Macam-macam roti ada....rajinnya ....bukan rajin....kreatifla kononnya....ha ha ha...puji diri sendiri nampak....takkkkk....macamana pulak nak masuk bakul angkat sendiri....kenala org lain yang mengangkatnya....he he he...so selalunya pujian mesti datang dari org lain....setuju tak....kena setuju....kalau puji sendiri tu namanya terperasan... :-)
Salam malam Khamis....cptnya masa berjalan...esok dah hari Khamis....dah masuk bulan 3 pun.....emmmm....harap2 esok.... hari yang lebih baik dari hari ini dan semalam.....Buat roti ni hari minggu ari tu....siap je bakar roti....adikku Odi n family dah sampai depan rumah....he he dia selalu macam ni..call je...
" kak...kat mana ni....Odi ada kat depan rumah ni...." nasib baikla aku ada kat rumah....rezeki diorgla dapat makan roti fresh from oven....eh eh...from microwave....
Jom makan roti....macam2 ada....pilihla yang mana suka...
Sausage Bun...fresh from oven....vision homes....
Pretzel...Pretzel?....kononya nak buat pretzel....he he...jadi bun Pretzel pun okla...
satu topping ngan cinnamon sugar...satu lagi tu sapu ngan melted butter je...
Sudut paling dekat....Mexicon Bun...he he...comot je toppingnya...
BASIC BREAD DOUGH...
BAHAN-BAHANNYA
- 375 grams tepung roti *
- 100 grams super fine flour *
- 35 grams susu tepung *
- 3/4 sudu kecil garam *
- 75 grams castor sugar *
- 21/2 sudu kecil yis *
- 1/2 sudu kecil bread improver *
- 1/2 sudu kecil bread softerner *
- 1 biji telur #
- 150 ml low fat milk #
- 40 grams mentega/shortening
- 100 grams water roux starter.... #
- Olive oil - untuk sapuan atas roti
- Bijan/Cheese @ gula pasir + susu tepung - untuk ditaburkan atas roti
- Sausage atau apa-apa inti...ikut selera memasing k....( sausage direbus sekejap pas tu ditoskan dan dilap kering.....)
telur..gula ..waterroux & shortening,,,,
tepung...low fat milk...yis..bread softener & bread improver....
WATER ROUX STARTER
BAHAN-BAHANNYA
- 50 grams tepung gandum
- 250 ml air
CARA-CARA PENYEDIAAN WATER ROUX
- Tepung gandum dicampurkan dengan air.
- Dikacau sebati....
- Menggunakan api yang kecil....masak adunan tepung yang telah dicampur air tadi
- Masak sehingga adunan menjadi pekat....tutup api....biarkan sejuk...water roux boleh disimpan dalam fridge ...tapi cuma untuk 3 hari je....kalau lebih dari waktu tu...dah tak elok nak digunakan.....warna dia pun dah berubah.....
MEXICON BUN TOPPING....
- 100 grams butter..
- 80 grams gula icing
- 1 biji telur
- 1 packet hot chocolate *
- 1 packet kopi segera Aik Cheong...direndam dalam 1/4 cawan air panas... *
- 100 grams tepung gandum...
- Menggunakan hand @ stand mixer pukul butter sehingga lembut...masukkan gula icing...pukul lagi hingga sebati dan kembang.
- Masukkan telur...pukul lagi....
- Campurkan bahan2 bertanda * kemudian diadun sebati ngan bahan2 yang dah dipukul tadi...
- Akhir sekali masukkan tepung....pukul sebati....siap dah...
- Gunakan piping bag untuk buat topping atas bun....
CARA-CARA PENYEDIAAN BREAD DOUGH
- Masukkan kesemua bahan yang bertanda *....ke dalam mangkuk pengadun...
- Campurkan bahan yang bertanda #...kacau sebati...
- Masukkan bahan yang bertanda # yang telah dikacau sebati kedalam bahan yang bertanda *....uli adunan sehingga agak lembut....masa ni boleh masukkan mentega/shortening sedikit demi sedikit....dough akan jadi tambah lembut...dan tidak melekat lagi ditangan....proses ni amik masa lebihkurang 15 - 25 minit....bila permukaan dough dah licin...kira ok dah tu....
- Tutupkan mangkuk dough ngan kain...rehatkan dan biarkan dough mengembang....amik masa lebihkurang 1jam... (...kalau dough nak cepat naik....panaskan oven dalam lingkungan 3 - 4 minit...pas tu boleh lah masukkan dough yang telah ditutup ngan kain kedalam oven...kepanasan dalam oven tadi boleh buat dough cepat mengembang....he he jangan silap paham la pulak...masuk dough dalam oven bukan untuk dibakar lagi ya....cuma proses mengembangkan dough je....cubala....)
- Setelah dough mengembang....keluarkan dari mangkuk...tumbuk2kan dough untuk mengeluarkan angin/udara...
- Bahagikan dough ikut citarasa masing2 k....tapi kalau nak buat sausage bun....aku timbang berat dough 55 grams setiap satu.....kalau nak buat bun manis yang comel2 kurangkanla berat timbangan....
- Setelah dibentuk atau dimasukkan inti susunla didalam loyang pembakar yang telah disapu ngan shortening dan ditabur sedikit tepung.....
- Biarkan dough yang dibentuk rehat dan mengembang sekali lagi....lebihkurang 30 - 45 minit....
- Untuk Mexicon Bun....setelah dough kembang....letakkanlah toppingnya kat atas bun sebelum dibakar...
- Panaskan oven 180 darjah C....semburkan air keatas permukaan roti...tabur bijan atau cheese.... bakar dalam tempoh masa 15 - 20 minit atau sehingga masak keperangan...
- Keluarkan roti dari oven....sapukan olive oil keatas permukaan roti....biarkan sejuk....kalau nak makan suam2 pun sedap....Emmmm....harum semerbak bau roti kat rumah ni....macam bau bakery....
Mexicon Bun dah siap ngan toppingnya....boleh dibakar.....untuk bun ni tak perlu sembur ngan air sebelum dibakar dan disapu ngan olive oil selepas dibakar...
Nota :
Kalau guna Bread Maker method....senang je....masukkan sume bahan2 untuk dough....settingkan untuk bread dough....proses menguli dan mengembangkan dough amik masa 11/2 jam....ikutlah arahan bread maker memasing.....proses seterusnya ikutlah seperti diatas.....he he mudahnya....okla tu....jimat tenaga...
Untuk buat Pretzel....rasanya nanti dulula ya...masih dok try & error...aku sesaje nak mencuba...hasilnya tak berapa nak menjadi....nanti kalau dah sukses...confirm aku letak resepinya kat sini......he he Pretzel dah jadi Pretzel Bun....
For Mexicon Bun....patutnya ada filling kat dalam bun....he he aku kurang rajin...so letak topping jelah...dan lebih elok kalau Mexicon Bun diletak dalam loyang pembakar yang tak bertebing....taklah melekat macam bun yang aku buat....kesilapan teknik....lainkali leh buat lagi...
Kalau2 rajin....bolehla cuba buat bun2 ni....satu basic bread dough....macam2 rasa dan bentuk boleh dibuat..
senangkan....
.......Cooking Is Fun......
nak jugakkkkk!
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteSalam kenal yea. Minta izin ikut blog akak ye. Bukannya apa saya ni baru nak belajo masak. So mmg suka le skodeng dapur orang. Tq
Assalam kak cek,
ReplyDeletedatang nak rasa roti mexican tu..cantik2 roti kak cek buat ni..geram rasanya nak ngap aje..thanks ya kak cek for the wishes..
salam... wahh sedapnyer mexican bun! lama betul tak buat.. kalau buat harum satu rumah bau topping dia tu kan.. :)
ReplyDeleteNaza...jom cpt balik...boleh mkn macam2...
ReplyDeleteSam......dialu2kan dtg singgah ke "rumah" akak yg tak seberapa ni....timakasih byk2 ya....
ReplyDeleteAyu...meh dtg rumah kak cek.... berapa byk nak ngap pun boleh....he he...:-)
ReplyDeleteKak Nor....memang pun...bau topping harum semerbak....tak yah susah2 nak p beli kat kedai kan...jimat belanja lagi...
ReplyDelete