Asyikla dok buat kuih moden2 sian cik abang kita....Memang my hubby... kuih tart ke...kek ke....muffin ke...dan macam2 masakan moden ni tak kena ngan selera dia.....Siap Portugese Egg Tart....singgah kat blog
Rima....Bisousatoi.....tejumpa resepi Rainbow Serimuka....in malay...Serimuka Pelangi.....Cam best je...bahan-bahan sumenya ada.....okay....set.....sambung lagi aktiviti kat
" Kitchen Is My World "....Serimuka Pelangi untuk suami tercinta..... :-)
Serimuka Pelangi......jom makan sepotong....
SERIMUKA PELANGI....
Resepi asal click kat sini
BAHAN-BAHANNYA...
LAPISAN BAWAH
- 400 grams beras pulut....dicuci dan direndam lebihkurang 3 - 4 jam....rendam overnight pun ok je...
- 350 ml santan...aku guna pati santan cap Ayam brand....100ml + 250ml air suam..
- 2 helai daun pandan...dicuci dan disimpulkan...
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil gula pasir
LAPISAN ATAS
- 4 biji telur...pukul sikit2
- 5 sudu besar tepung beras
- 4 sudu besar tepung jagung
- 500 ml santan....aku guna 200ml pati santan + 300ml air panas....
- 200 grams gula pasir
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis....tak nak letak pun tak pe....
- Beberapa titik pewarna hijau....kuning....dan pink....
CARA-CARA PENYEDIAANNYA.....Lapisan Bawah....
- Sediakan pengukus...
- Campurkan beras pulut yang dah ditoskan airnya ngan santan...gula dan garam...
- Sapukan shortening pada loyang ...kemudian lapikkan ngan aluminium foil....pastikan aluminium foil melebihi dari ketinggian loyang....sapukan shortening lagi keatas permukaan foil.....aku suka guna kaedah ni...tujuannnya bila kuih dah masak ...senang je terus angkat aluminium foil dari loyang....aku guna loyang saiz 8" x 8"
- Masukkan campuran beras pulut kedalam loyang...jgn lupa masukkan daun pandan sekali k...
- Menggunakan api besar kukuslah pulut lebihkurang 30 -35 minit....atau sehingga masak....
- Setelah masak....tekan dan mampatkan pulut....aku guna penekan kek ...boleh jugak guna daun pisang atau pun masukkan kain kedlm plastik dan tekan pulut....tekan pulut ketika pulut masih panas...
- Ketepikan kejap k....
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...Lapisan Atas
- Campurkan telur....santan... ngan gula...
- Masukkan bahan2 yang lain kecuali pewarna...adunan dikacau sebati....kemudian ditapis...
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian...
- Warnakan setiap bahagian dengan warna yang dikehendaki...hijau...kuning dan pink...kalau nak tukar warna lain pun ok je....ikut idea memasingla ya....
- Tuangkan bahagian pertama keatas lapisan pulut tadi....terpulang nak warna yang mana dulu....seeloknya kalau nak cantik letaklah warna yang gelap dulu...he he...tgk kuih ku...bila letak warna kuning dulu...kurang menyerlahla pulak...
- Kukusla dengan menggunakan api kecil selama 10 - 12 minit...
- Ulangi proses untuk lapisan kedua dan ketiga.....siap dah....
- Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong ....
- Kuih yang siap dikukus....keluarkan dari kukusan....biarkan sejuk k.....
- Angkat aluminium foil dari loyang....mudahkan kalau kita lapikkan aluminium foil....proses nak memotong kuih jadi lebih senang dan kemas....
Serimuka Pelangi....kuih cantik....secantik namanya...he he he...cuma kuih ku tak berapa nak cantik....susunan warna tu tak berapa nak betul...cuba tgk warna kuning tu...comot je aku nampak....Lainkali kena ubah susunan warna.....cubala buat kalau2 terasa teringin nak makan kuih serimuka ni....rasanya....emmmm...kenala cuba......tak rugi.....sedappppp.....
Warna Pelangi....Seindah namanya
Bagai Pelangi Petang...Kau kan pasti pergi jua.......
.......Enjoy Cooking.....
No comments:
Post a Comment