Friday, August 12, 2011

Nyum...Nyum...Yummmy....Pemanis Mulut lagi..... :D



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....

Mak ai! dah pukul 12 tengahri ke....kat opis...keje kurang....sempatla bw lagi...sambil tu cari idea apa menu utama yang nak dimasak ptg nanti....singgah ghumah CMG tadi ...nampak asam pedas....ringkas je bahan2nya...macam nak masak asam pedas je...bolehla kan...pening dah pikir nak masak ape...masalah pulak jadinya....Balik nanti masuk dapo...terus je la masak apa yg terlintas kat kepala....he he he....

Nak kongsi pemanis mulut lagi hari ni....he he he...hobi baru kan....buat Puding Trifle....pun 1st time buat....Sebelum ni memang tak teringin pun nak makan...ntahle...penangan bulan posa kali ni lainla pulak....Kebetulam Mimi...Ili pun ada kat rumah last week...so rajinkan diri lagi buat Puding Trifle pulak kali ni.... Amik resepi dari tiffinbiru@Dapur Tanpa Sempadan...CMG .timakasih bebyk ....resepi yg best....sedappppp....nak mintak izin ngan CMG...kita nak copy resepi letak kat sini...boleh ek....boleh kan....tq tq tq....







PUDING TRIFLE...

BAHAN KEK SPONGE .....
  • 200 gram tepung optima (instant cake flour)
  • 3 biji telur gred B
  • 50 gram mentega, cair dan sejukkan
  • 50 ml susu segar
  • 1 camca teh esen vanilla


BAHAN KASTARD ....
  • 200 ml susu sejat IDEAL
  • 100 ml air
  • 2 kuning telur
  • 2 camca besar penuh tepung kastard
  • 4 camca besar gula atau secukup rasa
  • 3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY ....

  • 1/2 camca teh konnyaku jelly powder
  • Gula secukup rasa,
  • 500 ml air
  • 1/2 camca teh strawberry emulco
  • Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN ...
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi



CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  5. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..
Nota  :
Untuk bahan kek...aku buat swiss roll...kalau nak beli yang dah siap pun boleh jugak...ataupun boleh gak digantikan ngan biskut lady fingers....Untuk lapisan trifle ku tak ikut cara CMG...aku ubah memandangkan aku buat dalam cawan2 kecik ni...tak muat nak buat byk2 lapis....
Susunan lapisan yang kubuat...

  • Lapisan Pertama  :  Swiss roll kemudian baahkan ngan air koktel...
  • Lapisan Kedua...  :  Kastard
  • Lapisan Ketiga  :  Buah2an Koktel
  • Lapisan Keempat  :  Jelly ( ku buat perisa strawberry...)
  • Lapisan Kelima  :  Topping dengan Whipping Cream....

Amik resepi Strawberry Batik Swiss Roll ni kat Mamafami...tq byk2 share resepi yg sangat senang...nak mintak izin ngan Mamafami copy resepi letak kat sini ek...tq tq tq sesgtnya....


STRAWBERRY BATIK SWISS ROLL...
Sumber Resepi  :  Mamafami


BAHAN-BAHANNYA
  • 3 biji telur gred A @ B 
  • 2 oz gula castor 
  • 1/2 sudu teh baking powder 
  • 1/4 sudu teh esen vanilla 
  • 1/2 sudu teh esen stroberi (ku guna strawberry paste...)
  • 1/2 sudu besar ovallete 
  • 1.5 oz tepung gandum ( ku guna tepung super fine BlueKey....)
  • 1/2 sudu besar susu tepung 
  • 2 oz mentega cair ( ku guna minyak masak canola....)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko ( yg ni tak letak...)
  • butter icing secukupnya ( ku guna strawberry filling...)
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Telur, gula, ovallete, baking powder, esen vanilla, esen stroberi/strawberry paste, tepung dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit) 
  • Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata. 
  • Asingkan 1 sudu besar adunan merah jambu dan masukkan ke dalam piping bag. Campurkan dengan beberapa titik pewarna merah terang. Bancuh sebati. 
  • Tuangkan adunan merah jambu tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya. 
  • Paipkan adunan merah terang tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang 
  • Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi 
  • Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah. 
  • Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. 
  • Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing/strawberry filling 
  • Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat. 
  • Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream.  
  • Potong dan hidangkan.


Nota  :
KAEDAH MENGGULUNG KEK YG KUPRAKTIKKAN...

  • Ketika masih suam ...keluarkan kek dari loyang....letakkan kek keatas kitchen towel yg telah ditaburkan dengan sedikit gula halus (pastikan bhgn berlorek dibhgn bawah..)....gulungkan kek ketika masih suam lagi....biarkan sekejap...
  • Buka semula gulungan kek tadi....ketika ini...angkat kek dan letak atas baking paper...dan mulakan proses menyapu filling strawberry @ apa saje filling yg dikehendaki...Gulung kek semula dengan kejap/ketat dan berhati2..jgn letak filling terlalu byk...dikhuatiri jem @ filling akan terkeluar dihujung gulungan kek...
  • Simpulkan kedua2 hujung baking paper...simpan dalam fridge sebelum digunakan @ pun dimakan...



SUDUT CLICK2....Puding Trifle Berposing......1...2....3....ClicK..ClicK....



  






Letih dah Puding Trifle berposing....he he he...puding pun lama habis dah....minggu ni Atiq dah order suh buat Puding Trifle lagi....he he...no hal nya...Mimi pun dah sampai rumah...Yayyyyy.....happy sesgtnya bila anak2 balik....tak lah kena sahur sensorang lagi....


Apa menu buka puasa hari ni...masih terpikir2 ke...kalau nak buat pemanis mulut...bolehla cuba Puding Trifle ni...tak rugi...sedap...nyaman bila menelannya...Wah! sego rasa bdn....sila2lah cuba ya....:D


...KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating....




Thursday, August 11, 2011

Daging Salai Masak Lemak Cili Api + Rebung....


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


11hb August 2011...bermakna dah sebelas hari kita berpuasa...cepat kan dah masuk hari yang kesebelas...kalau masa kita kekecik dulu...bila tiba musim bulan posa...rasa lamanya...bila nak raya...bila nak raya....bila dah usia begini...kita pulak yg tak terkejo2 masa yg cukup pantas berlalu....

Bila angin rajin ni masih dok ada....elokla aku terus menulis lagi...kali ni nak kogsi resepi  buka posa yg dah terperap jugak la kiranya ni...menu biasa2 je...bagiku hari biasa ngan bulan posa...rutin aktiviti masak berjalan cam biasa....tak de bezanya...jarang masak menu2 lain...macam laksa ke...mee kari ke...mee rebus ke....sebabnya...my hubby ku tidakla gemo makan sume menu cam tu....jadinya...setiap hari menu wajib hidang mesti nasi....ulam2 mesti ada....so kena la ikut citarasa very the big bos kan...kang kalau kita masak2 yang lain ...tak nak pulak dimakannya...alahai! penat rasanya nanti...he he he....Meh la kita tgk resepi simple ni...Daging Salai Masak Lemak Cili Api + Rebung....menu tradisi ornag N9....




DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API + REBUNG...


BAHAN-BAHANNYA...

  • 300 - 400 grams daging salai direbus sekejap...utk melembutkan daging kemudian dihiris nipis...dicuci bersih...ditoskan..
  • 15 - 20 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau...tak nak letak pun tak pe...  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 2 batang serai diketuk/dititik
  • 1 helai daun kunyit....disiat2 sahaja....
  • 1 paket jeruk rebung....dihiris nipis...direndam dlm air panas sekejap...cuci dan toskan...
  • 200 ml pati santan Ayam Brand...nak guna jenama lain pun boleh ya...
  • Garam secukup rasa
  • 1 - 2 keping asam keping..
  • Sedikit gula penyedap rasa...
  • Air secukupnya....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Masukkan daging salai yang telah dicuci bersih kedlm periuk...campurkan sekali bahan2 kisar dan jugak serai...letakkan diatas dapor...gunakan api kecik je...biarkan daging salai sebati ngan bahan kisar..dan kacau sekali sekala....
  • Masukkan separuh dari santan dan jugak rebung yang telah dihiris tadi....kacau selalu perlahan2...tambahkan air...jgn banyak sgt ya...kena agak2...bolehlah dicampurkan garam....asam keping dan sedikit gula....masukkan jugak baki santan tadi...biarkan kuah mendidih ....bila daging salai dah empuk....akhir sekali masukkan daun kunyit.....siap dah....






Masak lemak cili api...asasnya sama je...ringkas...cepat dan senang...bestnya tak yah letak bawang...he he...
Menu sampingan yg lain hari tu...ku gorengkan sayur kacang panjang + ngan carrot dan cendawan...pas tu gorengkan ikan....ada sambal belacan dan ulam2an...settle dah menu buka posa hari tu...ringkas je kan...asalkan nasi...my hubby kira oraitlah....bila balik...dia mesti jengah lauk kat meja makan...Wah! bila tgk daging salai masak lemak cili api...he he he...senyum je dah dia...

Mana dapat daging salai ni...ku menyalai sendiri ke...he he he...tak de makna nya ....kebetulan ada jual kat pasar malam...senang punya cerita kan...beli je lah...org yg jual tu siap explain lagi camana nak masaknya...tu yg ku tahu kena rebus dulu daging tu sekejap...nak bagi daging tu kembang....oooooo...baru ku tahu...kalau kat rumah mak mertua tgk diorg dah siap masak je...ha ha ha....
Sebelum ni memang tak penah masak daging salai...so tambah la ilmu kan dari penjual kat pasar malam...ok pe...ni kali kedua ku masak....memang sedap....pada sesapa yang suka pedas ...bolehla ditambah cili padinya.....


Ulam2an...Petai..Jering...Kacang Botol...Kobis...sume pun ada.... :D

Kalau tak de daging salai....boleh salai sendiri ....mak mertua ku setiap kali sembelih lembu bila tiba musim perayaan...mesti salai sebahagian daging tu...tahan lama untuk disimpan....Mak selalu salai atas jaring2 yg diletak kat atas bara api...macam panggang ikan ...ayam tu...memang amik masa lama..tapi cantik je ghupa daging yg disalai tu....

Tik..tok...tik...tok...eh2...dah terang ghupanya....stop dululah....nak sambung buat keje ghumah sebelum p opis pulak....apa menu nak masak tuk buka posa hari ni ek...nanti nak singgah jenjalan ghumah kengkawan...nak cari idea...pening2....blank tak tau apa nak masak ptg nanti.... 

...KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking...EnjoyEating....



Manisan Lagi....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Masih berkisar menu manisan lagi...buat ni masa awal2 posa hari tu...lama dah tersimpan...he he...maklum jelah mood bulan posa ni macam yoyo...tak tentu....cam malas2 je selalu...malam2 mata dah layu...tadi dah telelap jap...pas tu bgn ...buat secawan kopi...mata ni sego la pulak...bw ghumah kengkawan yg sgt aktif publish entry...seronok...macam2 menu dan resepi jumpa....

Bila tgk kat dapo...sume bahan2 ada...aku pun godeh2 la buat Kuih Lapis Kacang Hijau...memang lama dah teringin nak buat kuih lapis ni...dari sebelum posa lagi...he he ...tangguh punya tangguh sampaila bulan posa...barula jadi kuih lapis ni...suke rasanya...yg ala2 kuih kole kacang....cuma yg ni tak de tahi minyak kat atas permukaan kuih...buatnya pun tak la susah sangat pun...Ramai jugak dah tgk kengkawan blogger buat kuih lapis ni...aku amik resepi kat blog YatMaria @ Easybakes...Timakasih Yat...berbaloi buat kuih lapis ni...kena ngan selera ku...dan mintak izin ya nak share resepi Yat kat sini......


   


KUIH LAPIS KACANG HIJAU
Resepi Asal  ;  CITRASAWAN @MyR
Salinan Dari  :  YatMaria @ Easybakes..


BAHAN-BAHAN A
  • 200 gm tepung kacang hijau 
  • 50 gm tepung hoon kwee
  • 40 gm tepung kanji>>Tepung Ubi>>Tapioca starch
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pewarna hijau

BAHAN-BAHAN B
  • 300 gm gula melaka
  • 100 gm gula halus
  • 2 helai daun pandan
  • 800ml santan pekat KARA
  • 400 ml air
  • Loyang 9" empat segi

CARA-CARA PENYEDIANNYA...

  • Satukan bahan B, masak sehingga gula larut. Ketepikan.
  • Satukan semua bahan A, kecuali pewarna didalam mangkuk dan tuangkan bahan B tadi, kacau rata dan tapis.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna hijau.
  • Setiap bahagian pula dibahagi kepada dua. Tuangkan satu bahagian warna hijau dan kukus selama 10 minit.
  • Apabila masak ambil satu bahagian warna asal dan tuangkan keatas lapisan pertama tadi. Kukus selama 10 minit lagi. Ulangi proses mengukus dengan diselang selikan adunan. Sekiranya selepas 15 minit terdapat takungan air dipermukaan lapisan hendaklah dikeluarkan air tersebut. ini adalah kerana mendapan kacang hijau dan air dari kukusan yang terbentuk dipermukaannya. Tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air dari menitik.
  • Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 25minit sehingga masak.
Nota  :
Untuk resepi kali ni aku buat separuh adunan dari resepi asal diatas...dan cuma guna loyang saiz 7" x  7"

Cukupla tuk saiz famili yg cuma tinggal 2 org je kat rumah...he he...pun ku rasa byk...teringin nak makan nya pasal..ku buat jugaklah...alhamdulillah ...lepas dah hajat nak makan kuih lapis kacang hijau ni...berbaloi...sedap...








Tak leh tulis byk2 dah...mata dah makin layu...waktu tido dah sampai....he he...jap  lagi dah nak bgn sahur...menu sahur ku sgt simple...cukup ngan secawan kopi ke susu ke...pas tu makan ngan 2 keping roti bakar...senang kan...memang tak larat nak makan nasi...penghuni rumah pun bukan ramai....my hubby lagila...sekadar minum teh tarik..dan segelas air masak..cukup dah....

Pada sesape yg ingin merasa Kuih Lapis Kacang Hijau ni...bolehla mencuba...cuba tgk bahan2 kat dapo ada tak...kalau ada boleh buat pemanis mulut buka posa sok....
Selamat Bersahur....dah kunci jam lum sebelum tido tadi...jgn terlepas waktu bersahur pulak...:D

...KitcheIsMyWorld...EnjoyCooking...EnjoyEating....




Wednesday, August 10, 2011

PeManis Mulut....emmmm...ternyata sedapppp.....




Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Yang sebenarnya...sebelum ni aku bukan penggemor dessert atau pun pemanis mulut....tapi semenjak bulan posa ni...kalau boleh setiap hari nak buat dessert tuk makan lepas buka posa...macam best sgt dapat makan menu yang manissss bila dah lepas makan nasi...kat rumah ni masa berbuka memang terus makan nasi...kalau nak makan kuih selepas tu baru lah kita org sume makan....Masalahnya memang tak leh la nak buat hari2...sebab tak de sape yang nak makan kecuali aku ngan my hubby....ha ha ha...last2 nanti aku yang makan byk... :D

Maaf la ya ....nilah menu pertama yang aku publish sepanjang dah hari ke 10 kita berpuasa...he he he...menu tak de yang specialnya pun...masak2 macam hari biasa je...ada tak de tambahlah minat baru suka buat dessert...sendiri buat ....sendiri makan....he he...Seronok tgk kengkawan sume dok publish masak2 menu buka posa setiap hari.....macam2 menu ada....kalau sesape pembaca kat luar sana dok pening nak masak ape...pegi je kat blog mereka ni...boleh pilih mana satu....best2 sumenya...dijamin sedapppp.... :)

Aku sendiri pun cam tulah jugak...bila ada kesempatan singgah ke blog kengkawan...mesti bykkkk sgt yg tergoda nak buat....he he he....cuma tak tau ntah bila nak buat sumenya....dan akhirnya semalam merajinnkan diri buat dessert ...pemanis mulut yg sgt sedapppp....Kuih Tako.....Sejak terbaca kat blog Ita @ MasamManis dah berhajat nak mencuba....carilah bahan2nya...sume dah ada kecuali sengkuang cina...Semalam dok cari lagi kat S2 ni....akhirnya memang rezeki aku nak makan kuih ni...jumpa jugak kat salah satu kedai berhampiran rumahku....punyala happy....TQ Ita kongsi resepi kuih ni...berbaloi2 membuatnya...hilang dimulut bila makan kuih ni....nak mintak izin Ita letak resepi Ita kat sini ya....TQ..TQ...TQ...Jika nak tengok resepi asal siap ngan tutorial camana nak buat kotak guna daun pandan boleh click je ke Ita @ MasamManis.... 

Meh lak kita tengok Kuih Tako versi express punya....:D




KUIH TAKO
Sumber Resepi 
Ita @ MasamManis...

BAHAN-BAHANNYA..
Lapisan Bawah
  • 25 gm tepung hoen kwe - hijau  
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 2  biji sengkuang cina - di potong dadu (kalau tak de boleh guna buah pear) 
Lapisan Atas 

  • 25 gm tepung hoen kwe - putih
  • 2 cawan sartan - 1/2 cawan santan Kara + 1 1/2 cawan air
  • secubit garam 


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Susun kotak pandan atas tray. 
  • Aturkan potongan sengkuang Cina dalan kotak pandan tadi.
  • Campurkan semua bahan Lapisan Bawah  dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil mengacau hinga dia meletup - letup dan pekat terus tutup api dan masukkan dalam kotak pandan tadi.
  • Kemudian kita ketepikan, dan buat pula Lapisan Atas.
  • Satukan semua lapisan atas dam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Bila ia meletup2 kecil tu terus tutup api.
  • Pastikan lapisan yg bawah tadi dah mengeras baru tuang lapisan putih.
  • Tuang dari bahagian tepi dulu supaya dia tak bolos ke lapisan bawah. Tuang perlahan.
  • Tunggu sejuk dan kemudian boleh di simpan dalam peti ais. Makan sejuk2 sedap!

Nota :
Untuk sengkuang china tu aku tambah  4 biji lagi...he he...lapisan bawah pun ku letak ..kat lapisan atas pun ku letak...sesuka ati je aku ni...saja nak rasa sengkuang china tu lebih..... :D




Resepi yang mudah ringkas dan sedap....he he he...Kuih Tako yang ku buat ni versi express punya....tak sempat dah nak buat kotak2 daun pandan tu...masuk terus dalam bekas cawan kekecik ni...dapat dalam 12 cawan sumenya...tapi cawan comel2 belaka...aku sekali makan boleh habis 3 cawan...tu nak bagi tau betapa bestnya kuih tako ni...yg best sengkuang cina tu rangup2 je bila digigit...memang sedaplah....



Cuba tengok hasil Kuih Tako Ita ngan hasil air tgn ku...he he jauh bezanya...Ita punya punyala comel dok dlm kotak daun pandan...he he...aku punya masuk terus je dlm cawan...tgn keras kalau bab2 nak buat dalam daun2 ni...takut tak jadi lak kuih tako ni nanti kalau dok cuba buat kotak daun pandan tu...Insyaalah lenkali kot boleh dicuba....semalam memang tak sempat pun...siap masak..terus je sambung buat kuih tako ni....cun2 je siap...waktu bebuka posa pun sampai dah....






Kalau masih dok terpikir nak buat juadah apa utk pemanis mulut selepas buka posa nanti...jgn tunggu lagi...buatla kuih tako ni....memang sesuai sgt....sejuk...nyaman je masuk dalam tekak kita...pas tu kerangupan sengkuang cina tu menambahkan lagi keenakkan kuih tako ni....memang sedappppp.....

....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating....





Friday, August 5, 2011

MuFFiN....MuFFiN...sehari sebelum Ramadhan .....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Pejam...celik...dah 4 hari kita berposa....Alhamdulilllah...Syukur....4 hari jugakla aku tak mengupdate blog...tak nak bagi alasan apa2 pun...bulan posa punya penangan...mata ni makin kecik2 selalu bila lepas buka posa...he he...last2 lena diulit mimpi...ish2...ishhhhh....Jenjalan rumah kengkawan....waaaaa...sume pun dah tayang menu2 buka posa....aku apa pun  tak buat....ni pun mata kecik2 gak...dipaksa besokan mata ni...ha ha ha...payah2...

Kisah muffin sehari sebelum Ramadhan....saja buat muffin tuk Mimi bawak balik kolej hari tu...ringkas ...mudah...cepat dan sedapppp....Aku buat 2 jenis muffin....Vanila Muffin ngan Marble Maple Chocolate Cream Muffin....Basic resepi muffin yg sama...cuma aku modified sikit yang mana perlu....saja nak tgk apa perbezaan dua jenis muffin yang ku buat ni....ternyata byk bezanya....
Sebelum ni aku buat muffin guna Yogurt....utk resepi yang ini ...Vanila Muffin aku letak buttermilk....Marble Maple Chocolate Cream Muffin aku letak whipping cream....meh kita tgk hasilnya....



Amik resepi muffin ni dari cookbook yg baru ku beli kat Popular Bookstore...dah jadi hobi baru aku skrg ni...kalau singgah ke kedai buku....buku masakan akan jadi tumpuan...dan pasti ada je buku masak yang kubeli tuk buat koleksi kat rumah...he he he...Mimi senyum2 je bila kucapai buku2 masak...memasing ada hobikan....kalau Mimi....Popular...MPH BookStore...adalah kedai wajib singgah dia... :D


Aduh! membebel panjang pulak aku ni....okay utk Maple marble Chocolate Cream Muffin...jom kita semak resepinya.....upsss! pjgnya nama menu muffin ni....he he he...

MAPLE MARBLE CHOCOLATE CREAM MUFFINS...
Sumber rujukan  : CookBook The Muffin Collection Susanna Tee from LoveFood

BAHAN-BAHANNYA....
  • 310 grams tepung kek super fine blue key..( nak guna jenama lain pun boleh....)
  • 1 sudu besar baking powder ( ku guna 1/2 sudu besar Double Action Baking Powder...)
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 115 grams gula perang
  • 2 biji telur grade A
  • 250 ml whipping cream UHT jenama Anchor...
  • 1/4 cawan maple syrup
  • 6 sudu besar minyak canola @ 85 grams butter yg dicairkan
  • 1 sudu kecil vanila extract
  • 2 sudu besar serbuk koko yg telah diayak....
  • 2 - 3 sudu besar butterscotch chips...( optional..)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan sume bahan2 kering ...tepung...garam...baking powder dan gula perang dalam mangkuk pengadun...gaul sebati sume bahan2...ketepikan....
  • Campurkan telur dan whipping cream...kacau sebati...kemudian campurkan maple syrup.. minyak masak canola @ butter yang telah dicairkan....dan vanila extract...kacau sebati sume bahan2 cair ini....
  • Masukkan bahan cair ke dalam bahan2 kering...campurkan juga butterscotch chips..gaul sekadar tepung bersatu...jgn overmix adunan....
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian...satu biarkan plain...dan satu lagi bahagian campurkan serbuk koko dan gaul sekadar bersatu...
  • Scoop adunan secara berselang seli..( plain & coklat ) kedlm muffin baking pan @ pun paper cup....
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius...bakar  dalam lingkungan 20 - 25 minit....Bakar sehingga muffin berwarna keperangan dan bila lidi dicucuk bersih...bermakna muffin telah masak....


Nota  :
Jika suka muffin tanpa paper cup...hanya bakar menggunakan muffin baking pan...pastikan shortening disapukan ke dlm baking pan dan juga ditaburkan dengan sedikit tepung...untuk lebih mudah memasukkan adunan muffin kedalam baking pan @ paper cup...ice cream scoop boleh digunakan....







Kali ni memang puas hati sesgtnya dengan hasil muffin yang dibuat...rasa yg sangat berbeza bila dicampur dengan whipping cream...rasanya ala2 muffin Kenny Rogers....tak pecaya...cuba buat dan rasa...kalau tak sama rasa...seakan2 rasa kira ok kan...sgt gebu dan moist...Campuran maple syrup...butterscotch chips dan koko...memang sangat serasi...sedapppp....



 




Untuk resepi Vanila Muffin tak byk bezanya....meh kita semak resepinya pulak.....

VANILA MUFFIN....


BAHAN-BAHANNYA....

  • 280 grams tepung kek super fine blue key..( nak guna jenama lain pun boleh....)
  • 1 sudu besar baking powder ( ku guna 1/2 sudu besar Double Action Baking Powder...)
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 115 grams gula perang
  • 2 biji telur grade A
  • 250 ml buttermilk
  • 6 sudu besar minyak canola @ 85 grams butter yg dicairkan
  • 2 sudu kecil vanila extract
  • Chocolate chips secukupnya utk taburan atas muffin...( optional..)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan sume bahan2 kering ...tepung...garam...baking powder dan gula perang dalam mangkuk pengadun...gaul sebati sume bahan2...ketepikan....
  • Campurkan telur dan buttermilk...kacau sebati...kemudian campurkan maple syrup.. minyak masak canola @ butter yang telah dicairkan....dan vanila extract...kacau sebati sume bahan2 cair ini....
  • Masukkan bahan cair ke dalam bahan2 kering...gaul sekadar tepung bersatu...jgn overmix adunan....
  • Scoop adunan kedlm muffin baking pan @ pun paper cup....taburkan chocolate chips atas permukaan muffin jika mahu...
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius...bakar  dalam lingkungan 20 - 25 minit....Bakar sehingga muffin berwarna keperangan dan bila lidi dicucuk bersih...bermakna muffin telah masak....






Kalau ditanya muffin yang mana menghasilkan rasa yang lebih lembut...moist dan gebu...pilihanku...Maple Marbe Chocolate Cream Muffin....sgt sedap...memang beza berbeza...dari segi texture dan rasanya...campuran whipping cream dalam adunan muffin memang telah menghasilkan muffin yg superb gebu...Wah! byk kali dah ckp...gebu...sedap ni...he he he kalau tak sedap tak taula ya...nak rasa perbezaannya...kena cuba ...tak rugi...berbaloi2...dan paling penting...tak penat..tak perlu berlama kat dapo...kacau2....bakar ....siap dah...cepat kan....byk gak dapat untuk satu adunan muffin...berapa byk? he he maaf ya...telupa pulak nak kira....

Mata yang dah sememangnya kecik2 sejak dari tadi dah semakin layu...menaip pun asyik byk silapnya...Wah! Jam sudah pukul 2.01 pagi...sunyi ....sepi...sesekali terdengar suara anjing menyalak kat luar...dan aku ditemani lagu2 dari tv....kekdg sedap...kekdg ntah apa lagu la diorg dok pasang ni...pas tu siap ada iklan lagi....boringnya....sok Mimi balik....yayyyyy...ada kawan...tak la sahur sensorang ....
Selamat Bersahur.....Selamat Berpuasa....dah masuk hari ke 5....cepatnya masa berlalu....

...KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking...EnjoyEating....




Monday, August 1, 2011

Terimakasih Semua...Terimakasih Semuanya...Alhamdulillah...Syukur....


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Tanggal 30hb Julai 2011.....

Terimakasih....atas ingatan....
Terimakasih.....atas ucapan....
Terimakasih ....atas doa dan harapan....
Terimakasih yang tidak terhingga pada....keluarga...teman2....dan pada sumenya......
Sesungguhnya...ingatan ...doa dan harapan kalian sume menjadikan aku insan yang lebih menghargai serta bersyukur dengan apa yang dianugerahkan oleh tuhan sepanjang meniti usia.....akur ...redha dengan setiap ketentuanNya....dan terus berjuang mengharung kehidupan yang hanya dipinjamkan sementara ini....selagi ada nafas....perjuangan akan diteruskan....InsyaAllah.....Aminnnnn....


Birthday cake for me....thanks to Atiq...Mimi...Ili & Ayin...for this delicious icecream cake..buat suprise...kononnya...he he...mkn kek kat Restoran Jejantas Air Keruh .....tinggal 15 minit lagi masa tu nak pukul 12 tgh malam 30hb July....ha ha ha....Ringkas...Fun and enjoy.... :D....kek kena makan segera...sebab takut cair....sedapppp....yummmyyy...

Kali ni tak buat kek tuk diri sendiri pun....awal pagi dah bertolak ke Bandar Maharani...Muo...ada urusan keluarga....besttttt...lama sgt dah tak kuar dari Vision Homes....dok lama terperap kat rumah....fresh rasa fikiran....paling best....part ronda2....cari makan....Mee Bandung Muo dan Murtabak Singapura menu wajib makan kalau ke sini....sedappppp....paling sedapppppp....Murtabak Singapura....baik punya murtabak....org punyala ramai...tungguuuuuu....jgn tak tungguuuuuu....berbaloi2....nak makan Murtabak Singapura tak yah susah2 nak ke Singapore...kat Muo pun ada dah....lama bebeno dah kedai ni....
Berkunjung kerumah saudara mara...tu diaaa....dihidangkan pulak ngan buah2han tempatan....durian....manggis...fuhhhh....sampai sakit2 perut ...penangan makan buah durian....kenyang sungguh.....Alhamdulillah.....

Thanks to Atiq & the group for this sweet video....





Murtabak Special Singapura....emmmm...murtabak paling sedapppp....

Mee Bandung Muar....semerbak baunya....sedap rasanya.... 



 

Alhamdulillah.....aku masih lagi bernafas dibumi tuhan hingga saat ini..menikmati anugerah yang Allah berikan.....susah ...senang dugaan Tuhan harus ditempuhi dengan sabar...tenang dan redha....sesungguhnya hanya Allah jua yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya....
Syukur....Syukur....Alhamdulillah.....


KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating.....