Saturday, January 22, 2011

PENGAT NANGKA....


 

Pengat....anak2 zaman sekarang kurang minat makan makanan macam ni....macam pelik bila kita tanya nak makan pengat nangka tak....Buat ni petang semalam...sian tengok nangka ni....dah lama beli tak ada sape yang nak makan....dari jadi mangsa tong sampah....baik buat sesuatu sebelum langsung tak leh nak makan.....Jangan membazir.....Mel tolong racikkan kecik2....plan awal dia nak buat agar2....bila ku meninjau ke dapo....he he....ibu buatlah pengat.....keja senang je masak pengat tu.....Maafla ya resepinya....aku main agak2 je sume bahan-bahannya....Kalau nak jugak bolehlah ku letakkan bahan2nya tanpa sukatan....boleh eak....sorry.....hamba bukan tukang masak pro....dah biasa masak sebelum ni sukatan tak dicatat pun....

PENGAT NANGKA
  • Nangka 10 biji dibuang biji dan dihiris2
  • Santan 1 kotak  200ml + air 200ml ( aku guna santan cap ayam brand...)
  • Susu cair 1/2 tin (aku guna susu cair "Ideal"....)
  • Gula Melaka yang telah diracik lebihkurang 4 genggam ( ha ha ha sorry memang genggam je masa buat semalam....)
  • Gula Pasir secukup rasa....( ikut selera masing-masinglah....)
  • Daun pandan 2 helai disimpulkan....
  • Secubit garam
  • 1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan ngan sedikit air...
  • 1/4 cawan tepung ubi *
  • 1/3 cawan tepung pulut *

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Didalam mangkuk campurkan bahan2 yang bertanda * dengan sedikit air...diuli menjadi dough macam nak buat kuih buah melaka tu...bahagikan kepada 2 bahagian...satu bahagian diwarnakan hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan merah....Adunan ini digentel bulat2 ....diketepikan kejap k...
  • Masukkan santan kedalam periuk...campurkan air....masak dengan api sederhana kecil...masa ni masukkan aduanan tepung yang telah digentel tadi....telupa la pulak....masukkan daun pandan yang telah disimpul tadi k....
  • Masukkan gula melaka dan gula pasir juga secubit garam....kacau larut....
  • Masukkan susu cair....kacau selalu ya....api kena sentiasa kecil....
  • Bila adunan tepung mula timbul....masukkanlah nangka yang telah dihiris tadi....
  • Akhir sekali bila dah masak ......masukkan tepung jagung yang telah dibancuh ngan air....kacau sekejap....kuah pengat akan jadi sedikit pekat....tutupkan api....siap dah....
 Rasanya ramai yang tahu dah masak pengat ni......kalau nak masak pengat pisang pun caranya sama je macam ni jugak....cuma sorryla apa istilah tepung yang dimasukkan kedalam pengat tu....aku kurang arif bab ni...sebelum ni masa kekecik dulu arwah mak kalau masak pengat mesti ada tepung gentel ni...he he cuma masa tu tak adala letak warna-warni....mak selalu pun di gunting2 je masuk dalam pengat....aku lebih suka makan tepung tu dari makan yang lain....Dulu lain sekarang lain....anak2 ku kurangla gemo makan pengat ni....selera anak zaman sekarang kan....Kalau sesapa yang teringin nak makan pengat nangka....cubala buat....senang je.....happy happy & Enjoy Cooking....
 
 
 

No comments: