Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....
Bingka Singkong & Keju....he he...saje mengubah nama....Bingka Ubi & Keju....kalau kuih bakor2 ni memang my fav...tak tau la ngape...sejak2 akhir ni..lebih suka kuih2 tradisional dari kuih2 moden...bila meniti usia...selera pun berubah kan....Memang selalu pun buat bingka ubi ni...cuma sebelum ni guna resepi Cik Mat Gebu ....tak penah cuba resepi yang lain....rasanya memang sedapppp...tak de yg kurang pun...cuma kali ni sesaje nak mencuba yg lain pulak...apa2 pun nak timakasih gak kat adik kita CMG @DapurTanpaSempadan .....selalu kongsi resepi2 yang best....
Kali ni amik resepi kat blog Wendy@Tablefor2 la pulak...versi bingka yang ni ada penggunaan telur....dan saje nak mencuba kelainan...aku sesaje menambah slice cheese dalam kuih bingka ni....Sedap ke....he he...kena cuba buat...pas tu komen ya...Kalau ditanya kat aku...jawapannya.....sedappppp......Jom kita semak resepinya...mintak izin linkkan resepi Wendy kat sini ya...maaf jugak ....dah diubahsuai sikit....try & error.... :-)
BINGKA SINGKONG & KEJU..
Resepi Asal : Wendy@Tablefor2
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld
BAHAN-BAHANNYA...
- 1.2 kg Ubi Kayu ( Bila siap dikopek dan diparut @ dikisar...ditapis/diperah menggunakan kain kasa...menghasilkan anggaran berat lebihkurang 900 gm...)
- 200 gm gula pasir ( ku guna gula perang...)
- 200 ml santan pekat...( ku guna santan kotak segera je...)
- 250 ml air
- 2 biji telur
- 40 gm butter
- 2 keping slice cheese ( jenama apa2 pun boleh...ni aku yang letak...resepi asal tak de...)
- 1 sudu besar tepung kastard ( ni pun aku tambah...)
- Beberapa titik pewarna oren..( ni pun aku tambah..)
- 1-2 helai simpulan daun pandan...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
- Kopek ubi...kemudian bolehla diparut...( ku kopek...potong kecil2....kisar dalam food processor....)
- Setelah dikisar hancur...masukkan kedalam kain utk ditapis airnya....biarkan air ubi tadi mendap dalam lingkungan 5 - 10 minit....mendapan air menghasilkan tepung ubi dibawahnya....air ubi dibuang...amik tepung yg mendap tu saje....
- Campurkan ubi yg telah siap ditapis bersama tepung ubi hasil mendapan bersama dgn separuh dari sukatan air...campurkan juga tepung kastard sekali...gaul sebatikan adunan ini....ketepikan....
- Masak baki separuh dari sukatan air bersama gula dan slice cheese yg telah dihiris halus...campurkan sekali daun pandan...dan juga butter...masak sehingga gula larut dan cheese sedikit cair...( jgn risau pun kalau cheese tak mencair sgt...berketul2 pun tak pe...)
- Masukkan campuran gula ni kedalam campuran ubi kayu...kacau sebati....
- Campurkan santan ngan telur...kacau sebati...masukkan campuran santan kedalam adunan ubi...titikkan pewarna oren...gaul sebati adunan ni....
- Sediakan loyang pembakar yang sesuai....sapukan shortening...lapikkan ngan aluminuim foil melepasi ketinggian loyang...sapukan shortening lagi keatas lapik aluminium foil....Tuangkan adunan kedalam loyang...
- Panaskan oven 170 - 180 darjah celcius....bakar kuih dalam lingkungan 1 jam @ sehingga kuih masak berwarna keperangan...
- Last step...setelah kuih masak...aku grill sekejap utk dapatkan permukaan yg sedikit garing....
Nota :
Resepi asal menggunakan ubi kuning...aku guna ubi biasa/putih je...kalau guna ubi kuning ...ubi tak perlu diperah buang airnya....itu yang dimaklumkan dalam resepi Wendy....so bila menggunakan ubi biasa/putih...memang kena tapis/perah airnya...dan mendapan tepung ubi tu saje yg digunakan/dicampurkan semula kedalam parutan ubi...
Fuhhhh!....bila bab nak mentranslate resepi ni...tergeliat aku dibuatnya...he he...ku terjemah ..ku olah yang mana mampu...ikut cara yg aku masak kuih ni...bolehla ya....rasanya sume pun faham kan....dan ku yakin ramai yang dah tau buat kuih bingka ubi ni....saje ku kongsikan pulak kat sini versi yg dah kumodifiedkan campur keju lak kali ni....Apa komen sume org yg dah makan....diorg kata...lebih lemak dan sedappppp...
Selamat berhujung minggu....
Happy & Enjoy Cooking...KitchenIsMyWorld.....
lepas makan bengkang ni mesti rasa nak nyanyi lalalalala I tapau sambal udang for u :-)
ReplyDeleteSalam ,
ReplyDeleteYa allah,nampak sedapnya...lapar la pulak.. dah la...la ni dok tengah hujan ....syoknya kalau ada sepinggan kat depan Kak Ros kan....
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam Cik Cek,
ReplyDeleteSedapnyaaaa nampak bingka ubi ni. Kita malu malu kat tepi tingkap nak habaq nak seketoi bingka ni, leh dak....
aduh kak chekkk... mmgla kijammm!! hari ni dah berapa kali terliur dok tengok bingka.. tadi terliur bingka krackers kak ummi... ni nampak pulak bingka ubi & cheese kak chekkk... dah menitik air liur ni kak chekk.. bak sepotong!
ReplyDeletewaduhhh .. sedapnya cikcek.. rasa nk buat jugak.. yg malasnya nk memarut ubikayu jer tu..
ReplyDeleteAslmkum Cik cek.tertinggal byk post entry Cik cek terlepas...pelan2 nengok satu-satu sambil jamu mata. kuih ubi kayu gini dah lama tak mkn... kuih cik cek tersusun ni rasa nak tarik je sekeping.hi.hi.
ReplyDeletenengok mcm2 roti ada kat bawah tu...elok jadinya cik cek buat...suka tengok.pintal roti kacang tu favorit..
kek karamel ceria betul warnanya. serimuka durian....pastinya sedap....
as-salam cik cek
ReplyDeletenpk sedap bingka singkong/kejutu cek cek..sedap mkn bersama secawan kopi panas...
cik cek..aduhai..memang menggoda acik betul la..ada aje yang tunjuk gambar ubi..dah le acik ni peminat kuih2 yang berasaskan ubi..sampaikan buat cekodok pun letak ubi parut kalau acik dapat ubi.
ReplyDeleteAssalam cikcek, nampak sedap sangat bingka singkong dan keju tu, mmg sedap mkn hujan2 gini
ReplyDeleteAs'salam Kak Cek
ReplyDeleteBila tengok nama bingka ni terus jer ct nyanyi lagu Jamal Mirdat penyanyi Indonesia tu..aku suka singkong..kau suka keju..oh..oh.. hehehe.
Kak cek cayanggg...ct pun suka gak kak kuih2 lama ni. dan semestinya resipi dari kak cek yang diolah ni kompom sedap ada lemak2 manja dari slice cheese tu. emmm..kalau dapat merasa kan ker enak banget ni. ditambah dapat menghirup secawan kopiO ..ohhh..enak2..hehehe
"Aku suka singkong, kau suka keju..heiiiii".. hehehe..tibe2 teringat lagu indonesia ni, ntah sape nyanyi tah..
ReplyDeleteTapi kuih akak ni kire kombinasi makanan tradisional ngn moden gitu..bingka singkong berkeju..weeehuuuu..terbayang2 keenakan keju itu ;)
Kak Cek,wah mmg ngan la singkong ngan keju,cam lagu tuh,hihi..mesti sedap gila lah ni,suka bingka ubi,tambah lak da cis kompom sedap,adoiyaii..Ku sgt tergudaaa..Sy pon suka jns garing2 kerak tuh..MKN YG TUH DULU BARU TANG LEN,HIHI..
ReplyDeleteMala...
ReplyDeleteNyanyi lagu singkong dan keju...he he...tq tapaukan udang tuk kak cek...ratah je sedap kan..:)
Salam Ros...
ReplyDeleteMemangkan...ptg2 ni duduk2 tgk tv sambil2 suap kuih2 bako cam ni memang sesuai sgtkan...:)
Wattie...
ReplyDeleteJgn memalu...meh2 jemput masuk...kang kena hujan lak kat luo tu...air pun dah siap ni...leh kita minum sesama...he he..:)
Ratna@Madiha...
ReplyDeleteKu tidak kijammmm...jemputla masuk sesama kita makan..he he..
Ye kan ..tadi kak cek nampak bingka biskut crackers kat rumah Ummiiii..ingat balik keje tadi nak buat...tak jadi cancel hari ni...balik keje...kena lak cuci porch luo rumah...kuching2 kak cek bagi hadiah baik punya...hu hu...letih dah bdn....exercise2....he he
dzana...
ReplyDeleteNak buat...tak yah susah2 parut pun ubi tu...tak ada food proccessor leh guna blender je...potong kekecik..terus blend...senang kan...kak cek tak parut pun...leceh + tak rajin...he he..:)
Waalaikumsalam Mamasya....
ReplyDeleteHe he..menu simple yg senang dibuat je tu...kok masa angin rajin ni ada tu yg nak masak macam2...pas tu ada jugak yg tak abis dimakan...he he..nak rasa soto mamasya buat...nampak sedap je kak cek tgk...soto memang fav kak cek pun...:)
Waalaikumsalam Ady...
ReplyDeleteYa...memang sedap...ptg2 ni makankuih bingka ...minum lak ngan secawan kopi...santai dan relax rasanya kan...:)
Acik Erna...
ReplyDeletecekodok + ngan ubi parut...best tu...lehla share2 resepi...kak cek pun sama ...kalau ada ubi mesti nak buat something tuk makan...sedap kan...:)
Waalaikumsalam Rosa...
ReplyDeleteMemang kena dan sesuai sgt pekena kuih bingka ubi ngan secawan kopi...nak2 hujan2 ni kan...sedapnya...:)
Waalaikumsalam CT...
ReplyDeleteWah! siap ingat nama penyanyi lagi..mesti peminat setia Jamal Mirdad ni..jom kita dengo lagu sambil makan2 bingka singkong keju ni...kopi pun dah siap ni CT..he he..:)
Ryna...
ReplyDeletehe he...siap nyanyi lagi...ya kan lama tak dengo lagu tu kan...jom2 mkn bingka sambil dengo lagu...sedap ni Ryna...lemak2 manja sepatah kata CT...memang pun...serasi molek je rasanya...:)
Zaliedana...
ReplyDeletekak cek memang suka mkn yg garing2 tu...kombinasi rasa ubi ngan keju memang ngamlah...nak tau camana rasanya...nanti senang2 cuba buat ek...sedapppp...:)
salam...
ReplyDeleteooooo...barulah ku tahu, singkong itu rupanyer ubi kayu...hahaha....
minggu lepas ada gak buat bingka ubi, tp keras berdenting..time panas sedap ler makan...tp bila sejuk, alamak, batu lagi lembut kot...hahaha.. (jambu batu laaa)
mana nak carik ubi kayu kat sini kak..huhuhu..apa kata akak pass sikit kat saya..hihihi
ReplyDeleteAssalam kak cek,
ReplyDeletewah ada bingka singkong kat sini ya..
sedap taruk cheese ya kak cek..ada lagi ke tuuuuu...tengah lapar niii....teringat lagu jamal miqdad..keju & singkong..heheh
Cik Cek, Tak payah tunggu talam serimuka, hantor jer kat Along kuih ubi ni setalam...!hehe
ReplyDeleteMat petang Kak Cek..
ReplyDeleteada lg k bingka singkon n keju tu?
emm sedap betul nampaknya..
bingka ubi kayu ngan cheese! wahh... campuran east and west nih.. hebat hebat!
ReplyDeletekak cek.. ayu nie kalau part bingka mengbingka mmg agak tersangat obses..
ReplyDeletemana nak cari nie??????
nak sikitttttt
MasyaAllah kak cek.. sedapnya nampak gambar bingka ni..<3<3<3
ReplyDeletepak mertua saya pengemar bingka..
ReplyDeleteperghhh..terbaik la kak...sedapnya tgk lama tak buat bingka ubi kayu ni teringin la pula..hehe
ReplyDeletesalam kak cek..nmpak sedap bingka ni.. warnanya perang serata je....mesti sedap kan..bolehla cube buat nnty..:)tq tq tq :)
ReplyDeletesingkong?? ehh.. bunyi mcm king kong
ReplyDeleteSalam Kak Cik cek..
ReplyDeleteAkak..saya suka bingka ubi...tambah-tambah kalau ubi kuning....tapi tak boleh makan banyak le akak...nanti angin satu badan....:)
mabeles ni... nak sikit....!!!!
ReplyDeleteyuhuuuu....gandingan mantap ni... singkong di timur keju di barat, jodohnya bertemu menjadi bingka...
ReplyDeletekak cek..teringat lagu singkong dan keju yg popular zaman 80an tak silap..hehhehe...
ReplyDeletesaya dah lama betul tak makan bingka ubi..sedapnya tengok..:)
mengoda's betul, golden kemewahan warnanya....antara favourite akak. Anta sepotong...
ReplyDeletekak cek! yg geseng tu la yg paling sedap! hehe..
ReplyDeleteSalam Kak Cek....Nampak struktur kuihnya sangat lembut..Mesti sedap ni....
ReplyDeletecek Oooo cek,, bingka ada lagi tak.. K1 tertinggal bas lmbat sampai huu huu...
ReplyDeleteassalamualaikum..
ReplyDeleteuikkss mengilat bersinar2 singkong & keju ni.. kak cek.. dap nye.. suka la makan sambil2 minum air kopi O panas.. sedap ni.. nak print resepi ni gak.. mintak halal ye.. :) eheh..
kak cek apa khabar? semoga sihat sentiasa ye.. :) saja tanya khabar, skrg ni musim hujan berganda,, so banyak yg tak sihat dan mcm2 penyakit.. :)
amboi kak cek! bingka ubi siap dengan keju lagi....gabungan tradisional n moden. kite pon dah makin suke kuih muih tradisional pulak skrg...
ReplyDeletecik cek.....
ReplyDeletemana menghilang..
wah...............
sure dok M lagi nie..
salam maal hijrah buat cik sklrg...
winduuuuuu