Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....
Mak ai! dah pukul 12 tengahri ke....kat opis...keje kurang....sempatla bw lagi...sambil tu cari idea apa menu utama yang nak dimasak ptg nanti....singgah ghumah CMG tadi ...nampak asam pedas....ringkas je bahan2nya...macam nak masak asam pedas je...bolehla kan...pening dah pikir nak masak ape...masalah pulak jadinya....Balik nanti masuk dapo...terus je la masak apa yg terlintas kat kepala....he he he....
Nak kongsi pemanis mulut lagi hari ni....he he he...hobi baru kan....buat Puding Trifle....pun 1st time buat....Sebelum ni memang tak teringin pun nak makan...ntahle...penangan bulan posa kali ni lainla pulak....Kebetulam Mimi...Ili pun ada kat rumah last week...so rajinkan diri lagi buat Puding Trifle pulak kali ni.... Amik resepi dari tiffinbiru@Dapur Tanpa Sempadan...CMG .timakasih bebyk ....resepi yg best....sedappppp....nak mintak izin ngan CMG...kita nak copy resepi letak kat sini...boleh ek....boleh kan....tq tq tq....
PUDING TRIFLE...
BAHAN KEK SPONGE .....
- 200 gram tepung optima (instant cake flour)
- 3 biji telur gred B
- 50 gram mentega, cair dan sejukkan
- 50 ml susu segar
- 1 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD ....
- 200 ml susu sejat IDEAL
- 100 ml air
- 2 kuning telur
- 2 camca besar penuh tepung kastard
- 4 camca besar gula atau secukup rasa
- 3/4 camca teh esen vanilla
BAHAN JELLY ....
- 1/2 camca teh konnyaku jelly powder
- Gula secukup rasa,
- 500 ml air
- 1/2 camca teh strawberry emulco
- Beberapa titik pewarna merah
BAHAN LAIN ...
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
- UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
- UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
- UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
- UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
- Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..
Untuk bahan kek...aku buat swiss roll...kalau nak beli yang dah siap pun boleh jugak...ataupun boleh gak digantikan ngan biskut lady fingers....Untuk lapisan trifle ku tak ikut cara CMG...aku ubah memandangkan aku buat dalam cawan2 kecik ni...tak muat nak buat byk2 lapis....
Susunan lapisan yang kubuat...
- Lapisan Pertama : Swiss roll kemudian baahkan ngan air koktel...
- Lapisan Kedua... : Kastard
- Lapisan Ketiga : Buah2an Koktel
- Lapisan Keempat : Jelly ( ku buat perisa strawberry...)
- Lapisan Kelima : Topping dengan Whipping Cream....
Amik resepi Strawberry Batik Swiss Roll ni kat Mamafami...tq byk2 share resepi yg sangat senang...nak mintak izin ngan Mamafami copy resepi letak kat sini ek...tq tq tq sesgtnya....
STRAWBERRY BATIK SWISS ROLL...
Sumber Resepi : Mamafami
BAHAN-BAHANNYA
- 3 biji telur gred A @ B
- 2 oz gula castor
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1/4 sudu teh esen vanilla
- 1/2 sudu teh esen stroberi (ku guna strawberry paste...)
- 1/2 sudu besar ovallete
- 1.5 oz tepung gandum ( ku guna tepung super fine BlueKey....)
- 1/2 sudu besar susu tepung
- 2 oz mentega cair ( ku guna minyak masak canola....)
- 1 1/2 sudu besar serbuk koko ( yg ni tak letak...)
- butter icing secukupnya ( ku guna strawberry filling...)
- Telur, gula, ovallete, baking powder, esen vanilla, esen stroberi/strawberry paste, tepung dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata.
- Asingkan 1 sudu besar adunan merah jambu dan masukkan ke dalam piping bag. Campurkan dengan beberapa titik pewarna merah terang. Bancuh sebati.
- Tuangkan adunan merah jambu tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan merah terang tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
- Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan.
- Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing/strawberry filling
- Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.
- Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream.
- Potong dan hidangkan.
Nota :
KAEDAH MENGGULUNG KEK YG KUPRAKTIKKAN...
- Ketika masih suam ...keluarkan kek dari loyang....letakkan kek keatas kitchen towel yg telah ditaburkan dengan sedikit gula halus (pastikan bhgn berlorek dibhgn bawah..)....gulungkan kek ketika masih suam lagi....biarkan sekejap...
- Buka semula gulungan kek tadi....ketika ini...angkat kek dan letak atas baking paper...dan mulakan proses menyapu filling strawberry @ apa saje filling yg dikehendaki...Gulung kek semula dengan kejap/ketat dan berhati2..jgn letak filling terlalu byk...dikhuatiri jem @ filling akan terkeluar dihujung gulungan kek...
- Simpulkan kedua2 hujung baking paper...simpan dalam fridge sebelum digunakan @ pun dimakan...
SUDUT CLICK2....Puding Trifle Berposing......1...2....3....ClicK..ClicK....
Letih dah Puding Trifle berposing....he he he...puding pun lama habis dah....minggu ni Atiq dah order suh buat Puding Trifle lagi....he he...no hal nya...Mimi pun dah sampai rumah...Yayyyyy.....happy sesgtnya bila anak2 balik....tak lah kena sahur sensorang lagi....
Apa menu buka puasa hari ni...masih terpikir2 ke...kalau nak buat pemanis mulut...bolehla cuba Puding Trifle ni...tak rugi...sedap...nyaman bila menelannya...Wah! sego rasa bdn....sila2lah cuba ya....:D
...KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating....
Apa menu buka puasa hari ni...masih terpikir2 ke...kalau nak buat pemanis mulut...bolehla cuba Puding Trifle ni...tak rugi...sedap...nyaman bila menelannya...Wah! sego rasa bdn....sila2lah cuba ya....:D
...KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating....