Pages

Tuesday, March 29, 2011

AYAM SAMBAL HIJAU....

Assalamualaikum.....salam kesejahteraan....alhamdulillah syukur teramat sangat....beban kat kepala ku ringan sikit hari ni....yang ditunggu sampai jugak akhirnya....he he...payment masuk dah....macam nak menjerit je rasa...bukan senang jaga duit ni....kita menunggu payment...kita pulak kena kejor....macam2 nak bayor....Argghhhhh....leganya rasa.....Sememangnya kita sentiasa teruji dan diuji....sesungguhnya hanya Dia yang lebih tau ape yang terbaik untuk hambaNya.....Alhamdulillah....syukur....syukur....

 
Stress ke pening ke....tak sihat ke....aktiviti kat  "  Kitchen Is My World  ".....seperti biasa....Menu bersiaran untuk hari ni resepi simple je....Ayam Sambal Hijau....

 

 

 

 

 
Upppsss.....siaran tergendala.....lamanya hampir seminggu tak bersiaran.....patut2 entry ni ku publishkan 23.3.2011....yang lepas....nak wat camana kan....kita merancang je....konon2 kalau tak sihat nak lawan jugak....nak digagahkan jugak tuk update blog....malangnya aku tewas ...bila demam dtg balik....batuk pun makin menjadi2....kemuncaknya....bila kepala sakit....emmmm....tak leh lawan dah....tumbang aku hampir seminggu....

 
Alhamdulillah hari ni aku masuk opis semula.....pagi tadi buat kerja yang mana patut....duit macam air....nak dapat macam kekura....nak habis macam ribut.....zapppp....kejap ada kejap tak de dah.....ha ha ha...tak nak cite pasal keje kat opis la....kepala ku sakit lagi nanti.....Jom la kite ke "  Kitchen Is My World  " yang dah lama bercuti....sambung kembali cerita resepi Ayam Sambal Hijau.....cerita resepi berminggu dulu....he he he...




 

 
 
AYAM SAMBAL HIJAU...
 
BAHAN-BAHANNYA...
  • 1 kg ayam dipotong sederhana kecil....dicuci dan ditoskan.
  • Serbuk kunyit dan garam secukupnya untuk digaul rata bersama ayam....kemudian digoreng sehingga masak...jangan terlampau lama digoreng....ketepikan...
  • 2 biji bawang besar  *
  • 2 - 3 ulas bawang putih  *
  • 9 - 11 biji cili padi  *
  • 7 biji cili hijau  *
  • 2 batang serai dititik  *
  • 1 biji bawang besar lagi....dihiris
  • 1/2 batang "leek"....dihiris
  • 2 biji cili hijau....dihiris
  • 7 biji tomato cherry
  • 1 ketul chicken cube
  • Garam dan gula secukup rasa...
  • Minyak secukupnya untuk menumis...
 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak....tumis bahan2 kisar bersama serai  sehingga naik baunya.....kacau sekali sekala dan biarkan bahan2 tumisan dimasak hingga pecah minyak....
  • Tambahkan sedikit air.....dan masukkan ayam yang telah siap digoreng tadi.....kacau sebati....perlahankan api....biarkan kuah agak pekat.....tambahkan garam dan gula secukup rasa.....garam jgn letak byk2 ya....ayam yang digoreng tadi pun dah berperisa garam....nanti terlebih masin lak kuahnya.....
  • Akhir sekali masukkan bwg, cili hijau dan leek yang telah dihiris dan jugak tomato cherry....gaul sebati....siap dah...tutupkan api.....



Makanan ringkas tapi sedap......


Akhirnya.....publish jugak entry Ayam Sambal Hijau hari ni.....punyala lama terperap....he he....bila lama bercuti.....vitamin M pun banyak dalam bdn....nak mulakan balik menulis....payahnya....kebuntuan idea....kering akal dan minda....dok byk sgt makan ubat kot.....ape2 pun pada mereka yang masih sudi2 lepak2 kat " rumah " ku yang tak seberapa ni....amatla berterimakasihnya.....kunjungan anda amat dialu2kan......Terimakasih daun keladi.....jika sudi dtgla lagi......Enjoy Cooking......






Tuesday, March 22, 2011

AYAM MASAK LOMAK CILI API + TERUNG TELUNJUK....masakan nogorghi lagi....

Masakan ni memang makanan tradisi dan popular kat N9 ni....boleh kata hampir setiap rumah mesti ada mesin parut kelapa....kata my hubby la...tapi bila ditengok2 balik...kena mengiakan jugak....memang pun...Masakan ni semacam dah jadi menu wajib....setiap hari....kenduri khawin....hari raya....mesti ada menu ni....tak lengkap hidangan kalau tak ada masak lemak cili api ni....

Apa yang ku kagumkan ...terutamanya kat mak mertua akula....cukup kreatif mempelbagaikan masak lomak cili api ni...tak kirala...ayam ke....daging ke...ikan ke....sardin pun boleh kena je sumenya,,Ada je ideanya nak campur ngan ape masak lomak cili api ni..Aku pun byk belajar dari mak...timakasih mak..Kalau berkumpul kat rumah mak....sume masakan pun jadi sedap....sekali pun mak cuma masak cekodok ikan bilis...atau pun lempeng koreh (keras..)...cecah pulak ngan kuah masak lemak cili api ni....Wow!..sumenya sedap dan menyelerakan....Hebatkan penangan masak lomak cili api ni kan...hasil air tangan ibu....

Kalau2 diikutkan resepi asal masak lemak cili api ni....diorg tak masak guna bwg pun...bahan asas cuma cili api...kunyit hidup dan halia....santan....kata my hubby...kalau letak bawang lain rasanya...sampai kat aku...aku letak tapi sikit je....he he....dia pun tak perasan kot....maafla kalau aku tersilap fakta...he he almaklum sajala aku orang Johor....sekadar berkongsi pengalaman yang ada sepanjang 21 mengharungi hidup bersama anak jati Negeri Sembilan.....




AYAM MASAK LOMAK CILI API + terung telunjuk

BAHAN-BAHANNYA..
  • 500 - 600 grams ayam dipotong sederhana kecil...dicuci bersih...ditoskan..
  • 15 - 20 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau...tak nak letak pun tak pe...  *
  • 1/4 biji bawang besar  *
  • 1 ulas bawang putih  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 2 batang serai diketuk/dititik
  • 1 helai daun kunyit....diracik halus...
  • 7 - 9 biji terung telunjuk....dicuci dan direndam dalam air...
  • 200 ml pati santan Ayam Brand...nak guna jenama lain pun boleh ya...
  • Garam secukup rasa
  • 1 - 2 keping asam keping..
  • Sedikit gula penyedap rasa...
  • Air secukupnya....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Masukkan ayam yang telah dicuci bersih kedlm periuk...campurkan sekali bahan2 kisar dan jugak serai...letakkan diatas dapor...gunakan api kecik je...biarkan ayam sebati ngan bahan kisar..dan kacau sekali sekala....
  • Masukkan santan....kacau selalu perlahan2...tambahkan air...jgn banyak sgt ya...kena agak2...bolehlah dicampurkan garam....asam keping dan sedikit gula..jgn terlupa pulak masukkan terung telunjuk....biarkan kuah mendidih sekejap...bila ayam dah empuk..akhir sekali masukkan daun kunyit.....siap dah....


Jom makan Ayam Masak Lomak Cili Api + Terung Telunjuk


Kalau tak de terung telunjuk kat dlm fridge tu...tak pe....boleh gak campur ngan rebung ke...peria pun boleh....terung gelembang ok jugak...( terung bulat kecik2 tu...rupa dia mcm kacang peas..)....Paling tidak pun kalau sume tak de...campur je ngan kentang...dah kira okla tu....Upss...nak sedap lagi campur ngan nangka muda...cuma nangka tu kenala rebus dulu k...kreatif kan org N9 ni....cubala buat....mesti rasa perbezaannya....
Daging Salai masak lemak cili api campur ngan pucuk ubi....pun sedap....lagi ape ek....haaa...cubala daging masak lemak cili api campur ngan pisang muda...emmm....sedapppp.....pisang muda disiang kulit luarnya...jgn dibuang....dimasak sekali...yang ni pun kena rebus dulu....
Pelbagai cara ada kan....hanya guna resepi asas yang simple dan mudah...masakan boleh dipelbagaikan....

"  Kitchen Is My World  "......Enjoy Cooking.....Cooking Is Fun......






Monday, March 21, 2011

DAGING LOMMMPAP.....

Daging Lompap?.....apo ko bondo er tu....janganla aku ditanya ngape menu ni namanya begitu...masa aku baru2 khawin dulu bila ku tanya masak ape ni....Daging Lompap...itulah jawabnya...kekallah nama menu masakan ni sampai sekarang....Masakan ni pun aku belajo dari my hubby....masak dia memang ringkas sesgtnya...resepi asalnya sume bahan2 main tumbuk2 kasar2 je....tumis sikit....masukkan daging....tutup kuali tu....cam tu je....sampai kat aku....memangla kena modified....he he....kononnya kreatifla tu....ape2 jela...yang pasti menu ni pun one of my family favourite......sume pun suka....ringkas....senang....cepat....tapi confirm sedapppp....sumenya sedap aku ni....macamla terror sangat....okla kan kalau family kita suka...kira sedapla tu...he he....Jom...jom...meh kita tgk resepinya....




DAGING LOMMMPAP.....

BAHAN-BAHANNYA....
  • 500 - 600 grams...dipotong sederhana kecil...dicuci...ditoskan..
  • 13 biji cili padi  *
  • 3 biji cili hijau  *
  • 1 biji bawang besar  *
  • 1 inci halia  *
  • 2 ulas bawang putih  *
  • 1 batang serai dititik...
  • 2 biji cili merah dipotong serong2..
  • 1 batang celery dihiris2...
  • 1 ketul chicken cube
  • Garam...sedikit gula secukup rasa
  • 1 keping asam keping...
  • Minyak secukupnya untuk menumis
  • Sedikit air....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak...tumiskan sume bahan2 kisar dan serai...hingga naik baunya...
  • Masukkan daging....kacau sebati....tutupkan kuali...kecikkan api....sekali sekala...dikacau..tambahkan air...jgn byk sgt...tutupkan kuali semula...biarkan daging empuk...
  • Masukkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....masukkan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat sedikit....akhir sekali masukkan hirisan cili dan celery...kacau sebati...siap dah...tutupkan api....


Daging Lommmpap...makan ngan nasi putih panas2....Wow!....


Masakan popular keluarga my hubby...sekarang ni dah beralih arah...kalau tak masak anak2 mesti tanya...lamanya tak makan daging lommmpap....he he nasib baik senang nak masaknya....Apa yang pasti menu ni dah jadi menu pilihan keluarga.....kalau nak tau macamana rasanya.....kenala cuba.....senang sgt....dah tgk resepinya kan....cuba....jangan tak cuba.... :-)
...."  Kitchen Is My World..."....Enjoy Cooking....



Asal masakan dari Kg Kubang
Jadi kegemaran setiap orang
Tak bohong tak temberang
Bila dah makan terkenang-kenang....







SAMBAL SARDIN JANTUNG PISANG.....

Assalamualaikum.....salam pagi Isnin....harap2 hari ni lebih baik dari hari semalam....Insyaallah....Rutin hidup kembali seperti biasa....lama dah cuti...bestnya...Hari ni masuk opis dah....buat kerja ape yang perlu....masih menunggu...dan terus sabo menunggu...tunggu ape tu...he he ....tunggu payment....hu hu...bila nak masuk ni...stress tahap maksimum dah ni....macam2 ado....kepala ni sarat dah....Tenang bertenang....jgn panik....advice dari my hubby....he he....ya tenangla ni....Teruji lagi.....hanya Dia yang tahu ape yang terbaik untuk hambanya.....

Jom kita ke   "  Kitchen Is My World  ".....dunia ku....tempat aku berterapi minda....ha ha ha....Menu kali ni...memang boleh dikatakan menu wajib ada....makanan asasi dan tradisi....boleh kata fav.sume org....Fav . No. One.....cik abg kita la.....kalau ada menu ni....yg lain2 tu macam tak wujud je....percaya atau tak....menu ni aku belajo dari cik abg kitala....tak pecaya ke...kena pecaya....Sambal Sardin Jantung Pisang....mula2 dengo dulu....aaaaa...cam pelik je....tapi bila dah makan....sedappppp......





SAMBAL SARDIN JANTUNG PISANG....

BAHAN-BAHANNYA...
  • 3 tin sardin Ayam Brand saiz sederhana....
  • 2 - 3 biji jantung pisang....dikopek bhgn luarnya ...amik bhgn dalamnya.....dibelah atau dipotong sederhana kecil....rendam bersama air dan 1 - 2 kpg asam keping....
  • 1 biji bawang besar  *
  • 9 - 11 biji cili api/cili padi  *
  • 2 ulas bawang putih  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 3 sudu besar cili kering paste  *
  • 1 keping asam keping
  • Garam..bahan perasa....gula secukup rasa...
  • Minyak secukupnya...untuk menumis...
  • Sedikit air...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak didalam kuali...
  • Tumiskan sume bahan2 kisar.....sehingga naik bau dan pecah minyak....
  • Cuci jantung pisang yang telah direndam bersama asam keping tadi....masukkan kedalam bahan2 tumisan...kacau sebati....tambahkan sedikit air....agak2 ya...jgn byk sgt....perlahankan api....biarkan jantung pisang lembut .....
  • Kemudian masukkanlah sardin bersama sosnya sekali....kacau sebati ....tambahkanlah serbuk perasa ...gula dan garam secukup rasa...dan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat....siap dah....tutupkanla api....

Click....click lagi.... jgn tak amik gambo...kejap ada....kejap lagi tak ada dah....he he...




Berselera sume org makan....Abg Atan bertambah2 makan....sampai sakit2 perut...he he penangan Sambal Sardin Jantung Pisang....nasib baik ada jantung pisang....kalau tak jilat jari Abg Atan ngan Yan.....he he....
Alhamdulillah....dpt jugak masak menu ni untuk diorg......sesape yg suka makan sardin...bolehla cuba resepi ni....bukan susah pun....jantung pisang ada jual kat pasar mlm....alaaa...kat Tesco....kat Jusco pun ada ....sumenya ada value sekarang ni kan....sayur2 kampung ni memang sedap dan menyelerakan....tambah lagi berat badan....camanala nak kurus....asyik makan je....bila dah makan ramai2 ni lagila....sedapnya nasi bertambah2.....
Resepi mudah dan ringkas....berbaloi2 kalau memasaknya....cubala ya.....
.....Enjoy Cooking.....



Sunday, March 20, 2011

BIRTHDAY...BIRTHDAY GIRL.....

Hari ni 20hb March 2011....Happy Birthday for Syasya....my grandaughter....dah bercucu aku....Setahun dah usianya...sekejap je rasanya...setahun dulu masa diorg datang kerumahku....masih dok baby comel lagi...sekarang ni dah pandai berjalan...berlari....asyikla nak naik tangga rumah ni....Sorrylah....Wan tak berkesempatan nak buat Kek Princess untuk Syasya....Insyaallah ....panjang umur nanti Wan buatkan k...
Ada tak ade cuma sempat buat Red Velvet kek untuk Ili....anak sedaraku....dah beso panjang pun....yang ke berapa Ili...he he...biarla rahsia kan......ape2 pun untuk Syasya....doa Wan....semuga sejahtera selalu dan menjadi anak yang cemerlang....doa cik for Ili....happy selalu...sejahtera....sukses dalam kerjaya dan kehidupan.....

Sesi cuci2 mata lagi...Red Velvet Cake........
nak resepi ni click je kat sini...


Red Velvet topping with cream cheese frosting & chocolate ganache....

semacam dah jadi menu wajib....family fav.....



Happy Birthday Ili...... :-)


Uihh...beria2 tu Ili nak potong kek.....he he....Happy Birthday to you.....
cepat2..... potong kek....

emmmmm....nyum...nyum....

Wah!.....tambahla berat bdn lagi.... hu hu...




Jom makan Red Velvet.....yummyyyyyy......

licin dah....Wow!.....


Little Princess Syasya....Happy Birthday to you...cute little girl.....
jelingan manja.....

Bila tgk anak buah dah beso dan aku pun dah bercucu...terasa bebenorla .....semakin meningkat pulak usiaku....dulu tgk diorg ni sumenya kecik2 belaka...sekarang masing2 dah beso panjang....cepatnya masa berlalu....

"  Kitchen Is My World  "......Enjoy Cooking.....









PAU DAGING....PAU KACANG MERAH...

Macam-macam ada breakfast pagi Sabtu ni....buat Pau untuk kali keduanya dalam minggu ni...ntah ngape le agaknya...ari tu buat...Pau ku keras...tak lembut toing2...bila lepas panaskan pun masih dok kejung....Waaaaa....gagal lagi....tapi alhamdulillah....akhirnya dapat jugak Yan rasa Pau Gebu...lembut toing2 bila ditekan...memangla  gebu....amik resepinya pun dari CMG ...tq tq...berkongsi resepi....bila pau tu dipanaskan balik...lembut cam baru lepas kukus....Ayish cakap Red Bean Paste tu inti coklat....iakan jela...kalau tak dia tak makan pulak...he he....



 Pau Daging & Pau Kacang Merah.....


Pau inti daging....Pau Kacang Merah tak sempat nak snap picture....sekejapan habis dah...he he..



BASIC PAU DOUGH...

BAHAN-BAHANNYA...untuk dough....
  • 240 g tepung Hong Kong @  tepung pau bluekey..
  • 1 sudu kecil  "Double Acting" Baking Powder + 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil yis segera
  • 25 g lemak sayur (shortening)
  • 100 ml air suam  *
  • 30 g gula halus  *
  • 1/2 sudu kecil cuka  * ( Campurkan sume bahan bertanda  * dan kacau hingga gula larut..)
BAHAN-BAHANNYA....untuk inti pau...
  • 300 grams daging hancur...dicuci dan ditoskan....
  • 3 biji kentang, kupas dan potong dadu kecil2
  • 1 biji bawang besar dipotong dadu kecil2
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 1/2 inci halia diracik halus..
  • 1 sudu besar cili kering paste..
  • 2 - 3 sudu besar serbuk kari ikan
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 ketul chicken cube
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 - 2 sudu besar sos tiram
  • 1 batang celery dipotong dadu
  • Garam, gula dan air secukupnya
  • Minyak secukupnya untuk menumis...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....untuk dough...
  • Dalam mangkuk pengadun...masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis
  • Buatkan lubang ditengahnya... masukkan air yg bercampur dgn cuka dan gula.
  •  Adun hingga sebati kemudian campurkan shortening uli dough sehingga lembut  dan elastik dan permukaan dough menjadi licin. ( masa menguli lebihkurang 10 - 15 minit...).
  • Tutup mangkuk ngan kain....perap doh selama 1 jam....
  • Keluarkan dough dari mangkuk pengadun....tumbuk2kan...utk kuarkan angin...bahagikan dough ikut kesesuaian dan citarasa masing2 ....aku timbang 30 grams untuk sebiji dough....
  • Canaikan dough dan letakkan inti....terpulang ya nak letak inti ape...inti daging...inti kacang merah...inti kaya pun boleh....cantumkan dough sehingga menutupi inti....
  • Aku guna acuan cupcake kertas sebagai lapisan pau....senang dan ringkas...mudah dan cepat...
  • Susunkan diatas loyang kukusan....biarkan dough rehat sekali lagi...lebihkurang 10 - 15 minit....
  • Panaskan kukusan......kukus pau selama lebihkurang 12 minit....
  • Angkat dan sejukkan....sedap dimakan ketika masih suam....nyum2...
Nota  :
Untuk menguli menggunakan kaedah Breadmaker....masukkan sume bahan2 cair...diikuti ngan bahan2 kering..pas tu tekan setting " dough "....proses menguli ambil masa lebihkurang 1 1/2 jam....untuk langkah seterusnya...ikut saja cara2 spt diatas....senang kan....jimat sikit tenaga dan masa....sementara menunggu dough siap diuli dan mengembang...boleh kita siapkan inti....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...untuk inti pau....
  • Panaskan minyak masak dalam kuali ...
  • Tumis bawang putih, bawang besar, halia, dan daun kari hingga wangi.
  • Masukkan serbuk kari , cili kering paste ...kacau sebati...
  • Masukkan daging hancur....tambah sedikit air...kacau lagi....
  •  Masukkan kentang yg tlh didadu...
  •  Masukkan chicken cube...serbuk lada hitam....sos tiram...garam dan gula secukup rasa, masak dgn api perlahan hingga kentang empuk dan inti kering.
  • Masukkan celery.... gaul rata, matikan api dan sejukkan.


Proses dough rehat untuk kali kedua sebelum dikukus...aku memang suka guna acuan cupcake kemudian diletak dalam acuan aluminium foil sebelum diletak atas bekas kukusan....tujuannya...senang nak diangkat dan acuan cupcake tak basah....


Pau siap untuk dimakan.....comelkan bila guna acuan cupcake...bukan malas tau...keratifla kononya...he he...


Untuk peminat Pau bolehlah cuba resepi ni.....gebu....lembut....nyum...nyum....Enjoy Cooking......

Saturday, March 19, 2011

LAKSA JOHOR lagi....recycle recipe....

Salam pagi Sabtu.....alhamdulillah sempat jugak buat Laksa Johor untuk breakfast pagi ni...dapat jugak Yan ...Lan dan Ili merasa sebelum masing2 balik pagi tadi....Laksa Johor ni memang boleh dikatakan favourite sume ahli keluarga ku....kecuali cik abgku dan anak dara ku Mimi...berlainan selera....

Kuah laksa ku masak sebelah malamnya....takut tak sempat pulak sebelah pagi...terkocoh2  nanti....cuma santannya aku masukkan sebelah pagi....pagi cuma tinggal siapkan sambal belacan ngan bahan2 hiasannya je....sempat jugakla buat Chocolate Pudding Cake untuk Ayish bawak balik Penang....he he Wan tak berkesempatan nak buat Chocolate Cupcake...lainkali Wan buatkan tuk Ayish k....


Makan Laksa Johor kita pagi ni....memang my fav....dan fav sume org....



Untuk resepi Laksa Johor click je kat sini k.....aku masih guna resepi yg sama aku buat sebelum ni....kalau rasa nak makan Laksa Johor....cubala buat k....



Chocolate Pudding Cake.....tak sabo2 Ayish nak makan....he he....masih dok panas lagi...tak leh nak potong...sian Ayish.....makan sampai rumah nanti k....


Chocolate Pudding Cake.....resepi yang ringkas mudah dan cepat....jimat masa dan tenaga....berhajat nak cuba....semak resepinya kat joyofbaking.....


......"  Kitchen Is My World  ".......Enjoy Cooking......






Datang dan pergi......VISION HOMES.....kembali sepi.....

Pejam celik...pejam celik....habis dah cuti sembang & senggang bersama family....meninggalkan memori indah...happy....dan menyeronokkan....pastinya....rindu menggamit kembali....Vision Homes kembali sepi....Jumaat malam semalam...abg ku...Abg Atan & Kak Susi fly balik ke Kuching...Pagi Sabtu....Yan & family..her husband Lan...anak2 Ayish...Syasa...bertolak pulang ke Penang....Ili pun bergerak balik ke Shah Alam....hu hu hu....hati jadi sayu....sunyinya rumah ni.....anak dara ku Mimi sibuk nak pegi kenduri khawin rumah kawan....anak bujang Atiq...macam biasa aktiviti hujung minggu....Golf.....tinggallah aku ngan Mel....boring....boringnya....sepanjang hari aku melelapkan mata....bukan tido...tak leh pun nak tido....dok batuk2 lagi....Aduhai!....

Sesi sembang2....family berkumpul lagi.....


Riuhnya bila family berkumpul....macam2 cerita ada...


Macam2 menu ada....Egg Tart...Red Velvet...Mexicon Bun...Sweet Bun...Sausage Bun...he he..licin..alhamdulillah sume dpt rasa....Fresh from oven Vision Homes....he he..


Ruang makan tak muat dah....lepak lak kat Ruang Tamu....sembang jangan tak sembang...


Atiq...tersengih2....mesti dok dengo celoteh Pak Ude...


Yan....he he...Ayish & Ili....anak buah & cucu....he he dah bercucu aku....


Bila dah berkumpul...macam2 selera ada....homemade cooking ada....Delivery Order pun ada....penuh meja...he he..


Terimakasih pada sume....sudi berkunjung ke rumahku.....ada kelapangan jemputla kesini lagi.....terubat rasa sunyi dan rindu....Insyaallah panjang umur ....diizinkan tuhan....kita berkumpul lagi nanti....

Arghhhh....sunyinya......hu hu....ape2 pun ....Happy & Enjoy Cooking.....dan yang pasti Enjoy Eating...he he.....



Wednesday, March 16, 2011

FAMILY VACATION....vision homes....

Wow!....bestnya bervacation....kat mana tu.....he he....family abangku dari Kucing ,Sarawak....anak buahku Yan & her family....Ili.....Ifi.....Odi....Ija....Kak Nie dan anak2...Kak Lela....sume berkunjung ke rumahku hujung minggu lalu.....aku tak bercuti ke mana pun....kat sini je my lovely home....Vision Homes.....tempat sume saudara mara berkumpul....Anak daraku Mimi ngan Aya & Mida pun balik weekend aritu....

Penuh ...riuh....satu rumah....aku sibuk ngan aktiviti kat dapo...mcm2 menu dan juadah....cuma aku belum ada kesempatan nak bersiaran panjang....start cuti sekolah sampai hari ni....memang my busy day...dpt curi masa sekejap ni...mencatat ape yang perlu ....rindu pulak .....he he...dengan kesihatan yang kurang memberangsangkan....Insyaallah....awal minggu depan....bila sume org pulang....aku akan kembali menulis...berkongsi cerita....berkongsi rasa dan resepi....Sepanjang percutian bersama saudara mara biarpun sekadar percutian dirumah sendiri....aku rasa happy sesgtnya....seronok & enjoy bila dapat berkumpul sume ahli keluarga......kita jumpa nanti k......ape2 pun Happy & Enjoy Cooking......

Monday, March 14, 2011

TOMYAM SOTONG....

 
Tomyam Sotong....
 
 
Menu dinner malam tadi....bestnya dpt makan Tomyam Sotong....bila menghirup supnya....Wah! lega rasa tekak....Tomyam yang senang dan mudah....he he aku memang suka masak yang simple2 ni....simple tapi sedap....he he....tapi Tomyam ni Mel yang masak....semenjak dua menjak ni...aku kurang sikit masak
lauk-pauk ni...bukan malas tau...Mel dah beria2 nak masak...ok biorla dia masak...aku masakla benda2 lain...baking cake ke....buat kuih-muih ke...haaaa...itu turn akula....Cuma selalunya diujung minggu bila nak masak Nasi Lemak ke....Laksa Johor ke....akula kena jadi chefnya....ha ha....chef kat
" Kitchen Is My World..." Cukupla tu....yang paling penting.....mesti nak masuk dapo....terapi minda....he he macam2la aku ni....Jomla kita tengok resepi Tomyam Sotong ni.....

 

 
 
 
 

TOMYAM SOTONG....
 
 
BAHAN-BAHANNYA...
 
A
  • 500 grams sotong disiang ...dicuci bersih dan ditoskan...
  • 1 labu bawang besar....dihiris2..
  • 2 ulas bawang putih ...dihiris2..
  • 2 batang serai...dititik...
  • Sedikit  minyak untuk menumis....
 
Sotong....dan sume bahan2 yang dah siap dihiris/dititik.....
 
B
  • 1 labu bawang besar...dihiris/dibelah kasar2...
  • 7 - 9 biji cili api...dititik2....
  • 2 biji cili merah dihiris serong...
  • 1 biji tamato dibelah 6
  • 1 ketul tomyam cube Knorr...
  • Garam secukup rasa...
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 sudu besar jus limau  kasturi....
  • Air secukupnya untuk kuah tomyam...

 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Panaskan minyak secukupnya dalam kuali....
  • Tumiskan sume bahan2 A...kecuali sotong....
  • Biarkan bahan2 yang ditumis layu dan naik wangi baunya....
  • Masukkan sotong...kacau2 sebati....
  • Masukkan air secukupnya...yang ni agak2 ya....
  • Tambahkan tamyam cube...garam secukup rasa....
  • Akhir sekali masukkan bahan2 B....hirisan bawang besar...cili merah...cili api yang telah dititik....tomato....daun limau purut dan jus limau kasturi....
  • Biarkan mendidih kejap....siap dah ...tutupkan api...
  • Siap untuk dihidangkan.....

Nota  :
Kalau tak nak guna sotong...boleh jugak digantikan ngan udang ....ayam....atau daging....kalau ada sume...boleh campurkan sume dan jadilah Tomyam Campur....macam-macam ada.... :-) 
 
 
Tomyam Sotong...siap untk dimakan...emmm..segar rasa badan...

Senang kan nak buatnya....sume bahan hiris2 je....he he...masakan ringkas...tapi sedap dan menyegarkan...
cubala ya.... :-).  ...Enjoy...Enjoy Cooking....