Pau Daging & Pau Kacang Merah.....
Pau inti daging....Pau Kacang Merah tak sempat nak snap picture....sekejapan habis dah...he he..
BASIC PAU DOUGH...
BAHAN-BAHANNYA...untuk dough....
- 240 g tepung Hong Kong @ tepung pau bluekey..
- 1 sudu kecil "Double Acting" Baking Powder + 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil yis segera
- 25 g lemak sayur (shortening)
- 100 ml air suam *
- 30 g gula halus *
- 1/2 sudu kecil cuka * ( Campurkan sume bahan bertanda * dan kacau hingga gula larut..)
- 300 grams daging hancur...dicuci dan ditoskan....
- 3 biji kentang, kupas dan potong dadu kecil2
- 1 biji bawang besar dipotong dadu kecil2
- 2 ulas bawang putih, dicincang halus
- 1/2 inci halia diracik halus..
- 1 sudu besar cili kering paste..
- 2 - 3 sudu besar serbuk kari ikan
- 1 tangkai daun kari
- 1 ketul chicken cube
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 - 2 sudu besar sos tiram
- 1 batang celery dipotong dadu
- Garam, gula dan air secukupnya
- Minyak secukupnya untuk menumis...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....untuk dough...
- Dalam mangkuk pengadun...masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis
- Buatkan lubang ditengahnya... masukkan air yg bercampur dgn cuka dan gula.
- Adun hingga sebati kemudian campurkan shortening uli dough sehingga lembut dan elastik dan permukaan dough menjadi licin. ( masa menguli lebihkurang 10 - 15 minit...).
- Tutup mangkuk ngan kain....perap doh selama 1 jam....
- Keluarkan dough dari mangkuk pengadun....tumbuk2kan...utk kuarkan angin...bahagikan dough ikut kesesuaian dan citarasa masing2 ....aku timbang 30 grams untuk sebiji dough....
- Canaikan dough dan letakkan inti....terpulang ya nak letak inti ape...inti daging...inti kacang merah...inti kaya pun boleh....cantumkan dough sehingga menutupi inti....
- Aku guna acuan cupcake kertas sebagai lapisan pau....senang dan ringkas...mudah dan cepat...
- Susunkan diatas loyang kukusan....biarkan dough rehat sekali lagi...lebihkurang 10 - 15 minit....
- Panaskan kukusan......kukus pau selama lebihkurang 12 minit....
- Angkat dan sejukkan....sedap dimakan ketika masih suam....nyum2...
Nota :
Untuk menguli menggunakan kaedah Breadmaker....masukkan sume bahan2 cair...diikuti ngan bahan2 kering..pas tu tekan setting " dough "....proses menguli ambil masa lebihkurang 1 1/2 jam....untuk langkah seterusnya...ikut saja cara2 spt diatas....senang kan....jimat sikit tenaga dan masa....sementara menunggu dough siap diuli dan mengembang...boleh kita siapkan inti....
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...untuk inti pau....
- Panaskan minyak masak dalam kuali ...
- Tumis bawang putih, bawang besar, halia, dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan serbuk kari , cili kering paste ...kacau sebati...
- Masukkan daging hancur....tambah sedikit air...kacau lagi....
- Masukkan kentang yg tlh didadu...
- Masukkan chicken cube...serbuk lada hitam....sos tiram...garam dan gula secukup rasa, masak dgn api perlahan hingga kentang empuk dan inti kering.
- Masukkan celery.... gaul rata, matikan api dan sejukkan.
Proses dough rehat untuk kali kedua sebelum dikukus...aku memang suka guna acuan cupcake kemudian diletak dalam acuan aluminium foil sebelum diletak atas bekas kukusan....tujuannya...senang nak diangkat dan acuan cupcake tak basah....
Pau siap untuk dimakan.....comelkan bila guna acuan cupcake...bukan malas tau...keratifla kononya...he he...
Untuk peminat Pau bolehlah cuba resepi ni.....gebu....lembut....nyum...nyum....Enjoy Cooking......
No comments:
Post a Comment