Pages

Thursday, February 9, 2012

BinGka Suji.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Memang dah lama betul plan nak buat bingka suji ni....beli tepung suji pun lama dah..sib baik tak expired lagi..he he....Akhirnya tercapai gak hajat dihati nak makan bingka suji ni...Puas jeling2 resepi bingka suji ni....ramai yg dah buat....dan ada macam2 versi.....aku amik resepi dari blog Kak Anim@anymzmykitchen ....Versi bingka ni tak campur perisa pandan...original suji....rasanya...emmmm...memang best...sedappppp.....Thanks Kak Anim dan pada sume penyumbang resepi bingka suji ni.....mintak izin copy/link resepi kat sini ya.....



BINGKA SUJI
Resepi Asal/Sumber  :  KakAnim ,Nieza ,Along@HomeKreation , CMG
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 3 biji telur gred A
  • 110 gram gula (boleh tambah sedikit lagi jika suka manis)
  • 160 gram suji @ semolina
  • 250 ml santan pekat
  • 435 ml air
  • 1 camca teh pes pandan
  • 1/4 camca teh garam
  • 90 gram mentega
  • 30 gram tepung gandum
  • Sedikit bijan untuk hiasan (resipi asal tak letak)



CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan aluminium foil, biar lebih sedikit dibahagian kiri dan kanan, lenser dengan mentega pada dasar dan tepinya (tujuan melebihkan aluminium tadi ialah supaya kueh mudah diangkat keluar).Ku guna acuan silikon... Panaskan juga oven pada suhu 190C.
  • Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega. Kacau rata dan tuang dalam bekas tahan panas, kemudian tenggekkan atas air mendidih dan kacau dengan whisk sehingga bancuhan pekat seakan2 bubur. Alihkan dari dapur dan masukkan mentega, kacau rata hingga sebati.
  • Tuang dalam tin yang telah disediakan. Tabur bijan rata dan bakar dalam oven selama 1 jam, 5 minit sebelum akhir waktu membakar, tukar api oven pada fungsi grill. Ini akan menghasilkan permukaan kueh bingka perang keemasan. Biar betul2 sejuk baru dipotong. Boleh hidangkan untuk minum petang...





Guna acuan silikon memang senang dan mudah....tak melekat sikit pun...lepas kuar dari oven biarkan sejuk sekejap...pas tu kuarkann kuih bingka dari acuan... :D
Pada sesape yang belum pernah mencuba bingka suji...sila2lah mencubanya ya...berbaloi2...sedapppp rasanya....

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld...

31 comments:

  1. Salam cikcek...wow..tingginya....twin tower kalah ni..akak suka!!!

    ReplyDelete
  2. Ermmm ramai sungguh orang duk buat bingka, bila le mood membika nak datang ni

    ReplyDelete
  3. Gue jadi marah ni...tak dapat sepotong pun Bingka Suji tu...hehe..sampai tak muat dalam pinggan jer..

    ReplyDelete
  4. wowww...daapnyerr!! nak gak sepotong..terliur sudaaaa!!

    ReplyDelete
  5. kak, bingke mmg sedap. bg lah kite bingke pape tak tolak punya..hehe buat malas..

    ReplyDelete
  6. As'salam Kak cek cayanggg


    ct pun suka kuih bingka suji ni. memang sedap lembut sangat2. kalau ct buat suka garing2 atas dan tepinya..yummy

    Kak cantik tersusun, banyak lagi kan, nak 3 potong sedapnyaaaa.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum akak cek...
    wah nampak sgt sedap ler kuih bingka suji tu akak... teliur plak tgk...

    ReplyDelete
  8. terliurlah tngk bingka suji ni, mmng sedapkan...

    ReplyDelete
  9. nampak sedap sangat bingka suji..apalagi duk tersusun cantik makin bertambah2 menyelerakan..mmg kesukaan

    ReplyDelete
  10. Kak Paty...he he...memang sedappp bingka suji ni....:)

    ReplyDelete
  11. Sam...akak dah seru2 namamu ni...ptg ni leh buat bingka k...:)

    ReplyDelete
  12. Rahel...jgn marah2...nati cepat tua..he he...ni2 ada bingka akak dah tapaukan...jgn lupa makan pulak dah la ya...:)

    ReplyDelete
  13. Ina...
    meh dtg rumah...lebih dari sepotong leh makan..:)

    ReplyDelete
  14. Mummyseri...
    Ya...akak pun memang suka bingka2 ni...memang kena ngan selera...:)

    ReplyDelete
  15. Waalaikumsalam CT sayang....
    Mintak maaf la bebyk...kuih bingka lama abis dah...betul tu akak pun suka makan yg garing2 sikit...baru la sedap kan...memang sedapp bingka suji ni...:)

    ReplyDelete
  16. Waalaikumsalam Diana...
    Memang sedap...nanti Diana try buat ek....berbaloi2...:)

    ReplyDelete
  17. Iza...
    Bingka suji ni memang sedap...lemak2 manis gitu...resepi ada dah...apa kata buat tuk minum ptg nanti...:)

    ReplyDelete
  18. Yatie...
    Dah terliur kena buat tu..he he..bingka suji ni memang sedappp..:)Yatie tryla buat nanti ya..

    ReplyDelete
  19. amboi kak cek..bertengkat2 nih...ambik seketul tu x menjejas tengkat rasanya, ekekeke

    ReplyDelete
  20. sama la kak cek kita pun teringin nak buat tapi tak terbuat2 jugak hik hik hik

    ReplyDelete
  21. Salam Cik Cek,
    Tingginya menara bingka suji tu....dok capai dengan tangan ni, kot kot dapat seketul pun jadila...

    ReplyDelete
  22. salam kak chek..lpas terliur tgk macaron skang ni terliur tgk bingka pulak..sedap ni mkn petang2 :)

    ReplyDelete
  23. kak cek...seumur idup x penah mkn bingka suji...camne le rasanya ye...mesti le sedap ye dak?

    ReplyDelete
  24. Salam Cik Cek. Dah cuba baru tau kan. Mmg best kuih ni.

    ReplyDelete
  25. waahhh... terbeliak lagi mata ni tengok bingka suji pulak.. telan air lior je ni..

    ReplyDelete
  26. tok tok tok .. cheq mai bawak sandwich http://alamroon.blogspot.com/2012/02/waffle-bread-tuna-sandwich.html

    ReplyDelete
  27. saya tak pernah beli tepung suji ni kak cek..teringin jugak nak rasa...:)

    ReplyDelete
  28. saya tak pernah beli tepung suji ni kak cek..teringin jugak nak rasa...:)

    ReplyDelete