Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....
Malas nak layan bdn tak sihat ni....pagi semalam buat bekpas nasi lemak....sambal dah ku siapkan awal2 lagi....bila dah simpan semalaman lagila sedap sambal tumis ni...ikut selera akulah...org lain mungkin berbeza...Bgn pagi aku cuma tinggal masak nasi...Mel pulak dah siap masak rendang daging style Medan...sedap gak...tapi sebab bdn tak sihat..tak rajin la pulak nak amik gambo nasi lemak n the gang...lenkali je lah ya....memang kat rumah ni selalu masak nasi lemak bila weekend....
Sambil menyambilla...bila nasi dah masuk rice cooker....plannya ingatkan nak buat karipap...tapi bila kenangkan...nak nguli pas tu nak kelim....aaaaaa...tak larat rasanya...lenkalilah aku buat...padahal punyala teringin tekak ni nak makan homemade karipap...inti dah buat...hu hu hu....jadinya tukolah menu....buat yang senang2 saje....kuih kaswi....kacau2.....pas tu kukus....senangkan....Punyala malas nak potong2 pas masak...tu yang masak jelah dalam bekas kecik2...kuih lompang....he he he...settle sumenya....
Resepi amik kat blog Izah...adik kita yg comey...tapi tokey mapin lagi....Izahhhhh....memang best sgt kuih kaswi ni....sesedap...secukup rasa sumenya....Tq Tq & Thumbs Up pada Izah..yg telah mendapatkan resepi asalnya dari...Chef Hanieliza ....sape tak kenal Chef Hanieliza kan.....aku seniri pun byk gak dah beli buku masakan terbitan Chef Liza ni...simple...mudah dan sedap.....Jadinya nak mintak izin lah ngan Izah juga Chef Liza tuk letakkan resepinya kat sini ya....memang sedap...memang berbaloi2.....Tq sekali lagi pada sume....:)
KUEH KASWI GANDUM
Sumber: Chef Hanieliza.fotopages
Salinan Dari : IzahMuffinLover
BAHAN-BAHANYA...
Bahan A - Sirap
- 5 cawan air
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- *saya tambah beberapa helai daun pandan
Bahan B
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
- 1 sudu kecil kapur kueh [optional]
- Kelapa parut ( yang muda)
- Sedikit garam
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
- Panaskan kukusan.
- Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
- Masak sume bahan2 A sehingga gula sume larut...angkat ketepikan/sejukkan...
- Campurkan kesemua bahan2 B kecuali kelapa parut dan garam....
- Bancuh bahan A kedalam bahan B dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
- Kukus/masak kuih sehingga masak [30 minit]
- Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
- Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
- Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
Nota :
Aku buat hanya separuh dari sukatan diatas dan hanya menggunakan acuan kuih lompang dan juga acuan tuk buat kuih puteri Ayu.(panaskan acuan dalam kukusan sebelum digunakan...)...jadi masa kukusan cuma memerlukan lebihkurang 7 - 8 minit sahaja...
Utk kelapa parut ....aku letakkan garam dan panaskan High dalam microwave....kuarkan dan gaul ratakan kelapa sebelum disalut/taburkan keatas kuih ....jika tidak menggunakan microwave...kelapa tadi boleh dikukus sebentar dalam lingkungan 3 - 5 minit....bertujuan agar kelapa tidak mudah basi.....
Kuih kaswi ni memang fav my hubby....sebelum2 ni aku buat guna tepung beras ngan tepung ubi..nak resepi yang ni boleh rujuk kat cornercafe.Kedua2 resepi ni sedap....nak cuba yang mana satu terpulangla ya....
Bila makan kuih kaswi gandum ni...tetiba teringat kat arwah mak....rasanya sebiji cam arwah mak buat...Masa kekecik dulu mak berniaga buat kuih-muih....dan kuih kaswi antara yg ada dalam jualan yg mak buat....nostalgia sungguh....kenangan mengimbau kembali.....
Sape yang nak merasa....sila2lah cuba ya...:D
Happy & EnjoyCooking....KitchenIsMyWorld.....
wah kakcek...cantik la letak dlm bekas acu tu..sekarang ni memang tengah demam la acuan ni...ehhehe..saya pun duk simpan je dlm almari..baik dipelbagaikan kegunaannya...hehehhe
ReplyDeleteas-salam cik cek
ReplyDeletekuih kegemaran isteri ady ni..suka sangat dia dgn kuih ni...
sedap..sedap...saya nak je buat kuih ni lagi tapi apakan daya kelapa parut tu jd masalahnya..mintak kelapa sikit kak, banyak sgt nampak tuh..hehe
ReplyDeleteCik cek... amboiii dah mamam nasi lemak ye.. siap makan ngan rendang tu.. adoiii sedapppnye... nani tengah mendiet.. bila baca cam terliur sangat.. tapi baru2 ni ade wat nasi lemak.. request by anak lelaki nani.. nak gi beli nasi lemak.. tapi bukan nak cukup kalau dia beli sebungkus.. mau2 dia sorang je 2 bungkus.. kakak and adik dia lagi.. mmm.. terus soh dia gi beli kelapa parut.. dah jadi seperiuk... makan sampai petang..
ReplyDeletesedappnya kuih kaswi... nyum nyum...
suka masuk blog ni, suka tengok makanan yang dihidangkan. sekali-sekala mencuba resepi :)
ReplyDeletetq from your silence reader, yang baru nak bersuara...
Salam Kak Cik Cek..
ReplyDeleteAkak..kuih ni kuih kesukaan saya...terliur saya kak...akak kalau masak apapun mesti nampak sedap...:)
Seronokkan jadi orang yg.pandai masak....:)
wah antara kuih kegemaran nih. hihi.. tp tak pernah buat lagi. selalu mkn org buat je. nnti nak try jugaklah. tengok kak cek buat ni teruja pulak. :D
ReplyDeleteQ....
ReplyDeleteMemang pun...bila dah ada acuan tu...kita guna je...lagi pun senang bila pakai acuan ni...lepas dah masak tinggal kuarkan dan hidang...kes malas nak potong2 la ni...he he ..:D
Waalaikumsalam Ady....
ReplyDeleteHe he...husband kak cek pun suka sgt kuih ni...memula dulu...kak cek pun tak berapa nak pandai buat...tapi bila dah jumpa resepi yg best...setiap kali buat akan guna resepi tu jugak la...tapi ni 1st time kak cek buat guna tepung gandum...sedappp...:D
kaswi fav. Pak su...dah lama x buat, kadang2 jadi.kadang2 x jadi..sbb main ingat kt otak je..ini dah ada resipi ucu copy paste je ye...
ReplyDeleteAnna...
ReplyDeleteAla ciannya tak de kelapa...rasa kak cek leh guna kelapa kering ...campur sikit ngan air @ santan pas tu kukuskan sekejap....kak cek lum la penah cuba...rasa kak cek boleh kot...tapi memang tak sama la ngan fresh coconut....
Cantiknya kuih kaswi bergambar posing. Saya pun suke resepi ni. Dah 2,3 kali gak buat. Tq kak cek ssudi link ke blog saya.. Tapi mmg bestkan
ReplyDeleteHa ha ha...Nani...ilang kes mama dia nak bediet...dok mkn nasi lemak...kak cek pun sama...kalau weekend...nasi lemak dari breakfast boleh sampai kemalam...saje masak lebih...tak yah nak masak lagi kan...jimat sikit tenaga....
ReplyDeleteMemang sedap kuih kaswi ni...kak cek yg tak bape gemo pun suka makan kuih ni...:D
Faz Abas....
ReplyDeleteTq kerana sentiasa singgah blog kak cek yang seadanya ni....selalu2lah dtg...
Salam kenal dari kak cek....:D
Salam Azi...
ReplyDeleteTak sangka kak cek..ramai org suka kuih kaswi ni....peberet Azi jugak ek...
He he ...biasa2 je Azi...masak2 memang hobi kak cek...tak la terror...masak tuk family bolehla...asalkan diorg suka makan...alhamdulillah...syukur....
meh2 dtg umah kak cek...nanti kak cek masakkan tuk azi k...:D
Asmara....
ReplyDeleteKuih fav asmara jugak ke....cubala buat resepi ni...confirm jadi dan sedapppp...:D
Ucu...
ReplyDeleteDah ada resepi ni bolehla Ucu buat nanti...confirm jadi...berbaloi2...rasanya memang sedappp...:D
Izahhhh....
ReplyDeleteMemang sedap sgt kuih kaswi ni...kena lak ngan selera kak cek...sama rasanya ngan arwah mak kak cek buat masa kekecik dulu...kak cek yg tak bape gemo pun suka makan kuih ni...Tq Tq sesgtnya Izah share resepi yang senang dan sedappp....lenkali kak cek nak buat lagi....:D
wahh.. sedapnyer kak cek.. tun dh buat 3 kali kaswi gandum ni, mmg x berenti masuk mulut. sedap sgt.
ReplyDeleteBukan kes langgor pantang... ni kes langgor lari.. makan lepas tu wat tak tau je.. heheheheh
ReplyDeleteMemang sedap kan Tun...kak cek buat tuk husband...sebab kesukaan dia kuih ni...siap bwk bekal pi main golf ptg semlm...kelako je...he he...kalau dah peberet....Selalu kalau buat kak cek jarang makan...sebab tak bape nak gemo...sekali tu...bila kak cek rasa...satu2 masuk mulut...mcm tun ckpla...tak nak beghenti makan pulak dah...he he...lenkali leh buat lagi...memang sedappp...:D
ReplyDeleteNani...
ReplyDeleteLanggor lari ke...ayark...kek cek tau...kak cek nampak nani makan nasi lemak tu...he he...tak tahan...dah masak kenalah makan...kan Nani...tak byk sikit....jgn kempunan...kan..kan...:D
xde acuan kecik la pulak nak buat kuih ni....baru je beli kelapa parut...tengah pikir2 ni nak masak pe malam ni.
ReplyDeleteNani@Nuwairani....
ReplyDeleteTak de bekas kecik..leh guna loyang je...pun boleh belaka....apa menu yg tengah dok pikir tu...cam nak masak spesel je tu Nani...leh kak cek join sekali...join makan...:D
Hohoho..singgah jap..kuih ni memang fav my darling jugak...pernah suruh buat tapi belum terbuat2 jugak..hehehe..
ReplyDeleteRahel...
ReplyDeleteYour laling punya peberet ke...aaa...resepi ada dah...nanti lehla try buat k...nanti laling tambah sayangggg....he he :D
kak cek nank tau tak. mak cheq buat kuih kosui ni makan dengan sirap gula melaka. tak gue nyok tau! nyum!
ReplyDeleteMemang tak tau pun...mala bolehla share resepinya nanti..leh la dicuba2 pulak....
ReplyDeletecik cek, resepi ni kak rose penah jugak buat... mmg sedap. kalau kak rose buat pun 1/2 adunan je... pun dah banyak kan...
ReplyDeletefeveret...!!!!! tapi kalo buat mesti terlembik sangat..
ReplyDeleteAslmkum Cik Cek
ReplyDeletemewah dg kelapa kuih kaswi cik cek.samalah...dulu2 mak pun selalu buat utk jual...tu yg suka kuih ni.
nengok sambal tempoyak kat bawah tu..ada petai...sedapnya...buat terliur...mana nak cari kat sini......
Assalam cikcek, tak sihat lagi ke, sian dia. Saya suka sangat dengan kasui nampak lembut je tumkn bersulam kelapa byk2 bestkan
ReplyDeleteSalam Kak Cek..Tabik spring betullah kat akak ni...Dalam tak sihat badan pun jadi gak kuihnya....Sedap plak tu...Hai lama pula rasanya tak makan kuih kasui ni
ReplyDeleteKak Rose...
ReplyDeleteMemang sedap kan kuih ni...yaa...1/2 adunan pun bykkk...puas makan....:D
Mulan....
ReplyDeleteResepi ni confirm tal lembik...cantik je hasil kejadiannya...lembut...kenyal2 bila dimakan...sedap sgt...:D
Waalaikumsalam Mamasya...
ReplyDeleteNostalgia kuih ni kan...ingat zaman kekecik dulu kan...tapi memang sedap kuih ni....
Sambal tempoyak...emmm...memang sedap...susah ek mamasya nak dpt tempoyak kat sana...ya kan bukan tempat kita ....
Waalaikumsalam Rosa...
ReplyDeleteMemang lembut...kenyal2 bila dimakan...sedap sgt...nanti try buat ek...:D
Sue....
ReplyDeleteBila masak2 tu lupa sakit jap...lepas tu tumbangla balik...he he...kak cek memang cam tu...kalau demam...suka sibukkan diri kat dapo...kecuali kalau dah tak leh nak bgn...kalah jugak bdn ni...cubala Sue kuih ni...sedap tau...:D
Kak Cek, bonda Nur suka sangat kuih ni.. favourite dia..
ReplyDeleteNur-nba...
ReplyDeleteResepi ada dah...nanti Nur lehla try buat...mesti bonda suka...
e-na pun dah try resepi ni...tapi guna kurosato je kak...huuuhuu
ReplyDeleteSALAM KENAL CIK CEK... SEDAPNYER KUIH KASWI NI, ANAK2 & SOMI AMAT SUKA KUIH NI TAPI X PANDAI BUAT SELALU TERLEMBIK TAK PE NANTI NAK TRY RESEPI NI LAK
ReplyDelete