Pages

Thursday, April 28, 2011

MORE AWARDS....tq..tq...tq Sazahaiza & Antan Bertingkah....


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan......


Award dari SazaHaiza



Salam pagi Khamis pada sume teman2 kat luar sana....busy ke tu....ada yang sibuk kat opis...haaa...tu ada yang sibuk kat dapo....mesti dah nak start masak utk lunch la tu....Aku masih disini kat opis....sibuk ngan keje...keje dan keje...sibuk sgt ke tu....ada masa2nya sibuk....ada masa2nya kurnag sibuk....tapi dalam sibuk2 tu masih sempat mencuri masa update blog....ha ha ha....

Anyway balik pada cerita pokok untuk hari ni.....Award diberi Oleh SazaHaiza pada followernya...sebagai tanda terimakasihnya.....dan aku mengambil Award ni sebagai merakamkan rasa terimakasih pulak atas tanda ingatan SazaHaiza memberinya.....Terimakasih daun keladi....kalau ada award untuk kak cek lagi....kecil tapak tangan ...nyiru kak cek tadahkan..... :-) Terimakasih ya...SazaHaiza...semuga hubungan yang terjalin akan kekal erat berpanjangan....Insyaallah.....Maaf ya ....agak lewat kak cek amik award ni...



Award dari AntanBertingkah





So...so...sorry...lambat amik award ni....Ape2 pun terimakasih yang tak terhingga atas ingatan Antan atas pemberian award ni....suka sesgtnya....bercerita ....bersembang....macam dah kenal lama....sedangkan suara pun tak penah dengo apa tah lagi bersua muka....hebatkan zaman la ni....zaman sumenya dihujung jari....click je....salam perkenalan diberi....dan yang pasti salam kita pasti bersambut....

Bila dapat berkongsi cerita....berkongsi idea dan segala macam resepi yang ada....sebenarnya menggamit pengalaman yang menyeronokkan....melahirkan kepuasan....hubungan alam maya yang unik....Semuga hubungan yang terjalin antara kita akan kekal berpanjangan....selagi ada hayat....Insyaallah..... :-D


KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating....EnjoyBlogging.....







LITTLE PRINCESS SYASA.....?????



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...




Si comel ...cute Syasya...my grandaughter....jangan tekejut pulak ya..memang aku dah bercucu...2 org lagi...Ayish...Syasya...anak kepada anak buahku Yan....kira cucula kan....
Selalu letak gambo makanan...malam ni aku dok menggodeh Slideshow dari Picturetrail...maklum jela bukan celik IT...tup2 bila ku postkan ke blog ni...uik terus je publish dah...tak sempat2 aku nak modified apa pun nak story ke....ha ha ha...dulu tak nak belajo...sekarang terhegeh2 dah....

Aku pun pikirlah balik camana nak remove dari entry yg dah terpublish ni....godeh2 lagi...oooo...rupanya dah ada masuk dalam post kat dalam dashboard kita tu...ha ha ha...gelak lagi sensorang....barula paham...dapatlah edit ni....kengkawan jgn senyum2 tau....waaaa....dah ada yang gelakkan aku....hu hu...takpe2....aku dah tau dah camana nak buat lenkali....

Terpublishnya entry kali ni secara kebetulan....aku budak baru belajar...kalau2 salah mintak ditunjukkan....
Ape2 pun....gambo Syasa ....Wan dah publishkan....Ayish....Wan publishkan lenkali.....Sayang cucu Wan sume.....

He he....cuma berkongsi secebis kisah yang terjadi....kisah aku.... baru2 nak belajo IT....kalau tak kerana dunia blogging ni memang sampai bilala aku tak pernah tau....banyakkkk lagi yang nak kena belajo ni....sape gurunya....diri sendiri....he he  .....

KitchenIsMyWorld.....EnjoyCooking....EnjoyEating.....
EnjoyBlogging..... :-D

Tuesday, April 26, 2011

PORTUGESE EGG TART...New Chef Assistant


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi....he he....bukanla ibu dia ni terror bebeno bab2 masak ni...cuma bolehla sesikit...masak2 untuk makan family sendiri...kira ok la tu kan...Aku cuma ada 2 orang anak je...sepasang lelaki...perempuan....Agak2 yang mana ikut minat aku suka dok kat dapo ni....he he tak dela sepanjang masa dok kat dapo je...tup2 anak bujang yang ngikut....Alahai!....anak dara ku....pernah masak jugak sesekali....rasa masakannnya.....sedap.....tapi kurangla minatnya nak melepak kat dapo....hu hu....agaknya bila dah khawin ....dah ada family sendiri baru betul2 datang seru  nak ka dapo kot....ha ha ha...hopenya begitula ya....Adik ...bila nak masak untuk ibu lak ni....

So....Alkisahnya....Portugese Egg Tart ... hasil air tangan Atiq la ni....aku cuma bertindak sebagai pemantau merangkap Master Chef ....he he....perasanla pulak ibu dia ni....Yayyyy....aku dah ada new  chef assistant kat dapo ku....Wah! hebat....he he....moh2 kita tgk aktiviti New Chef Assistant kat 
 " Kitchen Is My World "....


Mula2 jamu2 mata tengok Portugese Egg Tart berposing....







Gambo tgk dah....selalu bebeno dah masak Portugese Egg Tart ni....memang fav anak bujang ku ni pun...kali ni memang buat banyak....nak bwk ke opis katanya....aku memang guna resepi dari blogger popular kita tu....he he timakasih adik CMG dari DTS....cuma macam biasa aku modified sikit....sorry ya CMG....anyway tq sesgtnya kongsi2 resepi....utk resepi kali ni aku buat 5 adunan...dapat 42 biji kesumenya....berbaloi kan....nak jugak resepinya ke....tak de hal...aku copy je dari entry yang dulu k....



PORTUGESE EGG TART
sumber rujukan Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHANNYA
  • Kulit Puff Pastry secukupnya....aku guna jenama KAWAN...
  • 2 biji kuning telur...pukul sikit2 je *
  • 200 ml whipping cream *
  • 50 ml low fat milk *
  • 40 grams gula pasir halus *
  • 2 keping keju cheesedale....digunting kecik2 *
  • 1 sudu kecil vanila esen
  • Pewarna kuning

 CARA-CARA PENYEDIAANNYA...Tart Filling
  • Campurkan sume bahan yang bertanda  ...masukkan kedalam bekas yang sesuai...
  • Masak dan didihkan campuran tadi dengan api kecik je.... dan selalu dikacau
  • Masukkan esen vanila....
  • Kacau lagi sehingga sume bahan larut dan sebati dan campuran agak pekat sedikit....siap...matikan api..masukkan beberapa titik pewarna kuning kacau sebati.....sejukkan kejap k....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA ....Tart....
  • Sapukan shortening dan taburkan sikit tepung kedalam acuan tart ...
  • Canai kulit pastry.....
  • Masukkan kedalam acuan...dan ditekan..
  • Potong lebihan ditepi acuan....
  • Cucukkan sikit2 ngan garpu....
  • Tuangkan adunan filling anggaran 3/4 sukatannya dalam acuan tart...
  • Panaskan oven 180 darjah C......
  • Bakarlah dalam lingkungan 25 - 35 minit atau sehingga tart masak....
Nota :
Kalau nak buat lebih tambahkan adunan ni ya....resepi yang ku letak kat sini cuma utk satu adunan sahaja...


 My New Chef Assistant....he he



Beria-ia tgh sibuk mengasingkan kuning telur ngan putih telur....Master Chef merangkap Ibu...dok membebel...he he

Terkial-kial la nampaknya new assistant ni...ok la kan...saya budak baru belajo....

Haa....hati2 letak filling tu....jangan besemumeh...jangan comot2....ha ha ha...bersungguh2 la nampaknya....

Akhirnya....dengan rasa bangga....senyum sampai telinga....terjadi jugakla Portugese Egg Tart.....



Berapa agak2 boleh bagi markah kat hasil air tangan anak bujangku ni....he he...tak kisahla berapa markah pun...apa yang pasti...enjoy sangat masak2 ngan anak2 kat dapo ni....tak terasa penat pun....



Atiq....bila lagi nak tolong ibu kat dapo ni....he he....ntah bila la lagi agaknya ya....Kalau siang hari...hari cuti...memangla dia tak de kat rumah....Golf Addict sebenonya....tak tau ape mimpinya hari tu nak masak Portugese Egg Tart ni....aku layan je...dah kebetulan dia teringin nak masak...aku ok je....guide je lah yang mana patut....he he penangan tgk Junior Master Chef la ni.....anak2 kecil yang hebat di dapo....kita pun jauhnya kalau nak dibandingkan ngan diorg sume....Ape saje boleh dibuat kan....dimana ada kemahuan disitu pasti ada jalan....


 
Kitchen Is My World.....Enjoy Cooking......



Monday, April 25, 2011

MAC...MAC...PISTACHIO MACARONS...



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Yes....yes...yes.....Practice make Perfect....just nak share ngan kengkawan kat luar sana...betapa happynya aku....MACARONS ku menjadi kali ni...ntah yang keberapa kali...aku tak pasti pulak....Fuhhhh...menarik nafas lega dan puas....ku rakamkan rasa  terimakasih tak terhingga pada Ita....MasamManis..Intankitchen.......for sharing the recipe .....TQ TQ Ita....Punyala happy sampai 2 hari berturut aku buat MACARONS....sementara nak habiskan stok putih telur yang ada...sayang pulak kalau tak guna terbuang pulak nanti....1st badge ...warna merah ngan hijau....memang byk try n error lagi....not so perfect....tak sume menjadi...satu tray tak jadi....aku rasa mungkin oven temp...tak berapa nak sesuai ....2nd badge ....warna kuning....turqoise...merah lagi....all perfect....sume tray yg dibakar menjadi.....Wah! teruja nak buat MACARONS lagi....ha ha ha....stok putih telur habis dah....tak pelah lenkali aku leh buat lagi.....Jom2 kita cuci2 mata ngan MACARONS pagi ni....



 
 
Konon2 nak buat shape " Love " tapi kurang menjadi...he he...

 
Macam2 saiz macaron ada...maklum jelah yang buatnya bukan pro pun...he he

 
Macarons....kepuasan yang tak terhingga....:-)



MAC..MAC...PISTACHIO MACARONS..
Resepi asal click kat http://fromintankitchen.

BAHAN-BAHANNYA...
  • 80 grams putih telur ( Disimpan dlm bekas kedap udara dan dibiarkan dalam room tempreature sekurang2nya 48 jam @ 2 - 3 hari sebelum digunakan....)
  • 60 grams gula castor
  • 45 grams kacang Pistachio
  • 35 grams Almond Powder
  • 120 grams Icing sugar
  • 1 sudu kecil clear esen vanila...
  • Pewarna ...ikut citarasa memasing
  • Filling ...Nuttela....secukupnya...
  • Baking Sheet & Baking Tray... 

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar Pistachio Nut bersama Almond Powder dan gula icing sehingga hancur dan halus....kemudian diayak ...ketepikan...
  • Menggunakan Hand @ Stand Mixer...pukul putih telur sehingga seakan2 buih sabun ( foamy...)kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan juga esen vanila sambil di pukul lagi sehingga kembang dan ringan....dan juga kelihatan berkilat...( jika mangkuk adunan diterbalikkan adunan putih telur tak jatuh kira ok lah tu....)
  • Masukkan sebahagian adunan pistachio...almond dan icing sugar kedalam putih telur dikacau sebati dengan perlahan...masukkan lagi selebihnya adunan pistachio...almond dan icing sugar...kacau sebati lagi....adunan kekal berkilat dan texturenya kalau dijatuhkan dari senduk/spatula akan jatuh perlahan....jangan sekali2 overmix....
  • Masukkan adunan kedalam Piping bag....
  • Lapikkan baking tray dengan baking sheet yang telah dilukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah baking sheet....( aku guna duit syiling 20 sen utk bentuk bulatan tu....)
  • Pipingkan adunan macarons keatas baking sheet tadi.....buat sehingga sume adunan macarons habis...
  • Rehatkan macarons dan biarkan permukaannya betul2 kering...(.bila kita sentuh permukaan macarons tidak melekat lagi....) Aku biarkan lebihkurang dalam lingkungan 1 jam.....
  • Panaskan oven....untuk microwave...sebab tu je oven yg ada kat rumah aku ni....kepanasannya 130 darjah Celcius....tempoh memasak 10 minit utk tempoh yg pertama kemudian aku tambah lagi 3 - 4 minit utk tempoh masak seterusnya....tarrra....macaron jadi berkaki...ringan...crispy diluar n chewy kat dalam....
  • Setelah masak kuarkan dari oven...utk memudahkan angkat macarons dari baking sheet...semburkan sedikit air dibawah lapisan baking sheet....selalunya macaron lebih senang ditanggalkan dari baking sheet...bila kita buat cara begini....biarkan macaron sejuk sebelum diletakkan filling kedlmnya..Proses letak filling...masukkan filling kedalam piping beg..dan picitkanlah filling ke lapisan dalam macaron ....kapitkan ngan satu lagi macaron....jadilah spt dlm gambo tu...
  • Utk filling kali ni aku cuma guna Nuttela je....readymade filling....macam2 filling boleh letak....kalau ada masa boleh buat buttercream filling ke....atau boleh click kat sini je... macam2 jenis macarons dan filling ada...

Nota :
Utk proses mengeringkan macaron aku letakkan baking tray dalam ruang ber air-cond....aku tak pasti cara ni pernah tak dibuat sebelum ni....Ape yang pasti permukaan macaron benar2 kering dan bila disentuh tidak melekit lagi....dan hasilnya menjadi bila dibakar.....maaf la ya...kalau cara ni tak berapa nak betul....tapi itulah yang aku buat....sekadar berexperimentasi lagi....:-)


 
 
Bila tgk macarons dah berkaki....yay...yay...sukanya aku....

 
 
 
 
 


Pada sesape yg belum pernah rasa Macarons ni....rasanya manissssss....dan proses membuatnya agak rumit dan amik masa yang agak panjang....mencabar dan tercabar....dan aku sukses jugak mencabar diri sendiri...he he...Sebenonya aku memang fobia setiap kali nak buat macarons ni....anak bujangku la dok sibuk tgk Junior MasterChef....tanya... ibu leh buat macarons ke....seru buat macarons dtgla balik..berbaloi-baloi....dia dah jadi penggemar Macarons pulak dah....tapi betullah...bila makan satu....pas tu nak satu lagi....dan lagi...dan lagi....Wah! bahayaaaaa.....non stop eating la pulak.....

Utk resepi ni aku modified sikit...sikit je tak banyak....sorry Ita....he he....aku masukkan Pistachio Nut....rasanya lebih lemak....kebetulannya Pistachio Nut ni dok ada lama dah dalam stok kat dapo tu....lama2 simpan kang expired la pulak...membazir lagi....

Oklah....sesape yang berhajat merasa Macarons....cuba la buat k...ada berani....Mesti berani....Aku pasti dan yakin kengkawan kat luar sana lebih hebat ....bukanla macam aku...he he berpuluh kali buat...baru nila betul2 perfect....yes....perfect....Macarons....kesabaran teruji...dan mencabar diri....hebat sungguh Chef2 yang mencipta MACARONS ni....bahan2 yang simple tapi hasilnya Wow!......Walaupun bukan makanan tradisi dan budaya org kita....tapi tak salah mencuba dan merasa....tak perlu bersusah2 ke France @ Italy....sumenya diujung jari....dan akhirnya boleh dapat kat dapo kita sendiri....
" KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking....."








Friday, April 22, 2011

DAGING BERYANI....


 
Assalamualaikum....Salam kesejahteraan...

 

 
Kebiasannnya...kalau masak nasi beryani...aku masak kari daging je...kali ni ubah selera dan style masak la pulak....Nasi Beryani...makan ngan Daging Beryani...kenala tu kan...Resepi kat mana amik....dapo 
" Kitchen Is My World  "....masak campak2 je....bukan terror pun...chef kat dapo senirikan...apa yang terlintas kat kepala itulah yang dimasaknya....jom kita tgk resepinya....

 

 


DAGING BERYANI...

BAHAN-BAHANNYA...
  • 600 - 700 grams daging lembu...dipotong sederhana kecil...cuci dan toskan...
  • 1 biji bawang besar..  *
  • 2 ulas bawang putih  *
  • 1 inci halia  *
  • 2 biji buah keras  *
  • 1 sudu besar cili kering paste  *
  • 2 sudu besar rempah beryani  *
  • 1 sudu besar rempah kari daging  *
  • 200 ml santan ( 1 kotak Santan Ayam Brand...)
  • 40 grams kerisek
  • 2 btg serai dititik
  • 3 biji kentang...dikupas kulit...dibelah2 empat...rendam dalam air...
  • 7 biji tomato cherry..
  • 1 biji cili merah....di belah empat
  • 1 biji cili hijau...dibelah empat..
  • 1 kpg asam keping...
  • 2 ketul chicken cube...
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa...
  • Sedikit minyak utk menumis....
   
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  * ...
  • Panaskan minyak dalam periuk....tumiskan sume bahan2 kisar bersama serai yg telah dititik....kacau sehingga naik baunya....
  • Masukkan daging....kacau sebati ngan rempah2 yang ditumis...tutupkan periuk....api kecik....biarkan bahan2 tumisan sebati ngan daging....kacau sesekali....
  • Bila daging mula empuk dan rempah tumisan dah pecah minyak....tambahkan air sedikit...kacau lagi....
  • Masukkan santan dan jugak kerisek....masukkan jugak kentang....biarkan kuah mendidih dan kentang empuk....tambahkan chicken cube ...asam keping...garam dan gula secukup rasa....
  • Kalau suka kuah pekat...tak perlulah ditambah air lagi....
  • Akhir sekali bila daging dah cukup empuk....masukkanlah tomato cherry dan cili merah dan hijau .....kacau sebati....siap dah...tutupkan api.....
  • Bolehlah dihidangkan....ngan nasi putih pun boleh....ngan Nasi Beryani lagi la sedapnya.....


 
Acar Rampai....

 
Nasi Beryani....


Tak sempat nak berposing pun Nasi Beryani ngak kengkawannya ni.....cik abang dah balik nak makan...terus hidang je kat atas meja....he he...Untuk resepi Nasi Beryani click je kat sini.... dan untuk resepi Acar Rampai amik kat sini je....oklah kengkawan....tetiba kepala rasa pening....sembang lagi nanti....
....EnjoY CookinG......





 


Thursday, April 21, 2011

NASI LEMAK BASMATHI PUSA....menu popular org Malaysia....



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....

Menu popular org Malaysia....tak kira lah....Melayu...Cina....India....dan sesape sajela yang pernah makan Nasi Lemak....confirm jatuh cinta....Dulu2 zaman kekecik....Nasi Lemak makan utk sarapan pagi je....berbeza zaman sekarang ni....tak kira masa dan waktu....memang boleh jumpa dan makan Nasi Lemak....Sarapan pagi...tengahari ke....makan malam ke....sume pun boleh....memang ngam sangatla ngan selera orang kita......

Sama jugakla kat rumah ni....Nasi Lemak fav sume org...tak yah susah2 hati...atau nak masak yang lain2 kalau dah masak Nasi Lemak ni....Bila eek masak Nasi Lemak ni...lemah tul daya ingatan aku ni...minggu lepas kot....Aku kalau masak nasi lemak suka guna beras Basmathi...suka tgk hasilnya...nasi sebutir2...panjang2....kali ni aku guna beras Basmathi Pusa...tergoda ngan iklan la ni...he he...saje teringin nak cuba...apa bezanya ngan beras Basmathi yang lain....Pertama ...harganya ...Wow! @#$%^&&*()...he he ...mahal jugakla...tapi sebabkan nak rasa...maka beli la....Hasilnya...Superb! .....cantik...menarik....sedappppppp...tak rugi....berbaloi...baloi....



Jom jamu2 mata ngan Nasi Lemak Basmathi Pusa......



Gambo Nasi Lemak tgk dah...nak ajak makan lama habis dah...upsss...sorry eek...resepinya aku copy je dari yg sebelum ni k...kaedah memasaknya....tanak dan kukus....2 dalam 1....konon2 macam nasi lemak kukusla...he he...tapi sedappp ...dan aku suka guna cara ni....


NASI LEMAK BASMATHI PUSA....

BAHAN-BAHANNYA
  • 4 cawan beras Basmathi Pusa Jenama Jasmine
  • 6 cawan santan (aku guna santan cap ayam brand)
  • Garam & sedikit gula secukup rasa (secubit gula dalam nasi....sekadar mengikut petua org lama)
  • 3 helai daun pandan disimpulkan
  • Halia 1/2 inci dititik
  • 2 ulas bawang putih dititik


CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Beras basmathi dicuci bersih kemudian direndam untuk lebihkurang 1 - 2 jam....pas tu beras ditoskan....
  • Campurkan garam dan gula ke dalam santan....kacau sebati....masukkan kedalam beras dan tanaklah nasi seperti biasa....jgn lupa ya masukkan daun pandan kedalam beras tadi....
  • Sediakan kukusan....setelah nasi baru saja masak...(kalau masak dalam rice cooker...bila lampu merah kat luar periuk nasi tu baru je bertukar 'keep warm' )....nasi tadi cepat2 digemburkan dan alihkan kedalam bekas lain untuk dikukus....masa ni masukkan halia dan bawang putih kedalam nasi....masukkan kedalam kukusan dan kukuslah lebihkurang 20 - 25 minit.....nasi siap ditanak/dikukus....
  • Nasi digemburkan perlahan sebelum dihidangkan.....

Nota  :
Tenik memasak ni macam mengelat je kan...dua teknik memasak digabungkan dan menjimatkan masa ...sebab aku penah cuba masak nasi lemak kukus dulu....agak leceh dan amik masa...so hasilnya...timbulla idea ni....mungkin ramai org kat luar tau teknik ni....cubalah...hasilnya tak mengecewakan....seakan nasi lemak kukus....nasinya berderai sebiji2...dan yg pasti tak berkerak dibawahnya....so tak membazir....gebu dan lembut....



SAMBAL TUMIS IKAN BILIS...
 
BAHAN-BAHANNYA....
  • 50 grams ikan bilis....digoreng garing....jgn over garingla pulak...he he
  • 1 labu bawang besar....dibelah 8 @ 10....aku memang suka belah kasar2 dari dihiris bulat ...
  • 1 labu bawang besar    *
  • 1 ulas bawang putih     *
  • 8 sudu besar cili kering paste   *
  • 1 sudu kecil belacan serbuk maggi  *
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar gula melaka
  • Garam secukup rasa....
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis...

 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak didalam kuali...
  • Tumiskan sume bahan2 yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.....
  • Kecikkan api....kacau selalu bahan2 yang ditumis....biarkan dimasak perlahan...
  • Masukkan gula pasir...gula melaka dan garam secukup rasa....kacau perlahan lagi sehingga pecah minyak..tambahkan sedikit air....masukkan pulak bawang yang dibelah/dihiris kasar....
  • Akhir sekali...bila sambal dah pekat sikit masukkanlah ikan bilis yang telah digoreng tadi....
  • Tutupkan api....siap untuk dihidangkan....
Nota  :
Ikan bilis nak goreng lebih pun tak pe...tak yah masuk sume dalam sambal tumis...boleh makan cam tu je ngan nasi lemak...

 
 


Beras Basmathi Pusa Extra Panjang....memang pun....ukuran panjang nasi bila dah masak memang panjang dari beras Basmathi biasa...puas hati ...he he...sesape berhajat cubala ya....dijamin sedappp masak guna beras ni....
Menu Popular cam ni...sume org tau kan...aku sekadar berkongsi cara....Enjoy Cooking....n Enjoy Eating bak kata Nuridah.....My Little Kitchen... setuju...setuju...dah Enjoy Cooking kenala Enjoy Eating pulak....










Wednesday, April 20, 2011

SUP TULANG BEREMPAH.....


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Menu resepi dalam senarai tersimpan....dok menunggu bila nak dipublishkan...hari ni baru sampai turn...Bila masak Sup Tulang ni eek....aku pun tak ingat dah...2 @ 3 minggu dulu kot...tak kisahlah....hari ni cuci2 mata...sambil tengok resepi...biasala tu kan....Sup ni ala-ala soto rasanya...sedappp...selalunya aku masak sup tulang style sikit lebihkurang cam masak Tomyam putih tu...kali ni ubah pulak....nasib baik cik abang sayang kita suka....he he he...semakin berusia ni agak cerewet sikit tekaknya....kalau rasa lain je confirm kena komplen....Wah!....Bos besar...kita bos jugak....bos kat dapo je....Moh kita tqk resepinya....


 
 


SUP TULANG BEREMPAH....

BAHAN-BAHANNYA...

A
  • 1 1/2 kg tulang lembu...( aku guna tulang rusuk...)
  • 2 biji bawang besar ...dibelah empat...
  • 2 inci halia....dititik
  • 2 btg serai....dititik
  • Air secukupnya utk merebus tulang....
B
  • 1 biji bawang besar  *
  • 3 ulas bawang putih  *
  • 1 inci halia  *
  • 2 sudu besar rempah soto....kalau tak ada rempah soto boleh guna rempah kurma.. .*
  • 2 ketul chicken cube...
  • 1 - 2 sudu kecil lada hitam
  • Air secukupnya - ikut kesesuaian memasing k...
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis....
C
  • 7 - 9 biji cili api.... ditumbuk sedikit..kalau nak lebih pedas boleh ditambah lagi..
  • 1 batang celery dipotong serong...
  • 1/2 btg leek...dipotong serong ...
  • 3 helai daun limau purut...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Rebus tulang sehingga empuk bersama bahan2  A. Kalau guna periuk biasa....sukatan air harus ditambah sehingga tulang empuk...Aku rebus tulang guna Pressure Cooker....pastikan sukatan air mencukupi menutupi tulang....masak lebihkurang 15 - 25 minit sahaja...tulang empuk dah....
  • Setelah empuk....kecikkan api....biarkan mereneh perlahan....
  • Kisar bahan2  B  yang bertanda  *
  • Panaskan minyak didalam kuali ...tumiskan bahan2 kisar sehingga naik baunya...dikacau selalu dan api kecik je k....
  • Tuangkan bahan2 yang telah siap ditumis kedalam periuk yang berisi rebusan tulang tadi....tambahkan lagi sukatan air....yg ni agak2 ya....upps...sorry aku terlupa nak menyukat berapa byk air yg digunakan.......
  • Tambahkan chicken cube...dan garam secukup rasa....biarkan sup mendidih seketika....
  • Akhir sekali sebelum api ditutup....masukkan celery....leek...cili api yang dititik dan daun limau purut....Siap dah...sedap jugak dimakan bersama Sambal Kicap....


SAMBAL KICAP

BAHAN-BAHANNYA...
  • 15 - 19 biji cili api
  • 2 ulas bawang putih
  • Kicap Manis
  • Kicap Masin
  • Kicap Pedas
  • 2 sudu besar brown sugar ( gula perang...)
  • 1/2 sudu kecil Asam Jawa Pes Adabi

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Tambahkan sedikit air masak...dan kisar sume bahan2 di atas .....siap dah....senang je kan....untuk bahan2 kicap sukatannya agak2 la ya....:-)

Kalau masih belum ada idea nak masak apa untuk malam ni...boleh lah cuba masak Sup Tulang Berempah ....Makan ngan sambal kicap pulak...Wow! hirup kuahnya.....emmmmm....tak yah makan nasi pun ok dah ni....Enjoy Cooking.....









Monday, April 18, 2011

KUIH ANG KOO....edisi kedua....



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan...


Monday morning....mata ooo mata....ngape la ngantuk lak hari ni....selalunya ok je walau pun tido lewat....memang tido lewat pun malam tadi...padan ngan muka sendiri....Mujur la pagi ni kurang keje kat opis...tapi lagi kurang keje ni la mata ku tambah ngantuk....hu hu...Puas kubuntangkan mata ni...he he he....

Kuih Ang Koo lagi....he he..he...2nd Edition...hari tu tak puas hati ngan hasil kejadiannya...Kebetulan inti yang buat hari tu dok ada lagi...jadi tak payahla susah2 nak buat inti dulu...terus  buat dough je....kali ni cedok resepi kat tempat lain lak...aku modified jugak....sikit je ngubahnya....tq tq tq...pada tuanpunya resepi...kali ni menjadi....tak keras macam aritu....puas ati...buat dua kaler lagi....dua inti.....hijau dan merah...inti readymade red bean paste ngan kacang hijau tanpa kulit....emmmm....nyum...nyum...kenyal2...lembut...lemak2 manis.....sedapppp.....Jom kita tgk resepi pulak....


 
  


KUIH ANG KOO....
sumber rujukan dari http://wlteef.blogspot.com

BAHAN-BAHANNYA...
  • 200 grams keledek...dikupas kulitnya...dipotong kecil dan dikukus hingga empuk...
  • 300 grams tepung pulut...
  • 1/2 sudu besar tepung ubi...
  • 2 sudu besar minyak....( aku guna minyak jagung....)
  • 2 sudu besar gula pasir...
  • 160 ml air
  • 2 helai daun pandan yang disimpulkan...
  • Pewarna merah dan hijau....
  • Daun pisang secukupnya utk lapisan dibawah kuih...( daun pisang digunting ikut bentuk acuan dan disapu sedikit minyak...)
  • Inti secukupnya...( utk resepi inti kacang hijau tanpa kulit boleh click je kat sini k....utk inti red bean paste aku beli yang readymade je kat bakery shop....Amore e - bake...sedappp....)
  • Sedikit minyak untuk sapuan diatas kuih Ang Koo....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA.....
  • Keluarkan keledek yang telah dikukus dari kukusan....lenyek keledek ketika masih panas...ketepikan...
  • Masak gula...bersama minyak...air dan daun pandan...cukup sampai gula larut sahaja...angkat dan biarkan ia suam...
  • Campurkan tepung pulut...tepung ubi kedalam keledek yang telah dilenyek tadi...digaul sebati....
  • Masukkan pulak air gula yang dimasak tadi sedikit demi sedikit sehingga dough dpt dibentuk/dikepal...lembut dan tidak melekat ditangan lagi....
  • Bahagikan dough kepada 2 bahagian...letakkanlah pewarna merah dan hijau pada setiap satu bahagian...uli sebati dough dengan pewarna...
  • Bulat2kan dough....leperkan ditapak tangan kemudian masukkan inti ...tutup dan bulatkan ...kemudian ditekan kedlm acuan yg telah disapu ngan sedikit minyak...dikeluarkan dan letak atas daun pisang...
  • Susun kuih dalam loyang kukusan....
  • Sediakan pengukus....kukus lah kuih lebihkurang 10 - 12 minit....setelah masak...keluarkan dari kukusan dan sapukanlah sedikit minyak diatas permukaan Kuih Ang Koo....siap dah....
  • Boleh dihidangkan....nak makan kena tunggu sejuk ya....






Pada penggemar kuih ni atau yg belum pernah merasa kuih Ang Koo ....cubala resepi kali ni...lebih senang...kalau resepi sebelum ni dough dibancuh menggunakan santan tapi yang ni tak payah pun ...cuma guna air suam je....ingatkan tak sedap inti red bean paste tu....Baru rasa bila kat opis pagi tadi...Wow! bila makan....nyum2 ...sedap...puas hati....
Beruntung jadi orang Malaysia ni....bermacam jenis kuih boleh kita masak dan makan mau pun dibeli....Kuih Ang Koo ....kuih tradisi Nyonya....kalau org Melayu kita terkenal ngan Kuih Kochinya.....Rasa yang hampir serupa...tapi dengan penampilan yang berbeza....kita org Malaysiakan....Macam-macam ada.....
......Enjoy Cooking.....