Pages

Friday, February 4, 2011

KARI DAGING KAMBING....simple je....

Nasi beriani masak dah....kenala masak lauknya pulak....Kari Kambing menjadi pilihan kali ni....masak tak banyak pun....Ingatkan tak ramai yang suka makan daging kambing....tengok2 sume pun makan....elokla tu....alhamdulillah....Resepinya biasa2 je.....mehla kita tengok camana nak masaknya.....


Kari Kambing..... 
Gambo ni kurang pencahayaan....he he macamla aku terror sangat amik gambo....


BAHAN-BAHANNYA
  • Daging kambing 500 - 600 grams......dipotong kecil....dicuci....ditoskan...
  • 2 biji kentang ....dipotong sederhana besar.....rendam dalam air...
  • 7 biji tomato cherry....tomato yang kecik2 je tu....comel dan senang dan sedap dimakan...
  • 2 biji bawang besar....!1/2 biji dikisar ^....1/2 biji lagi dihiris untuk ditumis...*
  • 1 - 2 inci halia.....1 inci dikisar ^....1 inci dihiris untuk ditumis....*
  • 3 ulas bawang putih...^
  • 2 biji buah keras ^
  • 2 - 3 sudu besar rempah kari daging ^
  • 1 sudu besar rempah kari kurma ^
  • 1 sudu besar chili kering pes ^
  • 5 - 7 biji cili api....tak nak letak pun tak pe.... ^
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu kecil biji sawi *
  • 1/2 sudu kecil halba *
  • 100 ml santan pekat kotak cap ayam brand...
  • Rempah tumis....buah pelaga...bunga lawang ....kulit kayu manis....sikit je ni....*
  • Daun kari....*
  • 2 chicken cube
  • Garam secukup rasa
  • 1 keping asam keping....
  • Sedikit minyak untuk menumis....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Kisarkan sume bahan2 yang bertanda ^....
  • Panaskan minyak dalam periuk....masukkan sume bahan2 yang bertanda *...tumiskan sume bahan2 ni sehingga agak layu
  • Masukkan pula sume bahan bertanda ^ yang telah dikisar tadi....kacau sebati....masak sehinggai naik bau...
  • Masukkan daging kambing....kacau sebati lagi....biarkan sehingga daging agak empuk...dan rempah yang ditumis pecah minyak....
  • Masukkan santan.... kentang....chicken cube....garam secukup rasa....dan jugak serbuk lada hitam...bila daging dah  cukup empuk masukkanlah asam keping....kalau suka kuah pekat...tambahkan sedikit air je....kalau suka kuah lebih tambahkanlah airnya lagi ya....he he...jgn banyak sangat pulak airnya ya...cair pulak nanti....sedang2 je....
  • Bila sume dah masak....rasa kari dah memenuhi citarasa....akhir sekali masukkan tomato....tutupkan api....masak dah....senangkan....
Jarang2 masak Kari Kambing ni....sebelum ni memang fav...big boss kat rumah ni....sekarang ni sume org pun dah suka makan....bolelah lain kali masak lagi....Memang sedap bila dimakan ngan Nasi Beriani....
....Enjoy Cooking....





No comments:

Post a Comment