Pages

Sunday, April 3, 2011

PULUT SERAWA DURIAN....emmm....

Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....

 
Serawa Durian....cam pelik sikit namanya bagi yang tak biasa mendengonya...tak taula org Johor je ke guna panggilan ni atau kat tempat lain pun sama je namanya atau ada nama lain....kurang pasti pulak aku bab nama ni...ape2 pun ni memang my favourite....kalau tak makan ngan pulut....mkn cecah roti pun boleh je...emmmm....terasa2 duriannya....

 

 
Pulut Serawa Durian... 
 
 
PULUT SERAWA DURIAN...
 
BAHAN-BAHANNYA...untuk kuahnya
  • 8 ulas/ketul isi durian
  • 200 ml pati santan Ayam brand
  • 300 ml air
  • 200 ml susu cair jenama Ideal
  • 2/3 cawan gula pasir
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 - 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air..
  • 2 helai daun pandan disimpulkan....
  
BAHAN-BAHANNYA....untuk pulut
  • 250 grams pulut...dicuci ....direndam 2 - 3 jam...
  • 100 ml pati santan Ayam Brand  *
  • 100 - 150 ml air suam  *
  • 1 sudu kecil garam  *
  • 1 sudu besar gula pasir  *
  • 1 sudu kecil pandan esen  *
  • 2 helai daun pandan disimpulkan
  • Sedikit Pandan Emulco untuk warna pulut...
 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...untuk kuahnya..
  • Masukkan sume bahan2 kedalam periuk kecuali bancuhan tepung jagung...
  • Jerangkan periuk...masak dengan api kecil dan kacau selalu sehingga gula larut...
  • Biarkan kuahnya mendidih dan isi durian sebati ngan kuahnya......isinya hancur pun tak ape...lagi sedap dan kuahnya lebih terasa durian....
  • Akhir sekali barulah masukkan bancuhan tepung jagung...kacau lagi...dan kuah akan menjadi agak pekat sedikit....jangan lama sangat dimasak ya...nanti kuahnya pekat sangat pulak....
  • Bolehla tutupkan api....sementara kuah sejuk..jom kita masak pulutnya....
 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....untuk pulut....
  • Pulut yang direndam ditoskan airnya....masukkan kedlm loyang bersesuaian...
  • Campurkan sume bahan2 yang bertanda  *  kacau sebati dan campurkan kedalam loyang yang berisi pulut...
  • Masukkan daun pandan sekali kedlmnya...
  • Panaskan kukusan.....kukus pulut sehingga masak....lebihkurang 30 - 40 minit....
  • Keluarkan loyang pulut dari kukusan....buatkan beberapa lubang keatas permukaan pulut...
  • Celupkan chopstick @ batang senduk kedlm Pandan Emulco dan cucukkan kedalam lubang2 yang telah dibuat atas permukaan pulut tadi...
  • Pulut digaul sebati....biarkan warnanya tidak berapa sekata...hasilnya seolah2 ada 2 warna ....putih dan hijau...ok kan...senang je....
  • Ikut citarasa masing2 nak guna acuan macamana k...aku guna acuan tuk buat agar2 tu....semburkan atau sapukan sedikit minyak kedlm acuan....masukkan pulut kedlm acuan...ditekan/dimampatkan....
  • Biarkan sekejap...pas tu bolehla keluarkan pulut dari acuan....bolehla dihidangkan ngan kuah durian tadi....emmmmm...sedapnyaaa.....

 

 
Pulut Durian dah campur ngan kuah duriannya.....nyum..nyum...

 
Pulut yang dah dikeluarkan dari acuan....comel2 kan....

 
Jom...jom...makan Pulut Serawa Durian....

 

 
Orang lain beli durian sebiji2....aku sumenya nak senang dan mudah je....pegi Tesco @ Jusco...beli je durian yang dah siap buang kulit....isinya je dijual....he he....balik rumah boleh terus makan.....ha ha...memangla pemalasnya....he he sebenonya tak berapa nak pandai kopek durian....Okla kan janji boleh makan durian....
Pada sesape yang ada dusun durian tu...kalau dah tak larat nak makan durian ....boleh la buat Pulut Serawa Durian ni....bukan susahpun nak buat....resepi ada dah....jom2 buat Pulut Serawa Durian.....kalau tak suka makan ngan pulut....mkn ngan roti pun boleh je..... :-)   Enjoy Cooking.....

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment