Pages

Thursday, June 23, 2011

CakE PoPs....never ending story.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Entah bila nak selesainya cerita musim cuti sekolah hari tu....hari ni kita sambung balik story....byk enrty yg menunggu....dan yang pasti takkan ada kesudahannya....:)

Cake Pops....resepi mudah je ni...kalau ada kek yg lebih tak habis dimakan dan nak ubah penampilan dan sedikit rasanya....buat je Cake Pops ni....cantik dan menarik...sedap tak...mesti sedappppp....kek yg tak habis tentunya dah berubah wajah....dari pada org dah tak mengapek nak makan...bila berubah penampilan...sure abis nya...he he he...kanak2 paling suka makan Cake Pops ni...org2 seusia kita pun tak de salahnya pun nak makan...boleh je....

Cake Pops ni pun terhasil dari lebihan kek coklat yg dok ada dalam fridge tu...sian Ayish....Wan tak buat2 kek coklat tuk dia kali ni....jadi aku luangkan masa sikit buat Cake Pops ni...sukala dia....apa saja yang bernama coklat memang fav Ayish....ok ya Ayish....next time Ayish dtg....Wan buatkan coklat kek pulak ya....Insyaallah....







Nak resepinya ke....jom kita tgk apa yang ada ek....


CAKE POPS....

BAHAN-BAHANNYA....
  • 1 adunan @ 1 biji kek coklat....dihancurkan....
  • Cream Cheese Frosting....( sukatan yg diguna utk buat cream cheese frosting ni...125 grams cream cheese, 1/4 cwn icing sugar dan 1 sudu kecil vanila esen....cream cheese dipukul lembut...masukkan gula icing dan vanila...pukul lagi hingga kembang....siap...ketepikan....)
  • Cooking coklat secukupnya....
  • Lolipop stick secukupnya....
  • Polysterine....( tempat utk mencucuk cake pops yg telah dicelup coklat......)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Gaul sebati kek yg telah dihancurkan ngan frosting cream cheese....
  • Bulat2kan adunan kek yg telah digaul bersama cream cheese tadi...masukkan kedalam fridge dalam lingkungan 10 - 20 minit....
  • Cairkan coklat menggunakan kaedah double boil.....
  • Keluarkan cake yg telah dibentuk bulat tadi.....celupkan lolipop stick kedalam coklat masakan kemudian cucukan ke atas kek....buatlah sehingga kek habis....masukkan semula kedlm fridge...utk tempoh 10 - 20 minit....keluarkan semula...mulakanlah proses mencelup kek....ketuk2kan sedikit lolipop stick..bertujuan mengurangkan jumlah coklat cair yg ada di permukaan cake pops....
  • Kemudian cucukkanlah cake pops tadi keatas polysterine....coklat akan mengeras nanti....
  • Utk decoration selebihnya terpulang pada idea dan kreativiti memasing k....ketika coklat belum mengeras...boleh kita taburkan ngan coklat rice ke....sugar beads yg kaler tu ke...macam2 bolehlah....pas tu ikatkanlah reben kat lolipop stick tu....taraaaa....jadi dah kan....


Selepas ni kot2 ada kek yg rasa2 mcm dah tak ada yang nak makan....bolehla dibuat cake pops ni....apa saje jenis cake boleh digunakan....tapi kalau tak ada lebihan kek...kenalah membaking kek....proses selanjutnya boleh ikut resepi kat atas tu.....ada jugak yang menggunakan frosting buttercream icing....ikut selera memasingla ya...aku lebih suka guna cream cheese frosting sebab kurang kemanisannya....bila dah dicelup ngan coklat...sedang elok je rasanya....
Ada masa....nak merasa...cuba2lah buat Cake PoPs ni....cantik kalau rajin mendekorasikannya...he he he...masa ni aku memang tak cukup byk masa....dah dicelup ngan coklat tu pun kira oklah tu.... :)

KitchenIsMyWorld.....EnjoyCooking....EnjoyEating......

Timakasih sesgtnya pada sume teman2 dan pembaca yg masih berkunjung kesini....dan minta maaf kat kengkawan ...aku belum berkesempatan nak berziarah ke "rumah" kengkawan sume.....Insyaallah...akan berkunjung nanti.....See you....jumpa lagi..... :D




Wednesday, June 22, 2011

RAINBOW CAKE....happy BirthDay to my hubby.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


17hb June 2011......

Usia meningkat lagi....tak muda lagi tapi kembang2 hidung cik abg kita bila anak dara bagi kad ...dlm kad siap tulis...." for me you are forever 21...." ha ha ha ayat beli jiwa ayah tu dik...he he ...ayah pulak mulala perasan lebih...he he...biasala kan...usik mengusik tu kan bahagia....Tak sambut kat mana2 pun....dirumah je...Home Sweet Home kan....and from me just baking Rainbow Cake....Kek Pelangi....frosting n filling ngan fresh cream je...seputih salju....Wah!....warna warni pelangi...dan sememangnya hidup kita pun ibarat pelangi...warna warni kehidupan...he he....



Maapla ya ...hasil kejadian Rainbow Cake ni tak berapa nak kemas....masak ngan kadar segera dan tergesa2...fuyoooo...semput2 aku nak membakingnya....mula pukul 4 ptg....mana tak tekocoh2nya...nak sejukkan lagi...bakar sebiji2 sampai 6 biji kek warna warni u.....cik abg balik pun aku masih dok sibuk memfrosting kek ....suprise yg dah tak suprise...he he...sebab tula frostingnya tak kemas...patut2 kenala chilled dulu dalam fridge...ni ...siap terus je hidang....pun nasib baik makan nasi dulu...sempat jugakla kek tu sejuk bawah air cond....anak dara ku  pulak asyik tanya ...bila boleh makan kek ni....

So...lepas makan dok lepak depan tv....ayah dinyanyikan happy birthday oleh kami sekeluarga....Atiq....Mimi...Naza....Ayaaa....Mida....dan tentula aku kena join sekali nyanyi...he he...cik abg senyum2 mengulum...potong2 kek...cik abg kita tak suka kek2 ni...tapi hari tu kenala paksa makan....Cuma aku nak bagi tau ....tak rugi baking rainbow cake ni.....rasanya bila digabungkan ngan fresh cream....fuhhhh....lemak2 manis....sedapppp sgt...sampai hari ni aku rasa teringin nak buat lagi...cuma tak cukup masa skrg ni...sgt busy....utk semak resepi ni bolehla jenguk2 ke sini.....dan utk resepi fresh cream yg best tu....boleh click je kat sini....resepi asal fresh cream ni ada koko...aku tak letak ...hasilnya jadilah plain fresh cream...tapi confirm sedap walaupun tanpa koko....tq pada Whisk Kid utk resepi keknya dan Wilton utk resepi fresh creamnya....just nak bagi tau aku guna Non-Dairy whipping cream utk buat fresh cream ni....warnanya kan jadi seputih salji...dan rasanya lemak manis bercream....sedappp....

Utk frostingnya aku ubah...resepi asal guna resepi Swiss Meringue Buttercream..proses buatnya agak rumit sikit...Plan asal nak letak filling fresh cream antara kek tu....buat jugak swiss Meringue Buttercream utk letak frosting bhgn luar kek..anak dara ku request letak sume filling ngan topping guna fresh cream...jadi ubahlah perancangan...kebetulannya pulak swiss meringue buttercream yg ku buat tu pulak tak berapa cantik hasil kejadiannya....
Akhirnya jadilah Rainbow Cake....proposal dari anak dara ku Mimi memang berbaloi2....sume org suka ....confirm sedap ....yg pasti kek ni dah jadi satu lagi menu fav cake selain red velvet.....
Yang bestnya hujung minggu hari tu anak buah ku Ili dan kengkawannya dtg kerumah...memangla rezeki diorg....emmmmm....habis licin kek ni....sepotong yg terakhir kek ni Mimi abiskan ....seronok sgt bila tgk anak dara ku makan kek ni...so skrg ni mimi dah ada list fav cake yg boleh aku buat lepas ni.....









Sorry ek kengkawan....dan juga pembaca kat luar sana....kali ni resepinya tak sempat nak diterjemahkan kat sini....terlalu kesuntukan waktu....kat tempat kerja busy....balik rumah lagilah busy...nasib baik sempat masak2 lagi...ni curi masa kejap nak update blog yg tak berapa nak aktif skrg ni....entry byk sgt yg menunggu....memang betullah Never Ending Story.....dan takkan ada kesudahannya....

Ape2 pun Enjoy Cooking....Enjoy Eating.....from KitchenIsMyWorld.....bersiaran kita lagi nanti  :D




Wednesday, June 15, 2011

Home Alone.....Bubur Nasi Sup Ayam & Kincam Maggi



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....



Menu for today....bila aku sendiri....Home Alone....Hari ni big boss bagi cuti lagi...Yayyyyy....asyik cuti je...sememangnya opis kurang keje skrg ni....cewah! Aktiviti....rutin setiap hari...Basuh baju....kemas rumah....bersih tandas kucing dan bagi mkn kuching....masak....masak? Alamak aku sensorang je hari ni...he he mana p my hubby...sistem pergiliran.... :)

Bila dah sensorang...boringnya....tgk kat blog Ita MasamManis...menu Bubur Daging...kechurla pulak...tetiba tekak teringin lak nak makan bubur...Pantas je ...terus ke dapo...amik segenggam beras....cuci2 dan tenggek atas dapo...sambil2 tu buat lak bumbu tuk masak ikan bilis goreng berkicap ...boleh mkn ngan bubur nasi ...emmmm...Menu ringkas dan amatlah sesuai utk mengisi perut bila dok sensorang kat rumah....Rasanya  sume org tau masak2 bubur nasi cam gini kan...he he he....sambil2 cuci baju....aku siap masak dah....Jom kita makan......






BUBUR NASI SUP AYAM & KINCAM MAGGI

BAHAN-BAHANNYA....

  • Segenggam beras ( terpulang masing2 ya nak masak bubur byk mana...kalau nak masak lebih maka lebihla sukatan berasnya....)
  • Air secukupnya ....kebiasaannya air kena byk....
  • 1 ketul chicken cube maggi
  • 1 bungkus Sup Ayam & Kincam Maggi
  • 1/2 tangkai cellery dihiris2 menyerong....



CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Beras dicuci bersih...masak bersama air secukupnya....
  • Masaklah sehingga beras cukup kembangnya...kalau masih belum kembang bolehla ditambah air lagi....
  • Campurkan 1 bungkus Sup Ayam & Kincam Maggi bersama air secukupnya...aku sukat lebihkurang 1 mug besar....kacau larut/sebati.....
  • Kecilkan api....masukkan bancuhan sup ayam tadi kedalam periuk berisi bubur tadi...dan dikacau pantas dan sebati...utk lebih mudah gunakan Whisker....( kalau tidak cepat dikacau menggunakan whisker...sup ayam tadi akan berketul2....)Bila dah sebati bubur akan pekat...kalau suka bubur yg agak cair boleh ditambah ngan air panas....
  • Masukkan chicken cube...dan juga cellery.....siap dah....


IKAN BILIS GORENG BERKICAP...

BAHAN-BAHANNYA...
  • Ikan Bilis...( sukatannya agak2 je ya...)
  • * 1 biji bawang besar
  • * 1 biji cili hijau
  • * 2 biji cili merah
  • * 10 - 15 biji cili api
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 2 - 4 keping lobak asin
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pedas
  • Minyak masak secukupnya...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Goreng ikan bilis...ketepikan...
  • Hiris semua bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak....tumis sume bahan2 yg dihiris tadi....masukkan kicap masin...kicap manis dan kicap pedas...bila bahan2 tumis dah agak layu masukkanlah ikan bilis yg digoreng tadi....kacau sekejap....masak dah....siap utk dimakan....










Mudah je kan resepi dan cara2 nak buatnya...lebihkurang sama je ngan bubur nasi biasa kita masak tu...cuma aku tambah Sup Ayam & Kincam maggi tu je....berbeza sikitla penampilan dan rasanya...lebih berperisa....he he he...kalau demam2 ...tak selera nak mkn....buat bubur cam ni...mesti terbukak selera...Kalau sesape kat luar sana tgh dok tepikir2 nak masak menu paling ringkas bolehla cuba resepi mudah ni ya.....

KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....




AYAM KAMPUNG MASAK LEMAK CILI API....never ending story....



Assalamualikum...Salam Kesejahteraan....

Cuti sekolah hari tu...tup2 my hubby bwk balik ayam kampung 4 ekor sekali gus....fuyooooo....manyaknya....Nasib baik my hubby siap tlg siangkan....tq..tq...sesgtnya...Ayam kampung mak mertua yg bagi....ayam kampung bela sendiri....mak ....bela ayam ke...kambing ke...lembu ke...sume menjadi...kalau bab tanam menanam pun same...kalau musim buah...sampai tak larat nak makan dah...kalau balik rumah mak...mesti balik ngan tgn penuh...cili api la....pisang la...best kan....sejukkk tgn mak...tanam ape...sume pun menjadi....he he he...kalau aku tanam ape sume pun mati kering...tgn panas la tu...he he he...

Ayam kampung ada dah...tgk dlm fridge ada terung telunjuk....haaa...dpt dah idea ape nak dimasak hari tu...orait....masak paling senang....ape lagi masak lemak cili api....menu ringkas...tapi sedap...dan yg penting sume org suka....




Resepinya senang je...kalau betul2 ikut resepi asal org nogoghri diorg tek letak bwg pun...maaf ya kalau aku silap...cuma dimaklumkan kat aku cam tu lah...nak2 kalau masak ayam2 kg ke @ ikan sungai...lagilah tak leh letak bwg...

Utk resepi kali ni....jom kita tgk apa bahan2 yg ado.... :)

AYAM KAMPUNG MASAK LEMAK CILI API.....

BAHAN-BAHANNYA...

  • 500 - 600 grams ayam dipotong sederhana kecil...dicuci bersih...ditoskan..
  • 15 - 20 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau...tak nak letak pun tak pe...  *
  • 1/4 biji bawang besar  *
  • 1 ulas bawang putih  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 2 batang serai diketuk/dititik
  • 1 helai daun kunyit....diracik halus...
  • 7 - 9 biji terung telunjuk....dicuci dan direndam dalam air...
  • 200 ml pati santan Ayam Brand...nak guna jenama lain pun boleh ya...
  • Garam secukup rasa
  • 1 - 2 keping asam keping..
  • Sedikit gula penyedap rasa...
  • Air secukupnya....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Masukkan ayam yang telah dicuci bersih kedlm periuk...campurkan sekali bahan2 kisar dan jugak serai...letakkan diatas dapor...gunakan api kecik je...biarkan ayam sebati ngan bahan kisar..dan kacau sekali sekala....
  • Masukkan separuh dari santan....kacau selalu perlahan2...tambahkan air...jgn banyak sgt ya...kena agak2...bolehlah dicampurkan garam....asam keping dan sedikit gula..jgn terlupa pulak masukkan terung telunjuk....masukkan jugak baki santan tadi...biarkan kuah mendidih sekejap...bila ayam dah empuk..akhir sekali masukkan daun kunyit.....siap dah....








Menu sampingan yang dimasak...simple je....sambal belacan berserta ulam-ulaman mesti ada....goreng ikan...goreng tempe...cecah ngan sambal kicap....goreng sayur sawi jepun....siap dah agenda masak memasak utk hari tu....sume pun berselera je mkn....pedas2...tapi nasi dok bertambah2....alhamdulillah.....seronok bila berkumpul dan makan ramai2 ni....best....

KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking.....



Tuesday, June 14, 2011

KUIH CHANG ....never ending story....:)



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....

Sebelum cuti sekolah bermula....Yan dah mention Kuih Chang ni...aku penah dengo tapi tak pernah makan pun...sebab Kuih ni org melayu kita tak penah lagi aku jumpa membuat dan menjualnya....exited bebeno nak mencuba dan merasanya....masalah paling beso...kuih chang ni nak kena bungkus ngan daun buluh....cakap ngan Yan...mana pulak nak cari daun buluh....ha ha ha....kalau dah rezeki tu mudah je jumpa kan....Mungkin satu kebetulan....ada jual kat Family Store belakang rumah aku....aku punya la happy....beli sume bahan2 yang nak guna utk kuih chang ni...pas tu siap tanya nak ikat guna tali ape ek...pun ada jual...aku lupa nama jenis tali yg digunakan....seeloknya jgn guna tali rafia...tapi kalau dah tak de...bolehla guna...WaH! memang rezeki la sume org dapat makan Kuih Chang ni....puas jugak cari resepi dan tgk video You Tube camana nak bungkus kuih ni....Alahai! pening jugak...maklum jelah aku ni bab bungkus2 kuih ...pas tu nak kena ikat lak tu memangla bukan kemahiran dan kepakaran ku....

30 hb May 2011....

Aktiviti petang hari tu...aku ngan Yan beroperasi buat Kuih Chang....misi mencabar diri sendiri lagi ni....hebat2....jangan putus asa...camana rupa Kuih Chang ni....meh2 kita tgk.....







Kuih Chang asalnya adalah masakan orang2 China....tak salah rasanya utk kita mencuba...utk resepi ni aku mintak izin dari yg empunya resepi  skyblue dari myresepi  utk copy paste kat sini....terimakasih byk2 kerana sudi berkongsi2 resepi....memang puas mencari...akhirnya dpt jugak resepi ni....terimakasih sekali lagi ya....cuma aku guna separuh sukatan je dari resepi ni...cubaan pertama  tak berani nak terus buat byk2....takut tak menjadi.....


KUIH CHANG (ZONG ZI....)


BAHAN-BAHANNYA

  • 60 helai daun buluh (biar lebih, takut ada yg pecah)
  • Tali untuk mengikat (8x60cm panjang, diikat kat satu hujung dan dibahagikan 3 setiap satu)
  • 1 kg pulut (direndam 3-4 jam)
  • 1 kg ayam atau daging (dipotong 48 ketul) aku guna daging lembu dipotong kecil...cuci dan toskan...
  • 200gm kacang merah (direndam 1 malam) yg ni aku tak guna...
  • 24 biji buah belangan kering (direndam semalam) aku letak buah berangan...selepas direndam dihiris2....confuse jugak..bila search resepi2 yg lain diorg letak buah berangan...mungkin typing error...maaf ya kalau aku yg silap......
  • ½ cup (60gm) udang kering - aku rendam dan tumbuk kasar2
  • 10+2 (stand by) biji kuning telur masin (dibelah dua setiap satu)
  • 24 biji buah belangan kering (direndam semalam) yg ni pun aku tak guna....
  • 12 kuntum cendawan shiitake kering (direndam dan dipotong dua) aku hiris2 je cendawan ni....
  • Bahan-bahan untuk Daging
  • 1 sudu besar minyak masak
  • *2 ulas bawang putih ( aku titik dan hiris2...)
  • *2 ulas bawang kecil ( aku hiris2...)
  • *1 batang kayu manis
  • 1 sudu kecil gula
  • ½ sudu besar serbuk 5 spices
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2½ sudu kecil garam (biar masin, sebab kuah ni diguna utk pulut)
  • ½ cawan air
  • Bahan-bahan untuk Pulut
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2 ulas bawang putih ( aku titik dan hiris2...)
  • 2 ulas bawang kecil ( aku hiris2...)
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • ½ sudu kecil serbuk 5 spices


CARA-CARA PENYEDIAANNYA

    Cimg2311
  1.  Daun buluh direndam semalam dan direbus ½ jam bersama tali yg dipotong, supaya daun jadi lembut dan senang dilipat nanti.
  2. Cimg2313
     Bersihkan daun buluh dengan sponge atau kain, potongkan hujung daun yg panjang dan tajam. Rendam dalam air bersih dan diketepikan.
  3. Ayam/Daging: Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan * dan tumis sampai nampak perang sikit. Masukkan daging, cendawan dan buah belangan, dan juga bahan-bahan untuk daging yg lain kecuali air. Goreng sampai dah jadi kering baru tambah air dan masak lagi untuk 15 minit. Padam api dan tapiskan kuah.
  4. Cimg2314
    Pulut: Panaskan minyak dan tumis bawang bersama udang kering sampai nampak perang sikit. Masukkan pulut dan kacang merah, goreng seketika dan masukkan kuah dari (3). Masukkan juga lada putih dan 5 spices, kacau sehingga serbati dan kering.
  5. Cimg2323
    Balut: Ambil 2 helai dau buluh seperti dalam gambar. Sebelah yg licin tu untuk dalam. Kalau buat saiz kecil, guna 1 helai daun yg besar.
  6. Cimg2315
     Lipat daun buluh seperti dalam gambar. Sebelah licin kat dalam.
  7. Cimg2324
     Isikan sedikit nasi pulut, buat lobang ditengah-tengah seperti dalam gambar.
  8. Cimg2317
     Masukkan 2 keping daging, 1 keping cendawan, 1 biji buah belangan dan ½ biji kuning telur masin. Letak secukup pulut untuk tutup isinya.
  9. Cimg2318
     Tutup dgn daun buluh dan tekan sedikit seperti digambar.
  10. Cimg2319
     Terbalikkan dan buatkan/betulkan tanduk seperti dalam gambar.
  11. Cimg2320
     Pegang daun kat tepi, lipatkan hujung daun.
  12. Cimg2321
     Patahkan tulang daun (tapi jagan sampai putus) untuk membentuk tanduk.
  13. Cimg2322
     Ikat melintang. Jagan ikat terlalu ketat sebab pulut akan kembang sikit bila masak.
  14. Cimg2325
     Ulang sampai habis.
  15. Cimg2326
     Panaskan air dan rebus selama 2 jam dgn api kecil. (kena tutup dgn tudung)




Memang rumit proses membuatnya....utk isi inti dalam pulut aku terus je masukkan  tak asing2kan pun...kecuali telur asin je aku asingkan....yg lain proses membuatnya sama je aku ikut seperti diatas....Ada berani mencuba....he he  he...gaya ikatan ku amatlah tidak cantiknya...siap kena gelak lagi ngan abgku....
Aku rebus guna pressure cooker...lebih jimat masa....hasilnya....boleh tahanla utk cubaan kali pertama....yg paling best....diorg cakap sedapppp....memng serupa rasanya mcm Kuih Chang yang diorg pernah makan sebelum ni....Fuhhhhh....menghela nafas lega....licin....habis...tak de yg tinggal pun....Alhamdulillah....sukses jugak cubaan kita ya Yan....Jangan dinilai pada rupanya la ya....he he he...nak banding ngan yang kat atas ngan hasil keje tgnku dan anak buah ku Yan...aduhai! jauh bezanya....nak mengikatnya je dah terkial2...hampir2 putus asa....don't give up.... :D






Berhajat nak merasa....kenalah mencubanya ya....Cooking is Fun....apa2 pun boleh buat jika ada keinginan....
Never Ending Story.....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....




ASAM PEDAS IKAN PARANG.....never ending story.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Al kisah....kita sambung cerita kembali....menu apa yg dimasak sepanjang cuti2 tempohari ....macam2 ado...mana yg sempat ku amik gambonya adalah tercatat kat sini....he he he maapla ya...tak sempat nak posing cantik2 pun...tak punya byk waktu...dan satu lagi tak cukup terror dan berseni bila bermain ngan camera...tangkap gambo seadanya dan yg termampu ajela ya....

27hb May 2011....

Yan n family sampai dulu ke rumah ku dari Penang...aku awal2 cuti dah...nasib baik bos beso approved cuti...he he he....bukan senang nak dapat cuti walaupun keje seniri...tq tq bos....Atas permintaan anak buah ku....utk menu hari tu aku masak Asam Pedas Ikan Parang....bukan Yan je suka...sume org pun suka kecuali Atiq....kurang sikit bila menu ikan2 ni....Upss masa ni Atiq ke Terengganu....ada program anak angkat anjuran Politeknik PD....jadi aku tak yah pening2 nak masak lauk lain utk anak bujang ku tu....Ayish....cucu ku ni senang je makannya....tahan pedas....mkn ikan goreng + nasi ...kira ok dah tu.....Berselera makan ramai2 ni....bestttttt.....





Resepinya simple je....aku copy je ye dari resepi terdahulu.....cuma ada sedikit je yg aku ubah....

ASAM PEDAS IKAN PARANG

BAHAN-BAHANNYA
  • 600 grams ikan parang...dicuci dan direndam sekejap ngan asam jawa dan sedikit garam...
  • 1 1/2 biji bawang besar   *
  • 2 ulas bawang putih   *
  • 2 - 3 biji cili merah  *
  • 1 inci halia   *
  • 1/2 inci kunyit hidup  *
  • 4 sudu besar cili kering paste  *
  • 8 - 10 biji cili api (...kalau nak pedas boleh tambah lagi....)  *
  • 1 sudu kecil belacan serbuk maggie  *
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 batang serai dititik
  • 1 ikat kecil daum kesum...dicuci besih.... 
  • 8 - 10 batang kacang bendi
  • 7 - 9 biji tomato cherry
  • 1 - 2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 kiub ikan bilis maggie
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk kuahnya...

CARA-CARA PEYEDIAANNYA...
  • Ikan parang yang direndam bersama asam jawa dan garam dibilas/cuci bersih....toskan...
  • Kisar sebati sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak di dalam periuk....tumiskan serai dan bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak...kacau selalu k...api kecik...takut hangus pulak nanti...
  • Tambahkan air secukupnya....yang ni kena agak2 ya....jangan banyak sangat...sedang2 je airnya...so kuahnya taklah pekat dan taklah cair....
  • Bila kuah dah mendidih bolehlah masukkan ikan ....ikan bilis kiub....lada hitam...tambahkanlah sedikit garam dan gula secukup rasa....( gula sikit je tau....buat penyedap rasa je....)
  • Masukkan kacang bendi yang telah dicuci dan daun kesum.....akhir sekali masukkan asam keping....biarkan mendidih sekejap....sebelum api ditutup masukkan tomato cherry....siap utk dihidangkan......

Memang sedap ikan parang masak asam pedas...cuma bila makan kena hati2 ngan tulangnya...kena lebih menghayatinya....he he he....betambah2 makannya....puas hati dpt memenuhi hajat Yan nak makan Asam Pedas Ikan Parang....

KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....