Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....
Puding ke ..kuih ke....emmmm...agak2nya mana yg paling sesuai kita labelkan....dua2 sebenonya boleh..cuma yg paling sesuai apa ek....cer kita tgk gambonya dulu.....jom...jom....
Gambo dah kita tgk...okaylah..tak yah nak besusah nak boh nama apa.....kita panggil je Nagasari Puding Cendol....ok tak...ok la kan....he he....Sebelum ni aku ada publish n3 pasal kuih Nagasari Cendol ni....memang sedap dan sesuai sgt ngan selera kita....cecari gak resepinya ...alhamdulillah dapat la resepinya dari dik Iza dari Singgahsana Kitchen.....timakasih bebyk bagi tau pasal resepi ni....cuma nak mintak maaf bebyk ya....resepi tak ubah pun...cuma ubah penampilan je...he he...pertamanya aku memang kurang mahir bila masuk bab2 membungkus kuih guna daun pisang ni...yg keduanya memang daun pisang tak de stok kat rumah...nak p beli pun kurang rajin...jadi akhirnya....dengan rasa teruja nak resmi lagi acuan silicon ....so dari Nagasari berbalut daun pisang dah jadi puding yg ku masuk dalam acuan...he he..kreatip sgtla tu...ha ha ha...bukan kreatip....gunakan kemudahan yang ada..tak perlu bersusah2...alaaaaa.....ckp je la malassss...senang citer...he he he...tapi ok pe..kan kan....Senang dimasak Sedap dimakan....
Maap la ya...kali ni gambo pun cam blur2 je....amik gambo kat opis je ni ..guna handphone ...tak sempat nak amik kat rumah malam tadi...bawak pi opis siap dalam acuan lagi...nak kuarkan awal2 sat lagi susahla pulak sebab kuih ni lembut sgt...tak betul kuar dari acuan..jadi tak cantik pulak...he he....
Asyik menceceh je aku ni...jom la pulak kita tgk resepinya...nak mintak izin kat Iza @ SinggahSana Kitchen copy resepi kat sini ya.....Timakasih daun keladi Iza...ada resepi ...kongsi2 la lagi ya.... :D
Resepi Asal : Iza@SinggahSana Kitchen/Majalah RASA
Salinan/Olahan : KitchenIsMyWorld
BAHAN-BAHAN
- 80 gm tepung hong kwee
- 100 gm tepung jagung
- 200 gm gula kastor
- 1/2 tsp garam
- 900 ml santan pekat
- 1 liter air
- 150 gm cendol
- Daun Pisang secukupnya ( ku guna acuan silicon...)
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
- Campurkan tepung hong kwee, tepung jagung, gula, garam, santan pekat dan juga air dalam periuk.
- Kacau rata dan kemudian masak di atas api yang perlahan. Kacau hingga pekat.
- Apabila adunan mula pekat, masukkan cendol dan tutup apinya.
- Sediakan daun pisang dan letakkan empat sudu makan adunan di atas daun lalu dibungkus.( renjiskan dengan sedikit air kedalam acuam silicon...sebelum adunan diletakkan kedalamnya...)
- Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....
Tahniah. semoga eksperimen seterusnya akan terus sukses
ReplyDeletewah! cantiklah... putih berseri! mesti sedap ni!
ReplyDeleteAssalam cik cek, rasanya sesui ngan nama puding kut, comel n cute2 je munge2 tu, pasti sedap n nyaman tekak mkn nagasari ni
ReplyDeleteSam..tq..tq...hopenya begitu..:)
ReplyDeleteAmie...memang sedapppp...:)
ReplyDeleteWaalaikumsalam Rosa...
ReplyDeleteTak kirala nama apa pun kan..yg penting sedap dimakan...:)
salam kak chekk...
ReplyDeleteada lagi tak? kalau ada... nak pi rempit ke opis akak jap lagi ni.. hehehe... sedap tul nampaknya tu... mesti lemak2 je rasanya kan? berkenan betul ngan acuan silikon tu... kak chek beli kat mana? berapa eikk harganya? org kata SM ni mahal ye kak? hehe..
salam..ingatkan putri mandi td..huhu cantik
ReplyDeleteApakata kita panggil dia 'kuding' :-)
ReplyDeletemeh sepinggan...
ReplyDeletesedappnya tengok..he3
kak Cek cantiknya kejadian talm ni..
ReplyDeletecomel lah acuan tu.. buat kan kuih tu bertambah comel.. uii.. sayang nak makan..
sungguh cumell...sejuk2 kalau ngap..perghhh!!
ReplyDeleteuwaaaaaaaaaa!!!!!!! SM comel lagi!! adoiii.. kejelesan tahap tinggi nih! x sabar nk balik semenanjung nk tambah toys baru.
ReplyDeleteSuka..suka..lemak..lemak..gitu..Indon dia orang taruk sago biji dan panggil Canti-Manis...2in 1 pudding dan kuih
ReplyDeleteSalam Cik Cek,
ReplyDeleteAmboi lawa sungguh...
aduii..lawo betul nagasari cendol versi kak cek ni..betul kak mmg cantik..geram jer iza nengok..
ReplyDeleteapa2 pun terima kasih kak cek, sudi juga mencuba resepi dari dapur maya iza tu..
alaaaa cantiknyeee bekasss...kueh pon lawaaaaa jeee...suukeeeee :)
ReplyDeleteFatihaNur...
ReplyDeleteNagasari Puding Cendol diberi nama...sedapppp...:)
Mala...
ReplyDelete"Kuding"...he he he...sib baik tak "kudung"....:)
Mas...
ReplyDeleteNah ni kak cek anto sepinggan kat Mas...:)
Ita...
ReplyDeleteHe he...masuk mulut kejap je abis dah...lembut sungguh kuih ni...teruja guna SM kekecik ni....:)
Chah...
ReplyDeleteNyaman je masuk dalam mulut...lemak2 manis gitu..:)
Tun...
ReplyDeleteJgn teriakkk...sabo2 nanti balik M'sia beli ya sayang....macam2 bentuk dan saiz ada....kat Tesco je ...:)
Ros...
ReplyDeleteTq..Tq...teruja sekali lagi nak try SM yg cecomel saiznya...:)
Iza....
ReplyDeleteTq sesgtnya share resepi yg sedap ni...rupa je berbeza..rasa tetap sama...he he..ni kes malas nak bungkus guna daun pisang...he he..:)
Siti Zahiem...
ReplyDeletemeh2 masuk...jauh2 dtg singgah...rasala Nagasari Puding Cendol ni...sedap kan..he he..:)
cek..
ReplyDeleteputih gebu kuih cek ni..
membuatkan maklong terliur.. nak seketul boleh ke cek..
salam kak chek..tergode ngan silicone mould tu ngan kuih2nye sekali..naaaakk :)
ReplyDeleteMaklong...
ReplyDeleteNo halnya....kerana mu maklong cek dah tapaukan siap2 tum maklong bawak balik...anak2 kecik masih ada kat rumah ke maklong...mesti tak menang tgn nak layan kan....:)
Sha...
ReplyDeleteSalam...meh2 dtg rumah...leh makan kuih sekali...jom2...:)
Kak Cek,cantiknya mould tu...bole menghasilkan kuih muih yang ciyut miyut...
ReplyDeleteRahel...
ReplyDeleteYa ...berbaloi beli..harga pun berpatutan..macam2 leh guna...ingatkan Rahe bwk donut kek coklat tadi...nampak sedap...cantik lak tu...heeee...:)
Salam Madiha...
ReplyDeleteJom merempit ke sini...memang lemak2 manis rasanya...akak beli acuan SM ni kat DIY Tesco Seremban 2....harganya kalau tak silap akak dalam Rm9 - Rm10...bergantung pada saiz dan bentuk jugak...tgk gak acuan SM ni produk dari mana...yg akak beli ni agak murah lah...ada satu lagi SM yg akak beli tu mahal sikit reganya...mungkin berbeza kualitinya...tapi bila akak guna yg murah tu ok je...
Kak Paty...ya ya 2 in one...he he..memang lemak2 manis gitu...sedap dan nyaman je masuk dalam mulut....:)
ReplyDeletelain tempat lain pulak caranya ya kak...tu yg best kan..macam benda kita leh cuba...
kak cek lawanya bekas.hmm nampak sedap kuih nie.nonie x pernah makan pon.nanti nak cubalah.
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak cek,
ReplyDeletecantiknya kak...lemak2 manis tu yg sedap dimakan..nur suker.
Nonie...
ReplyDeleteNanti cuba ek...tak de acuan cam gini pun tak pe..acuan apa pun leh guna...asal guna daun pisang je..ni kes malas nak bungkus...he he..tapi memang sedappp...lemak2 manis gitu..:)
Waalaikumsalam Nur...
ReplyDeleteMemang sedapp dimakan kuih ni..sejuk2 lagila sedapnya...:)
wuihhh.. cantik acuan nya.. sedap pula kue atau puding nya yah.. hehe
ReplyDeletekan dh dapat resepinya...kemain lagii kak cek menayang nagasarinya tu...comel2 plak tu...
ReplyDeleteAssalam kak cek,
ReplyDeletewah..cantik kuih nagasari puding cendol ni.. kelas you!!!..hehe
kalau kak cek kasi kita ..kita tenung dan admire dulu kuih ni..sebab sayang betul nak pecahkan bunga tu..
Assalam kak cek,
ReplyDeletewah..cantik kuih nagasari puding cendol ni.. kelas you!!!..hehe
kalau kak cek kasi kita ..kita tenung dan admire dulu kuih ni..sebab sayang betul nak pecahkan bunga tu..
Assalamualaikum kak cek...
ReplyDeletecomelnya kejadian puding tuh...sejuk jer tekak...rasa masa dah telan puding tu dah.....
Assalam kak cek..sedapnya tgk kuih ni..comel jer rupanya.
ReplyDeleteAssalamualaikum akak cek...
ReplyDeletewaaah comelnya puding tu akak... tgk pun dah tau sedap... kalau ler dpt makan seketul dua nie .. makan sejuk2.. waaah!!! bahagia rasa badan nie.. ;)
akakkk... cantiknya SM. semua lawa2 belaka, kedai baking kat sini tak banyak SM cantik2 la.. geram tengokkan nya...
ReplyDeleteAs'salam Kak cek cayangg..
ReplyDeletememang dah memukau dah ni. tak kisahlah nak bubuh nama apa. janji kak cek buat sedap dan ada simpan tuk ct bawak balik udah..hehehe
betul juga kan..kalau daun pisang tak ada, apa yang ada didapur itulah yang jadinya..memang kretif sangat2 kak cek ni..sukaaaa!
Salam cekkk,, kuih + puding = kuding he heee.. Yg dok perantauan x perlu risau cri daun pisang semua kuih skrg dh masuk mold sedap dn cntik pula ..
ReplyDelete