Friday, December 31, 2010

RED VELVET MARBLE CREAM CHEESE CAKE/BROWNIES.....

DIAMBANG 2011.....selamat tinggal 2010...

Tahun silih berganti lagi.....sekejap kan.....hari ni hari terakhir tahun 2010.....semalam cuma tinggal sejarah....hari ini adalah satu kenyataan untuk kita perjuangkan pada hari esok....he he....pinjam ayat dari my hubby....zaman bunga2 cinta dulu2....dia selalu guna ayat ni....pun dah tinggal sejarah kan.... :-)anyway aku happy....syukur dengan ape yang aku ada sekarang ni....harapan untuk tahun 2011....muga2 banyak yang manis dari yang pahit....tapi tak bermakna yang pahit itu sakit....malah kekadang itulah yang menjadi penawar hidup ....dan jangan pula kita alpa.....lalai dan leka....menngecap yang manis...madu pun boleh jadi pahit....racun pula jadi penawarnya....he he pelikkan.....macamana tu....fikir-fikirkan..... :-)


******************


Banyak pulak berfalsafah aku ni....he he.....jomla kita tinjau apa yang ada kat dapo tu....beberapa hari lepas  aku masak kek ni....RED VELVET MARBLE CREAM CHESSE CAKE/BROWNIES.....wah! panjang berjela nama resepi ni.....

Decoration 1


 Decoration 2


 Decoration 3


 Meh jemput makan.....


Resepi asal Red Velvet Cake ni aku amik kat Joyofbaking....memang resepi kek pun....selalunya kek ni toping atasnya cream cheese....tak larat nak berfrosting2....aku gabungkan je....terus masak sekali kek ngan cream cheese tu....resepi cream cheese pulak aku amik dari resepi Chocolate Marble cream cheese Brownies.....maka terhasillah nama resepi yang panjang berjela tu....terasa nak cuba buat ke....meh kita tengok resepinya....sama je ngan resepi Red Velvet Cake dalam entry yang dulu.....aku copy ..paste jela kat sini k..... :-).....tapi teknik masak tak sama k.....


RED VELVET CAKE
Resepi asal dari joyofbaking.com

BAHAN-BAHAN LAPISAN KEK 
  • 2 1/2 cawan (250grams) tepung kek yg telah diayak (aku guna Super Fine Flour Bluekey)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar (15 grams) serbuk koko
  • 1/2 cawan (113 grams ) butter
  • 1 1/2 cawan (300 grams) gula pasir (seeloknya yg halus ya..)
  • 2 biji telur grade A
  • 1 cawan (240ml) 'buttermilk'
  • 2 sudu besar pewarna merah liquid
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil vanila essence 
Penyediaan 'buttermilk'.....
Bahan-bahannya
1 cawan susu segar/low fat milk pun boleh (utk resepi kali ini aku guna susu kacang soya)
1 - 2 sudu besar cuka atau lemon juice (aku lebih suka guna lemon juice...)
Cara-caranya
Kedua-dua bahan ini dicampur sebati dan dibiarkan 5 - 10 minit....hasilnya...campuran tadi akan jadi berketul-ketul...macam susu masam tu....sikit lebihkurang macam yogurt jugakla....

BAHAN-BAHAN LAPISAN CREAM CHEESE

  • 450 grams cream cheese (dibiarkan dalam suhu bilik supaya cheese lembut k....)
  • 130 grams gula pasir (seeloknya yang halus...tapi bukan icing sugar tau..)
  • 2 sudu kecil vanila esen
  • 2 biji telur


CARA-CARA PENYEDIAANNYA - lapisan Cream Cheese
1
Cream cheese dipukul sehingga lembut (boleh guna hand @ stand mixer...nak beat guna kuasa tangan pun boleh...tapi larat ke...he he ).
2
Masukkan gula, vanila esen dan telur kedalam adunan cream cheese dan dipukul sehingga lembut dan sebati..ketepikan adunan...

CARA-CARA PENYEDIAAN - lapisan Kek/Brownies

1
Campurkan tepung, garam dan serbuk koko.....diayak kedalam mangkuk...ketepikan.
2
Menggunakan hand @ stand mixer butter dipukul sehingga lembut....campurkan gula...pukul lagi sampai ringan dan kembang....Masukkan telur satu persatu...pukul sebati adunan butter ni....
3
Dalam mangkuk kecil campurkan 2 sudu besar pewarna merah kedalam 'buttermilk'.
4
 Menggunakan mixer dengan kelajuan perlahan , masukkan bahan campuran tepung berselang seli dengan 'buttermilk'... bermula dengan masukkan campuran tepung dan diakhiri jugak dengan campuran tepung....
5
Dalam cawan kecil campurkan cuka dan baking soda.... campuran akan berbuih dan cepat2 masukkan kedalam bancuhan kek tadi...kacau sebati...
6
Lenserkan loyang pembakar kek ngan shortening...taburkan sedikit tepung.. macam biasa aku guna aluminium ready made loyang...panaskan oven ngan suhu 160 darjah celcius ....microwave convention cooking...adunan kek aku bahagikan kepada 3 bahagian (jangan lupa asingkan 1 sudu besar adunan kek untuk decoration marble tu).... adunan ni boleh dapat 3 biji kek/brownies ( bergantung pada saiz loyang jugak k..).....tuangkan bancuhan kek kedalam loyang....bakarlah lapisan kek lebihkurang dalam lingkungan 20 minit.... kek agak separuh masak....
7
Keluarkan kek dari oven....tuangkan lapisan cream cheese keatas lapisan kek tadi....1 sudu adunan kek yang diasingkan tadi....masukkan kedalam piping beg...gunting sedikit dihujungnya.....untuk dapatkan corak seperti decoration 1 .....picitkan adunan kek keatas lapisan cream cheese dalam bentuk 'spiral '....senang cakap buat garisan bulatan ( sila lihat Decoration 1 ).....pas tu lorekkan atas garisan tersebut berselang seli dengan menggunakan pencungkil gigi ....lidi cucuk satay pun boleh jugaklah....masukkan kedalam oven semula....menggunakan suhu 160 darjah celcius bakarlah kek sehingga masak ( kalau cucuk lidi licin je maknanya dah masakla tu....he he  ....)


Proses Dekorasi Kek/Brownies

Dekorasi kek/brownies ni ada 2 cara...satu cara yang macam aku terangkan kat atas....satu cara lagi kek tu tak perlu dibakar dulu....setelah masukkan lapisan kek kedalam loyang...letakkan pulak lapisan cream cheese keatas lapisan kek tadi tetapi tidak menutupi kesemua lapisan kek ....pas tu dengan mengunakan lidi...buatlah lorekan keatas adunan tanpa mencampurkan kedua adunan lapisan kek dan cream cheese tadi....( lihat Decoration 2....)....menggunakan suhu 160 darjah celcius....bakarlah kek/brownies sehingga masak....

Resepi kek dah jadi brownies....he he...pandai2 je aku mengubah nama.....okla tu kan....yang penting rasanya confirm sedap....puji diri sendiri nampak....ha ha ha....betulllll....memang sedap....anak bujangku bawak ke off tempat dia training....alhamdulillah...habis..... :-)...cubala... kalau nak tau macamana rasanya k...Selamat mencuba.....Enjoy cooking....cooking is fun....


***********************

Tic Toc Tic Toc....jam berbunyi....masa menulis ni jam tunjuk pukul 9.20 malam....hanya tinggal beberapa jam je lagi kita nak tinggalkan tahun 2010.....ape azam....he he azam tahun 2010 dah tercapai ke lum....kalau belum.... carry forward je azam tu ke tahun 2011....ape salahnya kan....he he....ape-ape pun....

SELAMAT TAHUN BARU.....2011....

Berpakaian lengkap dengan uniform sekolah....dan beg sekolah barunya....semangat anak kecil berkobar-kobar meninggalkan alam kanak-kanak fasa pertama dan menyambut tahun 2011 sebagai seorang pelajar sekolah....wajah ceria....rasa teruja dan exited menempuh satu alam baru....meningkat satu lagi fasa hidup.....

 My little handsome boy with his sweet smile.. Nazs.....menutup tirai tahun 2010.....

HAPPY HAPPY NEW YEAR.....always think positif....


******* salam tahun baru ******

No comments: