Pages

Monday, February 20, 2012

Portugese Flower Egg TarT......



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Masih lagi dengan n3 yang tertunda....Portugese Egg Tart yang memang selalu ku buat...berubah sikit penampilannya...ada kelopak munge2 pulak kali ni...dapat idea ni dari salah satu blog yang pernah aku singgah...cuma cari balik blog yang mana satu tak jumpa pulak dah....mintak maaf ya...Ape2 pun timakasih berkongsi idea yang sememangnya menarik ni...

Resepinya masih tetap menggunakan resepi yang kugunakan sebelum ni...resepi CMG@DapurTanpaSempadan...memang menepati citarasa...Timakasih CMG..nak semak resepi boleh click je kat sini ....



Nak mudah dan cepat...kugunakan ramekin je sebagai acuan egg tart ni...bagusnya bila buat Portugese Flower Egg Tart ni...pastri tak de yang membazir....sekeping tu terus je masukkan kedalam acuan...bentuk2 munge2 tu sesikit....tak perlu ditrimkan pun bahagian tepi acuan....senang kan....
  

 Kat dalam fridge ada tak stok Puff Pastry ....kalau ada lehla buat egg tart tuk minum petang nanti....makan suam2...emmmm...sedapnyaaaa.....

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld

29 comments:

  1. Aiseh! Entry tertunda tak dak harapan nak dpt seketoi :-) kuih kaswi ada lagi?

    ReplyDelete
  2. alahaiiii kak cek...Liza pun dtg dah bawak piring ni, ingatkan ada lg...balik dulu la....sedihh ni...

    ReplyDelete
  3. Kak Cek,bagi Rahel seketul egg tart tu,nak minum petang ni.

    ReplyDelete
  4. wAH BESTNYA BERKELOPAK-KELOPAK LAGI....AKAK KALAU EGG TART NI SUKA MAKAN DENAGAN KOPI O...

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Cek..Saya pun pernah buat portugies egg tart ni..Bahagian yang trim tu, saya taburkan kat atas loyang pembakar dan bakar juga..then salut ngan gula halusss...sedapppp macam makan kuih gunting pun ada...

    Apa2 pun tart ni sgt simple tapi sedap kan....

    ReplyDelete
  6. mmg bagus la instan paf tu..membantu kita jd masterchef..hahahah..prasan

    ReplyDelete
  7. Cik cek,kak Ros ketinggalan keretapi nak merasa tart munga2 ni...

    ReplyDelete
  8. haish... ni yg jeles nih. xde pulak jual puff pastry tu. nyampas betol.

    ReplyDelete
  9. Malam Kak Cik Cek, baru mau minta ternyata dah abis, jadi mesti buat sendiri lah kalo githu yah.. hehe

    ReplyDelete
  10. mula2 nagp kelopak dia dulu..pas tu ngap bahagian tghnya pulakkk..betui tak k'cek..psst:rainbow cake baru jer tercipta kt dapur ida..atas sumber ilham dri sini...mekasih byk2 yer k'cek...sedap sgt!!cuma nk buat kena byk sabar sikit bab bakar selapis2 tu

    ReplyDelete
  11. Assallamualaikum kak cek..
    Amboi rajinnya..siap bentuk2 bunga lagi tu.. Ooooo..guna puff pastry.. mesti rangup..

    ReplyDelete
  12. memang sesuai sangat...angry bird tu hinggap kat munge2 portugese egg tart ...

    ReplyDelete
  13. cantiknya, siap ada bentuk flower tu hihi

    ReplyDelete
  14. aduhai cik cek.. cantiknya.. n sgt mgoda... guna puff pastry ..lagi senangkan..

    ReplyDelete
  15. fuuhhh... memalam buta ni mula la tekak berair2 je tengok tart tu..

    ReplyDelete
  16. egg tart ni mmg faveret. kdg buat kulit dia jd tebal hilang rasa egg dia tu. hehe..

    ReplyDelete
  17. Salam Cik Cek,

    Tak pernah makan pun....mesti sedap punya nih...

    ReplyDelete
  18. Sedapnya tat bentuk bunga ni, ada lagi ke?

    ReplyDelete
  19. Assalam kak cek..
    wah good idea betul buat egg tart macam ni..memnag harus masuk list ni kak cek..kita pun ada pastry puff dalam firdge yang dah lama sembunyi dalm tu..thanks kak for sharing..

    ReplyDelete
  20. Salam kak...

    sedapnya!!! terliur dibuangnya

    ReplyDelete
  21. Salam Cik Cek,
    Waaaaa aku tergoda......cantikla kejadiannya, nampak pun sedap

    ReplyDelete
  22. Kak Cek.. Nur nak rasa sikit.. Kalau datang sini sure jadi lapar.. Nape ek? hehe

    ReplyDelete
  23. Salam Cik Cek :)
    Mama pun N3 bnyk yg tertunda..nak buat mcm mana kan...

    Aduh betul menggancam tgk portugesse egg tart yg berbunga cantik :)

    ReplyDelete
  24. Aslmkum Cik Cek.apa kabar...moga sihat sejahtera.egg tat bunga2... menarik..senang sorang mkn 1 bekas ni...

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Cek,
    mengapa sepi tanpa berita ni.... moga sihat sejahtera.

    ReplyDelete
  26. salam kak chekk.. apa kabar kak? lama tak bersiaran? harap akak sihat2 je yer...

    portugese egg tart pernah juga buat satu ketika dulu.... dah lama tak buat.. dulu2 kalau egg tart yg biasa tu siap buat utk jual.. letak kat kedai makcik.. hehehe.. now dah tak larat la nak buat.. tak cukup masa... bila stop buat utk jual.. automatik stop buat utk makan juga sbb dah jemu agaknya hari2 ngadap.. hehe.. tp bila tgk kak chek punya ni mcm teringin pulak...

    ReplyDelete
  27. Sana sini orang menayang egg tarts... bikin hatiku gundah gulana je!

    ReplyDelete