Atas - Sago Biji
- Didihkan air dalam bekas yang sesuai...masukkan sago biji dan gula....kacau sehingga campuran ini sedikit pekat....
- Campurkan jus pandan....masak lagi menggunakan api sederhana besar....( sementara menunggu campuran ini dikacau sehingga pekat....lapisan pertama tadi bolehlah dikukus dengan api besar lebihkurang 15 minit....)
- Pastikan campuran sago biji dikacau selalu menggunakan api kecil sehingga sago biji separuh masak...campurkan kelapa parut...kacau lagi sehingga campuran pekat/likat....
- Perlahan2.....tuangkan campuran sago biji keatas lapisan ubi kayu yang telah dikukus tadi....( pastikan air kukusan mencukupi...kalau kurang air kukusan perlu ditambah...)
- Kukus lagi anggaran 20 minit dengan api besar....
- Setelah masak...angkat kuih dari kukusan....biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong...untuk memudahkan kuih dipotong ...lapikkan pisau dengan plastik...potonglah kuih mengiukut saiz kesukaan memasing...
Nota :
Kuih agak lembik ketika baru lepas dimasak....pastikan betul2 sejuk sebelum dipotong...aku masukkan sekejap kedalam fridge setelah kuih sejuk....keluarkan semula...proses memotong kuih jadi lebih mudah....Dalam resepi asal..tidak dinyatakan bila nak dimasukkan kelapa parut...so aku agak2 je masukkan kedalam adunan sago biji ....kacau sebatikan sehingga betul2 pekat sebelum dituang keatas lapisan pertama tadi....maaf ya Wendy....mungkin typing error...biasa terjadikan...its ok...
Rasa kuih yang lemak2 manis...lembut je bila dikunyah....okay...bestnya....my hubby suka gak makan...he he...so berbaloila membuatnya kan...nak rasa....cuba2 lah buat ya....bahan2 pun yang senang2 je....mudah dicari...murah dibeli...senang dimasak...sedap dimakan....
Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....