Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...
Kembali keje hari ni ...tapi mood bercuti masih dok ada....bila ke Terminal Seremban tengahari tadi ...masih banyak kedai yang belum dibuka....dan masa lalu kat Jusco....amboi! banyaknya kete bersusun kat luar Jusco...Wah! org mesti ramai gila kat Jusco...masih lagi cuti2 Chinese New Year....Aku....pekerja setia....ke opis seperti biasa...dengan fikiran yang stress..( masa bila pulak aku tak stress...he he...) juga dengan harapan....muga2 hari ini baik2 belaka...muga2 segala urusan kehidupan dan rezeki dipermudahkan....Aminnnnn......Insyaallahhhhh.......Allah mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya.....
Macarons' Week.....Day 1 ...Saturday Jan 14 2012
Bila tengok macaron kat blog Yat@easybakes....tetiba mood bermacaron dtg balik...memang lama dah tak bermacaron...bila buat asyik tak menjadi better aku stop dulula kan dari bermacaron....so bila seru sudah mai...apa lagi jadi macaron addict la pulak aku...ha ha ha...nak tau ngape...sebabbbbb....macaron kali ni memang menjadi ....tak ada satu pun yang tak jadi...telompat2 aku kat dapo.....he he he...maklum jelah org tak pro buat macaron....bila sentuhan kali ni perfect ( perasan sendiri ni...he he ...)mestila happy sakan kan...
Sebelum ni aku dah cuba macam2 teknik nak buat macaron ni...yang selalu ku buat guna French Method Macaron ...pas tu sekali aku try buat Italian Meringue punya method lak...dan kali ni ku guna Swiss Meringue Method ....emmmm....nampak gayanya memang nilah teknik yang mungkin serasi dengan aku...Kebanyakkannya memang ramai yang guna French Method...memang teknik ni lebih mudah caranya..tapi tak tau la kat mana silapnya...ntah dah bape kali aku buat macaron guna cara French Method...sekali ..dua je manjadi...selebihnya...emmm...malas nak kata la kan....macam2 rupa ada...Bila dah try Swiss Meringue Method ni...elokla pulak hasil kejadian macaron ni....aik! angkat bakul sendiri nampak...he he....
Yatttt...timakasih bebyk share resepi macaron ni...dan nak mintak izin linkkan resepi Yat kat sini...dan tak lupa jugak nak timakasih kat penyumbang resepi asalnya dari Rima@Bisous A Toi & Martha Stewart.....
Resepi Asal : Yat@easybakes
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld
Swiss Meringue
- 80g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
- 65g gula kastor ( seeloknya yang halus..)
- 80g ground almond
- 140g icing sugar ( aku guna 130g....)
- 1/2tsp lemon juice
- Pewarna serbuk @ gel color pilihan masing2
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
Swiss Meringue Macarons
- Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
- Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
- Ayak ground almond dan icing sugar ( Aku campurkan serbuk pewarna kuning berperisa lemon kedalam campuran ground almond dan icing sugar dan digaul sebati....) ketepikan...
- Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
- Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
- Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju....campurkan juga lemon juice....( jika menggunakan gel color...bolehla dimasukkan kedalam adunan....pukul/kacau sebati...sehingga soft peaks....)
- Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
- Masukkan campuran ground almond & gula icing berwarna kedalam adunan putih telur....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
- Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
- Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
- Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 13 minit tempoh membakar...)
- Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....
LEMON CURD Filling....
BAHAN-BAHAN
- 3 biji kuning telur ( ditapis...)
- 1/2 biji kulit lemon yang diparut
- 1/4 cawan lemon juice
- 6 sudubesar gula
- 4 sudubesar unsalted butter, sejuk, dipotong kiub2
- Beberapa titik pewarna kuning jika suka...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
- Campurkan kuning telur...parutan kulit lemon .. jus lemon dan gula kedalam periuk....kacau sebati...
- Masak dan kacau selalu...tambahkan sedikit pewarna kuning....kacau sebati campuran kuning telur dengan api kecil.....
- Masak sehingga campuran filling ini pekat...anggaran masa 5 - 7 minit....
- Tutupkan api...masukkan butter sedikit demi sedikit dan kacau sebati....kemudian masukkan kedalam bekas dan ditutup dengan cling wrap...biarkan sejuk ...masukkan dan simpan dlm fridge @ chiller dalam lingkungan 1 jam sebelum digunakan...
Enjoy & Fun bermacaron.....kepuasan yang tak terkata.... :D
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld......
33 comments:
kak cek..memang elok cantik rupanya kak..:)
Bestnya cikcek...akak teringin banget nak buat tapi kenape...ek..selalu rata takut dan tak berani...so sweet the color...Cara cickcek ni nampak mudah pakai double boiler ya....almond tu tak payah ayak ke?,,,akak dengar kena ayaksampai dua tiga kali.?? Bolehlah akak nak try nanti
alahai nampak cute sangat..mesti sedap ni
wah berjaya akhirnya. Saya je yg belum sampai seru sebab MALAS besar dok atas kepala..... Tumpang makan rumah cik cek lah ye.
Cik cek jelesnya nampak macaron yang cantik ni.K.Ros dah 2 kali buat tapi tetap tak menjadi.Teringinnya nak buat macaron yang menjadi...
hat yg dlm kotak tu utk ai kan ;-)
Kak Cek, bulih pingggsan tengok Macaroon, kalo dapat capai sebijik tak jadik pingsan...
so perfect! kalah yang jual kt pavi seketul 3.60 ++ tu...lemon curd tu, perghhhh....
AS-SALAM cIK cek
cantik macaron yg cik cek buat ni..menggoda tgk macaron tu..
Assalam kak Cek...waaaaahhh mmg cantik gilosss feet diaaa...nampak pun sgt cantik keterjadiannyaaa...hehee...marbeless, dan gojesss!! ^__^
Salam Kak Cek..
wah,kali ni memang menjadik betul macaron tu..jeles i tau..
Assalamualaikum kak Cek,
wah mmg cantik tk berkelip mata yg memandang...yg last tu Nur punya ke?? Jika benar alangkah bahgianya hidup ku...hehe....very lovely lah.
cantik nya macaron.. mau kak,mau coba rasanya .. hehe
salam..cantik n menjadi btol macs ni kak chek...sy je wat bp kali asik x jadi je,,huhu..sedeyyy..:(
Assalam kak cek
Mmg cantik gile kak,tahniah kak..Sy xpernah n xda keberanian nak try,tapi mmg tingin nk try..Akak nnti sy pm kat fb eks,mmg tingin nak try wat,sbb telur putih mmg byk lam esbok,lebihan wat donut..
Q..memang puas hati kali ni buat macaron menjadi...:)
Kak Paty...
Memang happy sesgt rasa dihati...he he...buat je kak...cek sebelum ni bepuluh kali buat tapi guna French Method...lebih byk tak jadi dari jadi...tapi bila cek try guna Swiss Meringue Method ni...alhamdulillah...menjadi sesgtnya...
Ground almond ngan icing sugar memang kena ayak...memang byk gak resepi yang cek jumpa suruh ayak berkali2...tapi kali ni cek ayak sekali je...asing2 ayak dan sukat baru campurkan...:) Nanti akak try guna teknik pulak ek...
Mamasyaza...
Combinasi lemon curd ngan manis macaron shell ni memang serasi ...sedappp...:)
Hazila...
Yes..yes...memang happy dan puas hati...zila...cuba la buat nanti ek...:)
Kak Rose...jgn jelezzz...pas ni try buat lagi guna teknik yang cek buat ni...Insyaallah menjadi....:)
Mala...
Ya ...memang tuk Mala pun...sat lagi akak antokan ya..he he..:)
Abbot Cottage...
Jgn pengsan..jgn pengsan ni kak cek anto sebekas...he he..:)
Chah...Rm3.60+++...tu diaaa...takpe2..pas ni nak makan buat sendiri je...:)
Waalaikumsalam Ady...
Dah tergoda..pas ni kena buat lak...:)
Waalaikumsalam Ummmi...
He he..tq tq...suka sakan telompat2 akak kat dapo bila tgk feet dia kuar...cam org jakun pun ada...apa taknya...asyik buat tak menjadi selalu...bila kali ni buat ok...wah! cam nak bagi tau satu dunia..he he..:)
Salam Rahel...
Jgn jelezzz tau..pas ni turn Rahel buat lak...alaaaa...Rahel mesti boleh buat nya lah..:)
Waalaikumsalam Nur...
Tq tq..suka gembira sakan...jom2 jgn lupa bwk balik macaron sepeket tu...memang tuk Nur pun..he he..:)
Melly...meh2 rasa macaron..pas ni leh buat ....:)
Sha...jgn sedey2...akak bepuluh kali buat sebelum ni pun asyik tak jadi je...sampai give up pun ada...bila seru bermac dtg balik...alhamdulillah menjadi lak kali ni...cubala buat guna cara Swiss Meringue Method lak...akak rasa lebih senang lak..:)
CT...tq tq...pas ni try buat ya..Insyaallah ..cuba guna teknik yang akak buat ni...putih telur pun byk tu...:)
Salam.. Wah menjadi-jadi kegilaan Cik Cek dengan macaron.. Nur kat sini meleleh air liur melihat gambar2 macaron yang akak tayang dalam blog ni.. Bila Cik Cek nak start bisnes, sure laku punya.. Skill pun dah mantap..
Tahniah kak.. Akhirnya usaha akak mencuba pelbagai teknik tidak sia-sia.. Teringin nak menjamah sekeping, Nur memang tak pernah rasa langsung.. Jakun sikit.. hehe..:D
Real betul lah tengok macaroon akak ni... boleh tempah tak?
Kpd pakar macarons, tumpang tnya. cmne nak bagi permukaan mac ni, bila bakar xda naik 'jerawat'..mcm mne nk bagi licinnnn je prmukaan dia..
Post a Comment