Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....
Semalam tak mo kata apa2...hari ni baru mula berbicara...cewah!....he he...Semalam dok tayang kuih ngan acuan Silicon Mould tu....hari ni meh kita tgk kuih ke kek yang kita dok tunjuk semalam ya....
Tak lain dan tak bukan my fav kuih....bingka....cuma kali ni versi bingka ni dah ku modifiedkan....selalunya aku buat bingka pandan tu @ mak mertua ku panggil kuih bumbai...cam tu lah nama yang dipanggil....he he....Kuih bingka kali ni dah kuubah jadi Bingka Keledek....nak menghabiskan stok keledek yg ada kat rumah tu...siap dah tumbuh tunas lagi dah keledek tu...he he ....
Setiap kali buat bingka aku mesti guna resepi yang aku guna sebelum ni....mana lagi kalau bukan dari blog tersohor adik kita tu....CMG...tq tq bebyk ya Cik Mat....resepi yang sedapp...kena lah ngan seleraku....Basic resepi memang kuih bingka/bakar pandan...cuma ku tambahkan keledek je.....Jomlah kita semak2 resepi dulu....senang je....:)
Resepi Asal : CMG@DapurTanpaSempadan
Salinan/Olahan : KitchenIsMyWorld....
BAHAN-BAHAN..
- 540 gm keledek dibuang kulit...direbus/dikukus...kemudian dilecek...
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 - 3/4 cawan gula..( nak kurangkan pun boleh...)
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis...( optional...tak nak letak pun tak pe...)
- 2 biji telur gred A
- 200 ml santan...( aku guna sekotak santan Ayam Brand...)
- 225ml dairy whipping cream...(Boleh juga dikurangkan sukatan whipping cream...100ml WC + 125ml air suam...)
- 1 sudu besar minyak masak canola...( resepi asal guna minyak sapi yg dicairkan....)
- Beberapa titik pewarna unggu....( optional...kalau nak gantikan ngan pewarna hijau dan tambahkan perisa pandan pun boleh...)
- Bijan secukupnya utk ditabur atas permukaan kuih....
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
- Campurkan bahan2 kering ...tepung...gula ....garam dan serbuk kayu manis kedalam mangkuk....gaul sebati...ketepikan....
- Campurkan pula bahan2 cair....telur....santan...keledek yg telah dilecek lumat dan minyak masak canola...kacau sebati....
- Campurkan bahan2 cair kedalam bahan2 kering tadi....gunakan whisker gaul sebatikan adunan.....masukkan pewarna unggu......
- Panaskan oven 200 darjah celcius...( aku guna microwave...)...sapukan/spray minyak masak kedalam acuan baking pan....
- Tuangkan adunan kuih bakar kedalam acuan baking pan....taburkan bijan diatas permukaan kuih...bakar dalam lingkungan 45 - 60 minit atau sehingga kuih bakar masak...kalau suka kuih bakar yg agak garing permukaan dan bahagian tepinya bolehlah dipanjangkan sedikit waktu membakarnya...terpulang citarasa masing2 k....jgn lama2 sgt lak dibakar...garing dan keras lak jadi kuih bakar tu nanti....
- Siap dah...biarkan sejuk...sebelum dikeluarkan dari acuan....senangkan....
Nota :
Ngape lak bingka keledek ni kaler unggu...he he..asalnya nak guna keledek kaler unggu tu...ada seciput je...jadi nak nampakkan kaler unggu tu letakkan la pewarna...boleh je la kan...
Bila guna SM ni...memang best...siap dibakar...kuarkan dari oven...bahagian tepi bingka dah lekang pun dari acuan...masa suam2 pun dah leh kuarkan dari acuan...nak cari lagi acuan silicon ni ...memang best sgt....
Bahagian bawah bingka lagi cantik dari bahagian atas...he he...lawo je alunan jalur kuih bingka bahagian bawah tu kan...SM ni kalau guna buat puding ke...mesti cantikkan...lenkali leh cuba lak buat menu lain guna acuan ni...
Resepi asal cuma menggunakan santan je...ku olah ...santan campurkan ngan whipping cream...nak tau rasanya....wallllaaaaa...gabungan serasi...sume org ckp...sedapnya bingka ni...rasanya memang lemak berkrim....gebu lagi la badan kita ni...he he...kita tak makan byk...sikit2...cik abg kita pun cakap sedapppp...Wah! kembang hidung kejap kena puji...he he...
Berhajat nak rasa...bolehla dicuba ya..... :D
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld...