Pages

Sunday, April 3, 2011

PULUT TAI TAI....

Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan......

Melapangkan sedikit waktu....salam bersiaran kembali di pagi hujung minggu....Doa agar sume pembaca dalam situasi bahagia sihat serta ceria bersama keluarga....sanak saudara mau pun teman2.....Alhamdulillah....syukur....aku sihat....

Aktiviti "  Kitchen Is My World....." kembali seperti biasa.....biarpun mungkin tak serancak dulu....ape yang ada akan ku kongsikan bersama.....

Pulut Tai Tai....kalau tak silap asalnya kuih Peranakan Nyonya....buat ni lama dah....dok terperap dalam simpanan menunggu untuk dipublishkan....he he....
Puncanya aku teringin nak makan Pulut Tai Tai ni...bermula bila kakak ipar aku beli masa kita orang ke IKEA cuti sekolah tempohari....tak pernah makan pun sebelum ni....mak ai!....mula2 mkn sepotong....ish2 sedapla pulak....rasanya yang lemak2 pas tu cecah ngan sekaya....Wow! betul2 kena ngan selera....memang kak iparku beli tak byk pun....cuma nak merasa je....sedapla pulak....tu yang aku pun ape lagi click2 cari resepi....buatla....dan sebagaimana biasa bahan utamanya....bunga telang....manala ada dalam dapoku....kenala dimodifiedkan....letak warna biru....ada rupa2 warna bunga telang okla tu....he he....sorry pada yang empunya resepi.....pandai2 je aku mengubahnya.....Aku amik resepi asalnya kat sini dan aku cuma buat separuh adunan je.....



Pulut Tai Tai...dimakan ngan serikaya...nak sedap kaya yang buat sendiri....

Siap dah masuk dalam bekas....bwk p opis....confierm abis nya....


PULUT TAI TAI....

BAHAN-BAHANNYA..
  • 300 grams beras pulut....dicuci dan direndam 3 - 4 jam bersama 1 keping asam keping..
  • 200 ml pati santan  * aku guna sekotak Ayam Brand pati santan...
  • 50 - 100 ml air suam  *
  • 1 sudu kecil garam  *
  • 1 sudu besar gula pasir  *
  • 1 sudu kecil pandan esen  *
  • Sedikit pewarna biru 
  • 2 helai daun pandan disimpulkan....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Beras pulut yang direndam tadi ditoskan airnya....
  • Campurkan sume bahan2 yang bertanda  *  kacau sebati...
  • Lapikkan loyang ngan aluminium...melebihi paras ketinggian loyang....
  • Masukkan beras pulut dan bahan2 campuran santan kedalam loyang....letakkan daun pandan sekali..
  • Panaskan kukusan....kukus beras pulut sehingga masak ...lebihkurang 30 - 40 minit....

  • Setelah masak...keluarkan loyang pulut dari kukusan...
  • Buatkan beberapa lubang keatas pulut yang dah masak tadi...
  • Celupkan kedlm pewarna biru dan cucukkan kedalam lubang2 yang telah dibuat tadi...
  • Gaulkan sebati pulut tadi...bercampur seadanya...biarkan warna pulut tidak sekata...

  • Tekan dan mampatkan pulut dalam loyang kukusan tadi....biarkan sejuk sebelum dipotong2....
  • Siap dah...boleh la dimakan ngan sekaya....
  • Kaya yang aku guna untuk makan ngan pulut Tai Tai....dan jugak pewarna biru gantikan bunga telang...


Comelkan...he he...


 Jom makan Pulut Tai Tai....

Kalau berhajat nak buat homemade kaya click je kat .mykitchensnippets.  Tak dinafikan makan cecah ngan homemade kaya lagi sedap....cuma masa ni tak rajin nak buatnya....so makanla ngan ready made kaya ...ok je....aku beli kaya cap kipas udang....sedap jugak rasanya.....
Senang je kuih nikan....kreatif org2 lama kita....kukus2 je pulut....cecah ngan kaya...pun dah jadi satu menu kuih yang sedap.....kalau terasa2 kat tekak tu....cubala buat kuih nyonya yang simple ni....sedapppp....
Ape-ape pun .....Enjoy Cooking.....



No comments:

Post a Comment