Pages

Wednesday, June 15, 2011

AYAM KAMPUNG MASAK LEMAK CILI API....never ending story....



Assalamualikum...Salam Kesejahteraan....

Cuti sekolah hari tu...tup2 my hubby bwk balik ayam kampung 4 ekor sekali gus....fuyooooo....manyaknya....Nasib baik my hubby siap tlg siangkan....tq..tq...sesgtnya...Ayam kampung mak mertua yg bagi....ayam kampung bela sendiri....mak ....bela ayam ke...kambing ke...lembu ke...sume menjadi...kalau bab tanam menanam pun same...kalau musim buah...sampai tak larat nak makan dah...kalau balik rumah mak...mesti balik ngan tgn penuh...cili api la....pisang la...best kan....sejukkk tgn mak...tanam ape...sume pun menjadi....he he he...kalau aku tanam ape sume pun mati kering...tgn panas la tu...he he he...

Ayam kampung ada dah...tgk dlm fridge ada terung telunjuk....haaa...dpt dah idea ape nak dimasak hari tu...orait....masak paling senang....ape lagi masak lemak cili api....menu ringkas...tapi sedap...dan yg penting sume org suka....




Resepinya senang je...kalau betul2 ikut resepi asal org nogoghri diorg tek letak bwg pun...maaf ya kalau aku silap...cuma dimaklumkan kat aku cam tu lah...nak2 kalau masak ayam2 kg ke @ ikan sungai...lagilah tak leh letak bwg...

Utk resepi kali ni....jom kita tgk apa bahan2 yg ado.... :)

AYAM KAMPUNG MASAK LEMAK CILI API.....

BAHAN-BAHANNYA...

  • 500 - 600 grams ayam dipotong sederhana kecil...dicuci bersih...ditoskan..
  • 15 - 20 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau...tak nak letak pun tak pe...  *
  • 1/4 biji bawang besar  *
  • 1 ulas bawang putih  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 2 batang serai diketuk/dititik
  • 1 helai daun kunyit....diracik halus...
  • 7 - 9 biji terung telunjuk....dicuci dan direndam dalam air...
  • 200 ml pati santan Ayam Brand...nak guna jenama lain pun boleh ya...
  • Garam secukup rasa
  • 1 - 2 keping asam keping..
  • Sedikit gula penyedap rasa...
  • Air secukupnya....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Masukkan ayam yang telah dicuci bersih kedlm periuk...campurkan sekali bahan2 kisar dan jugak serai...letakkan diatas dapor...gunakan api kecik je...biarkan ayam sebati ngan bahan kisar..dan kacau sekali sekala....
  • Masukkan separuh dari santan....kacau selalu perlahan2...tambahkan air...jgn banyak sgt ya...kena agak2...bolehlah dicampurkan garam....asam keping dan sedikit gula..jgn terlupa pulak masukkan terung telunjuk....masukkan jugak baki santan tadi...biarkan kuah mendidih sekejap...bila ayam dah empuk..akhir sekali masukkan daun kunyit.....siap dah....








Menu sampingan yang dimasak...simple je....sambal belacan berserta ulam-ulaman mesti ada....goreng ikan...goreng tempe...cecah ngan sambal kicap....goreng sayur sawi jepun....siap dah agenda masak memasak utk hari tu....sume pun berselera je mkn....pedas2...tapi nasi dok bertambah2....alhamdulillah.....seronok bila berkumpul dan makan ramai2 ni....best....

KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking.....



17 comments:

  1. kak cik....
    sedappnya lauk2 tu...
    tumpang makan sini yerk..

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak cik cek...kalau fiza bagi ikan goreng sambal belacan ngan ulam2 tu pun dah cukup...isk x tahan nengok...=)

    ReplyDelete
  3. wah!cek dah ubah resepi ibundo ni cek.siap lotak bawang bosa lagi tu..mesti sodap ni kan?..kan?...
    meh sini 1 mangkuk penuh..dah duduk bersila dah ni..

    ReplyDelete
  4. sedsapnyer ayam masak lemak cili api..peberet nh :)

    ReplyDelete
  5. sedsapnyer ayam masak lemak cili api..peberet nh :)

    ReplyDelete
  6. Fiza....kalau dah ramai2 lauk ape pun sedap....kelau sensorang kat rumah...nak masak pun kurang rajin kan...:)

    ReplyDelete
  7. Maira Anjami...

    Sedappppp....jemput makan....:)

    ReplyDelete
  8. Kak Nim...yo...cek dah ubah resepi ibundo...maapla yo...he he....moh kito mkn sesamo....sodapp ni kak nim... :)

    ReplyDelete
  9. Mala...confirm podeh...fuhhhh...:)

    ReplyDelete
  10. nOOrsha...meh jemput makan...memang fav family kak cek...

    ReplyDelete
  11. Naza...cuma leh tgk gambo je...lama abis dah...he he...:)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Emm sedapnya, i nak cubalah... bab tu tercari-cari nak masak ape pagi ni.....

    ReplyDelete