Pages

Monday, January 30, 2012

Macarons' Week ..... Day 3



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan.....

Cuti panjang Tahun Baru China....dah abis ....sume dah kembali seperti biasa....aku memang macam biasa...nak kata sibuk sgt tu idak le...tapi kalau cuti hujung minggu kat rumah...aku memang tak cukup masa nak jengah2 blog...nak komen pun tak sempat...nak update blog apa tah lagi...Kebiasaannya aktiviti hujung minggu ...memang aku busy....bukan busy apa pun ...busy cooking2 kat dapo....sepatah kata Nazs...." Ibu ni asyik masakkkkkk je..." he he..kecik2 dah pandai komplen...kang kalau tak masak..nak makan apa pulak kan...:D Nak buat camana ...org lain ada hobi memasing...kita pun nak ada hobi jugak...masak2...makan2...gebukan bdn...he he he....
Citer pasal macaron fever bersambung lagi....sebeno2nya...byknya list nak publish kan...Adoiai!...tunggu turn la yaa.....

Macarons' Week....Day 3....Wednesday...Jan 18 2012....



PISTACHIO MACARON...
Basic Resepi Macaron  :  Yat@easybakes
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

Swiss Meringue
  • 80g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
  • 65g gula kastor ( seeloknya yang halus..)

  • 43g ground almond
  • 37g pistachio nut ( dikisar dan diayak...)
  • 140g icing sugar ( aku guna 130g....)
  • 1 sudu kecil pistachio paste ( optional....kalau tak de pun tak pe...)
  • Pewarna serbuk @ gel color pilihan masing2

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

Swiss Meringue Macarons
  •  Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
  •  Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
  • Ayak ground almond...pistachio nut yang telah dikisar dan icing sugar ( Aku campurkan serbuk pewarna hijau kedalam campuran ground almond & pistachio  dan icing sugar dan digaul sebati....) ketepikan...
  • Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
  • Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
  • Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju...
  • Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
  • Masukkan campuran ground almond ..pistachio & gula icing berwarna kedalam adunan putih telur....masukkan pistachio paste jika suka ....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
  • Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
  • Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
  • Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 13 minit tempoh membakar...)
  • Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....

Nota : 
Utk filling kali ni aku masih guna blueberry creamcheese yang masih dok ada.dan juga chocolate nuttella hazelnut.....jgn membazirkan...kalau nak filling kesukaan memasing pun boleh ya...


BLUEBERRY CREAMCHEESE Filling....

BAHAN-BAHAN
  • 156g cream cheese....room tempreature
  • 50g icing sugar
  • 4 sudu besar Blueberry filling/jem
  • 3/4 cawan Dairy Whipping Cream ( sejuk dari fridge...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul cream cheese hingga lembut...
  • Masukkan icing sugar sedikit demi sedikit sambil dipukul sebati ....campurkan blueberry filling/jem...pukul lagi...
  • Akhir sekali masukkan whipping cream sejuk kedalam cream cheese....pukul sebati dan sehingga adunan kental....siap utk digunakan....boleh juga disimpan didalam chiller/fridge sebelum digunakan....
  • Masukkan filling kedalam piping bag dan pipekan diatas macaron kemudian dikapitkan...tarraaa...siap dah blueberry macaron with blueberry cream cheese....

Nota :
Utk satu adunan macaron ni...sukatan blueberry cream cheese filling bolehla dikurangkan...sebab satu adunan bluberry cream cheese ni memang dapat byk....boleh buat berkali2 macaron... :-)


Siap beli buku resepi Mad About Macarons dari Jill Colonna....memang macam2 jenis perisa macaron ada dalam buku resepi ni...pernah cuba ikut resepi kat sini...tapi tak jadi...he he..bukan salah resepi tentunya...mungkin adalah silapnya kat mana2...tapi memang seronok tgk hasil macaron kat buku ni..macam2 ada....Insyaallah nanti nak cuba gak lagi ikut resepi yang ada kat buku ni.... :D


Pada sesape yang belum penah cuba buat macaron....jgn takutttt....just having fun with it.....jadi tak jadi itu belakang kira....yang penting kena cuba kan....yang pastinya aku dah addicted buat macaron ni...sib baik tak ketagih makan macaron...he he....memang super enjoy buat mac ni....happy sakan kalau jadi...dan jangan putus asa kalau gagal...cuba dan cuba lagi ...Insyaallah pasti sukses....
Cuba ya ...jgn tak cuba....yakin boleh!!!

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld.....

Thursday, January 26, 2012

Macarons' Week ..... Day 2



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Macarons' Week....Day 2 ...Sunday Jan 15.. 2012

Tsunami Macaron kat Vision Homes....he he he...teruja...exited....tak terkata apa2 bila macaron menjadi....Masih lagi bermacaron dihujung minggu....jgn jemu ya kengkawan sume.... :D just nak share rasa happy yang sesgtnya....

Blueberry Macaron with Blueberry CreamCheese Filling....yummyyyyy....



Resepinya masih menggunakan basic resepi yang sama...dan masih tetap menggunakan Swiss Meringue Method....nak jugak resepinya ke...bolehhhhh...tak de halnya...jom2 kita semak2 resepi.... :)

BLUEBERRY MACARONS with BLUEBERRY CREAMCHEESE FILLING
Basic Resepi Macaron  :  Yat@easybakes
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

Swiss Meringue

  • 80g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
  • 65g gula kastor ( seeloknya yang halus..)

  • 80g ground almond
  • 140g icing sugar ( aku guna 130g....)
  • 1 sudu kecil blueberry paste
  • Pewarna serbuk @ gel color pilihan masing2


CARA-CARA PENYEDIAANNYA

Swiss Meringue Macarons

  •  Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
  •  Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
  • Ayak ground almond dan icing sugar ( Aku campurkan serbuk pewarna purple kedalam campuran ground almond dan icing sugar dan digaul sebati....) ketepikan...
  • Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
  • Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
  • Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju....campurkan juga blueberry paste....( jika menggunakan gel color...bolehla dimasukkan kedalam adunan....pukul/kacau sebati...sehingga soft peaks....)
  • Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
  • Masukkan campuran ground almond & gula icing berwarna kedalam adunan putih telur....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
  • Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
  • Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
  • Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 13 minit tempoh membakar...)
  • Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....


BLUEBERRY CREAMCHEESE Filling....

BAHAN-BAHAN

  • 156g cream cheese....room tempreature
  • 50g icing sugar
  • 4 sudu besar Blueberry filling/jem
  • 3/4 cawan Dairy Whipping Cream ( sejuk dari fridge...)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul cream cheese hingga lembut...
  • Masukkan icing sugar sedikit demi sedikit sambil dipukul sebati ....campurkan blueberry filling/jem...pukul lagi...
  • Akhir sekali masukkan whipping cream sejuk kedalam cream cheese....pukul sebati dan sehingga adunan kental....siap utk digunakan....boleh juga disimpan didalam chiller/fridge sebelum digunakan....
  • Masukkan filling kedalam piping bag dan pipekan diatas macaron kemudian dikapitkan...tarraaa...siap dah blueberry macaron with blueberry cream cheese....

Nota :
Utk satu adunan macaron ni...sukatan blueberry cream cheese filling bolehla dikurangkan...sebab satu adunan bluberry cream cheese ni memang dapat byk....boleh buat berkali2 macaron... :-)
Sekadar catatan...masa buat blueberry macaron shell...serbuk pewarna kat rumah tak de perisa blueberry...so aku beranikan diri campurkan serbuk pewarna purple perasa lemon grass...what! lemon grass...he he ...tapi hasilnya...macaron shell tu rasa sedapppp....tak terasa pun lemon grassnya...memang best bila digabungkan ngan bluberry paste...serasi sgt....



Blueberry cream cheese filling....memang best.....tak terasa sgt cheesynya bila dicampurkan ngan whipping cream....memang sedapppp....bwk pi opis....sekejapan abis....happy sakan aku dibuatnya....I'm happy.. baking macaron...super enjoy....

Lepas ni  macaron apa pulak ek....tungguuuuu...jgn tak tungguuu....

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....


Macarons' Week ..... Day 1



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...


Kembali keje hari ni ...tapi mood bercuti masih dok ada....bila ke Terminal Seremban tengahari tadi ...masih banyak kedai yang belum dibuka....dan masa lalu kat Jusco....amboi! banyaknya kete bersusun kat luar Jusco...Wah! org mesti ramai gila kat Jusco...masih lagi cuti2 Chinese New Year....Aku....pekerja setia....ke opis seperti biasa...dengan fikiran yang stress..( masa bila pulak aku tak stress...he he...) juga dengan harapan....muga2 hari ini baik2 belaka...muga2 segala urusan kehidupan dan rezeki dipermudahkan....Aminnnnn......Insyaallahhhhh.......Allah mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya.....

Macarons' Week.....Day 1 ...Saturday Jan 14 2012

Bila tengok macaron kat blog Yat@easybakes....tetiba mood bermacaron dtg balik...memang lama dah tak bermacaron...bila buat asyik tak menjadi better aku stop dulula kan dari bermacaron....so bila seru sudah mai...apa lagi jadi macaron addict la pulak aku...ha ha ha...nak tau ngape...sebabbbbb....macaron kali ni memang menjadi ....tak ada satu pun yang tak jadi...telompat2 aku kat dapo.....he he he...maklum jelah org tak pro buat macaron....bila sentuhan kali ni perfect ( perasan sendiri ni...he he ...)mestila happy sakan kan...



Sebelum ni aku dah cuba macam2 teknik nak buat macaron ni...yang selalu ku buat guna French Method Macaron ...pas tu sekali aku try buat Italian Meringue punya method lak...dan kali ni ku guna Swiss Meringue Method ....emmmm....nampak gayanya memang nilah teknik yang mungkin serasi dengan aku...Kebanyakkannya memang ramai yang guna French Method...memang teknik ni lebih mudah caranya..tapi tak tau la kat mana silapnya...ntah dah bape kali aku buat macaron guna cara French Method...sekali ..dua  je manjadi...selebihnya...emmm...malas nak kata la kan....macam2 rupa ada...Bila dah try Swiss Meringue Method ni...elokla pulak hasil kejadian macaron ni....aik! angkat bakul sendiri nampak...he he....
Yatttt...timakasih bebyk share resepi macaron ni...dan nak mintak izin linkkan resepi Yat kat sini...dan tak lupa jugak nak timakasih kat penyumbang resepi asalnya dari Rima@Bisous A Toi & Martha Stewart.....



 MACARONS with LEMON CURD FILLING
Resepi Asal  :  Yat@easybakes
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

Swiss Meringue

  • 80g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
  • 65g gula kastor ( seeloknya yang halus..)



  • 80g ground almond
  • 140g icing sugar ( aku guna 130g....)
  • 1/2tsp lemon juice
  • Pewarna serbuk @ gel color pilihan masing2

CARA-CARA PENYEDIAANNYA


Swiss Meringue Macarons

  •  Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
  •  Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
  • Ayak ground almond dan icing sugar ( Aku campurkan serbuk pewarna kuning berperisa lemon kedalam campuran ground almond dan icing sugar dan digaul sebati....) ketepikan...
  • Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
  • Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
  • Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju....campurkan juga lemon juice....( jika menggunakan gel color...bolehla dimasukkan kedalam adunan....pukul/kacau sebati...sehingga soft peaks....)
  • Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
  • Masukkan campuran ground almond & gula icing berwarna kedalam adunan putih telur....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
  • Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
  • Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
  • Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 13 minit tempoh membakar...)
  • Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....

LEMON CURD Filling....

BAHAN-BAHAN

  •  3 biji kuning telur ( ditapis...) 
  • 1/2 biji kulit lemon yang diparut
  • 1/4 cawan lemon juice
  • 6 sudubesar gula
  • 4 sudubesar unsalted butter, sejuk, dipotong kiub2
  • Beberapa titik pewarna kuning jika suka...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Campurkan kuning telur...parutan kulit lemon .. jus lemon dan gula kedalam periuk....kacau sebati...
  • Masak dan kacau selalu...tambahkan sedikit pewarna kuning....kacau sebati campuran kuning telur dengan api kecil.....
  • Masak sehingga campuran filling ini pekat...anggaran masa 5 - 7 minit....
  • Tutupkan api...masukkan butter sedikit demi sedikit dan kacau sebati....kemudian masukkan kedalam bekas dan ditutup dengan cling wrap...biarkan sejuk ...masukkan dan simpan dlm fridge @ chiller dalam lingkungan 1 jam sebelum digunakan...


Enjoy & Fun bermacaron.....kepuasan yang tak terkata.... :D


Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld......

Thursday, January 19, 2012

Cepat dimasak senang dan sedap dimakan.... :D


Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Cepat dimasak..senang dan sedap dimakan...kalau dedulu...statement ayat ni selalu kuar masa iklan maggi mee kan...cepat dimasak ..sedap dimakan...he he....Aku kalau boleh bab2 masak yang lain pun nak macam tu jugak walaupun tak lehla sumenya kan....kalau ada pilihan yang senang ngape lak kita tak nak guna kan..kan..he he...ye la kan kekadang kita ni pun bukan selalunya ada mood rajin sepanjang masa...bila diserang virus M tu...bab2 masak ni kalau boleh nak yang ringkas...mudah ...cepat tapi masih tetap sedap dimakan....so....hari ni just nak share ngan sume....buat muffin guna kaedah yg cepat je....camana pulak tu...cepat2 pun kena rajinkan diri jugak masuk kedapo...godeh2 apa yang patut pastu bakar...siap utk dimakan...tu kira senangla kan...

Minggu lepas...aku ke Amore e-bake...tempat paling aku suka pegi...he he...nak beli barang2 baking yg mana perlu aje...sudahnya aku sudah terjumpa dan jatuh cinta ....my wish list....KENWOOD Stand Mixer...6.5L...ada offer lagi...memang harga kat situ lagi murah...emmmmm....nak beli ke tak nak.....Adriana pujuk2 ...siap boleh buat 2 kali bayar....Alamak! betul2 sudah tergoda....Oklah...pejam mata...Hari tu aku bwk baling baking tools yang lebih beso dari biasa....he  he he...happy sesgtnya....Adriana bagi free Kiwi Muffin ReadyMix...cam best je ni...Ape2 pun thanks Adriana.....

Sebelum2 ni memang aku jarang beli ready mix muffin ni....tapi bila dah dapat free ni...nak cubala....camana rasanya.....emmmmm....memang superb I tell uuuu....Moist lembut...dan memang terasa sgt buah kiwi nya...Penyediaannya pun mudah ....semudah 1...2...3...bakar.... :D
Jom kita cuci2 mata tgk muffin2 yg gebu ni.....

KIWI MUFFIN .....

  



Kaedah nak buat muffin ni.... meh kita tgk camana caranya....

READYMIX MUFFIN...

BAHAN-BAHANNYA

  • 500 grams ready mix muffin ( apa2 perisa....Kiwi...Bluberry...Coklat....macam2 ada...)
  • 3 biji telur
  • 1/2 cawan fresh milk...( ku guna dairy whipping cream..)
  • 2/3 cawan minyak jagung @ canola

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..

  • Masukkan sume bahan2 kecuali minyak kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan perlahan  lingkungan 1 minit....kemudian tingkatkan kelajuan kepada sederhana laju...dan pukul lagi selama 3 minit....
  • Akhir sekali masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati...
  • Menggunakan ice cream scoop masukkan kedalam paper cup anggaran 1/2 - 3/4 sukatan paper cup....
  • Panaskan oven 180 darjah celcius...bakar dalam lingkungan 15 - 20 minit @ sehingga muffin cukup dimasak..( lidi dicucuk bersih..bermakna muffin telah masak...)
  • Sedap dimakan ketika suam....

Senang kan....bila dah rasa kiwi muffin ni sedap....aku try beli pulak ready mix Bluberry Muffin....emmmm....pun sedappppp....tapi kalau ditanya mana satu yang lebih sedap...aku pilih kiwi muffin....apa2 pun selera org tak sama kan.....dua2 pun sedapppp....

Jom tgk gambo2 Blueberry Muffin pulak....penat2 berposing pas tu kita makannnn.... :D

BLUEBERRY MUFFIN.....



Nazs ngan Arini...memasing bergaya ngan Bluberry Muffinnya...he he...macam2 gaya ada...:D



Kalau rasa macam kurang rajin nak buat muffin originalnya mix...leh la try ready mix muffin ni....berbaloi2 sebab rasanya memang sedappppp.....
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

Wednesday, January 18, 2012

Fresh From Cenderaloka....Asam Pedas Ikan Patin....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...


Fresh from Cenderaloka....apa yang fresh tu....Cenderaloka?....kat mana pulak tu....he he...ikan Patin ni memang fresh dari tasik Cenderaloka...Cenderaloka tu ...emmmmm....Rumah Impian/Persinggahan ..hasil design dari cik abang sayang kita.Nama Cenderaloka ni pun cik abang kita yang letak.....cuma...rumah impian ni belum siap sepenuhnya....Memang buat berdikit2...mengikut budget yang ada...besar harapan sume agar satu hari nanti Rumah Impian/Persinggahan diujung kampung ni siap sepenuhnya....Setakat ni yang uniknya kat rumah ni ada tasik...memang ada macam2 ikan yang dibela kat dalam tasik tu....Rasa2 nak makan ikan fresh from tasik ...kita org pegilah menjala kat situ...he he bukan aku la yang menjala...confirm my hubby....memang tu minat dia.....Aku cuma masak je ikan2 tu...he he...Asam Pedas Ikan Patin...ikan segar dari tasik Cenderaloka....memang sedappppp.....sekadar memenuhi selera my hubby yg nak makan asam pedas ikan patin....


 ASAM PEDAS IKAN PATIN
Sumber/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA

  • 1 ekor ikan patin sederhana besar.....disiang, dikerat beberapa potong, dicuci dan direndam sekejap ngan asam jawa..halia yang ditumbuk kasar dan sedikit garam...
  • 1 labu bawang besar   *
  • 2 ulas bawang putih   *
  • 1 inci halia   *
  • 1/2 inci kunyit hidup  *
  • 4 sudu besar cili kering paste  *
  • 9 - 11 biji cili api (...kalau nak pedas boleh tambah lagi....)  *
  • 1 sudu kecil belacan serbuk maggie  *
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 batang serai dititik
  • 1 ikat kecil daum kesum...( ambil daunnya dan dicuci besih.... )
  • 7 - 9 batang kacang bendi
  • 1 - 2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 - 2 ketul kiub ikan bilis maggie
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk kuahnya...


CARA-CARA PEYEDIAANNYA...

  • Ikan patin yang direndam bersama asam jawa, halia dan garam dibilas/cuci bersih....toskan...
  • Kisar sebati sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak di dalam periuk....tumiskan serai dan bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak...kacau selalu k...api kecik...takut hangus pulak nanti...
  • Tambahkan air secukupnya....yang ni kena agak2 ya....jangan banyak sangat...sedang2 je airnya...so kuahnya taklah pekat dan taklah cair....
  • Bila kuah dah mendidih bolehlah masukkan ikan ....ikan bilis kiub....lada hitam...tambahkanlah sedikit garam dan gula secukup rasa....( gula sikit je tau....buat penyedap rasa je....)
  • Masukkan kacang bendi yang telah dicuci dan daun kesum.....akhir sekali masukkan asam keping....biarkan mendidih sekejap....boleh tutupkan api...siap utk dihidangkan......



Ingatkan nak masak Ikan Patin masak tempoyak masa dapat ikan ni....pas tu bila cik abg dah menyatakan hasrat dihati nak makan asam pedas....kenalah lupakan hajat dihati sendiri kan....sayang suami....:D he he...kita layannnnn je pemintaannya...takpe2 lenkali kalau menjala dapat ikan patin lagi ...masa tu bolehla masak tempoyak pulak kan...Adoiai! asyik makannnn je....exercise malas...pas tu bising2 bdn gebulah...tak nak turunla berat bdn....he he...sendiri masak...sendiri makan...sendiri jugakla kena tanggung kan... :D


Tengokla gaya my hubby menjala ikan....happy sakan...panas2 pun boleh tahan...antara ikan yang dapat dijala....apa ntah nama ikan ni...cam pelik je rupanya kan...kalau ikan yang cantik2 ni...selalunya dilepaskan balik dalam tasik....sukanya ikan2 tu kan...bahagia dok dalam tasik besar...bebas berenang2....

Hajat dihati suami...satu hari nanti....nak berkumpul sume ahli keluarga berhari raya di Cenderaloka ni....seronok kan ....Insyaallah diizinkan tuhan ....berkat usaha dan doa...impian pasti jadi kenyataan.... :-)
Menjala....mengocha...ngunja...( maap ya kalau istilah ni tak betul....sekadar mencatat apa yang ku dengar dari cik abg kita.....loghat N9....) sememangnya minat my hubby.....dari kecik sampaila sekarang ni....minatnya tak pernah berubah....kalau ada kelapangan pastinya aktiviti ni akan dilakukan....cuma minat ni setakat ini.... tak sampai kat anak2....zaman dah berubah....zaman IT...minat anak2 pun berbeza....Apa yang diharapkan...jgn lupa asal usul dan jati diri udahla ya.....


Rumah impian ..rumah persinggahan
Cenderaloka diberi nama
Semuga harapan menjadi kenyataan
Hati pasti berbunga gembira...

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld...


Monday, January 16, 2012

Acar Mentah....yg senang2 saje....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan..

Nasi Dagang sudah...Gulai Ayam pun sudah....satu lagi menu pelengkap nasi dagang....alaaaa...yg senang2 saje....Acar Mentah...anak2 kecik pun leh buat kan...he he he....sumenya pun serba ringkas....


ACAR MENTAH
Sumber/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 1 biji carrot - dihiris memanjang
  • 1 biji timun - dibuang empulur tengahnya...dihiris memanjang
  • 1 biji cili merah - dibelah..dibuang bijinya..dihiris memanjang
  • 1 biji cili hijau - dibelah..dibuang bijinya..dihiris memanjang
  • 1 biji bawang besar - dihiris halus
  • 1- 2 sudu kecil air kapur
  • Gula...garam dan cuka sesedap rasa...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Cuci sume bahan2 hirisan....masukkan kedalam mangkuk....campurkan air kapur...gaul sebati...biarkan sekejap dalam anggaran 10 - 15 minit....kemudian cuci  semula....
  • Campurkan gula, garam dan cuka kedalam bahan2 hirisan....gaul sebati dan simpan didalam fridge sebelum dimakan...




Senang je kan...kalau nak tambah nenas pun boleh gak...terpulang citarasa memasing....emmmm....mkn ngan nasi dagang ...sedapnya...... :D

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

Gulai Ayam Nasi Dagang....versi Tanjung Balai Medan....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...

Tadi tunjukkan Nasi Dagang...tak lengkaplah menu kalau tak de lauknya kan....Plan asal memang aku yang nak masak set nasi dagang ni...maksudnya dari nasi hinggalah lauknya...tup2 bila aku balik dari opis hari tu....Mel dah siap masak gulainya...heeee...tak kan lah aku nak marah kot....timakasih lagi adala kan...org dah siap masak lagi...cuma...aku tak dapat nak berexperimentasi gulai ayam nasi dagang kali ni...tak pe lah...masa byk lagi ...lenkali aku masak pulak....Al kisahnya gulai ni bukan gulai asli nasi dagang lah ya...ni gulai ayam versi Tanjumg Balai ....Medan...jauh tu kan...he he he...digabung pulak ngan Nasi Dagang vision homes mari...kira oklah....sekadar utk berdua yang makan.... :D


GULAI AYAM NASI DAGANG
Sumber/Olahan   :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 1/2 ekor ayam ...dipotong sederhana kecil...dicuci..ditoskan airnya...
  • 1 biji bawang besar  *
  • 3 ulas bawanag putih  *
  • 1 inci lengkuas  *
  • 1 inci halia  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 1 btg serai  *
  • 3 biji buah keras  *
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar  *
  • 1 sudu besar rempah kari  *
  • 1 sudu besar cili kering pes  *
  • 1 btg serai dititik
  • 1 kotak santan - 200 ml Ayam Brand
  • 2 keping asam keping
  • 1 - 2 ketul chicken cube
  • 11 biji cili api ..utk hiasan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya utk menumis....


CARA - CARA PENYEDIAANNYA

  • Kisar sume bahan2 yang bertanda *...
  • Panaskan minyak secukupnya didalam kuali...tumiskan serai bersama dengan bahan2 yg dikisar tadi....
  • Tumis bahan2 ini sehingga naik bau dan terbit minyak..
  • Masukkan ayam kedalam bahan2 tumisan...kacau sebati...biarkan sehingga ayam masak...tambahkan sedikit air....( anggaran utk air terpulang memasing ya...kalau suka kuah yg byk bolehla ditambah lebih airnya..)
  • Masukkan santan....chicken cube...garam secukupnya....dan juga asam keping....biarkan seketika...
  • Akhir sekali bolehla dimasukkan cili api...sekadar utk hiasan...nak gantikan dengan cili merah ...cili hijau yang dibelah pun ok jugak....


  

Gulai ayam yg seakan2 kari ayam...sedap ke makan ngan nasi dagang yang aku masak....sedappppp.....heeee...Masakan yag senang je kan....yg penting sedap dimakan...

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld

Nasi Dagang Tanak Kukus.....vision homes mari.... :D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...

Bila teringin nak makan nasi dagang ...selalunya aku beli je kat pasar malam...maklum jelah...kat rumah ni yg suka makan nasi dagang ni cuma aku ngan Mel je....kalau nak masak cam buat penat je...masak sikit pun confirm nanti tak abis....tapi minggu lepas....hari apa tak ingat dah....ntah angin apa yang melanda....aku terajin la pulak masak nasi dagang ni....memang jarang2 masak nasi ni pun...rasanya ni 2nd time aku masak kot....Macam biasalah...aku ni kalau masak sumenya nak guna cara mudah dan cepat je....bab2 mengukus ni aku memang tak pakar sgt jadi nak senang aku tanak dulu ....kemudian bila dah kering nasi dagang ni baru aku masukkan ke dalam kukusan...selain cepat...nasi yang ku kukus...confirm masak nya....he he he....mungkin rasanya tak sesedap nasi dagang original yang penah aku makan kat Kelantan tempohari masa kenduri khawin anak buahku...tapi bolehla....walaupun memang tak mencapai piawaian nasi dagang sebeno2nya....Masak main ikut suka aku je...he he he....

Memang byk gak aku jumpa resepi nasi dagang ni....sikit lebih kurang sama je....cuma berbeza pun dari segi sukatan dan teknik ....akhirnya aku buat jelah ikut my cara sendirilah....dah puas dah tgk resepi...dari internet hinggalah ke buku masakan....he he he...nak masak ...guna cara senang jugak....Jom kita semak2 resepi dulu....

NASI DAGANG TANAK KUKUS....
Sumber/Olahan  :  KitcheIsMyWorld

BAHAN-BAHAN
  • 2 1/2 cawan/pot beras wangi
  • 1/2 cawan/pot beras merah
  • 1/2 biji bawang besar...dihiris halus
  • 1 inci halia...dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih...dihiris halus
  • 1 sudu kecil halba
  • 200 ml santan pekat ( 1 kotak santan Ayam Brand...) 
  • Air secukupnya dicampurkan bersama santan pekat utk mendapatkan anggaran 5 cawan/pot campuran santan dan air...
  • Sedikit gula dan garam secukup rasa


CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Panaskan periuk kukusan...sementara nasi dimasak/tanak...
  • Beras wangi dan beras merah dicampurkan...dicuci bersih kemudian ditoskan airnya....
  • Masukkan sume bahan2 hirisan dan juga halba kedalam campuran santan dan air...tambahkan gula dan garam secukup rasa..masak campuran ini hingga mendidih....kemudian masukkan beras yang telah ditoskan tadi....( gunakan api kecil ketika memasak santan dan dikacau selalu...)
  • Matikan api...angkat periuk nasi...dan masak/tanak lah nasi didalam periuk nasi elektrik....bila lampu "cook " telah padam....masukkan nasi yg telah dimasak/tanak kedalam kukusan ( kulapikkan dalam kukusan dengan kain kasa...masukkan nasi kedalam kain kasa dan disimpulkan diatasnya..)....Kukus lagi nasi sehingga cukup masak/tanak....

Nota  :
Sekadar catatan disini...lenkali rasanya sukatan utk santan pekat boleh dikurangkan...kerana rasa lemak sgt nasi ni...tak leh makan byk...cepat muak...jadi pada sesape yg ingin mencuba teknik tanak/kukus ni anggaran santan pekat bolehla dikurangkan.....
Berexperimentasi lagi.....diolah...dipraktikkan...dicatat sebagai ingatan dan panduan ....Insyaallah boleh diperbaiki lagi dimasa akan dtg....



Nilah beras2 yang aku gunakan tuk buat nasi dagang ni...nak guna beras nasi dagang memangla tak de kan...jadi aku gunakan beras wangi dan sedikit beras merah....dari segi rupa memang adalah rupa nasi dagang...cuma rasanya ada sedikit kurang....mungkin sebab beras yang digunakan @ juga teknik dan kaedah yg kuguna pakai utk buat nasi dagang ni...tak pe lah...lenkali aku berexperimentasi lagi....pastinya nak guna cara yg cepat ..mudah tapi tetap sedap dimakan....Idea guna beras merah ni ku amik dari adik kita yg kreatif ni....Ita @ MasamManis ....nak tgk Nasi Dagang Terengganu versi Ita bolehlah jengah ...singgah kedapo adik kita ni....memang cantik penampilan nasi dagangnya... :D




Nasi Dagang diberi nama
Datangnya dari Kelantan ..Terengganu
Jika rasa ingin mencuba
Sila2 lah ya...jangan malu-malu..

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld

Friday, January 13, 2012

Mee Bandung Express.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Setiap kali balik kg ku kat Muar...tak sah kalau tak  makan Mee Bandung...cuma kedai yg aku selalu singgah tu cepat bebeno Mee Bandungnya habis....sah lah sedap sebab tu laris sesgtnya....Tak yah nak sedih2 kalau tak dapat makan Mee Bandung kat Muar....kat Seremban pun boleh....byk gak kedai yang jual Mee Bandung ni...tapi aku memang tak penah makan Mee Bandung kat Seremban....he he...
Hari tu ke TESCO S2....cam biasala....pegi beli barang2 keperluan dapo....pusing2...ronda2...tup2 tgk ada perencah segera Mee Bandung Muar....Mel cakap..." kita try nak ibu...." aku pun acuh tak acuh jawab...
" bolehlaaa...."dalam hati dok bercakap...." sedapla tu...." ...Lum cuba lum tau kan....


Balik keje hari tu...Mel siap dah masak mee bandung...ku tanya... " Eh2 mana ada mee kuning..." Mel cakap " Mel rebus spaghetti je...." he he...Angel Hair sebenonya...asal boleh je Mel ni kan....tapi nak bagi taula kat sini....Mee Bandung Express Angel Hair yg dimasak Mel....emmmm...walllaaaa....sedapppppp....dicampur lak ngan angel hair...memang serasi bersama sungguh lah....kuah mee bandung tu memang pekat dan memang ngam lah ngan selera ku...lenkali boleh la beli lagi...heeee....

Resepinya senang je....sume pun Mel main masuk je dalam periuk...Masukkan pes perencah Mee Bandung...pas tu tambahkan air...tak perlu byk sgt...cair lak kuahnya nanti...kemudian campurkanlah daging...udang....nak makan baru pecahkan telur dalam kuah...dan Mel masukkan chicken cube....tu je bahan2nya....Sayur sawi dicelur sikit ....cili merah dihiris2 ...sekadar hiasan....kalau suka pedas...bolehlah letak hirisan cili api....Memang senang...aku sukaaaaa.... :D
Cepat dimasak...senang dan sedap dimakan...kenyang perut makan semangkuk Mee Bandung Express...
Next time bila masak Mee Bandung Express ni lagi...nanti ku letakkan resepinya kat sini ya... :D

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld...

Thursday, January 12, 2012

Nak panggil apa ni ekk..kuih ke puding ke....errrr.... :D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Puding ke ..kuih ke....emmmm...agak2nya mana yg paling sesuai kita labelkan....dua2 sebenonya boleh..cuma yg paling sesuai apa ek....cer kita tgk gambonya dulu.....jom...jom....



Gambo dah kita tgk...okaylah..tak yah nak besusah nak boh nama apa.....kita panggil je Nagasari Puding Cendol....ok tak...ok la kan....he he....Sebelum ni aku ada publish n3 pasal kuih Nagasari Cendol ni....memang sedap dan sesuai sgt ngan selera kita....cecari gak resepinya ...alhamdulillah dapat la resepinya dari dik Iza dari Singgahsana Kitchen.....timakasih bebyk bagi tau pasal resepi ni....cuma nak mintak maaf bebyk ya....resepi tak ubah pun...cuma ubah penampilan je...he he...pertamanya aku memang kurang mahir bila masuk bab2 membungkus kuih guna daun pisang ni...yg keduanya memang daun pisang tak de stok kat rumah...nak p beli pun kurang rajin...jadi akhirnya....dengan rasa teruja nak resmi lagi acuan silicon ....so dari Nagasari berbalut daun pisang dah jadi puding yg ku masuk dalam acuan...he he..kreatip sgtla tu...ha ha ha...bukan kreatip....gunakan kemudahan yang ada..tak perlu bersusah2...alaaaaa.....ckp je la malassss...senang citer...he he he...tapi ok pe..kan kan....Senang dimasak Sedap dimakan....


Maap la ya...kali ni gambo pun cam blur2 je....amik gambo kat opis je ni ..guna handphone ...tak sempat nak amik kat rumah malam tadi...bawak pi opis siap dalam acuan lagi...nak kuarkan awal2 sat lagi susahla pulak sebab kuih ni lembut sgt...tak betul kuar dari acuan..jadi tak cantik pulak...he he....
Asyik menceceh je aku ni...jom la pulak kita tgk resepinya...nak mintak izin kat Iza @ SinggahSana Kitchen copy resepi kat sini ya.....Timakasih daun keladi Iza...ada resepi ...kongsi2 la lagi ya.... :D

NAGASARI PUDING CENDOL
Resepi Asal  :  Iza@SinggahSana Kitchen/Majalah RASA
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 80 gm tepung hong kwee
  • 100 gm tepung jagung
  • 200 gm gula kastor
  • 1/2 tsp garam
  • 900 ml santan pekat
  • 1 liter air
  • 150 gm cendol
  • Daun Pisang secukupnya ( ku guna acuan silicon...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Campurkan tepung hong kwee, tepung jagung, gula, garam, santan pekat dan juga air dalam periuk.
  • Kacau rata dan kemudian masak di atas api yang perlahan. Kacau hingga pekat.
  • Apabila adunan mula pekat, masukkan cendol dan tutup apinya.
  • Sediakan daun pisang dan letakkan empat sudu makan adunan di atas daun lalu dibungkus.( renjiskan dengan sedikit air kedalam acuam silicon...sebelum adunan diletakkan kedalamnya...)
  • Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.



Lepasla hajat dihati nak buat dan makan Nagasari Puding Cendol hasil air tgn sendiri...rasanya lebih sedap kalau berbungkus ngan daun pisang....sesaje nak mengubah gaya dan teknik ....he he he....lenkali mungkin boleh bungkus ngan daun pisang lak pas ni....itu pun kalau rajin...Ape2 pun aku happy berexperimentasi lagi....kekadang menjadi...ada gak yg tak ok....cooking is fun.... :D
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

Wednesday, January 11, 2012

Apa tuuuu.....cer teka...cer teka... :D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Kuih apa agak2nya ni ya...kengkawan kat luar sana dapat tak menekanya....tak yah la pening2 nak pikir....he he....Bingka Ubi ni sebenonya....saje exited nak try silicon mould saiz kekecik yg baru aku beli aritu....tu yg cuba masak bingka ubi dalam acuan cute..mute ni...Best sangat....masa membakar lagi kuih bingka ni nampak dah lekang dari acuannya...bila dah masak...kuarkan kejap...masa suam2 tu dah boleh kuarkan dari acuan....Memang berbaloi beli acuan ni...harganya pulak amatla berpatutan...beli kat DIY ...Tesco Seremban 2....sesapa yg dok disekitar Seremban 2 bolehlah p beli...macam2 bentuk dan saiz ada....rasa cam sume nak beli...he he he..tamaknya.... heeeeee


Resepi kali ni amik kat adik kita yang sorang tu...sapa lagi kalau bukan CMG @ Dapur Tanpa Sempadan tu.... Memang selalu dah buat bingka ubi ikut resepi CMG ni...tak de telur...memang sedapppp....Cuma kali ni sukatannya aku tak ikut resepi yang ada...sebabnya ubi kayu yang tinggal ..seciput je...tu la padahnya...beli ubi punyala dah lama...last2 yang boleh guna tinggalla sikit...selebihnya sume dah lembik...he he..takkan nak buang ubi yg masih elok ni...hasilnya jadilah bingka ubi cecomel ni....Ape2 pun nak timakasih gak kat adik kita ni CMG....resepi yang simple dan sedap...minta izin sekali lagi linkkan resepi CMG kat sini ya....



 BINGKA UBI ROSE
Resepi Asal  :  CMG@DapurTanpaSempadan
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 350 grams ubi kayu yg telah siap diparut dan dibuang airnya
  • 250 ml santan ( 200 ml santan pekat + 50 ml air )
  • 50 grams gula melaka diracik2 kecil
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 2 keping slice cheese digunting kecil ...( ni aku yang tambah...tak nak letak pun tak pe...)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • Secubit garam
  • 2 helai daun pandan yg disimpulkan
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • Sedikit pewarna pink ( warna ikut citarasa memasing ya...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..

  • Ubi kayu yang telah diparut..dimasukkan kedalam kain kasa...diperah  airnya....biarkan airnya mendak didalam bekas sekitar 5 - 10 minit....ambil bahan sagunya yang mendak dibahagian bawah bekas tuk dicampurkan semula kedalam ubi yang diparut tadi...campurkan juga tepung ubi....gaul sebati sume bahan2 ini...ketepikan...
  • Santan dimasak bersama..gula melaka..gula pasir..garam ...slice cheese yang digunting kecil2 dan juga daun pandan...masak sehingga gula dan cheese sume larut..masukkan minyak sapi..kacau lagi sehingga sebati....Tapiskan campuran ini...
  • Masukkan sume bahan2 cair yg telah dimasak tadi kedalam parutan ubi kayu....kacau...gaul sebati adunan ini...tambahkan pewarna kesukaan...kali ni ku letakkan warna pink...
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius bersama dengan acuan yg hendak digunakan....lebihkurang 3 - 4 minit....kuarkan acuan dari oven...sapu @ spraykan minyak sayuran kedalam acuan....kemudian tuangkanlah adunan ubi tadi satu persatu kedalam acuan sehingga habis....
  • Bakar dalam lingkungan 25 - 30 minit @ sehingga kuih cukup masak...kalau gemar bingka yang sedikit garing bolehla dipanjangkan sedikit waktu membakarnya...bergantung kepada oven masing2 ya....
  • Setelah masak..kuarkan dari oven...biarkan suam2 sebelum dikuarkan dari acuan....siap utk dihidangkan....enak dimakan bila kuih bingka ni dah sejuk....

Nota :
Acuan yg hendak digunakan utk membakar kuih bingka ubi ni terpulang memasing ya...kalau nak guna loyang pun boleh je....





Senang je kan resepinya....cer tgk kat dapo...ada tak sume bahan2nya...kalau ada  bolehlahbuat tuk minum petang nanti...simple n easy....
My hubby kali ni tidaklah menjadi Tipah Tetipu ...he he...bila ubah jadi kaler pink dan tak tabur bijan kat atas kuih ni...bla dia makan je...." ubi eaa ni...." pas tu tak makanla lagi...kononnya tak makan ubi....he he he...sebelum2 ni kalau aku buat bingka ubi kaler hijau pas tu letak lak bijan kat atas bingka tu...emmmm...memang tipah tetipu....siap cakap sedap lagi...so lenkali...kalau nak suh dia makan bingka ubi ni...kena la letak kaler hijau...ada rasa pandan sikit...ada bijan....akan2 kuih bakar pandanla rupanya...he he he....


Silicon mould yang bestt....senang keje....tak melekat pun kat acuan...nak makan pun senang..saiz cecomel sumenya....bestkan.....Memang happyyyyy..... :D

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....