Pages

Friday, May 27, 2011

CookeD without RecipE......



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Masak Tanpa Resepi......betul pe....kalau kita kat rumah selalu2nya masak lebih byk tanpa resepi dari tgk resepi...yang penting bahan2 asas keperluan masak + sikit ngan kreativiti...maka terhasillah masakan kita utk hari itu.....sedap tak....kena ikut air tekak dan air tangan sendirila .....sesedap rasa....kena ngan selera...kira oklah tu....Kebiasaannya masak tak tgk resepi ni...menu yg dah biasa kita masak....atau pun menu yang ringkas2 je....main agak2 je sukatannnya....macam mak2 kita dulula kan......bila dunia semakin canggih...byk kemudahan yang ada....kalau dok terpikir2 nak masak ape ek hari ni....click2 je.....sume maklumat dihujung jari anda....menggunakan kemudahan yg ada kan....pun berbaloi2....byk dapat ilmu....boleh dicuba...dan byk dapat pengalaman dalam dunia masakan ni.....jadi ke tak jadi tu belakang kira...yg penting kita cuba....try & error....kalau tak takkan la terjadi insiden Kek Terbalik....he he he....

Jadi utk hari ni cuma ada sessi jamu2 mata jelah ya.....resepinya...upsss....memang tak ada  catatan yg dibuat...anggaran sukatan bahan2 sume pun main agak2 je.....Masak ape yg terlintas dikepala..... :)
Hujung minggu yg lalu......Breakfast disediakan oleh...anak bujang lagi....dah dia nak masak...aku ok jelah....dia sibuk masak2 kat dapo...aku sibuk kemas rumahlah....Sesekali menjenguk ke dapo...Atiq dok sibuk tanya...aku bagi tau yg mana perlu...Siap kemas....siap mandi....breakfast dah ada kat atas meja....WoW!....selalu2 macam ni...boleh tambah gebu bdn dibuatnya.....utk seketika .....biru mata hitam kami pagi tu....breakfast ala2 western gitu.....oklah....rezeki...jgn kita tolak....







Burrrpppp.....Alhamdulillah....kenyang kami pagi minggu hari tu....terkulat2 nak ngabiskannya....byk oooo....rasanya.....he he he....sedappppp....mashed potato....nyum2...yummy....heavy meal sungguh ni....nasib baik dah kemas rumah....pas breakkfast leh lepak2....Wah!.....

Atiq buat mashed potato....ngan gravynya....dadar telur....salad....hirisan ayam panggang ( ni beli kat Jusco je...)....eh! eh! mana pegi kentang gorengnya....ha ha ha....bila kami dah habis makan...baru perasan kentang goreng dok ada dalam microwave....Chef sudah lupa maaaa....last2 kentang goreng tak de kwn...makan2 sambil tgk tv....he he he....Tq Tq Atiq...masak breakfast pagi minggu hari tu....besttttt.....

Cuti sekolah datang lagi.....Abg ku dan isteri dari Kuching turun ke Seremban.....anak2 buahku Yan & family esok sampai...Ili hari Sabtu.....Semestinya hari2 cuti yg amat busy....Meriah bila dapat berkumpul lagi.....
Blog ku bakal menyepi buat seketika....bila ada kesempatan aku akan menulis lagi..... berkongsi cerita dan resepi yg mana ada.....Happy School Holidays...buat sume.........

KitchenIsMyWorld.....EnjoyCooking.....



Monday, May 23, 2011

NoN Baked MarBLE CHEESECuiT....he he he...



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....


Ngape pelik je nama menu ni.....he he....mesti kengkawan dan pembaca kat luar sana tertanya2 ngape CHEESECUIT.....bukan CHEESECAKE.....ha ha ha...nilah akibatnya suka sgt modified resepi....base utk marble cheesecake ni lebih byk dari bhgn lapisan cheesecakenya....masa buat ni adik ku Odi n his family dtg rumah....mula2 teragak2 je nak makan....bila start makan ...." Kak.... sedapla...tak muak pun....ni bukan Cheesecake ....kena ubah nama jadi Cheesecuit....sebab lebih rasa biskut dari kek....." ..so....alkisahnya begitula....Aku plan nak buat separuh adunan je....yg jadi separuh adunan cuma bahagian cheesecake je....utk bahan basenya aku ikut je resepi yg ada...bila dah jadi...tgk2 ha ha ha....jadila NoN BakeD Marble CheeseCuiT....Ape2 pun terimakasih pada Rima tuan punya resepi....memang best rasanya....sedappppp sgt.....Untuk merujuk resepi asal bolehla ke blog Rima...bisousatoi.....Upss...sorry ya Rima...nama menu ni dah berubah....mintak maaf ya...dan mintak izin resepinya letak kat sini....Tq Tq Tq.... :)






NON BAKED MARBLE CHEESECUIT....


BAHAN-BAHANNYA..


UTK BASE...LAPISAN BAWAH...

  • 1 paket 150 grams coklat Maltesers
  • 12 keping Digestives Biscuit
  • 80 grams butter dicairkan


UTK FILLING...LAPISAN ATAS....(sukatan adalah separuh adunan dari resepi asal....)

  • 125 grams cream cheese ( kuarkan dari fridge dan biarkan dalam suhu bilik supaya cream cheese lembut )
  • 1/2 sudu kecil vanila esen
  • 100 ml dairy whipping cream
  • 1/4 cawan gula castor
  • 25 ml air panas
  • 3/4 sudu besar serbuk gelatine


UTK MARBLE - SWIRL...(sukatan adalah separuh adunan dari resepi asal...)

  • 1/2 sudu besar butter
  • 25 grams dark chocolate



CARA-CARA PENYEDIAANNYA...


UTK BASE...LAPISAN BAWAH..

  • Coklat Maltesers dan Digestives Biskut dihancurkan....( Aku kisar je ngan food processor....)
  • Gaul sebati coklat Maltesers dan Digestives Biskut yang dhancurkan bersama butter yg telah dicairkan...
  • Sediakan loyang  Spring Foam....kalau tak de boleh guna loyang biasa...dilapikkan ngan aluminium foil melebihi paras loyang...sapukan ngan shortening....
  • Masukkan bahan2 utk base yg telah digaul sebati kedalam loyang....ditekan/mampatkan....
  • Simpan dalam fridge lebihkurang dalam 30 minit.....





UTK FILLING....LAPISAN ATAS....

  • Campurkan gelatine kedalam air panas.yg baru mendidih..kacau sebati...dan masukkan kedalam microwave on high utk tempoh masa 20 saat....kuar dan ketepikan....kalau tak guna microwave...campurkan gelatine kedlm air panas mendidih...biarkan 'bloom' utk 2 minit kemudian larutkan.....
  • Menggunakan stand mixer @ food processor....pukul whipping cream sehingga kembang dan ringan...stiff peak foam....masukkan kedalam fridge....
  • Pukul pulak cream cheese bersama gula sehingga lembut dan licin ...masukkan vanila esen...pukul sebati...
  • Masukkan campuran gelatine tadi ( kacau lagi ya sebelum dimasukkan.....)...Pukul lagi hingga kembang....
  • Akhir sekali kaup balikkan whipping cream kedalam adunan filling sehingga sebati....


UTK MARBLE/SWIRL...

  • Cairkan butter bersama coklat dalam microwave on high lebihkurang 1 minit ( setiap 30 saat dikacau....) kalau tak guna microwave guna kaedah double utk cairkan coklat...
  • Campurkan coklat cair bersama 2 sudu besar adunan filling tadi...kacau sebati....
  • Utk proses memarblekannya....mudah je...tuang separuh adunan filling atas base tadi.ratakan..kemudian letakkan adunan coklat....menggunakan pisau atau chopstick...campurkan/marblekan kedua2 adunan tadi....
  • Langkah seterusnya masukkan baki adunan filling tadi...ratakan... kemudian tuang baki adunan coklat...dan ulangi proses yg sama .....( marble/swirl...)
  • Setelah siap...simpan didalam fridge...lebihkurang  4 - 5 jam....sebaiknya semalaman....
  • Siap dah..... :D










Tak susahkan buat cheesecake...eh eh ...cheesecuit ni....he he....tak yah susah2 nak membakar pun...Siap terus je simpan dalam fridge....Kalau ingin merasa cheesecuit...bolehla ikut resepi ni....he he he...memang lebih rasa biskut dari cheesecakenya...dan a bit crunchy dan tak muak pun....sedo2 dan makan 2 potong cheesecuit...he he ....kalau nak rasa lebih cheesenya cuma tambahkan lagi 1/2 adunan utk filling dan juga bahan swirl/marblenya....tak ubah apa2 pun dari resepi asal ...cuma kurangkan adunan saje....Rasanya memang ummphhh....berbaloi2 mencuba.....next time leh buat lagi.....

KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking......nyum...nyum...yummy..... :D



Friday, May 20, 2011

2nd Trial.....Chocolate Cake....rentetan Kek TerBalik... :) :) :)



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Minggu sibuk....hari sibuk....sume pun sibuk...memang tak berkesempatan nak mengupdate blog maupun bersantai2 ke 'rumah' kengkawan sume...jengah jenguk pun sekejap2...tak leh nak berlama2 ....keje kat opis banyak...keje kat rumah pun banyak...maklum jelah tak de assistant ni....sume kena urus sendiri....kuching2 kat rumah tu byk betul ragamnya sekarang ni....diberi makan....dihadiahkan 'kuih' lak kat kita merata2....memang hangin aku dibuatnya....sabo2...kena byk sabo....hu hu hu....

Hari ni curi masa kejap kat opis sementara ada sikit masa ni...pun rasanya tak leh nak menulis panjang....ada je keje yang nak dibereskan....

Masih ingat insiden kek terbalik tempohari kan...he he he....alhamdulillah chef2 terlibat masih bersemangat meneruskan misi membuat Kek Coklat.....yg confirm tidak terbalik lagi kali ni....Pagi Ahad hari tu diorg pun mula balik operasi membaking coklat kek lagi.....kali ni ikut resepi simple dan ringkas .... Yayyyyy......sukses jugak akhirnya......perfect hasil kejadian coklat kek kali ni....dan yang pasti kek tak terbalik lagi....he he he....tahniah! utk kedua2 chef....he he he ....nanti leh baking kek lagi k....
Cuma bab2 frosting kek dah beralih arah....salah sorang chef busy....ada urusan lain....jadi aku dan sorang chef lagi mengambilalih tugas dekorasi kek pulak....alamak!....aku buat deco simple je...cream cheese & chocolate ganache...my fav frosting & topping....yummy....



Upps...topping kek yg simple je....tapi aku sukaaa.... :)




Nak resepinya ke...he he he...aku tak cukup masa nak tulis panjang2 kat sini...jadi pada sesape yg berhajat nak cuba Chocolate Cake yang simple ni boleh rujuk ke .joyofbaking. dan untuk dekorasi keknya....frosting & toppingnya bolehla rujuk resepi kat bawah ni.....



CREAM CHEESE FROSTING..


BAHAN-BAHANNYA...
  • 250 grams cream cheese
  • 1/4 cawan icing sugar
  • 1 sudu kecil clear vanila esen

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Menggunakan hand @ stand mixer pukul cream cheese  sehingga lembut..
  • Masukkan gula icing dan vanila esen....pukul lagi sehingga kembang dan ringan ...




CHOCOLATE GANACHE FROSTING..


BAHAN-BAHANNYA..
  • 114 grams cooking chocolate...dipotong kecik2 dan masukkan dalam mangkuk tahan panas..
  • 90 ml whipping cream
  • 1/2 sudu besar butter...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Whipping cream + butter dimasukkan kedalam bekas yang sesuai dan dimasak diatas api  kecik sehingga mula mendidih...
  • Tuangkan kedalam cooking chocolate .....kacau sebati sampai chocolate cair.....

PROSES DEKORASI KEK
  • Kek dibelah kepada 2 bahagian...
  • Sapukan cream cheese frosting keatasnya kemudian toppingkan pulak chocolate ganache....
  • Lapikkan ngan lapisan kedua kek diatasnya....sapukan lapisan nipis cream cheese diatas permukaan dan disekeliling kek....masukkan dalam fridge lebihkurang 30 minit....
  • Kuarkan dari fridge ...sapukan lapisan kedua cream cheese keatas permukaan dan tepi kek lagi...dan tuangkan chocolate ganache keatas permukaan kek perlahan2 dan biarkan chocolate meleleh dibahagian tepi kek....utk dekorasi selebihnya terpulang pada citarasa dan idea masing2la ya....

Akhirnya Kek Coklat menjadi....Kek tak terbalik lagi...he he he..
..KitchenIsMyWorld..EnjoyCooking...



Monday, May 16, 2011

KEK TERBALIK....he he.... :) :) :) :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....


SABTU 14hb MAY 2011....vision homes s2

Rentetan Perbualan......

Ibu  :  Dah masak ke kek tu...

Chef 2 :  Lum lagi...dah cucuk kat tgh dia...masih lum masak....

Chef 1  :  Ha ah Ibu...lum masak lagi....

Ibu  :   Masak la lagi...

Chef 1 & Chef 2  :  Ok ibu...

Ibu  :   Kat tepi kek masak dah ke....

Chef  2  :   Jap...Jap....( memberi arahan pada Chef 1....dan kedengaran bunyi geseran rak dalam       microwave.....)

Ibu  :  Ngape tu.....

Chef 1 & Chef 2  : ( silent....)

Ibu  :  Kek tebalik ke.....

Chef 1 & Chef 2  : ( masih diam seribu bahasa..........soalan tak berjwb.....????? )


Kek Terbalik?....Upside Down Cake ke....rasa geli hatinya masih dok ada sampai skrg ni...bila diingat balik aku akan tersenyum sendiri.....agak2 teman2 sumela...apa akan jadi kalau dalam pertandingan masak...tetiba tanpa dijangka....kek yang kita masak terbalik....tak dapat nak digambarkan situasinya macamana kan....mesti panik dan frust gila...


Gambar Ihsan Google....sekadar hiasan...

Ha ha ha ha ha...itulah insiden yang terjadi ujung minggu tempohari.....cuma bezanya bukan dalam pertandinganla....kalau tak confirm pengsan...nak wat camana kek dah terbalik....ketepekkkkk....telangkup habis menyembah lantai....kek yang separuh masak gagal diselamatkan....hu hu hu....Dua org new chef assistant ku....terdiam...senyap je...kelu utk berkata....

Masa kejadian aku kat dpn....dok tgk tv....bila aku jenguk kedapo.....ha ha ha...sangkaan ku tepat sekali....Muka diorg temangu2 nak wat camana ngan kek ni...molek je terlangkup kek tu...terus terkuar dari loyang kek....
Tanpa berputus asa...cepat2 aku masukkan semula kedalam loyang kek....masuk semula dalam microwave....kononnya nak dibakar semula....hu hu hu....masak...tapi rupanya ha ha ha....kelako...kelako...
Untuk dua org my new assistant chef.....kenangan terindah tu....he he he...sampai bila2 pun tak leh lupa...masa entry ni ditulis....aku masih dok tersenyum sendiri....insiden yang tak dijangka ...menjadi kenangan menarik utk dikongsi bersama....masih rasa nak tergelak lagi ni....he he he....punyala gelihati...tak sempat lak nak snap gambo....gambo kat atas sekadar menggambarkan keadaan camana rupanya bila kek terbalik.....he he he....

Kepada kedua2 new chef assistant....jgn putus asa ekk...sekali kek terbalik...takkan selalu kek akan terbalik...good job sebenonya....practice make perfect kan...lebih pada ni ibu dah rasa....baking2 kek selalu ya....Cooking is fun kan.....dan sememangnya diorg tak putus asa....
Sunday morning....operasi membaking coklat kek utk kali kedua bermula lagi.....he he he.....agak2 sape eek dua org new chef assistant tu ....cuba teka....cuba teka.....he he he....  :D
Kitchen Is MyWorld....meriah sungguh minggu ni.....EnjoyCooking....EnjoyEating....





DAGING LOMPAP LAGI.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....


Daging Lompap lagi?....he he he....sebenonya menu ni memang selalu dimasak....kalau dah pening tak tau nak masak ape...haaaa....menu ni lah yang menjadi pilihan....ringkas ...mudah dan sedap....maap ya ...kita letak lagi gambo2nya kat sini.... :)

Apa istimewanya Daging lompap kali ni....he he....suprise utk aku....Mimi yang masak....bila Kak Mel dah tak de...nak jugak dia ke dapo membantu...berhajat jugak nak belajo memasak....Alhamdulillah.....rasanya....Wow!...air tangannya tak kurang hebat....sedap....ayahnya pun cakap sedap....senyum sampai telinga Mimi....pas ni nak belajo masak lemak cili api lak....orait dik....ibu tak keberatan ngajonya....nanti leh masak macam2....seronoknya...... :)



 Daging Lompap....Mimi yg masak....bestnya...sedappppp....




Tq dik....tolong ibu masak2 kat dapo....nanti kita masak sesama lagi k....kita tunggu apa pulak menu masakan selepas ni.... :) Ingatkan nak letak gambo dia masak memasak kat sini.....jwb Mimi....Ibu jangannnnn....he he

Untuk resepi daging lompap ni boleh rujuk kat sini eek......senang je nak masaknya...kalau dapat daging lembu fresh lagi best...terasa manis dagingnya....kalau mak mertua aku yg masak....emmmm....sedapnya....
Setiap kali family my hubby tumbang lembu bila tiba musim raya....menu ni wajib ada....pas tu makan ramai2...Wah!...best sangat....pada sesape teringin nak rasa....sila2la cuba ya... :)

KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....

SELAMAT HARI GURU......HAPPY TEACHER'S DAY.... :D




Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan.....




Selamat Hari Guru pada sume  guru-guru  diluar sana....Guru hebat....Guru Cemerlang pasti melahirkan insan terbilang dimasa akan datang....Pada sume teman2 blogger...yang bergelar guru sudi2kanlah menerima pemberian tak seberapanya ni......Picture Frame....sempena Hari Guru....dan jika punya kesempatan gantungkanlah Picture Frame ni di blog anda......


Terimakasih ...gambar ihsan dari Google Image...
Terimakasih yang tak terhingga pada anda....Guru....Jasamu tetap dikenang sepanjang zaman....perintis kecemerlangan insan dimasa hadapan.....

Terimakasih Cikgu....Terimakasih Cikgu.....




Thursday, May 12, 2011

TeriMa Kasih MEL....AdA UmuR KitA JumPA LagI.... :'(






Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan.....



Setiap pertemuan pasti ada perpisahan...yang bermula pasti ada akhirnya....

Isnin....10 May 2011.....akhirnya Mel berangkat pulang .....Selamat Tinggal Bumi Malaysia....Memang rasa sedih dan sebak....airmata bergenang....nak wat camana kan ....biar pun Mel ni dah ku anggap seperti adik sendiri...dan hubungan kami sume semacam sebuah keluarga....sampai masa dia tetap akan pulang....
Terimakasih tak terhingga Mel....sepanjang setahun bersama...dialah pembantu...dialah adik kepada ku....kakak kepada anak2ku...juga peneman bila aku sendiri......

Sememangnya selama ini aku tak pernah ada pembantu rumah....sejak dari anak2 ku dilahirkan sehinggalah besar...memang aku sendiri menguruskan rumahtangga....lebih selesa rasanya...cuma tahun lepas en.hubby beria2 suruh cari pembantu....walau pun aku keberatan sebenarnya....tapi dah dipaksa....dapatla Mel ni...pun secara kebetulan je....Alhamdulillah....sepanjang setahun ni  Mel memang seorg pembantu yg cekap dan boleh diharapkan....antara kami memang saling membantu...kalau ada yang kurang pun adatlah....tidak ada yang perfect kan...tapi memang aku bersyukur sgt dapat pembantu seperti Mel....amat memahami....tidak ada apa yang perlu aku risaukan....dia tahu tanggungjawab yang diberikan......my hubby......Atiq....Mimi ....pun selesa ngan Mel....saudara mara ku pun jugak selesa setiap kali bekunjung ke rumahku.....

Hari ini rumah rasa sunyi dan janggal pulak bila Mel tak ada....dan aku sebenarnya kembali sendiri ...urusan rumah kembali seperti sebelumnya.....he he bila dah biasa ada pembantu....ringan sikit kerja....bila sendiri lagi ...kenala atur semula rutin perjalanan hidup seharian....macam biasa je....seperti sebelum hadirnya Mel....letih....he he ....adatla kan...mana ada org tak letih menguruskan rumahtangga seharian ....tanggungjawab yang diamanahkan kenala dibereskan......


Jeti Pulau Ketam...Port Kelang....bergambar sebelum Mel berangkat pulang....

Mimi ngan Kak Melnya.....pas ni Kak Mel tak de dah...tak leh nak manja2 lagi he he...:)

Naza pun serasi ngan Kak Melnya.....


Maaf ya teman2....kali ni entry bukan pasal resepi atau gambo menu masakan....sekadar bercerita dan berkongsi perasaan .....ada suka....ada duka....sedih...Bertemu...berpisah.....lumrah hidupla kan....
Mel....terimakasih sekali lagi.....terimakasih daun keladi....panjang umur ....diizinkan tuhan kita jumpa lagi....Insyaallah......



Monday, May 9, 2011

My 1st Trial.....DAIM CAKE IKEA....from VisionHomes....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...


 

Lewat tengah malam...tik tok tik tok...jam dinding berbunyi...sume org dah lena diulit mimpi...aku masih lagi disini....berkongsi rasa dan cerita pada sume....Hujung minggu yang tak kemana...Hari Ibu ...seperti hari2 biasa...tak ada sebarang agenda istimewa pun....sekadar menerima ucapan dari teman2...saudara mara dan anak2 tersayang sudah cukup memadai....Hari Ibu boleh diraikan bila2 waktu,,,tak gitu....seeloknya begitulah...

Awal pagi bangun...Mel dah siapkan sarapan...Nasi Goreng Belacan....tq Mel....sedapppp....sarapan pun bertambah aku makan...bila org lain yang masak...sedap je rasanya....cuma berdua je sarapan hari ni...aku dan cik hubby....sembang2 biasa je...Atiq awal2 pagi dah kuar....aktiviti biasa....Golf....he he he...boleh geng ngan ayah...jumpa je cite tak de lain...golf jugaklah....ha ha ha....Mimi...bercuti ke Pulau Tioman...Wah! Bestkan....

Masing2 punya aktiviti sendiri...aku macam biasala....Kitchen Is My World.....Daim Cake...menu utk hari ni...cubaan pertama...try & error...berexperimentasi lagi....Memang dah lama teringin nak buat....sejak pertama kali makan kat IKEA ari tu...aku memang mencari resepinya...click sana sini...last2 jumpa resepi ni...so hari ni tiba masa untuk aku mencuba....tidak perfect...masih belum mencapai piawaian lagi...ada  bahan2 yg perlu ditambah lagi....Rupa dan Rasa hampir sama walaupun tak serupa....kena explore lagi pas ni.....belum menepati citarasa yang aku inginkan...Wah! kena try lagi nampaknya.....Ape2 pun jom kita cuci2 mata dulu k.....












Masih ada yang kurang.....resepinya...nanti dulu ya.....masih perlu dimodifiedkan lagi....bila dah dpt yang betul2 perfect pasti aku kongsikan disini....Daim Cake IKEA...muaaahhhh...memang superb...best sgt....kalau ke IKEA tak makan cake ni memang tak lengkap.....sekalipun cukup ramai org...tapi pengunjung IKEA tetap setia berbaris panjang....Aku pun baru sekali merasa Daim Cake IKEA...terus jatuh cinta....sedapppp sgt....nak ke sana selalu memang aku tak rajin....boleh dikira ngan jari aku ke IKEA....ha ha ha...tu yang beria2 dok mencari resepi Daim Cake ni...hasil cubaan pertama ni belum memuaskan hati...kena try & error lagi....Misi mencabar diri sendiri lagi nampaknya...hopefully sukses...:)

Kalau dah tau buat Daim Cake ni...bila nak makan tak yahla bersesak2 ke IKEA lagi kan....boleh buat sendiri....puas hati...jimat belanja lagi...he he....Insyaallah akan ku cuba lagi nanti....meskipun hasilnya nanti tak setanding Daim Cake IKEA....sekurang2nya kita mencuba...Cooking Is Fun kan...enjoy...kalau kurang menjadi kita buat lagi.....tungguuuuu ya....my 2nd trial Daim Cake IKEA.....



KitchenIsMyWorld....Enjoy Cooking.....Enjoy Eating.....






HAND BAG from MAMA NOOR....TQ TQ TQ...:D



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....






Kiriman hadiah Hand Bag dari MamaNoor StoryofMama baru sempat ku ambil lewat dinihari...TQ TQ MamaNoor atas tanda ingatan pemberian ni sempena Hari Ibu...maaf agak terlewat mengambilnya...
Selamat Hari Ibu untuk MamaNoor.....happy2 selalu bersama keluarga tercinta....

Cantik dan comel hand bag ni...secantik tuan yang memberinya...kecik tapak tangan nyiru kutadahkan...Tq sekali lagi MamaNoor hadiahkan Hand Bag cantik ni.... :D

KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking.....have a nice weekend....:)


Saturday, May 7, 2011

CREME BRULEE....1st trial.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....



Tertarik nak buat dessert ni lama dah....siap beli blow torch lagi.....he he nasib baik dapat beli kat
Amore e - bake....thanks Adriana....Punyala lama dah beli baru sekarang dapat buat....Amik resepi kat .bisousatoi. tq tq Rima for sharing the recipe...minta izin letak resepi kat sini ya....cuma bab membakingnya aku amik kat sini...
Satu resepi ....satu cara memasak aku gabungkan....bolehlah dikongsikan bersama...Maklum jelah...aku pun belum pernah cuba buat dessert ni....1st trial...Kita tgklah hasil cubaan pertama ni.....





CREME BRULEE.....
sumber resepi/rujukan Bisousatoi dan Tartelette

BAHAN-BAHANNYA....
  • 1 1/4 cawan whipping cream
  • 1/2 cawan whole milk ( aku guna full cream milk...)
  • 3 biji kuning telur grade A
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 2 sudu kecil vanila extract....
  • 6 sudu besar gula pasir utk ditaburkan atas permukaan creme brulee sebagai topping....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan susu , heavy cream  dan vanila extract kedalam bekas yang sesuai....
  • Didihkan perlahan2 dgn menggunakan api kecil sehingga campuran ini  mula berbuih...api ditutupkan...ketepikan sekejap
  • Pukul gula dan kuning telur cukup untuk sebati je...tidak perlu dipukul sampai kembang...
  • Masukkan sedikit campuran yg didihkan tadi kedalam adunan telur...kacau pantas dan sebati...sambil terus mengacau masukkanlah perlahan2 baki campuran yang dididihkan tadi sehingga habis....kacau sebati...
  • Adunan hendaklah ditapis dahulu sebelum dituang kedalam acuan...
  • Sediakan acuan yang sesuai dan mengikut citarasa memasing...proses membaking menggunakan kaedah "steambath"....
  • Tuangkan adunan creme brulee kedalam acuan....susun acuan kedalam bekas lain ....tuangkan air panas kedalam bekas hingga ke paras separuh ketinggian bekas....
  • Panaskan oven 150 darjah Celcius....bakarlah dalam lingkungan 30 - 35 minit ( tempoh memasak ikut oven masing2 ya....)
  • Bila bahagian tepi creme brulee sudah mula mengeras dan bahagian ditengahnya masih bergoyang2 sedikit bila kita ketuk2 bahagian tepi acuan.....maknanya creme brulee sudah cukup dimasak....
  • Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu sebelum disimpan didalam fridge paling kurang 3 jam dan sebaiknya semalaman....( tutup bekas ngan cling wrap semasa menyimpan....)
  • Setelah disimpan didalam fridge....kuarkan dan taburkan gula diatas permukaan creme brulee....
  • Menggunakan Blow Torch cairkan gula yang berada diatas creme brulee tadi sehingga berwarna keperangan...ok...siap dah utk dimakan
  • Creme Brulee tanpa taburan gula diatasnya boleh disimpan dalam fridge sehingga 2 hari...tapi yg dah ditaburkan dan dicairkan gula diatasnya sebaiknya terus dimakan....


Taburan gula dicairkan sehingga keperangan....siap utk dimakan....




Jom kita rasa Creme Brulee.....emmmm.....



Emmm...lapisan atas seperti gula kristal...bila diketuk akan retak....dalamnya lembut...nyaman masuk kedalam mulut.....Wah!....

 nyum...nyum..yummy...

licin dah....


Macamana rasa Creme Brulee.....emmmm....jawapannya....tak leh nak jwb dengan tepat...sebab aku tak pernah buat dan makan pun sebelum ni....jadi apa yang boleh aku jelaskan kat sini adalah hasil dari try n error yang dah ku buat.....rasanya....keras diatas bercampur ngan custard lembut didalamnya...bila dikunyah bersama...Wow! sedappppp....lembut je rasa bila menelannya....senang cakap....sedaplah....boleh cuba lagi lenkali....

Terimakasih pada yang empunya resepi...minta maaf ya kalau ada pengubahsuaian sedikit.....sekadar berexperimentasi lagi....tak dicuba  kita tak tau macamana rasanya... :)


Atiq lagi ke yang masak....he he....Creme Brulee ni anak bujang ku yang buat....aku cuma tolong search resepi....dan dia jadi tukang masaknya.....apa2 pun Good Job Atiq....:D
 
 
 
 

Berhajat untuk mencuba...sila2kanlah....walaupun bukan menu org kita...tapi menarik utk dicuba....

Upss! jgn tesilap ekkk...bukan niat membangga diri bila bercerita aktiviti memasak anak bujangku kat sini....he he cuma sekadar ingin berkongsi rasa gembira hati seorg ibu......perasaan yang bercampur baur.....tentunya para2 ibu faham apa yang aku rasa.... :-)
Sentiasa rasa gembira menjadi seorg IBU kepada anak2 ku....dan juga pada sume anak-anak yang dah ku anggap seperti anak sendiri sekali pun bukan aku yang melahirkannya.....Selamat Hari Ibu utk semua....

KitchenIsMyWorld...Enjoy Cooking....Enjoy Eating...






Friday, May 6, 2011

HOT & SPICY SPAGHETI....bila bujang ke dapur lagi...:)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Memanafaatkan cuti yang ada....suprise....anak bujang ku ke dapo lagi kali ni....Wah!...ingatkan angin rajin hanya dtg sekali....kalau selalu rajin...ibu boleh gantung apronla pas ni...he he...Untuk kali ini aku cuma bertindak sebagai pencatat resepi je kat sini...selebihnya " Kitchen Is My World "....dah jadi Atiq punya...

Menu makan malam hari minggu tempohari.....HOT & SPICY SPAGHETI.... Fuyoooo....Italian Dish lagi...pasta..pasta....resepinya....he he...hentam sajelah ikut tekak dan selera sendiri...Jom kita tgk apa yang Hot dan apa yang Spicynya dalam menu ni....





HOT & SPICY SPAGHETI...

BAHAN-BAHANNYA....
  • 1 bungkus spagheti....direbus dalam air bercampur ngan sedikit minyak selama 3 minit....angkat dan ditoskan...( Tempoh masa merebus ikut arahan yang tertera atas paket spagheti...dan utk kali ini aku cuma guna separuh sahaja spgheti yang direbus...)
  • 1 biji bawang kuning dipotong dadu  *
  • 2 ulas bawang putih dititik dan diracik halus  *
  • 1/2 inci halia dititik dan diracik halus  *
  • 200 grams daging lembu kisar...cuci dan toskan...
  • 1 sudu besar serbuk kari  *
  • 1 sudu besar cili kering pes  *
  • 1 paket perencah sos spagheti Maggi
  • 1 tin kecil sauce spagheti Prego
  • 2 ketul chicken kiub
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa
  • 1 tangkai celery dipotong serong
  • 7 - 9 biji cili api dibelah 2
  • 10 - 12 biji cendawan butang dalam tin cap Ayam Brand ...dihiris2....
  • 2 - 3 sudu minyak zaitun untuk menumis.....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Panaskan minyak  zaitun dalam bekas bersesuaian....
  • Tumiskan sume bahan2 yang bertanda  * sehingga naik baunya....
  • Masukkan daging kisar ....dikacau sebati....dan biarkan daging kisar masak dan bahan tumisan terbit minyak...
  • Masukkanlah perencah sos spagheti Maggi dan jugak prego....kacau sebati bersama daging kisar tadi....
  • Tambahkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....kalau kuah agak pekat...boleh tambahkan sedikit air....jgn byk sgt air ya....sebaiknya biar kuah spagheti pekat sedikit.....
  • Masukkan cendawan butang....
  • Bila sos/kuah spagheti dah mengikut citrasa selera masing2...maksudnya cukup bahan perasanya...last sekali masukkan celery dan cili api...biarkan sekejap.....
  • Ok....dah siap pun ....senang kan....


Bila bujang masuk kedapo....tgk dapo ku ....ha ha ha...macam2 ado kat atas meja tu...

Tekun ....proses decoration Spagheti....suka2 ati dia je....siap tak bagi aku masuk dapo...he he..

 
Part of deco lagi...tgh dok hiris2 apple....
Aik! sape kat sebelah Atiq tu....monyok je muka....he he

Ntah apelah yang dibualkan 2 beradik ni....tekunnya Nazs mendengo....

Haaa....aku dah ada sorang lagi assistant....he he...sukanya dia dpt tlg abg Atiq ek...

  
Wah! cam nak masuk pertandingan je Atiq.... :)

Tarra....nilah hasilnya....tahniah Atiq.....

Ada gaya chef tak...he he....senyum mengulum....

Nak Introduce sorang lagi bakal Junior Master Chef...Wah!.....NAZS....he he...

Kalau pasal begaya depan kamera amatla pandainya.....

 
Sorang lagi anak ....pengubat rasa sunyi kat rumah.....


Kalau ditanya....happy tak bila anak suka ke dapo memasak....he he...rasanya tak de ibu yang tak suka...biarpun yang gemo ke dapo tu anak lelaki ....tapi alhamdulillah....bila sakit pening kita...adala yang boleh membantu dan diharapkan...lebih2 lagi Atiq anak sulung....ni nak tunggu Mimi pulak masuk dapo...bila agaknya ek....dah ada menyebut...nak belajo masak2 cuti semester ni....he he....kita tungguuuuu....

Tang decoration Spagheti tu ikut citarasa masing2 ya....Atiq cuma letak tomato cherry yg digoreng bersama butter pastu letakkan sikit black pepper...buat roti bakar yg dtabur ngan garlic bread seasoning...pas tu ada potongan epal.....he he....pas ni ada lagi ke yang dimasak anak bujang ni....tunggguuuuuuu....

Menu ringkas yang boleh dimasak oleh sesape saje....kalau berhajat bolehla ikut resepi mudah ni...yang hot...ada cili apinya....yang spicy....ada rempah kari kat dalamnya.....ni confirm selera org Malaysia....mesti nak pedas....baru la best....



KitchenIsMyWorld....Enjoy Cooking...Enjoy Eating....