Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan
Semalam hujan mula turun...alhamdulillah.....dengan izinNya....mudah-mudahan jerebu yang melanda berkurangan....
Hari ni tak masuk opis...mood tak ada....belek2 gambo lelama....memang byk tul yg terperap...bykkkkk sgt....Coklat Kek Kukus jadi pilihan untuk n3 kali ni.....simple...mudah...tapi berbaloi tuk dimakan sedapppp....tak tahan dek godaan dik Nor@SecubitGaram...memang best kek ni...
Jom kita kongsi gambo...kongsi resepinya ya....mintak izin ya dik Nor sayang copy resepinya kat sini...apa2 pun...byk2 timekasih share resepi yg superb ni....jommm...
Resepi Asal/Sumber : K.Hanieliza/Nor@secubitgaram
Salinan/Olahan : KitchenIsMyWorld
BAHAN A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang ~ manis yg ngam2, tak perlu kurangkan gula
BAHAN B
2 biji telur ~ k.nor guna gred A
1 s/k esen vanila
BAHAN C
200 ml susu cair atau susu segar
200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200 mi air panas
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
- Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
- Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
- Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
- Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
- Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
- Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
- Hiaskan dengan cream coklat.
Nota :
* Bila guna bekas plastik kecik spt yg K.Nor guna ni, kukus kek selama 30 - 35min atau sehingga masak dgn api sederhana supaya tidak naik membumbung atau supaya kek tu tak merekah.
** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.
*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.
CHOCOLATE GANACHE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
BAHAN-BAHAN
- 300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
- 1 sudu besar susu pekat
- 1/2 cawan susu cair
- 2 sudu besar butter
- 1-2 sudu besar cotn syrup ( yg ni ku tambah )
- ~ ~ ~
- 1/4 cawan air panas
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
- Panaskan susu cair,susu pekat dan corn syrup dgn kaedah double boiler.
- Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
- Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
- Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
- Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
- Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
- Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
- Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
- Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* Mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^
Pada sesapa yg belum pernah masak kek coklat kukus...bolehla mencuba resepi ni...tak rugi tau...sedapppp hingga menjilat jari.....rasa manis kek yang sedang2 je diganungkan pulak ngan topping coklat ganache ...emmmm...memang serasi ....ada ummphhh....
Happy&Enjoy Cooking@KitchenIsMyWorld...
nyum! nyum! kelas kak cek siap ada calit-calit coklat kat piring :-)
ReplyDeleteMala...
ReplyDeletetang calit2 tu penangan asyik dok tgk master chef...he he...:)
Assalam cek!!! lamo x muncul...muah3x! cantik lah ramekin dia,,..akk selalu jumpa yg plain ajek!
ReplyDeleteSalam Kak Cek,
ReplyDeleteOhhh saya memang terasa macam nak makan choc cake cam ni.
salam
ReplyDeletesedapnye!!!!
KakNikJa...
ReplyDeleteLama dah beli ramekin tu ...kalau tak silap kat parkson...saiz dia pun cecomel je...kira kalau buat kek dalam ramekin ni boleh habis makan la...:)
Salam Hazila..
ReplyDeleteJom2 hari ni leh buat coklat kek ni...senang je....:)
Salam Ady...
ReplyDeleteMemang sedapppp...:)
alamak...drooling n melting...
ReplyDeleteassalamualaikum... npk sdap n menarik jea kek yg u wat nie... nyum3... yummy... just nak tanye 1 adunan blh dpt berapa bekas, kalau gne bekas yang kecik2 tue...
ReplyDelete