....." Kitchen Is My World...."
Acar Rampai....
Kari Daging Kambing....Acar Rampai....Daging Nasi Kandar.....emmmmm....sedappp...
BAHAN-BAHANNYA
- 1 biji timun ....dibuang empulurnya.....dan dihiris memanjang.....kulitnya jangan dikupas....*
- 1 biji carrot....dihiris memanjang....*
- 3 biji cili merah....dihiris memanjang....buang bijinya *
- 3 biji cili hijau....dihiris memanjang...buang bijinya...*
- 1 sudu kecil air kapur...
- 2 sudu besar gula pasir...( 1 sudu digunakan untuk perap bahan2 timun...carrot & cili....)
- 2 sudu besar cuka....( 1 sudu digunakan untuk perap bahan2 timun...carrot & cili...)
- 1 sudu kecil garam....
- 1 labu bawang besar....dibelah 6 bhgn...dan kemudian dipotong 2 pulak....mudahnya potong kasar2 je...#
- 2 - 3 ulas bawang putih...dibelah dua je...#
- 1 sudu kecil rempah kari ikan/daging #
- 1/2 sudu besar cili kering pes...#
- 1/2 sudu kecil kunyit....#
- 1 - 2 sudu kecil biji sawi ........#
- Minyak secukupnya untuk menumis...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
- Perapkan sume bahan2 yang bertanda * dengan gula...cuka...garam dan airkapur....lebihkurang untuk 1/2 jam...
- Cuci bahan2 yang telah diperap...kemudian ditoskan....
- Panaskan minyak...tumiskan bahan2 yang bertanda # sehingga naik baunya....masukkanlah bahan2 acar yang telah diperap...dicuci...dan ditoskan tadi....tambahkan lebihan gula dan cuka....jika masih kurang masin...bolehla tambahkan sedikit garam....bahan perasa ni ikut memasing k....kacau sekata....tak perlu lama masak acar ni...bila dah cukup rasanya....tutupkan api.....
- Sedia untuk dihidangkan...boleh makan dah.....
Teringin nak makan Acar Rampai.....cubala buat....boleh makan ngan Nasi Beriani....Nasi Minyak....Nasi Tomato pun boleh je....cuba ...jangan tak cuba....Enjoy Cooking....Enjoy Eating....
2 comments:
sedapnyer tgk hidangan nih... mau makan sepinggan tak cukop!
he he...hana...nak makan berpinggan2 pun tak pe...
Post a Comment