Pages

Monday, March 21, 2011

SAMBAL SARDIN JANTUNG PISANG.....

Assalamualaikum.....salam pagi Isnin....harap2 hari ni lebih baik dari hari semalam....Insyaallah....Rutin hidup kembali seperti biasa....lama dah cuti...bestnya...Hari ni masuk opis dah....buat kerja ape yang perlu....masih menunggu...dan terus sabo menunggu...tunggu ape tu...he he ....tunggu payment....hu hu...bila nak masuk ni...stress tahap maksimum dah ni....macam2 ado....kepala ni sarat dah....Tenang bertenang....jgn panik....advice dari my hubby....he he....ya tenangla ni....Teruji lagi.....hanya Dia yang tahu ape yang terbaik untuk hambanya.....

Jom kita ke   "  Kitchen Is My World  ".....dunia ku....tempat aku berterapi minda....ha ha ha....Menu kali ni...memang boleh dikatakan menu wajib ada....makanan asasi dan tradisi....boleh kata fav.sume org....Fav . No. One.....cik abg kita la.....kalau ada menu ni....yg lain2 tu macam tak wujud je....percaya atau tak....menu ni aku belajo dari cik abg kitala....tak pecaya ke...kena pecaya....Sambal Sardin Jantung Pisang....mula2 dengo dulu....aaaaa...cam pelik je....tapi bila dah makan....sedappppp......





SAMBAL SARDIN JANTUNG PISANG....

BAHAN-BAHANNYA...
  • 3 tin sardin Ayam Brand saiz sederhana....
  • 2 - 3 biji jantung pisang....dikopek bhgn luarnya ...amik bhgn dalamnya.....dibelah atau dipotong sederhana kecil....rendam bersama air dan 1 - 2 kpg asam keping....
  • 1 biji bawang besar  *
  • 9 - 11 biji cili api/cili padi  *
  • 2 ulas bawang putih  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 3 sudu besar cili kering paste  *
  • 1 keping asam keping
  • Garam..bahan perasa....gula secukup rasa...
  • Minyak secukupnya...untuk menumis...
  • Sedikit air...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak didalam kuali...
  • Tumiskan sume bahan2 kisar.....sehingga naik bau dan pecah minyak....
  • Cuci jantung pisang yang telah direndam bersama asam keping tadi....masukkan kedalam bahan2 tumisan...kacau sebati....tambahkan sedikit air....agak2 ya...jgn byk sgt....perlahankan api....biarkan jantung pisang lembut .....
  • Kemudian masukkanlah sardin bersama sosnya sekali....kacau sebati ....tambahkanlah serbuk perasa ...gula dan garam secukup rasa...dan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat....siap dah....tutupkanla api....

Click....click lagi.... jgn tak amik gambo...kejap ada....kejap lagi tak ada dah....he he...




Berselera sume org makan....Abg Atan bertambah2 makan....sampai sakit2 perut...he he penangan Sambal Sardin Jantung Pisang....nasib baik ada jantung pisang....kalau tak jilat jari Abg Atan ngan Yan.....he he....
Alhamdulillah....dpt jugak masak menu ni untuk diorg......sesape yg suka makan sardin...bolehla cuba resepi ni....bukan susah pun....jantung pisang ada jual kat pasar mlm....alaaa...kat Tesco....kat Jusco pun ada ....sumenya ada value sekarang ni kan....sayur2 kampung ni memang sedap dan menyelerakan....tambah lagi berat badan....camanala nak kurus....asyik makan je....bila dah makan ramai2 ni lagila....sedapnya nasi bertambah2.....
Resepi mudah dan ringkas....berbaloi2 kalau memasaknya....cubala ya.....
.....Enjoy Cooking.....



3 comments:

  1. Assalam kak cek,
    waduh first time tengok jantung pisang masak dengan sardin..mesti best ni..nampak pun dah kecur, walhal kita baru aje makan lunch tadi..minta izin ambil recipenya dulu ya kak cek..

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam .....sila2kan ayu....senang2 nanti cubala masak menu ringkas ni....berbaloi2...confirm sedapppp... :-)

    ReplyDelete