Pages

Tuesday, May 28, 2013

Macam Macam Adaaaaa......HAPPY BIRTHDAY SUME.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan


Demam kek....berapa hari berturut buat kek...kek...kek....macam-macam kek ada...Pilih yang mana suka...Dari minggu lepas sampai la semalam...dok la menggodeh kek....ramai betul sambut birthday bulan ni....tarikh pun dedekat je...tu yg buat kek pun non stop...he he he...full terapi minda...terapi mata...terapi tangan...macam2 terapi ada...:)

BlueBerry Cake tuk Birthday Mel.....
Gabungan resepi....kek span vanila dari blog Rahel ....teknik blueberry kek dari blog Madiha ....hasilnya...emmmm....nyum..nyum...light sponge kek...ngan blueberry filling/topping...dan fresh creammm....gambo potongan kek tak de...tuannya dah bwk lari kek ke Banting....sambut bithday bersama suami tercinta...
HaPPy Birthday Mel....
Terimakasih pada penyumbang resepi....memang best...

Chocolate Indulgence Cake...
.Bukan birthday kek tuk sesapa pun...saje buat sebab teringin...alahai! makin gebu bdn....ni kes abg aku dok tanya pasal kek ni...tup2 kite lak yg ngidam...keh keh..bukan ngidam sebab lain ya...he he he...ntah...tekak ni mcm2 benda nak makan...bahaya tu...kannnn...

Memang lama sungguh tak makan kek ni...dedulu penah makan kek ni kat Secret Recipe....la ni bukan rahsia lagi...he he...sumenya kat ujung2 jari...click sana ...click sini....last2 gabungan resepi lagi...Kek dari blog Rima@bisousatoi ....filling dari blog Azlita@masammanis ....kek saiz kecik je..7"...memang ikut betul resepi kat blog Rima....kalau sesape nak buat kek ni saiz standard 8" @ 9" kena buat dua adunan kek ni...Ita Masam Manis pun guna resepi yg sama tuk kek ...tak rugi...super moist...super soft....cuma kalau nak buat kek ni kena byk2 sabonya...sebab tang filling dia..amik masa lama...betul kata Ita...kecik ke beso ke kek..kena amik masa dua hari tuk siap...lepas dua hari baru boleh makan...ada sabo...kalau sabo jom buat kek yang sedap ni...Bab mendeco...hentam sajelahhh....:-)


 Abaikan rupa ya...pentingkan rasa...he he...lebih tebal fillingnya dari kek...emmm...cam mkn ice cream ngan kek la pulak....


Haaaa...kek apa pulak ni....cer teka..cer teka... tak yah teka lah meh kita jwbkan...
White Chocolate Macadamia Cake.....
Ist time buat kek ni...dan confirm 1st time makan...buat ni utk Birthday Naza....paling bestnya...buat kek ni dgn kadar express...half day siap utk dimakan...ha ha ha...jadi abaikan la rupanya yg tak bape nak kemas tu...tapi jgn tak tau..rasanya...aduhai! memang superb mabeles....memang kena ngan selera ku...
Jatuh cinta nak buat kek ni bila tgk kat blog Ita@masammanis...kalau tgk kek kat blog Ita ni alahai! mana leh tak jatuh cinta...cantik....menawan...kemas...ada mcm2 idea adik kita sorang ni...tabik sesgt kat dia....kreatif dan sepatah kata KakWan@Citarasawan...."Ita ni ada MagicFingers"....dan bagi aku KakWan pun tak de kurangnya....hasil airtgnnya superb mengkagumkan...dan ramai lagi kengkawan bloger kita yg memang ada magic fingers.....Nak resepi singgah je la ke blog azlitamasammanis 
HaPPy BirthDay Naza.....

 Atas kek ni setelah curah ngan white chocolate...aku saje letak salted caramel...emmmm...memang serasi...



RainBow Cake
...tuk Birthday Yan....yg ke bape tu...3?....biarlah rahsia kan Yan....resepi yg rata2 sume org tau...dan sume org tau dah rasanya...memang sedappp....sejak dari memula buat kek ni aku selalu guna fresh cream je tuk frostingnya....heavy cake with light frosting...serasila sgtnya pada selera aku....cuma kali ni fresh cream tu aku dah combine ngan vanila custard filling...yg org selalu dok guna utk filling Hokkaido Chiffon Cupcake....sekali lagi amik resepi ni kat blog Rima@bisousatoi. ...memang selalu sgt dah guna resepi ni...memang sedapppp....thanks Rima share resepi yg sedap ni....
Konon2nya bab deco2 tu nak buat cam org biasa buat tu ombre cake...ni je la yg mampu dihasilkan...tgn dok gigil2 setiap kali mendeco...he he...ok la Yan ek....
Happy BirthDay Yan.....
Nak resepi kek click je kat sini ..



Chocolate Cake with Creamcheese &  Chocolate Ganache Topping.
...ni tempahan dari kawan Atiq...ha ha ha...sape tu tik....keh keh...resepi kek masih guna resepi dari blog Rima@bisousatoi ...toppingnya...guna lebihan filling/frosting dari kek2 yg lepas...he he...untuk filling cam creamcheese aku memang selalu buat lebih dan simpan dalam frezzer....memang tahan lama...nak guna ..kuarkan dan biarkan dalam room tempreature..pas tu whisk sekejap ngan senduk kayu tu je...kacau sebati...frosting akan smooth balik...senang kan...


RainBow CupCake...
 Projek malam tadi gak...sebelum buat coklat kek...buat Rainbow CupCake atas permintaan anak dara mimi..." Hari tu sikit je makan rainbow kek...." perbualan dalam kete ngan mimi semalam...he he...paham sgtnya...nak makan lagi la tu....siapla RCC ni malam tadi....lama sgt tak mendeco2 cupcake ni...beku idea lak...he he he...


TerimaKasih daun keladi pada sume penyumbang resepi...terimakasih sudi berkongsi...kongsi idea...kongsi resepi..kongsi ilmu...semestinya memberi menafaat pada sume....

HAPPY BIRTHDAY SUME......

ENJOY COOKING@KITCHEN IS MY WORLD.....

Friday, May 17, 2013

Red Velvet...beza memang berbeza....




Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....

Red Velvet 9" cake with cream cheese topping.... chocolate ganache & cream cheese filling

Red Velvet....kalau dulu memula dengo nama kek ni...terlopong jap...kek apa tu....he he...sekarang sebut je nama kek ni sume org tau....resipinya pun macam-macam versi ada...aku pun dah try bermacam resepi red velvet ni....Red Velvet Cake yg kat atas ni....yg tak bape nak cantik deco...deco asal boleh...tempahan dari kawan kepada anak buah ku...masa cuti sekolah tempoh hari...bulan march kalau tak silap....yg ni aku guna resepi dari blog Rima@Bisous A Toi....asal resepi ni Rima dapat dari seorg lagi blogger Yani@KitchenGuardian.....Terimakasih ya share resepi yang memang best.....

Bahan-bahannya hampir sama tapi tak serupa....teknik yg lebih simple....rasanya....memang berbeza dari biasa....kalau rima cakap....kek ni sedap dimakan sekali pun tanpa frosting.....betulll...betullll...setuju sesegtnya.....dek kerana teringin nak rasa kelainan red velvet ni...aku siap buat half adunan lagi...semata2 nak tau....apa yg lainnya....CONFIRM ....CONFIRM....SEDAP.....tipah tak tipu...he he...seriusly...memang sedap....half adunan yg aku buat...sekejapan je abis....

Cepat2....mana resepinya....jgn susah hati ...click je kat sini ....Rima kita mintak izin link resepi ni kat sini ya....nak copy balik ...hari ni kurang rajin ...he he...maaf ya pembaca sume....
Insyaallah bila vitamin R dah terkumpul balik...aku letak resepi Red Velvet versi vision homes pulak ya....
Untuk resepi chocolate ganache....boleh je guna yg mana kena ngan selera kita...ni pun byk versi gak resepinya....


Niii...half adunan kek yang aku buat....he he...saje nak menambahkan kesedapan kek ni...aku curah chocolate ganache kat atas cream cheese frosting ni....


 Filling dia pun aku gabungkan chocolate ganache ngan cream cheese frosting....gabungan yg serasi uuuuuu....tak cukup sepotong makan kek ni...bahaya....:)


Tak puas lagi makan ....eeeee.....bahayanya....buat lagi half adunan...kali ni baking dalam 8" x 8" baking pan...nak cepat dan senang....frosting tetap sama....cuma terajin sikit masa tu ...adala lorekan kat atas kek....emmmmm....puas makan dah....stop dulu red velvet....

Jangan dok pikir lelama....tak rugi pun mencuba resepi ni....sila2 la ya.....

Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....



Thursday, May 16, 2013

Cepat Dimasak Sedap Dimakan.....




Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Kalau baca tagline tu...sume org tau apa tu kan....MAGGI MEE.....makanan yg terkenal seantero dunia....sume mee segera pun ....apa jenama dan label pun org tetap cakap nak makan MAGGI...kannnn....cuma N3 ni bukan pasal maggi....tak de kena mengena pun ngan maggi...cuma tagline je sama tapi makananya tak sama ya.....Biasala kan....tekak ni kalau tetiba rasa nak makan...kalau boleh petik jari terus ada je .....sumenya nak mudah dan ringkas tapi tetap sedap....Kes malam tadi....lepas makan....rasa cam nak makan benda yang manis2...krunchy2....sambil2 tgk tv...dok terpikir2 nak masak apa ya....nak buat cookies....alamak...cam tak rajin la pulak...dah memalam ...malas pulak nak berlama2 kat dapo....hu hu...nak makan tapi malas...camana tu....

Zuupppp...aaaaa....terus teringat cookies segera...apa tu...he he...Florentine Cookies....bahan pun memang dok ada lama tersimpan...sebelum expired baik buat.....duluuuuu...pernah buat dah cookies ni...tapi masa tu 1st time buat tak bape la nak tau ....ooooo...rupa2nya kena wat nipis2 je....barula sedap dan rangup bila dimakan....masa singgah kat blog Ita MasamManis...barula tau cara yg betul nak buat cookies ni...tq ya Ita for sharing....BARU TERBACA  kat status FB Ita ....cookies ni leh dimasak guna Magic Pan...Pemanggang Ajaib yg popular tuuuu...kalau nak tau camana masak guna Magic Pan ni kena tanya kat Ita la ya...kite lum penah try buat lagi....kalau nak tgk resepi versi Ita Masam Manis click kat sini ya....Mintak izin link ya Ita...



Nilah dia ready mix FLORENTA COOKIES...Abaikan expired date tu ya....ni stok gambo yg lama....:)



 FLORENTA/FLORENTINE  BAR COOKIES....

BAHAN-BAHANNYA

  • 200 grams ready mix florenta
  • 100 - 150 grams almonds slice...( nak guna kacang2 lain pun ok....)
  • 100 - 150 grams isi kuachi hitam


CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Campurkan kesemua bahan diatas....digaul sebati k...
  • Masukkan kedalam baking tray yang bersize 10" x 10" yang telah dilapikkan ngan reusable baking sheet .....diratakan k....
  • Panaskan oven....180 darjah C bakar untuk tempoh 12 - 13 min....siap dah
  • Keluarkan dari oven teruslah dipotong ketika masih panas...sejuk nanti keraslah pulak ....susah pulak nak potong...

Senang kan buat dia....tak perlu guna mixer ke tepung ke...telur ke....cuma sedikit rajin kena ada la kan....he he....kalau masih dok tegolek mengadap tv memang tak jadi apa pun....
Cepat Dimasak ...Sedap Dimakan...jom...apa tunggu lagi...pergi ke kedai bakery berhampiran beli ready mix florenta cookies ni ...terus buat....memang tak rugi....sedapppppp......kejap ada....kejap lagi tak ada....

Enjoy Cooking @ KitcheIsMyWorld.......

Wednesday, May 15, 2013

Kejap Ada ....Kejap Tak Ada....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...



Fuhhh....ntah apa mimpi hari ni....lama sungguh tak sign in  blog seniri...hampir2 lupa pasword...sib baik masih kuat ingatan lagi...he he....Mcm2 rasa ada ni...canggung dan kekok lak rasanya....teramatla lamanya menyepi....alahai! cian blog kita ni...dapat tuan....amatlah tidak rajinnya....hu hu hu...nak janji pas ni selalu2 sign in pun tak berani....tup2....senyappppp lagi....Apa2 pun .....nak ucap timakasih banyak2 pada sume yg masih sudi berkunjung ke sini....masih sudi tinggalkan komen2 kat sini...cuma sepuluh jari disusun kerana komen sume tak berbalas....dan tak lupa jugak nak terimakasih pada sume yg follow blog ni....TERIMAKASIH ....TERIMAKASIH.....pada sume pembaca blog ni.....

Sepanjang lebih setahun menyepi ni....aktiviti dapo tetap cam biasa....tuanpunya dapo pun dah semakin menggebu...alahai! bila tgk gambo lelama...bestnya kalau dapat slim cam dulu...kannnn....Macam mimpi la kan nak slim balik....sihat ni pun dah syukur alhamdulillah....Homemade biz pun adalah sesikit....alhamdulillah...just having fun...memenuhi masa senggang....
Tak mo cakap byk2lah...nanti merapu2 lak....kita cuci2 mata je hari ni boleh ek....jom...jom...masuk dapo KitchenIsMyWorld.....



Emmmm...nyum..nyum...yummyyyy....kegemaran anak dara ku Mimi kat rumah ni....org dah lama makan...aku baru la nak merasa....org dah bertahun buat aku baru start....sejak2 kebelakangan ni bila sekali dah try pavlova ni ...emmmm...terus jatuh cinta....gabungan manis...ngan buah2an yang masam2 ni...emmmm...tak terkata enaknya....Sebelum ni buat saiz kekecik pavlova ni....utk kali ni buat saiz 8"....fuhhh....sedapppp...cuma leceh sikit nak potong2...kalau buat saiz mini...sekali ngap je...hingga menjilat jari....tak cukup sebiji kalau makan uuuu....abaikan la program nak diet2 bagai....


Haaa....ni mini saiz pavlova....confirm makan tak cukup sebiji...kali ni try lak ngan buah markisa...emmmm....sukaaa...sukala sgtnya...cuma Mimi tetap ngan selera asalnya...strawberry....n kiwi fruit...dia ckp buah markisa tak best....eyala kan..mana leh sama selera....Ntah dah kali yg ke bape buat pavlova ni...buatnya cukup mudah....bahan asas...putih telur...gula castor....cuka@lemon juice ngan corn flour...simple n easy...tapi rasanya wallaaaa....setakat ni aku amik resepi Donna Hay...nak tgk resepi click je kat sini rasanya sume org pun dah tau resepi ni kan.....

Cukup2la dulu tuk kali ni....otak membeku....panjang umur...diberi keizinanNya...Insyaallah...akan ku cuba merajinkan diri....berkongsi apa yg mampu dan perlu...

Dalam meniti kehidupan....mengharungi ujian...dugaan ....Qada dan Qadar dariNya....usah mengeluh...mohon terus diberikan kekuatan dan keredhaan mu Ya Allah....aminnnn.....

Ape2 pun syukur atas nikmat yang diberi....Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld.....