Tuesday, March 22, 2011

AYAM MASAK LOMAK CILI API + TERUNG TELUNJUK....masakan nogorghi lagi....

Masakan ni memang makanan tradisi dan popular kat N9 ni....boleh kata hampir setiap rumah mesti ada mesin parut kelapa....kata my hubby la...tapi bila ditengok2 balik...kena mengiakan jugak....memang pun...Masakan ni semacam dah jadi menu wajib....setiap hari....kenduri khawin....hari raya....mesti ada menu ni....tak lengkap hidangan kalau tak ada masak lemak cili api ni....

Apa yang ku kagumkan ...terutamanya kat mak mertua akula....cukup kreatif mempelbagaikan masak lomak cili api ni...tak kirala...ayam ke....daging ke...ikan ke....sardin pun boleh kena je sumenya,,Ada je ideanya nak campur ngan ape masak lomak cili api ni..Aku pun byk belajar dari mak...timakasih mak..Kalau berkumpul kat rumah mak....sume masakan pun jadi sedap....sekali pun mak cuma masak cekodok ikan bilis...atau pun lempeng koreh (keras..)...cecah pulak ngan kuah masak lemak cili api ni....Wow!..sumenya sedap dan menyelerakan....Hebatkan penangan masak lomak cili api ni kan...hasil air tangan ibu....

Kalau2 diikutkan resepi asal masak lemak cili api ni....diorg tak masak guna bwg pun...bahan asas cuma cili api...kunyit hidup dan halia....santan....kata my hubby...kalau letak bawang lain rasanya...sampai kat aku...aku letak tapi sikit je....he he....dia pun tak perasan kot....maafla kalau aku tersilap fakta...he he almaklum sajala aku orang Johor....sekadar berkongsi pengalaman yang ada sepanjang 21 mengharungi hidup bersama anak jati Negeri Sembilan.....




AYAM MASAK LOMAK CILI API + terung telunjuk

BAHAN-BAHANNYA..
  • 500 - 600 grams ayam dipotong sederhana kecil...dicuci bersih...ditoskan..
  • 15 - 20 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau...tak nak letak pun tak pe...  *
  • 1/4 biji bawang besar  *
  • 1 ulas bawang putih  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 2 batang serai diketuk/dititik
  • 1 helai daun kunyit....diracik halus...
  • 7 - 9 biji terung telunjuk....dicuci dan direndam dalam air...
  • 200 ml pati santan Ayam Brand...nak guna jenama lain pun boleh ya...
  • Garam secukup rasa
  • 1 - 2 keping asam keping..
  • Sedikit gula penyedap rasa...
  • Air secukupnya....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Masukkan ayam yang telah dicuci bersih kedlm periuk...campurkan sekali bahan2 kisar dan jugak serai...letakkan diatas dapor...gunakan api kecik je...biarkan ayam sebati ngan bahan kisar..dan kacau sekali sekala....
  • Masukkan santan....kacau selalu perlahan2...tambahkan air...jgn banyak sgt ya...kena agak2...bolehlah dicampurkan garam....asam keping dan sedikit gula..jgn terlupa pulak masukkan terung telunjuk....biarkan kuah mendidih sekejap...bila ayam dah empuk..akhir sekali masukkan daun kunyit.....siap dah....


Jom makan Ayam Masak Lomak Cili Api + Terung Telunjuk


Kalau tak de terung telunjuk kat dlm fridge tu...tak pe....boleh gak campur ngan rebung ke...peria pun boleh....terung gelembang ok jugak...( terung bulat kecik2 tu...rupa dia mcm kacang peas..)....Paling tidak pun kalau sume tak de...campur je ngan kentang...dah kira okla tu....Upss...nak sedap lagi campur ngan nangka muda...cuma nangka tu kenala rebus dulu k...kreatif kan org N9 ni....cubala buat....mesti rasa perbezaannya....
Daging Salai masak lemak cili api campur ngan pucuk ubi....pun sedap....lagi ape ek....haaa...cubala daging masak lemak cili api campur ngan pisang muda...emmm....sedapppp.....pisang muda disiang kulit luarnya...jgn dibuang....dimasak sekali...yang ni pun kena rebus dulu....
Pelbagai cara ada kan....hanya guna resepi asas yang simple dan mudah...masakan boleh dipelbagaikan....

"  Kitchen Is My World  "......Enjoy Cooking.....Cooking Is Fun......






No comments: