Monday, October 31, 2011

Steamed Cassava and Sago Kuih....Talam UbiSago....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Beli ubi kat pasar malam minggu lalu....kebiasaannya aku mesti buat bingka ubi...asyik2 la bingka ubi...carila resepi lain pulak....Lepat ubi tak berapa minat nak makan....tak taula ngape...last2 jumpa resepi kat blog Table for 2....Juara MasterChef Blogger.....ada ubi...ada sago biji....bolehlah try....sume bahan2 ada kat dapo....Semalam lepas siap masak2 ....sambung aktiviti buat kuih ni pulak....

 Minta izin ngan Wendy nak linkkan resepinya kat sini.....Thanks ....share resepi yang sedap ni....

STEAMED CASSAVA & SAGO KUIH....TALAM UBISAGO...
Resepi Asal  :  wendy@Table for 2
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld


BAHAN-BAHANNYA...


Lapisan Bawah - Ubi Kayu

  • 500 gm ubi kayu yg telah dibuang kulitnya...
  • 150 ml air
  • 100 ml santan pekat
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 100 gm gula pasir ( aku tambah 2 sudu besar lagi....)

Lapisan Atas -Sago Biji

  • 150 gm sago biji
  • 100 gm gula pasir ( aku tambah 2 sudu besar lagi...)
  • 250 ml water
  • 375 ml jus pandan ( 3 - 4 helai daun pandan...dikisar bersama 375 ml air....perah/tapis jusnya )
  • 100 gm kelapa parut ...putihnya sahaja...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....



Lapisan Bawah - Ubi Kayu

  • Ubi kayu dipotong kecil....campurkan gula...santan pekat...air.....tepung ubi....kisar halus dalam food processor @ blender....
  • Masak campuran ubi diatas api sederhana kecil sehingga pekat /likat....Tuangkan adunan yg likat/pekat kedalam loyang bersaiz 8" x  8" yg telah dilapik ngan aluminium foil melepasi ketinggian loyang....
  • Panaskan kukusan.....sementara itu sediakan pula utk lapisan atas - sago biji....
Lapisan Atas - Sago Biji
  • Didihkan air dalam bekas yang sesuai...masukkan sago biji dan gula....kacau sehingga campuran ini sedikit pekat....
  • Campurkan jus pandan....masak lagi menggunakan api sederhana besar....( sementara menunggu campuran ini dikacau sehingga pekat....lapisan pertama tadi bolehlah dikukus dengan api besar lebihkurang 15 minit....)
  • Pastikan campuran sago biji dikacau selalu menggunakan api kecil sehingga sago biji separuh masak...campurkan kelapa parut...kacau lagi sehingga campuran pekat/likat....
  • Perlahan2.....tuangkan campuran sago biji keatas lapisan ubi kayu yang telah dikukus tadi....( pastikan air kukusan mencukupi...kalau kurang air kukusan perlu ditambah...)
  • Kukus lagi anggaran 20 minit dengan api besar....
  • Setelah masak...angkat kuih dari kukusan....biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong...untuk memudahkan kuih dipotong ...lapikkan pisau dengan plastik...potonglah kuih mengiukut saiz kesukaan memasing...
Nota : 
Kuih agak lembik ketika baru lepas dimasak....pastikan betul2 sejuk sebelum dipotong...aku     masukkan sekejap kedalam fridge setelah kuih sejuk....keluarkan semula...proses memotong kuih jadi lebih mudah....Dalam resepi asal..tidak dinyatakan bila nak dimasukkan kelapa parut...so aku agak2 je masukkan kedalam adunan sago biji ....kacau sebatikan sehingga betul2 pekat sebelum dituang keatas lapisan pertama tadi....maaf ya Wendy....mungkin typing error...biasa terjadikan...its ok...



 

Rasa kuih yang lemak2 manis...lembut je bila dikunyah....okay...bestnya....my hubby suka gak makan...he he...so berbaloila membuatnya kan...nak rasa....cuba2 lah buat ya....bahan2 pun yang senang2 je....mudah dicari...murah dibeli...senang dimasak...sedap dimakan....
Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....


Tercapai hajat DiHati..... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Apala yang dihajatkan tu...macam beso je bunyinya...he he....hajat kekecik je....hajat selera....Akhirnya tercapai gak hajat nak makan homemade karipap...tu dia...macam dah lama bebeno tak makan karipap....Karipap memang selalu makan..cuma karipap yg tunjuk2 tu...bukan buat sendiri....jadi bila dapat buat sendiri...puasnya rasa hati....puas lak makan....
Memula tu cam malas je nak buat...lepas bekpas hari Sabtu aritu...dok lepak2 depan tv....pas tu teringat lak inti karipap dah buat aritu...dokla tersimpan dalam freezer...sebelum sampai expired date...baikla cpt2 buat...he..he...Hari Sabtu....busy ngan making homemade karipap....Resepi mana yang diamik tu....mana lagi kalau bukan resepi doh karipap Tun....sana-sini org dok buat karipap doh Tun ni....Memang menggoda jiwa sungguh....Aku amik dari dik Tun  ...jadi nak timakasih bebyk sgtttt.....Doh karipap ni memang best....best sesgtnya...nak2 penggemo karipap macam aku ni....memang kena sgt ngan selera...Aku nak mintak izinla ngan Tun  tuk copy/ linkkan resepinya kat sini ya....
Untuk resepi intinya pulak aku amik kat Nor @ secubitgaram ....timakasih bebyknya ..resepi inti yg sedappp....




  
KARIPAP DOH....
Resepi Asal :  Tun

BAHAN-BAHANNYA
  • 4 cawan tepung
  • 2 sudu besar margerin
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 sudu kecil garam


CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Panaskan margerin + minyak dalam periuk...tutupkan api
  • Masukkan tepung kedalam periuk yang mengandungi margerin + minyak yang masih panas tadi...gaulkan sebati adunan ini dengan mengunakan senduk yg bersesuaian...jgn guna tgn lak...melecur pulak nanti...
  • Bila adunan dah sejuk...masukkan air dan uli sebati adunan ini sehingga menjadi doh....
  • Siap dah doh karipap...inti....ikut selera memasing....


Nota  :
Aku cuma buat separuh adunan saje dari sukatan diatas...pun byk gak dapatnya....dan yg paling best sume uli guna stand mixer je...he he..tgn sudah tak kuat lagi...Lagi mudah dan cepat...Selepas margerine + minyak dipanaskan...tuangkan kedalam mangkuk pengadun...menggunakan paddle tuk menguli doh...ulilah macam biasa....gaul sebati tepung ngan adunan minyak dan magerine pas tu masukkanlah air sedikit demi sedikit sehingga adunan tadi membentuk doh....Senangkan... :D
 Proses seterusnya rasanya sume org tau kan...canai doh...terapkan bulat2...isikan inti secukupnya...kelimkan...atau pun guna acuan karipap yg sedia dijual kat kedai....goreng hingga keperangan sedikit...angkat dan toskan minyaknya....siap tuk dimakan....




Karipap ....memang my fav dari dulu ...kini..dan selamanya he he...dan karipap yang ku buat ni memang best...dah sejuk pun masih sedap dimakan.....Tq Tq....sekali lagi Tun....doh karipap yg best....dan Nor inti karipap yg sedappppp.....bila digabungkan....emmmmm....memang berbaloilah.....
Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....



Friday, October 28, 2011

Cekodok Keledek Ungu....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Bersiaran kembali di petang Jumaat...cuaca kat luar mendung...nampak gayanya hujan lagila petang ni...aku masih kat opis ....sunyi...sesunyinya...lunch time...aku...memang jadi penghuni setia opis ni...ngan dok masih batuk2 lagi...sensornag mengetuk keyboard ni....peneman setia aku jugak ni....Staff2 sume pun dah kuar...ingat kejap2 lagi pun nak baliklah...merehatkan diri...yg masih tak bape sihat ni....

Cuti Depavali tempohari....tak kemana... cuti2 kat rumah je....ada tak ada ke rumah jiran...auntie yg selalu bagi buah mangga.....he he...beriya dia menjemput soh p beraya kat rumah dia...hidup berjiran kan...pegi jugakla kejap tengahari tu...sempat gak buat buah tgn Muffin tuk auntie....itu yg paling senag dan ringkas....Menu breakfast pagi tu Mel dah goreng Cekodok Keledek ni...memang aku selalu buat cekodok ni...kali ni dia nak buat oklah....aku cuma tinggal makan je...hehe...alhamdulillah....cekodok yg ringkas...cepat tapi sedapppp....nak gak resepi ke....boleh jugaklah...aku copy je resepi yg pernah aku buat dulu ya....




CEKODOK KELEDEK...

BAHAN-BAHANNYA.....
  • 200 grams keledek dikupas kulitnya....dan dipotong/dihiris memanjang...
  • 130 grams tepung naik sendiri...self rising flour....
  • 20 grams tepung jagung...
  • Air secukupnya...
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula...
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Keledek dikupas kulitnya...dipotong/dihiris memanjang...Rendam keledek dalam air....mengelakkan jadi lebam....
  •  Bancuhkan tepung naik sendiri...tepung jagung...garam dan gula dengan air secukupnya...
  •  Adunan jangan cair ya...biar pekat sikit...
  •  Masukkan keledek kedalam bancuhan tepung...
  •  Panaskan minyak dalam kuali...
  • Ambil  1 sudu besar bancuhan tepung ngan keledek...goreng sehingga kuning keemasan...
  • Angkat dan toskan minyaknya....
  • Siap tuk dihidangkan...sedap dimakan ketika masih suam2....bolehla dicecah ngan cili sos ke sambal kicap ke...sambal tumis....sume pun boleh....



Senangkan resepinya...sesuai dimakan tuk bekpas atau minum petang...kalau malam2 rasa cam malas nak makan nasi leh jugak buat cekodok simple ni...nak guna keledek kaler lain pun boleh...kalau sekiranya tak de keledek...leh jugak diganti ngan kentang......bolehla dicuba tuk minum petang nanti....sedapppp.....
Happy Weekend tuk sume pembaca dan kengkawan ......
Happy & EnjoyCooking....KitchenIsMyWorld...


Tuesday, October 25, 2011

TeH TariK satu......Siapppppp.....:D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Kalau ke kedai mamak...selalu kita dengo teriakkan macam ni kan..." Teh Tarik satu....Siapppppp".....Teh tarik memang minuman kegemaran ramai org kat Malaysia ni....Sarapan pagi tanpa teh tarik....seakan tak lengkap hidup pagi tu....he he....mesti nak pekena teh tarik....Apa minuman kegemaran kengkawan dan pembaca kat luar sana....mesti ada kan....Teh tarik....minuman kegemaran my hubby...dan ramai lagi anggota keluarga yg minat ngan minuman ni....kalau abg ku berkunjung kerumah ku mesti request teh tarik sebelum tido....Sekalipun sekarang dah tak leh minum yang manis2 mesti nak minum teh tarik jugak...selalunya aku modified....susu pekat tukarlah ngan susu cair @ fresh milk....boleh je...janji...teh  tarikkkkk....

My hubby ckp....teh tarik yg ku buat no 2 best in the world....ha ha ha...ckp nak jaga hatilah tu...cuma ngape lak no. 2 bukan no. 1....maknanya...tak cukup best lagi la kan....Tak leh lawan lagi teh tarik kedai mamak mari la....Alahai!....macam2 diorg nikan....20 tahun bersama my hubby....teh tarik ...minuman wajib ada tuk bekpas ngan sebelah malam lepas2 makan nasi...tu diaaaaaa......dari sudut kesihatannya tak elok dok minum teh tarik selalu2....susah jugak nak buang tabiat ni....addict dah ngan teh tarik....kan...kan....Punyala suka sesgtnya ngan teh tarik...my hubby leh rasa...cukup susu ke...kurang teh ke....he he....cerewet ooooo.....

So....sesaja la....nak ubah sikit penampilan teh tarik ni....20 tahun dok rupa tu je kan...bekenanla sesgtnya bila p bekpas kat PappaRich...my hubby meti order teh tarik gelas besar yg ada 2 layer tu...kat bwh susu...kat atas teh....he he...Jadinya...click2la dok cari camana nak buat teh cam tu rupa....jumpa...1st time buat...ayark...silap teknik..tak menjadi uuuu...bercampur terus teh ngan susunya...ha ha ha....tak putus asa...cari2 lagi....terjumpala...cuma nama teh ni memang menarik....Teh Dangdut....kelakokan..memang penah dengo nama ni...cuma sebelum ni tak mengapik pun camana nak buat teh ni....Ingatkan lagu je ada irama dangdut....teh pun tak mo kalah oooo....Jom berTeh Dangdut kita.......


 Nak buih lebih....kena tarik tinggi sikit lagi kot...he he..teh ku buih kurang...

Amacam....serupa tak...setanding tak ngan Teh Tarik kat PappaRich...he he...bolehla kan....Siap beli gelas jernih ni semata2 nak try Teh Dangdut ni tau...sib baik menjadi....angkut bakul sendirila pulakkk....Tak kisahla kan...buat pun tuk kepuasan seniri je....extra penampilan tuk my beloved husband....senyum2 simpul je my hubby..bila teh tarik ni kat depan mata dia....yes!..yes! ..berjaya jugak akhirnya....Nak tau tak camana caranya....nak mintak izin ngan tuanpunya resepi tuk linkkan resepinya kat sini...boleh ya....tq tq sesgtnya...simple dan mudah...sesape pun leh buat.....

TEH DANGDUT...
Resepi Asal  :  .Myresipi.Siti Mariam
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA - sukatan utk 1 gelas..

  • 2 uncang teh
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 2 sudu besar susu cair (optional...)
  • Air panas secukupnya...mengikut saiz gelas yang digunakan...

  • CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Rendam uncang teh dalam gelas...tuangkan air yg betul2 panas kedalam gelas...anggaran separuh lebih sikit dari saiz gelas....biarkan teh direndam seketika ...tuk mendapatkan hasil teh yg cukup pekat....
  • Masukkan susu pekat dan juga susu cair dalam gelas yg lain tapi sama saiz dgn gelas yg merendam teh tadi....tuangkan air yang cukup panas kedalam gelas...anggaran separuh lebih sikit dari gelas..tarik bancuhan susu ini sampai berbuih....
  • Kemudian masukkanlah teh pekat tadi perlahan2 kedalam bancuhan susu yg telah ditarik tadi....
  • Siap tuk diminum.....

Nota  :
Sukatan air bergantung kepada saiz gelas...begitu juga sukatan susu pekat dan susu cair...terpulang kepada citarasa masing2....tapi teh mesti cukup pekat....dan hasilnya akan sama macam teh tarik yang lain cuma berbeza penampilannya....
Kelebihan bila diletak susu cair....teh akan rasa lebih lemak dan seimbang dengan kemanisan susu pekat....
Kalau nak guna teh serbuk pun boleh....
Secara teknikalnya......susu yang ditarik  bukan teh....teh dimasukkan perlahan2 ...menghasilkan teh dan buih susu tarik tadi terapung dilapisan atas....memang menarik...dan cerdik....


Mengapa teh ni diberi nama Teh Dangdut....emmmmm....ngape ek....mungkin bila kita masukkan teh kedalam bancuhan susu....hasilnya akan terbentuk 2 lapisan yang berombak...bergoyang....ha ha ha....berdangdut la namanya teh tu sebelum dikacau sebati tuk diminum....memandai je aku ni kan....cuma berbeza nama dan penampilan je...rasanya...umphhhhh....masih .....Teh Tarik satu.....Siappppppppp.....tak yah ke kedai mamak pun....kat dapo kita...rumah kita pun leh minum kan....kan...Berhajat nak rasa ....sila2lah mencubanya....memang fun....

Happy & EnjoyCooking....KitchenIsMyWorld.....


Monday, October 24, 2011

KuiH KasWi GanduM......sedapppp....:D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Malas nak layan bdn tak sihat ni....pagi semalam buat bekpas nasi lemak....sambal dah ku siapkan awal2 lagi....bila dah simpan semalaman lagila sedap sambal tumis ni...ikut selera akulah...org lain mungkin berbeza...Bgn pagi aku cuma tinggal masak nasi...Mel pulak dah siap masak rendang daging style Medan...sedap gak...tapi sebab bdn tak sihat..tak rajin la pulak nak amik gambo nasi lemak n the gang...lenkali je lah ya....memang kat rumah ni selalu masak nasi lemak bila weekend....
Sambil menyambilla...bila nasi dah masuk rice cooker....plannya ingatkan nak buat karipap...tapi bila kenangkan...nak nguli pas tu nak kelim....aaaaaa...tak larat rasanya...lenkalilah aku buat...padahal punyala teringin tekak ni nak makan homemade karipap...inti dah buat...hu hu hu....jadinya tukolah menu....buat yang senang2 saje....kuih kaswi....kacau2.....pas tu kukus....senangkan....Punyala malas nak potong2 pas masak...tu yang masak jelah dalam bekas kecik2...kuih lompang....he he he...settle sumenya....
Resepi amik kat blog Izah...adik kita yg comey...tapi tokey mapin lagi....Izahhhhh....memang best sgt kuih kaswi ni....sesedap...secukup rasa sumenya....Tq Tq & Thumbs Up pada Izah..yg telah mendapatkan resepi asalnya dari...Chef Hanieliza ....sape tak kenal Chef Hanieliza kan.....aku seniri pun byk gak dah beli buku masakan terbitan Chef Liza ni...simple...mudah dan sedap.....Jadinya nak mintak izin lah ngan Izah juga Chef Liza tuk letakkan resepinya kat sini ya....memang sedap...memang berbaloi2.....Tq sekali lagi pada sume....:)





KUEH KASWI GANDUM
Salinan Dari  : IzahMuffinLover

BAHAN-BAHANYA...

Bahan A - Sirap
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • *saya tambah beberapa helai daun pandan

Bahan B
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
  • 1 sudu kecil kapur kueh [optional]
  • Kelapa parut ( yang muda)
  • Sedikit garam

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Panaskan kukusan.
  •  Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
  • Masak sume bahan2 A sehingga gula sume larut...angkat ketepikan/sejukkan...
  • Campurkan kesemua bahan2 B kecuali kelapa parut dan garam....
  • Bancuh  bahan A kedalam bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
  • Kukus/masak kuih sehingga masak [30 minit]
  •  Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
  • Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
  • Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

Nota  :
Aku buat hanya separuh dari sukatan diatas dan hanya menggunakan acuan kuih lompang dan juga acuan tuk buat kuih puteri Ayu.(panaskan acuan dalam kukusan sebelum digunakan...)...jadi masa kukusan cuma memerlukan lebihkurang 7 - 8 minit sahaja...
Utk kelapa parut ....aku letakkan garam dan panaskan High dalam microwave....kuarkan dan gaul ratakan kelapa sebelum disalut/taburkan keatas kuih ....jika tidak menggunakan microwave...kelapa tadi boleh dikukus sebentar dalam lingkungan 3 - 5 minit....bertujuan agar kelapa tidak mudah basi.....




Kuih kaswi ni memang fav my hubby....sebelum2 ni aku buat guna tepung beras ngan tepung ubi..nak resepi  yang ni boleh rujuk kat cornercafe.Kedua2 resepi ni sedap....nak cuba yang mana satu terpulangla ya....
Bila makan kuih kaswi gandum ni...tetiba teringat kat arwah mak....rasanya sebiji cam arwah mak buat...Masa kekecik dulu mak berniaga buat kuih-muih....dan kuih kaswi antara yg ada dalam jualan yg mak buat....nostalgia sungguh....kenangan mengimbau kembali.....
Sape yang nak merasa....sila2lah cuba ya...:D

Happy & EnjoyCooking....KitchenIsMyWorld.....


SambaL TempoyaK.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Memang musim demam agaknya sekarang ni...ramai gak antara teman2 blogger yg tak berapa nak sihat termasuklah aku...harap teman2 yang lain beransur pulih....nak baik cam semut kan...Aku ni pun hidung dok la tesumbat...sora pun hilang dah...dah jadi sora serak2 kering...nak becakap pun malas...hu hu hu....My hubby dok gelak bila dengo sora ku yg garau kan main...ha ha ha...gelakkanla....Dah jadi satu kemestian...kalau diserang batuk ngan selsema...sora ku confirm ilang...aduhai!....sabo jela kan.....

Sambal Tempoyak ni buat minggu lepas...hari ape memang tak ingat dah..yg pasti lepas hari Selasa...he he ...sebab beli daun2 yang nak dimasak sambal tempoyak ni kat pasar malam hari tu...sebelum dedaun tu layu...baik aku masak...kebetulan Mimi pun ada....memang fav dia sesgtnya....aku pun sama...my hubby pun suka...anak bujang sorang tu je tak berapa nak kena ngan selera dia...





Resepi sambal tempoyak ni memang senangla sgtnya...bahan asas utama mesti ada tempoyak ngan petai....daun2 tu kalau tak byk yg ada...cukup je ngan pucuk ubi dan daun kunyit....Memang ada macam2 jenis daun kayu yg digunakan utk buat sambal tempoyak ni...aku pun tak berapa nak arif pasal nama dedaun ni....Boleh rujuk kat sini kalau nak tgk resepinya...tak ada sukatan yg tepat untuk bahan2 yang digunakan...aku pun main agak2 je....sesedap dan secukup rasa....Tak susah...senang je....Pada penggemar tempoyak dan ulaman petai mesti suka menu2 cam gini...sedapnya bila makan ngan nasi panas...ada ikan goreng ke ikan masin ke...emmmm...cukup dah...betambah nasi kat pinggan tu nanti.....





Bagi mereka yang pernah merasa...tapi tak tau camana nak buatnya bolehlah cuba ya...aku pun bukan pakar sgt pun...Sekadar mencuba melalui apa yang kulihat...family sebelah mertua ku masak...kugodeh..kuubah....dan yg paling penting bila Mimi tanya nenek ke yang bagi sambal ni....WaH! tentunya hati ku berbunga...masakan ku setaraf mak mertua ku ke....he he...terperasanla kejap....apa2pun bila family kita suka...kita lagila suka....kan kan kan....
Happy & EnjoyCooking...KitchenIsMyWorld.....







Friday, October 21, 2011

Kuih LapiS Kacang Hijau....2nd versi....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Bila tekak dah teringin nak makan....bdn tak bape nak sihat pun digagah2kan jugak...macam tula aku kebiasaannya....bila usia makin meningkat ni tahap kesihatan selalu je tak menentu...tup2 kalau sakit nak datang  ...cam ribut je...nak baik cam semut...tuhan menguji lagi hambanya....Masa entry ni ditulis ni pun...kepala masih terasa bengap je...Ingatkan nak cuti lagi hari ni...fikiran tak tenteram...nak jenguk jugak ke opis..walaupun kejap....he he he...bila dah sampai opis...tak de maknanya kejap la kan...Masa yg sedikit terluang...updatela apa yang patut...tak mo pikir banyak2...leka la kejap bila depan lappy ...mengupdate blog...ilang stress la kononnya....

Sebenonya tekak kita teringin nak makan kuih koleh kacang...tapi takla berapa rajin nak buatnya...so jadila menu...Kuih Lapis Kacang Hijau...yang rasanya seakan2 kuih koleh kacang...asal boleh je aku ni kan...2nd time buat kuih ni...buat pun cam biasala...separuh sukatan je...kat rumah ni tak ramai penggemonya...jadi tak yahla buat byk2 pun...cukupla tuk melepaskan hajat dihati...



Masih guna resepi yang aku buat sebelum ni...asal resepi ami kat Yat @ easybake ...Yat pulak amik dari  Ika ...Mek Siam......jadi nak timakasih byk la kat diorg ni sume..kongsi2kan resepi yg best2 ni...
Kali ni aku letakkan resepi yg dah kuubah utk separuh sukatan je ya.....

KUIH LAPIS KACANG HIJAU
Resepi Asal  ;  CITRASAWAN @MyR
Salinan Dari  :  YatMaria @ Easybakes..



BAHAN-BAHAN A

  • 100 gm tepung kacang hijau 
  • 25 gm tepung hoon kwee
  • 20 gm tepung kanji>>Tepung Ubi>>Tapioca starch
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/2 - 1 sudu kecil pewarna hijau

BAHAN-BAHAN B
  • 150 gm gula melaka
  • 50 gm gula halus
  • 2 helai daun pandan
  • 400ml santan pekat KARA ( ku guna jenama AYAM Brand...)
  • 200 ml air

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Satukan bahan B, masak sehingga gula larut. Ketepikan.
  • Satukan semua bahan A, kecuali pewarna didalam mangkuk dan tuangkan bahan B tadi, kacau rata dan tapis.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna hijau.
  • Panaskan acuan lompang dalam kukusan lebihkurang 5 - 10 minit...
  • Tuangkan 1 sudu kecil adunan kaler hijau @ warna asal kedalam setiap acuan lompang...kukuslah lebihkurang 5 minit dengan api sederhana kecil....Setelah lapisan pertama masak...tuang 1 sudu kecil kaler hijau @ warna asal atas lapisan pertama tadi...( nak letak kaler yg mana dulu terpulang memasing ya...) Ulangi proses mengukus dengan diselang selikan adunan sehingga habis....
  • Keluarkan dari kukusan...biarkan sejuk...keluarkan kuih dari acuan lompang....siap tuk dihidangkan dan dimakan....





Punyala lama nak siapkan satu entry...he he he...tulisnya semalam...sambung lagi hari ni...tak yahla celoteh byk2...kepala pun masih dok bengap...ngan selsema dan batuk lak dtg menyerang...aduhai!...
Rasanya ramai yang dah buat resepi ni....tapi kalau yg belum pernah merasa sila2lah cuba...sedappppp... :D

Happy & Enjoy Cooking ....KitchenIsMyWorld.....





Tuesday, October 18, 2011

Yogurt Mousse & StraWBerry JellY.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...

Ke Giant Nilai Sabtu lalu....beli Strawberry....akhirnya baru dapat beli....nak buat dessert lagila tu...tau tak pe....Sambil menyambil buat roti...sempat jugakla ku menggodeh buat deesert lagi...kali ni guna buah strawberry la pulak...panna cotta lagi ke...eh2 idak le...muak lak org kat ghumah ni asyikla makan panna cotta....he he....bukan panna cotta...cuma sikit lebih kurang...sama tapi tak serupa.....

Amik resepi kat dailydelicious...dari dulu memang suka gak lepak kat blog ni...suka tgk gambo2 ngan presentation makanan dia...fuhhhh! memang kelassss gitu....cantikkkk......meh2 kita kongsi sesama resepinya....Ape2 pun tq sesgtnya pada Pook....owner resepi yang sedap ni.....



YOGURT MOUSSE & STRAWBERRY JELLY...
Resepi Asal  :  Pook@dailydelicious
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA....


Strawberry Yogurt Mousse

  • 150 grams strawberry yogurt
  • 50 grams gula pasir
  • 100 ml fresh milk
  • 4 grams gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • 1 sudu kecil vanila extract

Strawberry Jelly

  • 50 grams fresh @ frozen strawberry....( ku guna 100 grams....)
  • 20 grams gula pasir...( nak lebih manis leh tambah sukatan gula ni....)
  • 1 gram gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • Potongan kiub buah strawberry jika suka...



CARA-CARA PENYEDIAANNYA...


Strawberry Yogurt Mousse..

  • Panaskan susu bersama gula....kacau sehingga gula larut...matikan api...
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan kedalam susu yg telah bercampur gula tadi...masukkan juga vanila....kacau sebati...dan biarkan sejuk
  • Setelah sejuk....masukkan sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati kedalam strawberry yogurt....
  • Masukkan strawberry yogurt mousse kedalam gelas yg sesuai....masukkan kedalam fridge...biarkan lapisan yogurt mousse set/mengeras....
  • Susun hirisan fresh strawberry dalam gelas...tuangkan lagi yogurt mousse...masukkan semula kedalam fridge utk lapisan ini set/mengeras....


Strawberry Jelly

  • Kisar buah strawberry dalam food processor...masukkan gula..kisar lagi....
  • Tuangkan strawberry puree kedalam periuk kecil...panaskan puree sehingga gula larut....kemudian angkat dan ketepikan...
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...(aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan gelatine kedalam strawberry puree dan kacau sebati....boleh juga dimasukkan potongan buah strawberry yg telah dipotong kiub jika suka...
  • Tuangkan strawberry jelly keatas lapisan strawberry yogurt mousse....simpan semula kedalam fridge  utk lapisan ini set/mengeras.....akhir sekali letakkan lapisan yogurt mousse keatas lapisan strawberry jelly....deco selebihnya terpulang pada idea dan citarasa masing2 ya....biarkan lapisan yogurt mousse set/mengeras ....







Sebenonya tak bape puas hati ngan hasil gambo kali ni...kamera ...anak kita pakai....hu hu hu...jadinya snap picture guna handphone je....boringgggg....tak cantiknya...sudah tebiasa guna kamera...bila guna handphone...sakit mata nengoknya....hu hu hu....
He he he....macamla dessert kita ni cantik bebeno ek...senget menget buah strawberry tu...nak cepat siap....tgn kejung pulak tu....nak banding ngan Pook tuan punya resepi ni...memang mabeles...kemas je susunan strawberrynya...Org buat kita pun nak buat jugak...org punya ....cantik molek je...kita punya...kira bolehla kan...Rasanya memang best....resepi dah ada...bolehla dicuba....:D

Happy & Enjoy Cooking......KitchenIsMyWorld.....


Monday, October 17, 2011

Pai Bao ....Hongkong Sweet Bun.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...

Plan asal nak buat Puri tuk breakfast ujung minggu hari tu....bgn pagi ...Mel dah siap goreng mee hoon....cancel Puri....akhirnya buat roti petang tu....dapat gak Atiq bawak balik Poli...panas2 kuar dari microwave lagi....Semerbak la bau roti kat rumah ....emmmmm....macam kat bakery la pulak...he he....




PAI BAO...HONGKONG SWEET BUN....
Resepi Asal  :  .christinesrecipes.
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

WATER ROUX STATER...tangzhong

BAHAN-BAHANNYA
  • 50 grams tepung gandum
  • 250 ml air 
CARA-CARA PENYEDIAAN WATER ROUX
  • Tepung gandum dicampurkan dengan air.
  • Dikacau sebati....
  • Menggunakan api yang kecil....masak adunan tepung yang telah dicampur air tadi
  • Masak sehingga adunan menjadi pekat....tutup api....biarkan sejuk...water roux boleh disimpan dalam fridge ...tapi cuma untuk 3 hari je....kalau lebih dari waktu tu...dah tak elok nak digunakan.....warna dia pun dah berubah.....


BAHAN-BAHANNYA....utk doh Pai Bao...Hongkong Sweet Bun
  • 370 gm tepung roti  *
  • 65 gm gula halus  *
  • 5 gm garam  *
  • 12 gm susu tepung  *
  • 6 gm instant dry yeast  *
  • 1 biji kuning telur
  • 125 gm susu segar 
  • 120 gm tangzhong @ water roux...
  • 28 gm condensed milk
  • 75ml whipping cream
  • 35 gm unsalted butter 
  • 1 biji telur...utk sapuan atas roti sebelum dibakar
  • Gula kasar secukupnya utk ditabur atas roti
  • Olive oil utk disapu selepas roti siap dibakar....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Masukkan sume bahan2 bertanda * ke dalam mangkuk pengadun...gunakan hook utk menguli doh....gaul sebati adunan kering....
  • Campurkan sume bahan2 cair...susu segar...whipping cream...susu pekat dan telur...kacau sebati...masukkan kedalam mangkuk pengadun...gaul dan uli sebati...
  • Masukkan jugak water roux @ tangzhong...gaul lagi sehingga menjadi doh....masukkan pula butter....uli lagi sehingga doh licin dan elastik....
  • Tutupkan mangkuk doh ngan kain...dan biarkan doh mengembang lebihkurang 45 min - 1 jam....
  • Setelah doh kembang....bahagikan doh 40 gm utk setiap satu...
  • Letakkan dalam dulang pembakar yg telah disapu ngan shortening....biarkan doh mengembang lagi utk kali kedua...lebihkurang 45 min....
  • Sebelum dibakar...sapukan dengan telur diatas permukaan roti ...taburkan ngan gula...
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius...bakar roti lebihkurang 15 - 18 min @ sehingga roti masak...berwarna keperangan....
  • Keluarkan dari oven...sapukan olive oil atas permukaan roti....

Nota  :
Boleh rujuk kat sini utk dapatkan cara2 nak buat pintalan roti....4 strand braided.....macam2 ada teknik dan caranya....
Setelah pintalan dibuat...aku gulungkan dan masukkan kedalam muffin baking tray...sebab tulah bun yg ku buat seakan2 muffin....apa2 pun terpulang citarasa memasing nak buat bentuk macamana ya....



  


Sweet bun yang lembut....leh buat lagi next time....best dimakan ketika baru kuar dari oven...lembut gebus....terasa nak makan roti tuk breakfast esok...bolehla try resepi yang ada .... :D
Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....


Kiwi Panna Cotta....Panna Cota lagi...he he...:D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Selera manusia memang selalu berubah...dari tak suka tetiba dah jatuh cinta...he he he...macam akulah....Dulu2...kalau bab menu tuk dessert ni jarang sekali ku nak ngapik apa tah lagi nak buat...tetiba sekrg lain lak jadinya....Hari tu baru je buat MangoPeach PannaCotta....pas tu beli lak buah kiwi minggu lepas...Gold Kiwi and Green Kiwi....Gold Kiwi...emmmmm...memang manissss rasanya...Green Kiwi...masam2 manis....Kugabungkan 2 jenis kiwi ni...buat lagi PannaCotta last week....virus PannaCotta telah melanda...he he he....kebetulan Mimi lak suka gak makan...jadi tu yg rajin nak buat...kalau tak de sape yang nak makan....tak kuasa I nak buat....ape2 jelah....





Resepinya sama yg ku guna sebelum ni...MangoPeach PannaCotta....tukar buah je...bahan2 lain tetap sama...jadinya ku copy je ya resepi yang dulu kat sini....

KIWI PANNA COTTA....

BAHAN-BAHANNYA...

Kiwi Puree :
  • 4 - 5 biji buah kiwi( dibuang kulit dan ambil isinya...) 
  • Sukatan puree lebihkurang 250 - 300 gram....
  • Buah kiwi dikisar halus....

A  Lapisan Bawah : Panna Cotta..

  • 100 grams whipping cream
  • 100 grams fresh milk
  • 30 grams gula castor
  • 1 sudu kecil gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • 1 sudu kecil vanila...

B  Lapisan Tengah :  Potongan Kiwi

  • 100 grams kiwi puree
  • 25 grams gula castor
  • 1 sudu kecil gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • 1 - 2 biji kiwi..dibuang kulit dan dipotong kiub

C  Lapisan Atas  :  Kiwi Mousse

  • 150 grams kiwi puree
  • 1 - 2 sudu besar perasa oren  Sunquick
  • 25 - 30 grams gula halus
  • 1 sudu kecil gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • 120 grams whipping cream...dipukul sehingga kental...(stiff..)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

A Lapisan Bawah : Panna Cotta....
  • Panaskan whipping cream bersama susu segar dan gula diatas api sederhana kecil.....kacau sebati ...bila adunan mula berbuih2 kecil dan gula larut...matikan api....
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan kedalam campuran whipping cream..masukkan vanila esen...kacau sebati.....biarkan  sekejap...suam2 pun ok dah...
  • Tuangkan kedalam gelas saiz tinggi @ ikut kesesuaian memasing....masukkan kedalam fridge...biarkan seketika utk campuran tadi mengeras.....

B  Lapisan Tengah  :  Potongan Kiwi....
  • Panaskan Kiwi puree bersama gula  diatas api sederhana kecil...kacau sebati....bila gula dah larut...bolehla matikan api....
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan kedalam campuran Kiwi puree...kacau sebati....kemudian campurkan potongan2 kiwi...kacau lagi...
  • Bila dah agak suam2 ...tuangkanla keatas lapisan panna cotta dalam gelas tadi....Anggaran sukatan agak2 ya...masukkan semula kedalam fridge...biarkan seketika utk lapisan tengah/kedua mengeras.....

C  Lapisan Atas  :  Kiwi Mousse...
  • Panaskan Kiwi puree bersama ngan perasa oren sunquick dan gula diatas api sederhana kecil...kacau sebati...bila dah agak suam...matikan api...
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan kedalam campuran kiwi puree...kacau sebati....
  • Campurkan 1/3 sukatan whipping cream yang telah siap dipukul kental/stiff tadi kedalam campuran kiwi puree...kacau sebati....kemudian masukkan semula campuran ni kedalam baki whipping cream...kacau sebati lagi...
  • Tuangkan campuran Kiwi Mousse ke atas lapisan tengah tadi....masukkan semula kedalam fridge...biarkan seketika utk lapisan atas./ketiga mengeras...Decoration selebihnya terpulang citarasa memasing k....

Nota  :
Untuk proses mengeraskan setiap lapisan ....aku masukkan kedalam frezzer dalam lingkungan masa 15 - 25 minit...anggaran masanya begitula...tujuannya... proses mengeras lebih cepat...cuma jgn biarkan terlalu lama...membeku pulak lapisan tu...lain lak jadinya nanti...lepas 10 minit...bolehla ditinjau...kalau lapisan dah ok..tak cair lagi..kira ok dah tu....kalau masih belum mengeras ...biarkan seketika lagi....
Campuran gelatine ....kalau tak masuk dalam microwave....air sejuk ...boleh digantikan ngan air panas...larutkan terus gelatine ngan air panas sebelum digunakan...


 Kiwi Gold berwarna kuning keemasan....Green Kiwi...memang kaler hijau.....

 Teknik utk buat lapisan senget....letak kat bekas telur disendal ngan kotak yg sesuai...supaya kedudukan cawan menyenget.....

  
   
  


Panna Cotta....emmmm....nyum2 yummmyyyyy.....sejukkkkk je menelannya...not so creamy bila kita dah gabungkan ngan lapisan buah2an dan lapisan mousse kat atasnya...rasa creamy...masam manis buah kiwi...emmm...memang serasi....
Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....