Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....
Bila usia makin meningkat ni..selalu sgt jadi pelupa...ish2...serimuka durian ni pun buat minggu lepas....kalau ditanya hari apa confirm bebeno la aku tak hingat....he he...abaikan jelah....Bestnya... serimuka durian ni memang sedap...topping kat atas yg lembik2 ni memang aku suka...aku memang lebih suka sekaya atas tu kurang tepung...Hasilnya lembut...lembik...creamy...tak keras....macam2 selera org kan...Ngape dilanda ombak Tsunami...itulah kelemahan ku setiap kali buat serimuka ni...sekaya atas tu mesti berombak ....mcm tsunamilah...he he...Org lain buat licin je sekaya atas tu....jelezzzzznya...sesape ada petua lehla kongsi2...guna api kecik pun berombak...kot terlebih masa mengukus ke...tak pelah...lenkali leh cuba lagi....
Amik resepi kat blog
wendy@Tablefor2... dan resepi ni Wendy amik dari Rohani's Jelani Kuih Asli Malaysia..( maaf tak dapat nak linkkan kat sini....) Resepi asal memang tak de durian pun...bila tgk ada stok durian kat dalam fridge tu...jadi sesajalah letak rasa durian dalam sekaya nya...memang kena ngan selera la pulak...Ape2pun tq kat tuanpunya resepi asal yg sedap ni...setakat ni kalau buat serimuka...basic resepi mesti guna resepi ni....nak minta izin kat wendy tuk linkkan resepinya kat sini....
SERI MUKA DURIAN....
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld
BAHAN-BAHANNYA
Lapisan Pulut
- 300 grams beras pulut....dicuci dan direndam sekurang2nya 2 jam
- 50 ml santan pekat (aku guna santan kotak cap ayam brand....)
- 200 - 250 ml air
- sedikit perwarna hijau.
- 1 sudu kecil garam
Lapisan Atas - Custard Durian..
3 biji telur
150 ml santan
150 ml air suam
1 sudu kecil pandan esen
1/2 sudu kecil perwarna hijau @ pandan paste...kalau dah letak pandan paste tak yah letak pandan esen ya....terlebih rasa pandan pulak nanti...
180 grams gula pasir...( boleh dikurangkan kalau tak suka manis sangat.....)
15 grams tepung jagung
30 grams tepung gandum
5 - 6 ulas durian...ambil isinya saje...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
Lapisan Pulut
Toskan beras pulut yang telah direndam tadi....
Sedikan tempat pengukus....gunakan api yang besar
Letakkan beras pulut kedalam loyang yang sesuai..(.loyang kusapukan ngan sedikit shortening...pastu lapikkan ngan aluminium foil melepasi ketinggian loyang...) campurkan santan + air dan garam...kacau sebati..
Kukuslah pulut lebihkurang 20 - 30 minit....sehingga pulut masak....
Keluarkan dari pengukus....untuk mendapat warna macamana yang aku buat tu....senang je....gunakan chop stick...cucuk keatas pulut yang dah masak tadi....buatlah beberapa lubang diatas permukaan pulut....pas tu celupkan pulut dalam perwarna hijau....cucukkan semula kedalam lubang yang telah dibuat tadi.....Setelah itu gemburkan pulut...untuk sekatakan santan dan warnanya....
Warna hijau tu tak perlulah sekata sangat....biarlah bercampur seadanya je...so pulut tu kelihatan ada dua warna...pas tu pulut ditekan mampat dan padat ketka masih panas....boleh gunakan penekan kek atau paling senang....ambil plastik...masukkan kain kedalamnya tekanlah pulut tu....nak guna daun pisang pun ok je....
Masukkan kedalam pengukus semula sementara menyediakan bahagian atas lapisan....
Lapisan Atas Custard Durian..
Campurkan kesemua bahan2 kering kedalam mangkuk pengadun.....kacau sebati....
Campurkan kesemua bahan cair bersama isi durian...kisar sehingga isi duran hancur...dan di masukkan kedalam bahan2 kering tadi....kacau sebati....kalau masih bergentel2 bolehlah ditapis....
Tuangkanlah keatas lapisan pulut....kukuslah dengan api perlahan dalam tempoh 20 - 25 minit....api jangan beso kukus tak leh lama sangat....nanti jadi macam kuih yang aku buat....ha ha berkawah ...berombak bagai...
Setelah masak....kuarkan dari kukusan....biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong.....
Nota :
Ada banyak cara untuk buat lapisan atas custard ni....ada setengah tu bahan tepungnya lebih berbanding resepi yang aku buat ni....hasilnya...lapisan tu agak keras sedikitlah....aku lebih suka cara ni...sebab custardnya lembut ,lembik dan creamy.....dan satu lagi ...resepi asal... adunan custard dimasak sekejap sehingga agak pekat kemudian baru dikukus.....terpulang pada selera masing2....aku sekadar mencuba resepi yang ada...dan setakat ni resepi ni memang jadi pilihan bila teringin nak makan kuih seri muka...he he he...kalau tak modified resepi memang bukan akulah tu....sorry ya...
Dapat idea color2 hijau tu dari blog Mat Gebu yang popular tu....thanks kerana sudi berkongsi idea...cuma CMG guna kaler bunga telang untuk dapatkan warna kat lapisan pulut tu....he he aku tak rajinlah pulak nak cari bunga telang tu...senang dan cepat guna jelah perwarna yang ada ...selalu guna kaler biru kali ni tuko lak kaler hijau...sorry ya kerana mempelbagaikan idea....
Kebiasaannya kalau tak letak isi durian dalam custard tu...aku akan campurkan ngan serbuk kayu manis...bertujuan utk menghilangkan rasa telur dalam custard tu....suka rasa dan harum bau serbuk kulit kayu manis...ape2 pun terpulang pada selera memasing ya....
Emmmm....memang sedapppp.....
Tgk2....siannya kuih serimuka ku dilanda ombak tsunami...sib baik rasanya sedap...he he..angkat bakul sendiri lagi....tapi memang sedap pun...lemak2 manis durian berkrimmm...nyum2 ...yummyyyyy...
Ada durian tak kat dapo....kalau ada lehla cuba serimuka durian ni....memang berbaloi.....:D
Kejap dah tengahari....cepatnya masa berjalan...minggu ni ...minggu akhir cuti semester Mimi...hujung minggu ni dah balik kolej...Ayarks! boringnya kat rumah....bila anak2 tak de tak bestnya...hu hu hu...sedihnya....Ingat2 ptg ni balik rumah nak masak Sambal Tempoyak kesukaan Mimi lah...mesti dia suka...menu makan malam nanti.... Tetiba rajin lak nak buat...he he....untuk anak2 kan...
Happy & Enjoy Cooking.....KitchenIsMyWorld.....Memang enjoy pun...masak2 tuk family tercinta...Cewah!...:D