Home made pie.....emmm....menyelerakan....
Naik gebu pie ku...he he...
He..he...terlebih naik sampai tersengih ....meh jemput makan...
Buat pie ni minggu lepas...hari ape tak ingatla pulak....selalu orang buat Chicken Pie....kali ni saje nak tukar selera....aku masakkan inti daging for this pie....boleh jugak buat sarapan pagi untuk anak bujangku sebelum p keje...eh eh....training....inti aku dah masak awal2...simpan dalam freezer...bila nak guna...senang dah....tak yahla susah2...masa tu nak buat....masa tu jugak nak masak inti..... :-)....Meh kita tengok camana nak buatnya ....senang je.....
BAHAN-BAHANNYA
- 1 paket ready made puff pastry jenama 'Kawan'
- 300 - 350 grams daging hancur/cincang
- 1- 2 biji kentang (ikut saiz kentang...kalau besar 1 biji pun dah cukup )
- 1 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia muda
- 4 - 5 biji cendawan butang (aku guna yang dalam tin cap ayam brand )
- 1/2 tin creamy mushroom sup campbell's ( 1 tin kecil beratnya 300grams )
- 3 sudu besar whipping cream
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu besar butter/majerin untuk menumis.......
- Bahan perasa secukupnya....
- 1 biji telur untuk sapuan...
- Daging dicuci dan ditoskan..
- Kentang di potong dadu
- Bawang besar dipotong dadu jugak
- Halia dan bawang putih dititik dan dihiris halus
- Panaskan kuali...masukkan butter/majerin....tumiskan bawang besar, halia dan bawang putih dan serbuk kari....bila agak layu sikit bolehlah masukkan daging cincang.....dikacau2 sebati k....
- Masukkan kentang...campurkan sedikit air...untuk empukkan daging cincang dan kentang .....kuali boleh ditutup sekejap,,,
- Setelah kentang dan daging cincang empuk...masukkan pula whipping cream, mushroom soup,cendawan butang dan serbuk lada hitam....kacaulah sebati....letaklah bahan perasa ikut citarasa memasing....biarkan bahan inti pekat....ok...masak dah....sejukkan bahan inti sebelum digunakan...
- Sapukan shortening ke dalam acuan pie...
- Pastry puff diterap guna acuan berbentuk bulat (rujuk gambar kat bawah k...)
- Letakkan lapisan yang telah diterap bulat kedalam acuan pie....ditekan2 k....
- Dicucuk sedikit ngan garpu keatas lapisan sebelum dimasukkan inti...
- Ambil satu lapisan lagi... pun yang telah diterap bulat....tutupkanlah inti...pastikan dibahagian tepi acuan tertutup...kemudian menggunakan garpu...tekanlah disekeliling tebing acuan pie tadi....bahagian atas pie pun kena cucuk ngan garpu jugak k....
- Panaskan 0ven 180 darjah ....sapukan telur diatas pie sebelum dibakar....bakar pie dalam lingkungan 25 minit atau sehingga pie masak....siap dah...tak yah susah2 nak pegi beli kat bakery...mudah kan....
Pastry Puff jenama Kawan yang aku gunakan unruk buat pie ni.....
Acuan yang aku guna....
Acuan cetak yang aku guna untuk terap pastry .....
Macam-macam kita boleh buat dengan menggunakan Puff Pastry ni....Sardine Puff....Curry Puff....Apple Puff...macam-macam puff lah....he he ....cara yang mudah dan cepat....rasanya tetap sedapppp....Kebiasaannya kalau aku buat chicken/beef pie ni....kalau banyak aku simpan dalam freezer....boleh tahan lama tau....jadi tak yah la bakar sekali banyak2...nanti kalau tak habis...membazir pulak...Bila rasa nak makan....cuma perlu keluarkan awal lebihkurang 1/2 jam dari freezer....sapukan telur dan bakarlah macam biasa....simple je kan....frozen food...tak yah beli kat Tesco ke Jusco lagi....jimat belanja.... :-)....tak rugi mencuba.....
No comments:
Post a Comment