Wednesday, November 30, 2011

TalaM CendoL....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Bila tekak dah rasa teringin nak makan...mesti nak kena buat jugak kan...buat Talam ni minggu lepas kot...tetiba kat opis rasa teringin sgt nak makan talam cendol ni...balik dari opis terus je singgah kedai...cari bahan2 utama...cari cendol...sib baik ada...sampai rumah terus je buat....Amik resepi kat rumah Kak 1 @ Kak Wan dari Citarasawan...suka lepak2 kat blog ni...macam2 resepi ada...bestttt...boleh leka dok belek resepi kat sini...asal resepinya ada guna jagung manis...tapi aku tak guna pun...guna cendol semata je...stok jagung manis dah abis kat dapo kita...maap ya Kak 1 ...kita ubah sikitttt je resepinya....nak semak resepi asal boleh lah tinjau blog Kak Wan @ Citarasawan nak mintak izin kat Kak Wan copy/link resepi kat sini ya....tq tq share resepi yg best ni...sedapppp....sume org pun suka...bwk pi opis....kejap ada...kejap lagi dah tak ada....

KUIH TALAM CENDOL...
Resepi Asal  :  Kak Wan @ Citarasawan
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA..
  • 80 gm cendol....( ku guna 180 gm cendol sumenya...)
  • 100 gm jagung manis dalam tin.....( tak guna jagung manis ni...kehabisan stok kat dapo :-)....)

Bahan Lapisan Bawah..
  • 60 gm tepung beras
  • 30 gm tepung hoen kwe...kaler putih
  • 100 gm gula halus
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 300 ml santan pekat KARA...( kuguna jenama Ayam Brand...)
  • 200 ml air..

Bahan Lapisan Atas...
  • 30 gm tepung beras
  • 10 gm tepung jagung
  • 200 ml santan pekat KARA..(.nak guna jenama lain pun boleh...)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

Lapisan Bawah
  • Satukan bahan2 lapisan bawah, tapis dan masak dalam periuk non stick hingga mula berwap dan sedikit pekat...kemudian masukkan cendol....kacau rata...
  • Angkat dari api dan segera dituangkan kedalam loyang 8" x 8 " yang telah dilapik ngan aluminium foil..melepasi ketinggian loyang dan disapukan ngan sedikit minyak...
  • Ratakan permukaan adunan dan kukus selama 15 minit..

Lapisan Atas
  • Satukan bahan2 lapisan atas, tapis dan tuangkan keatas lapisan bawah tadi....
  • Tutup loyang ngan aluminium dan kukus selama 30 minit sehingga lapisan nampak kental.
  • Angkat dan pastikan betul2 sejuk sebelum dipotong....

 
Memang rata2 ramai dah kengkawan blogger yang buat talam ni...macam2 versi ada....boleh pilih yang mana suka..aku je yang terlewat...he he...org lain dah lama buat talam cendol ni...aku barula tehegeh2 nak buat...tak pe la kan....dah buat pun....rasanya emmmm...lemak2 manis...campur lak ngan cendol...walllaaaaa...serasi ngan selera ku...lenkali leh buat campur sekali ngan jagung manis pulak...mesti lagi sedap kan..kan...
Sesape yg berhajat nak rasa talam ni...lehla cuba buat ya.... :-)
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....


Tuesday, November 29, 2011

SambaL GeseK Buah Kundang.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Sambal Gesek Buah Kundang....fuhhhhh...memang membuka selera....bukan selalu pun dapat buah kundang ni....bila dapat...emmmm....nak buat apa ek ngan buah ni....buat samballah....buat pun tak susah mana...mudah...cepat dan yang paling penting sedap....sedap ke....sedapppppp..... :)

 Meh2 kita semak resepinya pulak....senang je.....

SAMBAL GESEK BUAH KUNDANG...

BAHN-BAHNNYA...
  • 7 biji buah kundang....dibelah..dibuang biji..dibersihkan...dihiris kasar...
  • 1 genggam ikan bilis....ni agak2 je ...nak letak lebih sikit pun boleh je...
  • 5 biji cili hijau
  • 17 biji cili api
  • Garam dan gula secukup rasa....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Sume bahan2 dicampurkan dan ditumbuk kasar2....atau pun masukkan dalam blender....dikisar kasar....siap dah....senang kan.... :)





Memang best sesekali dapat makan sambal gesek cam gini...leh bertambah2 nasi dalam pinggan....hilang jadual diet..he he...patut2 makan nasi sesenduk...dah jadi 2...3 senduk la pulak...tak pe la kot....sesekali..he he...cakap nak sedap kan hati sendiri...... :D
Ape2 pun....Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....


DaginG SemuR....



Assalamualaikum....Salam kesejahteraan....

Tahun silih berganti...umur pun meningkat lagi....pantasnya masa berlalu....adoiai!....bila virus M melanda ni...payahnya....kalau sakit ...boleh gak telan2 ubat...bila sakit yg satu ni datang menyerang....apa pun tak boleh...hu hu hu...bukak tutup blog je kejenya....pastu  tak buat apa pun ....dok pandang je.....alahai!

Daging Semur....masakan dari Medan lagi ....Mel yang masak...aku cuma jadi tukang makan dan juga pencatat resepi...he he he...patut2 dah lama entry ni dibuat....kalau keje asyik bertangguh...pastu diserang lak penyakit malas.... nilah akibatnya....hu hu hu.....



Jomlah kita semak resepi daging semur ni....

DAGING SEMUR


BAHAN-BAHANNYA

  • 500 - 600 grams daging ( dipotong sederhana kecil...dicuci dan ditoskan...)
  • 2 sudu besar cili kering pes *
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 4 biji buah keras *
  • 2 sudu kecil serbuk ketumbar *
  • 1 sudu kecil lada putih/sulah *
  • 1 inci halia *
  • 1 biji tomato *
  • Sedikit Kayu Manis, Bunga Lawang dan Buah Pelaga 
  • Kicap Manis, Kicap Masin, Gula dan Garam secukup rasa....
  • Minyak secukupnya utk menumis..
  • Leek dihiris2 utk hiasan....kalau tak nak guna leek boleh guna daun sup & daun bawang.


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Kisar sume bahan yang bertanda *...
  • Panaskan minyak didalam kuali...tumiskan kayu manis...bunga lawang dan buah pelaga....masukkan sume bahan2 yang telah dikisar tadi...tumis sehingga naik bau dan pecah minyak....
  • Masukkan daging....kacau dan gaul sebati bersama bahan2 tumisan tadi...masukkan sedikit air...dan masak lagi sehingga daging empuk....
  • Tambahkan bahan2 perasa....kicap...gula dan garam secukupnya....biarkan kuah pekat...masukkanlah leek @ daun sup dan daun bawang ...kacau sekejap ....siap dah ...tutupkan api..
  • Sedia tuk dihidangkan....



Mudah je resepinya kan.....selain Daging Semur...apa lagi yg dimasak masa tu ek...macam2 ada....lauk2 biasa2 je...Sayur Kacang Panjang....Ikan Goreng....Ulam2an...Sambal Tempoyak...Sambal Gesek Buah Kundang...he he he...bab Sambal Gesek Buah Kundang tu...fuhhhh....kechur2 masa dok buat sambal ni...kena sgt ngan selera......lama dah tak makan sambal gesek campur ngan buah kundang ni.....sedapppppnyaaaa..... :)
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld.....

Salam Maal Hijrah 1433....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....



Salam Maal Hijrah pada sume umat muslim dan muslimat.....semuga tahun yg mendatang lebih baik dari tahun2 yg sebelumnya.....Insyaallah......Insyaallah.....


Friday, November 18, 2011

BinGka SingkonG & KeJU....serasi bersama... :D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


 

Bingka Singkong & Keju....he he...saje mengubah nama....Bingka Ubi & Keju....kalau kuih bakor2 ni memang my fav...tak tau la ngape...sejak2 akhir ni..lebih suka kuih2 tradisional dari kuih2 moden...bila meniti usia...selera pun berubah kan....Memang selalu pun buat bingka ubi ni...cuma sebelum ni guna resepi Cik Mat Gebu ....tak penah cuba resepi yang lain....rasanya memang sedapppp...tak de yg kurang pun...cuma kali ni sesaje nak mencuba yg lain pulak...apa2 pun nak timakasih gak kat adik kita CMG @DapurTanpaSempadan .....selalu kongsi resepi2 yang best....

Kali ni amik resepi kat blog Wendy@Tablefor2 la pulak...versi bingka yang ni ada penggunaan telur....dan saje nak mencuba kelainan...aku sesaje menambah slice cheese dalam kuih bingka ni....Sedap ke....he he...kena cuba buat...pas tu komen ya...Kalau ditanya kat aku...jawapannya.....sedappppp......Jom kita semak resepinya...mintak izin linkkan resepi  Wendy kat sini ya...maaf jugak ....dah diubahsuai sikit....try & error.... :-)

BINGKA SINGKONG & KEJU..
Resepi Asal  :  Wendy@Tablefor2
Terjemahan/Olahan  : KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA...
  • 1.2 kg Ubi Kayu ( Bila siap dikopek dan diparut @ dikisar...ditapis/diperah menggunakan kain kasa...menghasilkan anggaran berat lebihkurang 900 gm...)
  • 200 gm gula pasir ( ku guna gula perang...)
  • 200 ml santan pekat...( ku guna santan kotak segera je...)
  • 250 ml air
  • 2 biji telur
  • 40 gm butter
  • 2 keping slice cheese ( jenama apa2 pun boleh...ni aku yang letak...resepi asal tak de...)
  • 1 sudu besar tepung kastard ( ni pun aku tambah...)
  • Beberapa titik pewarna oren..( ni pun aku tambah..)
  • 1-2 helai simpulan daun pandan...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Kopek ubi...kemudian bolehla diparut...( ku kopek...potong kecil2....kisar dalam food processor....)
  • Setelah dikisar hancur...masukkan kedalam kain utk ditapis airnya....biarkan air ubi tadi mendap dalam lingkungan 5 - 10 minit....mendapan air menghasilkan tepung ubi dibawahnya....air ubi dibuang...amik tepung yg mendap tu saje....
  • Campurkan ubi yg telah siap ditapis bersama tepung ubi hasil mendapan bersama dgn separuh dari sukatan air...campurkan juga tepung kastard sekali...gaul sebatikan adunan ini....ketepikan....
  • Masak baki separuh dari sukatan air bersama gula dan slice cheese yg telah dihiris halus...campurkan sekali daun pandan...dan juga butter...masak sehingga gula larut dan cheese sedikit cair...( jgn risau pun kalau cheese tak mencair sgt...berketul2 pun tak pe...)
  • Masukkan campuran gula ni kedalam campuran ubi kayu...kacau sebati....
  • Campurkan santan ngan telur...kacau sebati...masukkan campuran santan kedalam adunan ubi...titikkan pewarna oren...gaul sebati adunan ni....
  • Sediakan loyang pembakar yang sesuai....sapukan shortening...lapikkan ngan aluminuim foil melepasi ketinggian loyang...sapukan shortening lagi keatas lapik aluminium foil....Tuangkan adunan kedalam loyang...
  • Panaskan oven 170 - 180 darjah celcius....bakar kuih dalam lingkungan 1 jam @ sehingga kuih masak berwarna keperangan...
  • Last step...setelah kuih masak...aku grill sekejap utk dapatkan permukaan yg sedikit garing....


Nota :
Resepi asal menggunakan ubi kuning...aku guna ubi biasa/putih je...kalau guna ubi kuning ...ubi tak perlu diperah buang airnya....itu yang dimaklumkan dalam resepi Wendy....so bila menggunakan ubi biasa/putih...memang kena tapis/perah airnya...dan mendapan tepung ubi tu saje yg digunakan/dicampurkan semula kedalam parutan ubi...

 

 Fuhhhh!....bila bab nak mentranslate resepi ni...tergeliat aku dibuatnya...he he...ku terjemah ..ku olah yang mana mampu...ikut cara yg aku masak kuih ni...bolehla ya....rasanya sume pun faham kan....dan ku yakin ramai yang dah tau buat kuih bingka ubi ni....saje ku kongsikan pulak kat sini versi yg dah kumodifiedkan campur keju lak kali ni....Apa komen sume org yg dah makan....diorg kata...lebih lemak dan sedappppp...

  

Pada sesape nak rasa ape kelainannya bingka singkong keju ni...leh la mencubanya...tak susah nak buat...bahan2 pun tak banyakkan....bolehla buat tuk minum petang ni.....
Selamat berhujung minggu....
Happy & Enjoy Cooking...KitchenIsMyWorld..... 

Thursday, November 17, 2011

Kek Karamel....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan..


Tergoda jugak akhirnya...org lain sume lama dah...buat kek ni...dah 2 ..3 kali buat pun...Aku gak yg ketinggalan...barula berkesempatan nak mencuba....cubaan pertama....kek ku jadi agak lembap....dah ku lapkan lelehan air dari karamel tu...he he...mungkin tak cukup lap kot....ape2pun rasa kek ni tak yah cakapla kan...kalau sume org pun dah ckp sedap sesedapnya...pas tu dah buat sampai berkali2....memang confirm sedapla tu...


Kek puding karamel ku yg tak berapa nak kemas...bila lembap ...comot je bila kita potong...lenkali leh buat lagi...Amik resepi kat blog Azlita@MasamManis ...he he banding kek Ita ngan hasil kek yg ku buat...mak ai...tak leh lawanla...kek Ita buat superb cantik...halus dan kemas hasil kejadian keknya....tgn org berseni...Ape2 pun nak timakasih bebyk pada penyumbang asal resepi ni....kek yg best....Mintak izin kat Ita...nak copy resepinya kat sini ya...kalau nak tgk step by step camana nak buat kek ni singgahlah ke blog Ita....

KEK  KARAMEL...
Salinan dari  :  Azlita@MasamManis

STEP 1
Gula Hangus

BAHAN-BAHANNYA....

  • 2 sudu besar gula pasir
CARA-CARA PENYEDIANNYA..
  • Sediakan loyang 8 inc. ( ku guna loyang bulat berlubang ditengah...)
  • Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
  • Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
  • Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan 
  • Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
  • Ketepikan 

STEP 2
Puding Karamel

BAHAN-BAHANNYA
  • 1/2 tin susu cair 
  • 70g gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Kacau susu dan gula hingga gula larut.
  • Kacau telur dan esen perlahan.
  • Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
  • Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
  • Ketepikan.
  • Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
  • (Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

STEP 3
Sponge Kek

BAHAN-BAHANNYA
Adunan Kek Bahan 1
  • 70g gula kastor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air 
  • 45ml minyak masak
CARA-CARA PENYEDIANNYA..
  • Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
  • Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
  • 140 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
CARA-CARA PENYEDIANNYA..
  • Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
  • Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
  • Ketepikan.

Adunan Kek Bahan 3
Merinque  
  • 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
  • 70g gula castor
  • 1 sudu teh krim of tar2
CARA-CARA PENYEDIANNYA..
  • Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
  • Pukul putih telur hingga berbuih
  • Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
  • Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi.
  • Gaul rata secara kaup balik
  • Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
  • Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C..
  • Gunakan api bawah sahaja. 

STEP 4
Teknik Pembakaran Kek
Kaedah Steam Bath 
  • Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
  • Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
  • Letakkan pada rak bawah dalam oven.
  • Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
  • Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
  • Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
  • Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
  • Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
  • Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
  • Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

  
 
 
Kek sedap...masalahnya aku je yang makan...adoiyai!....tambah gebula bdn nampaknya...he he....Lain masa lain ketika nak cuba lain2 versi lak kek karamel ni....macam2 ado....Akhirnya...lepas gak hajat dihati nak buat...nak makn kek karamel ni....berbaloi-baloi....
Happy & Enjoy Cooking...KitchenIsMyWorld....

Wednesday, November 16, 2011

SeriMuka DuriaN....bagai dilanda ombak Tsunami...he he...



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Bila usia makin meningkat ni..selalu sgt jadi pelupa...ish2...serimuka durian ni pun buat minggu lepas....kalau ditanya hari apa confirm bebeno la aku tak hingat....he he...abaikan jelah....Bestnya... serimuka durian ni memang sedap...topping kat atas yg lembik2 ni memang aku suka...aku memang lebih suka sekaya atas tu kurang tepung...Hasilnya lembut...lembik...creamy...tak keras....macam2 selera org kan...Ngape dilanda ombak Tsunami...itulah kelemahan ku setiap kali buat serimuka ni...sekaya atas tu mesti berombak ....mcm tsunamilah...he he...Org lain buat licin je sekaya atas tu....jelezzzzznya...sesape ada petua lehla kongsi2...guna api kecik pun berombak...kot terlebih masa mengukus ke...tak pelah...lenkali leh cuba lagi....

Amik resepi kat blog wendy@Tablefor2...  dan resepi ni Wendy amik dari Rohani's Jelani Kuih Asli Malaysia..( maaf tak dapat nak linkkan kat sini....)  Resepi asal memang tak de durian pun...bila tgk ada stok durian kat dalam fridge tu...jadi sesajalah letak rasa durian dalam sekaya nya...memang kena ngan selera la pulak...Ape2pun tq kat tuanpunya resepi asal yg sedap ni...setakat ni kalau buat serimuka...basic resepi mesti guna resepi ni....nak minta izin kat wendy tuk linkkan resepinya kat sini....



SERI MUKA DURIAN....
Resepi Asal  : Wendy@Tablefor2 dan  Rohani Jelani’s Kuih Asli Malaysia.
Terjemahan/Olahan  : KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA

Lapisan Pulut

  • 300 grams beras pulut....dicuci dan direndam sekurang2nya 2 jam
  • 50 ml santan pekat (aku guna santan kotak cap ayam brand....)
  • 200 - 250 ml air
  • sedikit perwarna hijau.
  • 1 sudu kecil garam


Lapisan Atas - Custard Durian..
  • 3 biji telur
  • 150 ml santan
  • 150 ml air suam
  • 1 sudu kecil pandan esen
  • 1/2 sudu kecil perwarna hijau @ pandan paste...kalau dah letak pandan paste tak yah letak pandan esen ya....terlebih rasa pandan pulak nanti...
  • 180 grams gula pasir...( boleh dikurangkan kalau tak suka manis sangat.....)
  • 15 grams tepung jagung
  • 30 grams tepung gandum
  • 5 - 6 ulas durian...ambil isinya saje...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

Lapisan Pulut
  • Toskan beras pulut yang telah direndam tadi....
  • Sedikan tempat pengukus....gunakan api yang besar
  • Letakkan beras pulut kedalam loyang yang sesuai..(.loyang kusapukan ngan sedikit shortening...pastu lapikkan ngan aluminium foil melepasi ketinggian loyang...) campurkan santan + air dan garam...kacau sebati..
  • Kukuslah pulut lebihkurang 20 - 30 minit....sehingga pulut masak....
  • Keluarkan dari pengukus....untuk mendapat warna macamana yang aku buat tu....senang je....gunakan chop stick...cucuk keatas pulut yang dah masak tadi....buatlah beberapa lubang diatas permukaan pulut....pas tu celupkan pulut dalam perwarna hijau....cucukkan semula kedalam lubang yang telah dibuat tadi.....Setelah itu gemburkan pulut...untuk sekatakan santan dan warnanya....
  • Warna hijau tu tak perlulah sekata sangat....biarlah bercampur seadanya je...so pulut tu kelihatan ada dua warna...pas tu pulut ditekan mampat dan padat ketka masih panas....boleh gunakan penekan kek atau paling senang....ambil plastik...masukkan kain kedalamnya tekanlah pulut tu....nak guna daun pisang pun ok je....
  • Masukkan kedalam pengukus semula sementara menyediakan bahagian atas lapisan....

Lapisan Atas Custard Durian..
  • Campurkan kesemua bahan2 kering kedalam mangkuk pengadun.....kacau sebati....
  • Campurkan kesemua bahan cair bersama isi durian...kisar sehingga isi duran hancur...dan di masukkan kedalam bahan2 kering tadi....kacau sebati....kalau masih bergentel2 bolehlah ditapis....
  • Tuangkanlah keatas lapisan pulut....kukuslah dengan api perlahan dalam tempoh 20 - 25 minit....api jangan beso kukus tak leh lama sangat....nanti jadi macam kuih yang aku buat....ha ha berkawah ...berombak bagai...
  • Setelah masak....kuarkan dari kukusan....biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong.....

Nota :
Ada banyak cara untuk buat lapisan atas custard ni....ada setengah tu bahan tepungnya lebih berbanding resepi yang aku buat ni....hasilnya...lapisan tu agak keras sedikitlah....aku lebih suka cara ni...sebab custardnya lembut ,lembik dan creamy.....dan satu lagi ...resepi asal... adunan custard dimasak sekejap sehingga agak pekat kemudian baru dikukus.....terpulang pada selera masing2....aku sekadar mencuba resepi yang ada...dan setakat ni  resepi ni memang jadi pilihan bila teringin nak makan kuih seri muka...he he he...kalau tak modified resepi memang bukan akulah tu....sorry ya...
Dapat idea color2 hijau tu dari blog Mat Gebu yang popular tu....thanks kerana sudi berkongsi idea...cuma CMG guna kaler bunga telang untuk dapatkan warna kat lapisan pulut tu....he he aku tak rajinlah pulak nak cari bunga telang tu...senang dan cepat guna jelah perwarna yang ada ...selalu guna kaler biru kali ni tuko lak kaler hijau...sorry ya kerana mempelbagaikan idea....
Kebiasaannya kalau tak letak isi durian dalam custard tu...aku akan campurkan ngan serbuk kayu manis...bertujuan utk menghilangkan rasa telur dalam custard tu....suka rasa dan harum bau serbuk kulit kayu manis...ape2 pun terpulang pada selera memasing ya....


Emmmm....memang sedapppp.....

 

 Tgk2....siannya kuih serimuka ku dilanda ombak tsunami...sib baik rasanya sedap...he he..angkat bakul sendiri lagi....tapi memang sedap pun...lemak2 manis durian berkrimmm...nyum2 ...yummyyyyy...
Ada durian tak kat dapo....kalau ada lehla cuba serimuka durian ni....memang berbaloi.....:D

 

Kejap dah tengahari....cepatnya masa berjalan...minggu ni ...minggu akhir cuti semester Mimi...hujung minggu  ni dah balik kolej...Ayarks! boringnya kat rumah....bila anak2 tak de tak bestnya...hu hu hu...sedihnya....Ingat2 ptg ni balik rumah nak masak Sambal Tempoyak kesukaan Mimi lah...mesti dia suka...menu makan malam nanti.... Tetiba rajin lak nak buat...he he....untuk anak2 kan...
Happy & Enjoy Cooking.....KitchenIsMyWorld.....Memang enjoy pun...masak2 tuk family tercinta...Cewah!...:D

Basic Dough.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...




Meroti lagi minggu lepas....berkongsi resepi kita ngan basic dough ni....dari basic dough ni kita leh buat pelbagai jenis roti yang kita nak...terpulang pada citarasa dan selera memasing nak buat bentuk dan nak letak inti apa....sume pun boleh...satu resepi macam2 roti ada....Asal resepi roti ni amik kat blog noreen @ my home cooking ...noreen lak amik resepi ni kat Nor @ Secubitgaram ...so terimakasih sesgt pada tuan2 punya resepi ni...dan nak mintak izin copy resepi kat sini ek....boleh ya....:D...cuma sedih gak...blog noreen lama sgt dah menyepi...kemana menghilang ya....memang byk gak cuba resepi dari blog ni....ape2 pun hope noreen sihat ..happy sama family ya...Jom kita semak resepinya....

BASIC DOUGH
Resepi Asal  :  Nor @ Secubit Garam
Salinan Dari  : Noreen @ homecooking
Olahan  :  KitchenIsMyWorld


BAHAN-BAHANNYA
  • 380gm tepung roti
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 80gm gula kastor
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu kecil yis
  • 1 biji telur
  • 100ml air
  • 100gm water roux - lihat resepi sini
  • 30gm butter
  • 30gm shortening ( tak guna pun..sume guna butter...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM
  • setelah siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • selepas itu bahagikan doh kepada 14 bahagian dengan setiap satu seberat 55gm
  • ambil satu doh dan bentukkan menjadi doh yang kecil dan lakukan sehingga habis
  • rehatkan doh selama 10-15 min
  • selepas itu jika hendak letak inti apa2 pun boleh ( bentuk dan inti terpulang citarasa memasing...ku buat bentuk bulat ditabur ngan gula kat atas permukaan roti...ada jugak inti kacang merah dan jugak buat roti pintal..)
  • ambil satu doh dan tepekkan ke tapak tangan dan letakkan satu sudu kecil inti dan tutupkan semula menjadi bola yang kecil
  • lakukan sehingga habis
  • selepas itu susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu ( ku griskan ngan shortening...)
  • kemudian biarkan doh tadi naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
  • kalau berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven dan apitkan dengan 2 ke 3 cawan air panas ( utk proses mempercepatkan doh kembang...ku panaskan oven sekejap....masukkan mangkuk doh bertutup ngan kitchen towel kedalam oven yg telah dipanaskan....bukan 'on' oven ya...he he...masak lak doh tu nanti...)
  • kemudian bakar pada suhu 180C selama 20-25 min atau sehingga masak dan keperangan ( permukaaan roti ku semburkan ngan air dulu sebelum dibakar..pas tu leh la ditaburkan ngan gula @ bijan sebelum dimasukkan kedalam oven...)
  • jika takut permukaan roti perang sangat bolehlah dibakar dahulu selama 15 min dan selepas itu ditutupkan permukaan loyang tadi dengan aluminium foil dan bakar lagi selama 5-10 min lagi ( utk  mendapatkan permukaan roti yang keperangan...setelah masak kuarkan dari oven...ku sapukan ngan olive oil....)
  • keluarkan dari oven dan biarkan sejuk barulah dihidangkan
Note : Texture roti nie memang lembut dan doh pulak memang cantik kentalnya
Untuk proses menguli doh kali ni aku guna stand mixer je...guna hook utk uli doh ....kumasukkan sume bahan2 kering...gaul sebati...disusuli ngan bahan2 cair...uli lagi sehingga membentuk doh...akhir sekali baru masukkan butter @ pun shortening...Ulilah doh sehingga menjadi licin dan elastik....
Taburan gula atas roti ku campurkan sedikit ngan susu tepung...gaul sebati sebelum ditabur atas permukaan roti...gabungan susu ngan gula buat roti rasa lemak2 manis...






Nak makan roti yang mana satu...pilihla yang mana suka...sumenya lembut2 belaka...he he....tak perlu bersusah ke bakery...berhajat... teringin...kedapo je...cukup bahan2nya leh buat sendiri...puas makan...satu rumah bau harum roti...rasa2 macam kat bakery la pulak....


Uikkk...dah pukul 1 pagi rupa2nya...patutla mata ni dah terpisat2....huruf pun dah kembang2...macam nak suruh tido je...sok2 sambung balik ketuk2 keypad lagi...apa story pulak ya...tengokla nanti .....Nite2 ...sweet dreams tuk sume...Hope esok adalah hari yg manis2 belaka...

Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....




Tuesday, November 15, 2011

LontonG Tanjung Balai....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....



Lontong Tanjung Balai ...Medan...mari....hampir serupa tapi tak sama....Punya lama dah masak ni....sebelum raya haji lagi ari tu...asyik bertangguh je nak publish entry ni...maklum jelah ya...bukan aku yang menjadi tukang masaknya...masa ni aku cuma jadi tukang makan je...he he...bila makan org lain masak ni...emmmm...bestnya....sedap....sedap rasanya.....Mel yang masak menu ni...jom kita kongsi2kan resepinya...

LONTONG TANJUNG BALAI....


BAHAN-BAHANNYA..

  • Nasi Impit Segera Adabi secukupnya...direbus sehingga masak...dan biarkan sejuk sebelum dipotong..( nak guna jenama lain pun boleh...)
  • Telur rebus secukupnya..
  • 10 batang kacang panjang...dipotong pjg2...
  • 1 biji lobak merah...dihiris memanjang...
  • 1 helai daun kunyit...dicuci bersih dan disimpulkan...
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 biji bawang besar  *
  • 9 - 13 biji cili api  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • Segenggam udang kering  *
  • 1 batang serai...dititik..
  • 1 kotan santan segera - 200 ml
  • 1 ketul kiub ikan bilis...
  • Garam dan gula secukup rasa..
  • Air secukupnya tuk kuah...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....

  • Kisar sume bahan2 yang bertanda * ....masukkan sume bahan2 ni dan serai kedalam periuk...
  • Masukkan santan...dan tambahkan air secukupnya...tak perlu byk ya airnya...cair lak kuah lontong ni...
  • Tambahkan ikan bilis kiub...api kecik...kacau selalu..bila kuah dah mula mendidih ..masukkan sayur kacang panjang dan lobak merah...masukkan garam dan gula secukup rasa....akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut...
  • Biarkan kuah mendidih sekejap....jgn sampai pecah santan pulak ek....Ok ...kuah siap dah dimasak....





Kebiasaannya kat tempat kita ..lontong dimakan ngan sambal kacang ataupun sambal tumis ikan bilis....tapi menu Lontong ni dimakan ngan Sambal Kering Ikan Bilis + Kacang Tanah..dengan  Taucho Udang + Terung Gelembang...( maap ya bab nama sayo ni...mungkin tempat lain... lain pulak dipanggilnya...) Terung gelembang ni ...terung yang bulat2 cam kacang peas tu....kalau tak de terung ni boleh gak diganti ngan terung telunjuk....
maaf sekali lagi...gambo sambal dan taucho udang tak sempat pun nak amik gambonya...he he...punyala sedap makan sampai terlupa nak amik gambo sumenya...tula semangkuk yg sempat click2..he he...


SAMBAL KERING IKAN BILIS + KACANG TANAH..

BAHAN-BAHANNYA..
  • 100 gram ikan bilis...dicuci dan digoreng bersama minyak...angkat dan toskan..
  • 100 gram kacang tanah..digoreng bersama minyak sehingga masak..angkat dan toskan minyaknya...
  • 1 biji bawang besar *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 sudu besar cili kering paste...( aku guna ready made cili paste jenama Puteri...) *
  • 1 ketul ikan bilis kiub
  • Gula melaka yg diracik halus dan garam secukup rasa..
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda *...
  • Panaskan minyak didalam kuali....tumis sume bahan2 yg dikisar tadi sehingga naik minyak...tambahkan ikan bilis kiub...gula dan sedikit garam...kalau kering sgt boleh tambah air tapi sikit je tau..( garam tak perlu byk ya...terlebih masin lak nanti....)
  • Masukkan ikan bilis dan kacang tanah yg telah digoreng tadi...kacau sebati bersama bahan2 tumis....ok...siap dah...

Nota :
Sambal ni kalau suka boleh jugak dicampurkan ngan tempe...tempe dihiris kecil dan nipis...digoreng dulu kemudian bolehla dimasukkan kedalam sambal ni...masa ni tempe tak de stok kat rumah...masak yg mana ada je..:)

Untuk resepi Taucho Udang leh click kat sini ....sumenya respi senang dan mudah...tapi sedap dimakan....bolehla mencuba kalau teringin nak rasa Lontong Tanjung Balai ni....berbeza sikit tapi sedap rasanya....

Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....