Sunday, April 3, 2011

CEKODOK IKAN BILIS....

Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....

Menu sarapan atau minum petang paling ringkas...mudah tapi sedap....kalau dapat cecah ngan sambal tumis ke...sambal sardin ke ataupun sambal kicap...Wow!...sedo2 dah habis sepinggan...he he....Cekodok Ikan Bilis...favourite my hubby...anak bujangku dan tentunya akula....cuma my hubby mesti nak ada pencecahnya...kalau setakat cili sos...emmm...tak ada maknanya la....dan anak daraku pulak...Cekodok Manis pulak pilihannya...berbeza betul selera anak dara ku yang sorang ni....he he....


 Cekodok Ikan Bilis....

CEKODOK IKAN BILIS....

BAHAN-BAHANNYA...
  • 200 grams Tepung Naik Sendiri Bluekey...  *
  • 1 - 2 sudu besar tepung jagung...  *
  • Segenggam ikan bilis....ni ikut selera masing2 k...yg ni aku agak2 je...  *
  • 1 labu bawang besar diracik halus..  *
  • 2 biji cili merah dihiris halus  *
  • 1 helai daun kunyit...dihiris halus  *
  • Secubit serbuk kunyit....tak nak letak pun boleh...  *
  • 1 ketul ikan bilis cube maggi  *
  • Air secukupnya...
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan sume bahan2 bertanda  *   kedalam mangkuk pengadun...gaul sebati...
  • Tambahkan air secukupnya...kacau sebati...adunan biar pekat sikit ya....
  • Panaskan minyak didalam kuali....gorenglah bancuhan tadi...guna sudu atau guna tangan pun boleh...
  • Goreng cekodok sehingga warna keemasan....angkat dan toskan minyaknya....
  • Mudah kan...siap utk dihidangkan dan dimakan...ngap..ngap...



Jom makan cekodok ikan bilis kita...cecah ngan sambal tumis....sedapnyaa....

Rata-rata sume org tau buat cekodok ikan bilis ni...bezanya bila guna tepung naik sendiri + ngan tepung jagung...cekodok jadi lebih rangup dan sedap....cubala ya....untuk buat minum petang ni ke atau untuk sarapan pagi esok....Enjoy Cooking.....




No comments: