Tak akan ada yg baru kalau tak ada yg lama.....kuih org lama yang masih enak dimakan sampai sekarang.....
Tak rugi mencuba resepi ni......cubalah ya....
Mintak izin ngan empunya resepi....kita letak kat sini ya....ampun sgt2....kita dah ubah suai sikit eeak...
BAHAN-BAHANNYA
1kg ubi kayu
650ml santan ( aku guna 400ml santan segera cap ayam brand )
100gm gula melaka ( aku tambah sikit jadi 120gm )
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan disimpulkan
1 - 2 sudu besar Pandan Paste brand Nona
1 sudu kecil pewarna hijau apple
1 sudu perasa pandan.....(kuih lebih harum kalau letak essence ni....tak letak pun tak pe...)
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar bijan
CARA-CARANYA
1
Masak gula pasir, gula melaka, santan 400ml, garam bersama simpulan pandan....masak cukup sehingga gula larut....pastikan dikacau selalu.... masukkan minyak sapi.....kemudian ditapis....kalau sukatan masih kurang dari 650ml boleh tambahkan air suam.....( kebiasaannya bila bahan2 telah larut sukatan santan tadi akan bertambah )...ketepikan...biarkan sejuk untuk seketika.
2
Ubi diparut....ditapis/diperah airnya.....airnya dibiarkan mendak....lebihkurang 15 hingga 20 minit.... bahan sagu yg mendak diambil dan dicampurkan bersama parutan ubi yg telah ditapis atau diperah
tadi....
3Campurkan bahan 1 & 2 tadi.....kacau sebati......
4
Lenserkan loyang pembakar ( saiz ikut kesesuaian memasing )....guna minyak ke....majerin ke....minyak
sapi ke....shortening pun boleh....Masukkan adunan kedalam bekas.........taburkan bijan diatasnya ....
5
Panaskan oven ngan suhu 170 - 180 darjah celcius...ikut oven memasing jugak ni....aku biasanya guna
microwave... dual convenction....180 darjah celcius....bakar lebihkurang 1 hingga 1 jam
setengah....kalau bahagian atas tak cukup garing..( bukan garing sangat ye ....)grill lebihkurang 3 - 5
minit.....siap....suam2 bolehlah dikeluarkan dari loyang....nak makan kenala potong....selamat menjamu
selera....
Loyang ready made aluminium ni yg aku guna tuk bakar bingka ubi....senang sgt....boleh beli kat mana2 kedai bakery..... kat Jusco rasanya ada kot....aku selalu beli kat tempat fav aku tu.....Amore e'bake....boleh leka aku kalau kesana....sumenya aku nak beli....he he....
Loyang ni ada penutupnya sekali....masa membakar jgn pulak masukkan cover dia tu...he2 rasanya sume org tau....paling best kalau nak bwk buah tangan kat sesapa....terus je bawak ngan bekas tu sekali....senang kan...cantik dan kemas....mesra kepenggunaan....he he ada ke perkataan ni....
No comments:
Post a Comment