Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan.....
Sana sini org dok buat kel lapis mudah ni....ish2 tergoda jugak aku akhirnya....teringat kat dapo rasanya cam ada stok biskut marie....tgk2...alamak sudah expired maaaaa....tula masa beli tak hingat...amik2 penuh troli...pas tu membazir...bebel tuk diri sendirila ni...hu hu hu....Jadi tertangguhla nak buat kek lapis ni...Kenala ke kedai cari biskut marie .....kali ni ikut betul2 resepi ni...tak de yg diubahsuaipun...kalau ada pun aku buat separuh dari sukatan resepi asal....Amik resepi kat Ita @ MasamManis...yg Ita amik resepinya dari Ryo ...anak teruna yg terror masak ni....terimakasiah sume kongsi2 resepi....Rasanya.....sedapppp...hingga menjilat jari...eh2 bukan ...suduuuu.... :D
Nak mintak izin ngan Ita ni ....kita copy resepi kat sini ek....tq...tq...ya....:D
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Sumber Resepi : RyoAzhar & Ita@MasamManis.....
BAHAN-BAHANNYA
A
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
- 500 ml susu segar,dipanaskan
B
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 10 ml susu segar ( ku guna whipping cream...)
- 1/2 cawan gula halus
CARA-CARA PENYEDIANNYA...
- Sediakan loyang berukuran 9x9 (aku guna loyang saiz 6 x 6 )
- Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
- Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak ( ku lapikkan ngan aluminium foil....letakkan melepasi ketinggian loyang.....)
BAHAN2 A
- Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
BAHAN2 B...dan proses melapis kek...
- Panaskan susu segar, padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
- Dan terus susun dalam loyang
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
- Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
- kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis
- Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
- Tekan2 sikit permukaan tu
- Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
Nota :
Aku guna separuh dari sukatan resepi diatas...menghasilkan kek bersaiz 6" x 6".....puas makan....
Hasil kejadian kek yg tak berapa nak kemas...banding ngan Ita punya...he he...patutnya bahagian paling atas kek tu kenalah ditekan perlahan lagi...punya exited nak amik gambo...lupa nak buat sume tu...tak sabo2 nak rasa masa ni....nyum2...yummyyyyy...
Rasanya...yummmy & cheesy....pada yg kurang gemar rasa cheese...mungkin tak kena ngan selera anda...tapi bagi penggemar cheese...kek ni sgtlah sedapnya.....lemak2 berkrimmmmm....Nak menghayati keenakkan kek ni....makan sedikit2....masuk dalam mulut...kunyah berhemah...wah! pas tu telan perlahan2....emmmmm...pejam2 mata ngan kesedapan kek ni....sebabkan kat rumah kurang sikit penggemo cheese....hari ni ku bawak ke opis....Fuh!!!!! sekelip mata I tell u....sekejap ada...sesaat lagi hilang dah...sume cakap sedappppp...tq tq....bestkan tak risau membazir pun...seronok bila bwk ke opis ni...berkongsi rezeki...berkongsi rasa....seronokkan....
Sunyinya opis...sume org tak de.....Laaaaa...dah pukul 1.15 pm...sume org relax panjang waktu ni...hari Jumaat kan...aku pun nak relaxla kejap...ke nak balik ghumah terus....tengah tepikir2 ape lak menu nak masak petang ni...he he he....tak larat dah org kat rumah tu nak makan....
Happy Cooking @ KitchenIsMyWorld......
kak chek! tak dan nak bancoh kopi dah bwk keluaq kek plk!
ReplyDeleteSangat terpesona. tapi bila mengenangkan lemak2 yang sedang menari2 tak sanggup rasanya
ReplyDeleteHe he...tak pe2....kacau kopi pelan2 no....kak cek mai dah ni...bwk kek ngan roti...leh kita minum petang sesama....kan kan....
ReplyDeleteSam...memang terpesona...cuma bab nak makan tak leh layan sgt...tambah belemak nanti kita....he he he...bila teringin tu kenala buat gak...nak rasa...sedapppp...
ReplyDeletefuiyoo mmg sgt terpesona lg tercekik ayaqliuq..lariiiiiiiiikkkkk!!! hehe..
ReplyDeleteSalam..oh ini lagi satu kek yang makin digilai ramai....Walau ku tergiler-gilerkannya..tapi alangkah syahdunya kerna serunya belum lagi sampai sampai....
ReplyDeleteJgn lariiiii Ina....mai sini rasa dulu....he he...:D
ReplyDeleteperfect la kek ni kak...xde cacat cela langsung. entah bila la nak try ni
ReplyDeleteSalam Sue....
ReplyDeletememang pun ...semakin digilai...kak cek dah seru kat Sue...pas ni confirm turn sue lak buat....:D
Tq Tq...Cheq sue....jom2 buat kek sedap n senang ni....:D
ReplyDeletecek..
ReplyDeletemaklong nak sepotong kecik je..
nak rasa je.. takleh banyak2 nanti bertambah lemak maklong ni.. huhu..
Maklong....
ReplyDeleteTak de halnya....cek dah tapaukan tuk maklong ni...cek pun tak berani nak makan byk2....bahayaaaaa....manyak lemak ooooo...mkn cikit2 boleh la kan...:D
Salam Cik Cek, waaaah dah menayang2 lapis cheese dia eh...akak pun dah buat mlm td, baru tghri td snap gambauuuu...tunggu turn la masuk entry...hehehee..tp akak tabur oreo kisar kat atas tuh...ummphh tersangat! ^__^
ReplyDeleteassalamualaikum...sama plak dessert kiter ni..hihihi..cantiknyerrr...tp Tun buat tak cantik mana, sbb guna biskut marie plain ajer..lain kali nak kena ikut resipi betul2..rasanya tetap memikat kalbu..heheheh...
ReplyDeleteSalam Cik Cek...
ReplyDeleteSungguh terpesona betul tgk kek lapis cream cheese!!!
Sana sini teman2 dh menanyangkan keanggunnan kek lapis nih...Entah lah bila lah agak nyer nak sampai dapur kite..hehehe
kak chekk...
ReplyDeletesy pun dah lama terpesona ngan kek ni kak.. tp sungguh kasihan.. belum berkesempatan nak try lagi.. hopefully this weekend dptlah buat.. tak sabar nak merasa kesedapan yg diwar2kan.. haha..
Assalamualaikum Cik Cek,
ReplyDeletewow cantik betul kek lapis cheese ni...betul2 buat ku terpesona melihat kekmu itewwww..Yatie dah buat gak tapi tak n3 lagi..hehehehe..sedapkan.
Salam Ummiiii...
ReplyDeleteWoW mesti best campur ngan oreo...cek tunggguuuuu....memang terpesona kan..kan...tu yg sume org dok buat kek ni...akhirnya kita tergoda jugak...
Tun...
ReplyDeleteKek glamour skrg ni...sume org dok pakat buat...terpesona dan akhirnya tergoda...
Tun...asal ada creamcheese ngan biskut marie...wallla...mesti sedapppp...:D
Salam Mama...
ReplyDeleteCek dah seru ke Mama...pas ni kek lapis ni mesti sampai kat dapo mama pulak...:D
Salam Madiha....
ReplyDeleteMinggu ni buat k...memang sedap...cheesy berkrim....yummyyyy...tapi pd mereka yg berdiet dinasihatkan makan sikit je tau...he he...
Waalaikumsalam Yatie....
ReplyDeleteWah! betul2 terpesona ek...nak tunggu kek Yatie lak muncul....yummyyyy...memang sedap...:D
Aslmkum Cik Cek..kek lapis cheese nipun dah singgah dapur cik cek...tergoda nengok cik cek hidangkan ni...yummmymmm
ReplyDeletere; cik cek..kerepek tu bab memotong yg rumit sikit...bab ngunyah kejap je...hi.hi..
Waalaikumsalam Mamasya...
ReplyDeleteYa...akhirnya sampai gak kat dapo kak cek...org lain sume dah pakat buat...memang sedappp...tapi tak leh makan byk2 tau...bahayaaaaa...byk lemakkkk...he he...
Tula kan...rajin tul mamasya buat kerepek coklat tu...bab nak memotong tula yg becinta sesgtnya...aduhai!...
Assalam cik cek, cantiknya kek lapis pesona tu, elok je tersusun tinggi, mesti sedapkan
ReplyDeletesalam kak.. cantik kak.. kek tu.. terliur saya dibuatnya.. yum yumm kena cuba ni
ReplyDeleteWaalaikumsalam Rosa...
ReplyDeleteMemang sedapppp....tapi tak leh makan byk2....very the cheesy....yummyyyyy....
Salam Ita...
ReplyDeleteMemang kena cuba dan rasa keenakkan kek ni...nyum...nyum..yummyyyy
Salam Cik,
ReplyDeleteKita nak yang dalam piring tu, leh tak....
Adoiiiii... geram je kan tengok orang sane sini buat kek ni.... bilelah tangan ni nak try membuatnye
ReplyDeleteWattie...
ReplyDeleteMeh2...amik sepiring...sedapp...:)
Lieya...
ReplyDeleteTry...jgn tak try...berbaloi buat kek senang ni...buat senang ...rasa sedap.....:D
so yummy yummy... really love it...
ReplyDeleteDish Name Starts With K
Learning-to-cook
Regards,
Akila