Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....
Bila usia makin meningkat ni..selalu sgt jadi pelupa...ish2...serimuka durian ni pun buat minggu lepas....kalau ditanya hari apa confirm bebeno la aku tak hingat....he he...abaikan jelah....Bestnya... serimuka durian ni memang sedap...topping kat atas yg lembik2 ni memang aku suka...aku memang lebih suka sekaya atas tu kurang tepung...Hasilnya lembut...lembik...creamy...tak keras....macam2 selera org kan...Ngape dilanda ombak Tsunami...itulah kelemahan ku setiap kali buat serimuka ni...sekaya atas tu mesti berombak ....mcm tsunamilah...he he...Org lain buat licin je sekaya atas tu....jelezzzzznya...sesape ada petua lehla kongsi2...guna api kecik pun berombak...kot terlebih masa mengukus ke...tak pelah...lenkali leh cuba lagi....
Amik resepi kat blog wendy@Tablefor2... dan resepi ni Wendy amik dari Rohani's Jelani Kuih Asli Malaysia..( maaf tak dapat nak linkkan kat sini....) Resepi asal memang tak de durian pun...bila tgk ada stok durian kat dalam fridge tu...jadi sesajalah letak rasa durian dalam sekaya nya...memang kena ngan selera la pulak...Ape2pun tq kat tuanpunya resepi asal yg sedap ni...setakat ni kalau buat serimuka...basic resepi mesti guna resepi ni....nak minta izin kat wendy tuk linkkan resepinya kat sini....
SERI MUKA DURIAN....
Resepi Asal : Wendy@Tablefor2 dan Rohani Jelani’s Kuih Asli Malaysia.
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld
BAHAN-BAHANNYA
Lapisan Pulut
- 300 grams beras pulut....dicuci dan direndam sekurang2nya 2 jam
- 50 ml santan pekat (aku guna santan kotak cap ayam brand....)
- 200 - 250 ml air
- sedikit perwarna hijau.
- 1 sudu kecil garam
Lapisan Atas - Custard Durian..
- 3 biji telur
- 150 ml santan
- 150 ml air suam
- 1 sudu kecil pandan esen
- 1/2 sudu kecil perwarna hijau @ pandan paste...kalau dah letak pandan paste tak yah letak pandan esen ya....terlebih rasa pandan pulak nanti...
- 180 grams gula pasir...( boleh dikurangkan kalau tak suka manis sangat.....)
- 15 grams tepung jagung
- 30 grams tepung gandum
- 5 - 6 ulas durian...ambil isinya saje...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
Lapisan Pulut
- Toskan beras pulut yang telah direndam tadi....
- Sedikan tempat pengukus....gunakan api yang besar
- Letakkan beras pulut kedalam loyang yang sesuai..(.loyang kusapukan ngan sedikit shortening...pastu lapikkan ngan aluminium foil melepasi ketinggian loyang...) campurkan santan + air dan garam...kacau sebati..
- Kukuslah pulut lebihkurang 20 - 30 minit....sehingga pulut masak....
- Keluarkan dari pengukus....untuk mendapat warna macamana yang aku buat tu....senang je....gunakan chop stick...cucuk keatas pulut yang dah masak tadi....buatlah beberapa lubang diatas permukaan pulut....pas tu celupkan pulut dalam perwarna hijau....cucukkan semula kedalam lubang yang telah dibuat tadi.....Setelah itu gemburkan pulut...untuk sekatakan santan dan warnanya....
- Warna hijau tu tak perlulah sekata sangat....biarlah bercampur seadanya je...so pulut tu kelihatan ada dua warna...pas tu pulut ditekan mampat dan padat ketka masih panas....boleh gunakan penekan kek atau paling senang....ambil plastik...masukkan kain kedalamnya tekanlah pulut tu....nak guna daun pisang pun ok je....
- Masukkan kedalam pengukus semula sementara menyediakan bahagian atas lapisan....
Lapisan Atas Custard Durian..
- Campurkan kesemua bahan2 kering kedalam mangkuk pengadun.....kacau sebati....
- Campurkan kesemua bahan cair bersama isi durian...kisar sehingga isi duran hancur...dan di masukkan kedalam bahan2 kering tadi....kacau sebati....kalau masih bergentel2 bolehlah ditapis....
- Tuangkanlah keatas lapisan pulut....kukuslah dengan api perlahan dalam tempoh 20 - 25 minit....api jangan beso kukus tak leh lama sangat....nanti jadi macam kuih yang aku buat....ha ha berkawah ...berombak bagai...
- Setelah masak....kuarkan dari kukusan....biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong.....
Nota :
Ada banyak cara untuk buat lapisan atas custard ni....ada setengah tu bahan tepungnya lebih berbanding resepi yang aku buat ni....hasilnya...lapisan tu agak keras sedikitlah....aku lebih suka cara ni...sebab custardnya lembut ,lembik dan creamy.....dan satu lagi ...resepi asal... adunan custard dimasak sekejap sehingga agak pekat kemudian baru dikukus.....terpulang pada selera masing2....aku sekadar mencuba resepi yang ada...dan setakat ni resepi ni memang jadi pilihan bila teringin nak makan kuih seri muka...he he he...kalau tak modified resepi memang bukan akulah tu....sorry ya...
Dapat idea color2 hijau tu dari blog Mat Gebu yang popular tu....thanks kerana sudi berkongsi idea...cuma CMG guna kaler bunga telang untuk dapatkan warna kat lapisan pulut tu....he he aku tak rajinlah pulak nak cari bunga telang tu...senang dan cepat guna jelah perwarna yang ada ...selalu guna kaler biru kali ni tuko lak kaler hijau...sorry ya kerana mempelbagaikan idea....
Kebiasaannya kalau tak letak isi durian dalam custard tu...aku akan campurkan ngan serbuk kayu manis...bertujuan utk menghilangkan rasa telur dalam custard tu....suka rasa dan harum bau serbuk kulit kayu manis...ape2 pun terpulang pada selera memasing ya....
Emmmm....memang sedapppp.....
Ada durian tak kat dapo....kalau ada lehla cuba serimuka durian ni....memang berbaloi.....:D
Kejap dah tengahari....cepatnya masa berjalan...minggu ni ...minggu akhir cuti semester Mimi...hujung minggu ni dah balik kolej...Ayarks! boringnya kat rumah....bila anak2 tak de tak bestnya...hu hu hu...sedihnya....Ingat2 ptg ni balik rumah nak masak Sambal Tempoyak kesukaan Mimi lah...mesti dia suka...menu makan malam nanti.... Tetiba rajin lak nak buat...he he....untuk anak2 kan...
Happy & Enjoy Cooking.....KitchenIsMyWorld.....Memang enjoy pun...masak2 tuk family tercinta...Cewah!...:D
Saya kalau buat serimuka/talam cam ni lah muka dia. Tak rata cam org lain buat... Tapi kalau cik cek nak bagi sikit saya tak tolak. hehehehe
ReplyDeletesalam cik cek..sedapnya tgk pon dh tau..seri muka + durian..perkhh. Mesti cik cek makin berseri2 ni..hehe
ReplyDeleteHazila....
ReplyDeleteBoleh gengla kita kan...org lain nya talam licin je ghupa dia kita punya...sume pun ada..tak pelah janji rasanya ummmphhh...memang sedap..jom kita makan serimuka...:D
Lyza...
ReplyDeletesedapppp...gabungan rasa durian...pandan...pas tu pulut...emmm...memang best...memang berseri2..he he he...:D
cik cek..cer pos kat cikton sikit.. geram je nengok.. bak kate org perak rajin bebenor kak cek kite ni...
ReplyDeletesedapnyerrr!!!!!! tun suka mkn serimuka... letak durian lagiii la bertambah2 sukanyer.. jd berombak gitu bkn sebab menitik air ke kak? tun pernah kukus apam jd gitu sbb xlap betul2 tutup periuk tu b4 tun bungkus ngan kain.. tp xtau la kalau ada sebab2 lain pulak.
ReplyDeleteCikton>>choculuv
ReplyDeleteRajin bebenonya sebab teringin bebenonya nak makan serimuka...biopun bagai dilanda ombak tsunami...nanti kak cek ngantokan jugak kat cik ton ya..:D
Tun...
ReplyDeleteSerimuka memang bestkan...letak durian tambah best...
Tula tu...kak cek pun heran..tutup kukus siap balut ngan kain lagi...pelik tu...setiap kali buat serimuka mesti jadi cam tu...he he...pas ni rasanya kena berexperimentasi lagi kot...he he...sib baik tak merubah rasa...:D
cik cek, yg penting sedapkan... lagi2 ada doyan tu.... hmmm dapat sepiring petang2 gini mmg best tp sayang dah lama abes ya?
ReplyDeletekalau baca petua2 tu jadi cenggitu sbb api beso masa mengukus, tp cek dah guna api kecik pun ada tsunami ya... entah ler!
Akak baru dapat lolian 5 biji dari kawan akak, dah selesai 3 biji tinggal lagi dua..mak aii esok boleh buat serimuka la...sedap ni..lemak lemak manis...maka naik la reading kencing manis akak.
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteseri muka mmg kesukaan kita
tapi perasa durian tak pernah
rasa lagi ...mesti wangiiii :)
Assalamualaikum Cik Cek,
ReplyDeleteKalau bagi saya, talam yg mcm ni la yg saya suka, yg masih goyang goyang sikit kat atas, sebab lebih sedap, lembut dan lemak.
waaaa.. akk suke talam camni.. trasa lemak2 duriannya.. jap jer dah musim durian lagi.. selalunya kalau api kuat permukaan talam jadi berombak.. tapi tak taulah klau ada sebab lain..
ReplyDeleteAs'salam Kak Cek
ReplyDeleteKuih kesukaan ct ni kak, tapi kalau kak cek letak durian ct kena dok jauh2 lah..hehehe. boleh makan tapi hanya secubit jer, kurang gemar pada rasanya. kalau buat pengat durian tu laju pulak ct makan..hahaha
pestime dengar serimuka durian..jakun sungguh saya nehh...
ReplyDeletehadoii gambor besor2 semuanyer buat sy rase nak jilat skrin jerkk..hadoiii la plakkk....
chantek betuk kek lapis2 colorful tuhhh...berkenan tengokk..mesti sedapkannn..gulppp*telan air liur*
Salam Kak..Saya pun suke bahagian atasnya yang tak keras macam ni...Cuba akak tutup loyang ngan aluminium foil..tgk boleh jadi licin tak kat atasnya nanti..
ReplyDeleteassalam kak cik cek, kuih seri muka durian dah pernah buat tapi tak sure resepi ni ke tak yg buat dulu...buat masa jamuan tapi lupa nk share kat blog. memang sedap kalau kepalanya tu bubuh durian kan.
ReplyDeletenieza pun suka letak parutan kulit kayu manis kalau buat kepala gula merah sebab mak ajar gitu juga utk hilangkan hanyir telur...ya la org dulu-dulu mana ada esen vanilla kan depa guna cara gitulah tapi best juga wangi jer baunya.
feveret ni...!!! lagi lembik lagi sedappp...
ReplyDeletehehheh..siap berombak yg tak tahan tu..kekeke..kelakar la kak cek ni....tak pe la kakcek janji masak...
ReplyDeleteagaknya kak cek tak masak dulu kot adunan kepala tu? dia kena kacau dulu kejap..guna senduk kayu...api pelan..bila macam ada adunan melekat skit kat senduk tu..akak terus tutup api lepas tu...lepas tu kacau2 jgn ada yg gentel...
mala tak pernah buat serimuka, talam dan sewaktu dengan nya tapi makan pernah :-) bak mai seketoi!
ReplyDeletekak cek kalau guna lempuk boleh tak agak2. lempuk mak pos ada lg kat sini tp tu la tak tau nk buat apa. mcm nk try je. thanks kak. :D
ReplyDeleteAssalam cikcek, biarpun di badai ombak tsunami namun nampak sedap jua, membbuat daku teringin nak rasa juga, elok je nampak lembutnya
ReplyDeleteSalam Kak Cek
ReplyDeletewaa..menggoda lagi dg kuih serimuka...memang berseri betul muka dia..hehe...nasib baek jauh,klu dekat bole gak tumpang sekaki..
ooooo..mak aiii...terliur..sambil terlentuk leher akak nengok serimuka cek ni...
ReplyDeleteakak ambik resepi lah dulu yo..nak try resepi ni pulak..maceh lah bagi akak tengok yo..sikit pun tak pelawo makan..huhuhu..akak bwk balik burger ni..sbb puan tanah kedaung takdo rumah...haha
Assalamualaikum akak cek..
ReplyDeletewah tergodanya tgk serimuka durian nie... nampak sedap tu.. tapi skg nie diana ngah berpantang durian.. doktor x bagi makan dulu.. huhuu... mmg terliur tgk.. sedap2!!
salam cek,, api besar kot tula jdi tsunami hee hee... durian lagi ada ka? meh try K1 punya dadar durian..:)
ReplyDeleteAssalam kak cek,xperlah kalo dilanda badai tsunami pon kak,janji rasa marbeles..Sy pon suka kalo ltk tepung cikit n rasa lembik2 gini,mmg sedap..Da letak doyan lagilah bertambah best kan kak.
ReplyDeleteAssalamualaikum kak cek..
ReplyDeletemalam2 baru ada time nak melawat sini.. pepagi tadi sblm kuar keje dah masuk.. dah komen sini, tapi bila nak send komen dia tulis error.. mmg masalah betul lah skrg.. hehe..
bab bloglist yg hilang tu, mmg nani dah cek, tak de langsung list name kat dalam blog list tu.. maknanya hilang.. nani kena save satu per satu semula.. tu kena tunggu bila ada time lebey la, baru leh wat.. ehehe.. :)
wahhhhh.. hari tu kan, time nani pegnen anak ke-3 4 tahun lepas.. nani ngidam nak makan kuih talam tak jadi, nak yg lembik2 tu..senang nak slurp slurp atas sudu tu,, jenuh mak soh abah yg buatkan, baru dapat kuih talam tak jadi tau.. camni lah gaya yg nani suka.. lembik2 tu.. sedap oooooo..
Salam CikCek.
ReplyDeleteTeluq rebus tu dah update dah, pengeras nya kuih serimuka setalam....ngeh ngeh ngeh
Along memula buat kuih talam pun camtu, berkedut cam muka nenek kebayan. Lepas tu Along cuba lagi...
a. api perlahan baru ok
b. tudung periuk jgn terlalu ketat supaya wap2 boleh keluar.
c. Masak kuih jgn terlalu lama, cukup sehingga masak.
Insyaallah, nanti cuba lagi tau. Jgn lupa hantor dua talam kuih utk pengeras tau...hehe
Kak Rose....
ReplyDeleteSib baik sedap...tsunami pun tsunamilah kan...he he...tapi mest nak cuba buat lagi sampai jadi...cewah semangatnya...he he...:)
Kak Paty...
ReplyDeleteDah ada dolian tu lehla cuba serimuka tsunami ni...he he...kak paty buat...mkn sikit2 je...he he boleh ke kalau dah fav kita...:)
Ati Masrif...salam kembali...
ReplyDeleteSerimuka durian memang sedapppp...nanti dah ada durian leh la cuba buat ek...:)
Salam kenal dari kak cek...tq ya menyinggah kesini...
Waalaikumsalam Wattie...
ReplyDeleteKan...yg lembik..lemak2 creamy sekaya atas dia tula yg sedap kan...rasa puas makan...ada durian pulak tu...emmmm...tak terkata ...sedapnya...:)
dZana...
ReplyDeleteNanti try buat ek talam ni...
Tula pasal...serimuka berombak tsunami...api dah kecik pun...mungkin ada kesilapan teknikal yg lain kot...kena dikaji balik...try n error lagi pas ni...:)
Waalaikumsalam CT...
ReplyDeleteHe he...lain org lain seleranya kan...tak pe2....nanti kalau kak cek wat yg tak de durian kak cek tapaukan tuk CT bwk balik ek...:)
hakak CNN...
ReplyDeleteResepi ada dah...nak wat serimuka ke nak wat kek pelangi ke...sume pun boleh...nanti dah buat leh la bagi kak cek rasa...kan...kan...:)
Tq singgah sini...salam kenal dari kak cek...:)
Salam Sue....
ReplyDeleteThanks for the tips...nanti leh kak cek cuba....
Ha ah kan..topping atas yg lembik ni memang sedap kan...:)
Waalaikumsalam Nieza...
ReplyDeleteBestkan letak dorian...kena je rasanya....tak de dotian letak pulak serbuk kayu manis...keratif kan mak2 kita....hasilnya ...emmmm...sume pun sedappp...:)
Mulan...
ReplyDeleteResepi ada dah...senang2 nanti leh try buat ek...:)
Quinnie...
ReplyDeleteHe he...memang berombak tsunami pun kan...sib baik sedap dimakan...
Resepi asal memang disuruh masak kejap sekaya tu...kak cek tak buat..sebab penah buat dulu...hasilnya tetap berombak jugak...ape2pun tq ek kongsi petua yg ada...:)
Mala...
ReplyDeleteMai sini ...ni kak cek dah siap simpankan serimuka berombak tsunami...he he...jgn lupa bwk balik tau...:)
Asmara...
ReplyDeletekak cek rasa boleh je...blend sekali ngan santan...pastu campurkan bahan2 lain ..kacau sebati...Insyaallah jadi...he he....harap2 tak berombak cam kak cek punya la...he he...kena berexperimentasi lagi pas ni...:)
Rosa...Waalaikumsalam....
ReplyDeleteHe he...badai tsunami ...sib baikla sedap dimakan...tergoda ke...resepi dah ada..nanti cuba buat ya...:)
Salam Rahelll...
ReplyDeleteTergoda gak ngan serimuka tsunami ni ek....he he...sedap ni Rahel...jom2 kita makan serimuka...berseri2 lagi hari ni....:)
Kak Nim...
ReplyDeleteLaaa...ngape bwk balik burger tu...kita dah tapaukan serimuka ni...berombak2 lagi tau kak NIm....kita nak jugak buger tu..kak NImmmm....ngajuk dah...alahai!...he he
Waalaikumsalam Diana...
ReplyDeletePantang...tak leh makan durian...sakit ape Diana...siannya...takpe2...nanti kalau dah boleh makan...kak cek buat kan serimuka tuk Diana ek....
Take care ya dik...
Salam Kak Wan...
ReplyDeleteTak tau la ngape berombak tsunami..tak pe lenkali buat lagi...practice make perfect kan..he he..ckp nak sedapkan hati ni...
Haaa...ada kuih dadar durian...wah sedap tu...
Waalaikumsalam Zaliedana...
ReplyDeleteLenkali kak cek buat lagi lah...kot2 pas ni tak berombak lagi...berombak pun berombak lah..janji sedap dimakan...bwk pi opis..sekejap ada..kejap lagi hilang dah...:)
Waalaikumsalam Nani...
ReplyDeleteTak pe...blog ni memang mcam2 masalahnya...pelan2 nanti Nani buat balik ek...
He he...kelako je org klau ngidam ni kan...nak talam tak jadila pulak...kak cek kena tuko nama kuih serimuka ni...he he..serimuka tak jadi berombak tsunami...pas ni tak yah pening2 nak buat talam tak jadi..resepi ada dah..nanti Nani leh try buat k...
Camana kaki ...hope dah bertambah baik...take care ya Nani...
Salam Along...
ReplyDeleteKak cek dah pi kelas egg poached tu...pengeras setalam serimuka kak cek dah bwkkan...ni berhutang lagi setalam...pengeras tuk tips2 serimuka supaya tak berkedut cam nenek kebayan @ berombak tsunami...he he...ape2 pun tq sesgtnya Along atas tip2 yg diberi...Insyaallah pas ni kak cek cuba buat...nanti kak cek anto pengeras kemudian ek...:D
Kak cek ni buat ape pon memang menjadi.. hehe..
ReplyDeleteSedap serimuka durian tu kak.. Kalo ganti durian ngan lempok durian boleh tak akak??? stok lempok banyak plak dlm peti sejuk.. nak makan boring dah.. Kena fikir alternatif lain la nih..
Assalamualaikum..wahhh sedapnyer..Tun belum pernah try lagi letak durian..mesti lagi sedap, kan..
ReplyDeleteAssalam kak cek,
ReplyDeletefuh!!! ramai yang dah comment kat sini ya..kita jugak ketinggalan kapal selam..kak cek..dah ok dah kita tengok kuih kak cek ni..atasnya lembik2 gitulah yang sedap kak cek..walaupun dipukul tsunami ke puting beliung ke..meh kasi kat kita..boleh perhabiskan seloynag ni ..hehe..ni kita bawa ubi goreng buat sarapan pagi ni ya..hehe